Tim Allen je zaradi Jane Hajduk postal boljši človek

Šestdesetletni komik Tim Allen je ravno preživljal bolečo ločitev od svoje prve velike ljubezni, ko je spoznal Jane Hajduk. Danes pravi, da je prav zaradi nje postal boljši človek in se ozdravil odvisnosti.

31. 5. 2014

Tm Allen je zabavljač, ki spravlja v smeh ljubitelje humorističnih serij in brezhibno oponaša oglašanje opic, v svoji bogati karieri pa je posodil glas nekaterim legendarnim likom iz animiranih filmov, med drugim Buzzu Lightyearju iz uspešnic Svet igrač. Velik ljubitelj hitrih avtomobilov pa žal ni znan le po uspešni igralski karieri, ampak tudi kot nekdanji obsojeni preprodajalec mamil in ozdravljeni alkoholik. Ja, Tim je vse to, zato ni čudno, da so - kadar beseda teče o njem - mnenja zelo deljena. Nekateri ga zaradi njegove biografije omalovažujejo, drugi ga kljub vsemu obožujejo. Kakorkoli že, morda je najpomembneje to, da je v zasebnem življenju sijajen oče in krasen soprog, ki je kljub planetarni slavi že od nekdaj zvest. Tako prvi kot tudi sedanji, drugi soprogi.

Timothy Alan Dick, ki ima še pet bratov, se je Geraldu M. Dicku in Marthi Katherine Fox rodil 13. junija 1953 v Denverju v ameriški zvezni državi Kolorado. Nagnjenost h komediji je odkril že v ranem otroštvu, ko mu je humor prišel še kako prav, saj se je prav z njegovo pomočjo branil pred vrstniki, ki so ga zbadali zaradi priimka. Priimek Dick je namreč večpomenski, v ameriškem slengu pomeni 'neumnež', je pa tudi izraz za moški spolni organ. Zaradi tega so ga otroci seveda pogosto zafrkavali, Tim pa ni bil žalosten ali jezen, ampak se je iz težavnih situacij reševal z duhovitimi pripombami, s katerimi jih je spravljal v smeh. Pravi, da je smisel za humor podedoval po očetu:

"Oboževal sem ga. Bil je visok, močan, smešen, resnično zanimiv tip. Užival sem v njegovi družbi, všeč mi je bil njegov smisel za disciplino, rad pa sem imel tudi njegov humor. Spominjam se, da sem se odlično zabaval v njegovi družbi in da sem komaj čakal, da pride domov."

Leta 1964, ko je bil star komaj 11 let, pa se je zgodila tragedija. Vinjeni voznik je povzročil prometno nesrečo, v kateri je njegov ljubljeni oče izgubil življenje. Da bi otroke obvarovala pred bolečimi spomini in travmami, je Martha s sinovi kmalu po tragediji zapustila družinsko domovanje in se preselila v Detroit. Dve leti po soprogovi smrti se je poročila s staro ljubeznijo iz šolskih let, uspešnim poslovnežem, skromnim in zelo vernim anglikancem, ki je ob svojih treh otrocih pomagal vzgajati še Tima in njegovih pet bratov.

Tim resnici na ljubo nikoli ni bil pretirano dober učenec. Komaj je čakal, da bo srednja šola za njim, saj ga je resnično zanimala le univerza Western Michigan, na kateri je študiral televizijsko in radijsko produkcijo. Prav v študentskih klopeh je spoznal svojo prvo veliko ljubezen, tri leta mlajšo Lauro Diebel, ki je v trenutku osvojila njegovo srce. Kljub neizmerni ljubezenski sreči pa je zabredel v svet kriminala. Namesto da bi se posvetil igralstvu, je postal preprodajalec mamil. Hiter in lahek zaslužek mu je bil bolj všeč od poštene službe z osemurnim delovnikom, zato je kar nekaj let služil z mamili. Čeprav je leta 1976, ko je diplomiral, dobil službo v trgovini s športnimi oblačili, nato pa še dobro plačano delovno mesto kreativnega direktorja v oglaševalski agenciji ter izvrstne reference delodajalcev, je še naprej preprodajal mamila. Le nekaj mesecev po tem, ko je z Lauro zaživel pod isto streho, pa se je njegova kariera prekupčevalca naglo končala. Oktobra 1978 so ga zaradi posedovanja velike količine kokaina skupaj s kolegom aretirali na mednarodnem letališču Kalamazoo/Battle Creek v Michiganu. Ob aretaciji je imel pri sebi kar 650 gramov belega prahu! Po plačilu zajetne varščine so ga spustili na prostost, prva sodna razprava pa ga je čakala že novembra istega leta. Toda to ga očitno ni pretirano skrbelo, saj se je pred obiskom sodne dvorane preskušal kot stand-up komik. In prav zaradi komedijantske kariere se je odločil, da se bo znebil priimka Dick.

"Kmalu po prvem nastopu so me hoteli povabiti v pogovorni šov na lokalno televizijo, a mi je producent prišepnil: 'Poslušaj, ne vem, kako naj ti to povem, a ni nam ravno najbolj prijetno poudariti tvojega priimka na ekranu. Mislim, da razumeš. Saj veš, to ime ... Tim Dick. Ljudje bodo mislili, da si ta priimek izbral namerno, da bi bil smešen.' In tako sem amputiral ta neprijetni del svojega imena. Toda ni bolelo, kot sem mislil. Recimo, da je bil to ambulantni poseg," je v svojem stilu pojasnil sloviti komik, ki je v tistem obdobju dobro vedel, da ga morda čaka celo dosmrtni zapor.

Ravno zaradi tega se je po hitrem postopku odločil, da bo pridno sodeloval z roko pravice, priznal krivdo in ovadil sostorilce, zato mu je sodnik prisodil le sedemletno zaporno kazen z možnostjo pogojnega izpusta po treh letih. Tim pravi, da je čas, ki ga je preživel za rešetkami, izkoristil za to, da je 'izbrusil' svoj smisel za humor. V smeh mu je uspelo spravljati tako zapornike kot tudi najstrožje paznike. Zaradi vzornega vedenja so ga že po dveh letih in štirih mesecih prestane kazni pogojno izpustili. Takoj po prihodu na prostost je ponovno dobil redno službo v neki detroitski oglaševalski agenciji. Podnevi je delal, ponoči pa kot stand-up komik nastopal v lokalnem barčku oziroma komedijantskem klubu Comedy Castle, kjer je izpopolnil svoj zaščitni znak - posnemanje oglašanja opic. Kmalu je sledil nov angažma, snemanje televizijskih reklam, s katerim je začel solidno služiti. To je bil dober temelj za družinsko življenje in leta 1984 je zaplaval v zakonske vode z očitno zelo potrpežljivo in zaljubljeno Lauro, ki je pet let pozneje povila hčerko Katherine.

Tim AllenSrečno družinsko življenje so še dodatno učvrstili poslovni uspehi. Za televizijo je posnel svoj stand-up nastop Men Are Pigs, v katerem se je norčeval na račun moške ljubezni do računalnikov. Takrat sta ga opazila Jeffrey Katzenberg, direktor filmskega studia in producent, in Michael Eisner, direktor Disneyja. Ponudila sta mu glavni vlogi v televizijskih predelavah filmov Turner in Hooch ter Društvo mrtvih pesnikov, a ju je zavrnil in jima v zameno ponudil lastni televizijski projekt. Beseda seveda teče o sloviti humoristični seriji Sam svoj mojster.

Ravno v tistem času so se mediji razpisali o njegovi kriminalni preteklosti, kar seveda ni bilo najboljše priporočilo za novo televizijsko zvezdo družinske serije. Kljub temu pa se je serija že po prvi sezoni uvrstila med 10 najbolje gledanih televizijskih serij v Ameriki.

Leta 1992 je Tim kot najpriljubljenejši televizijski igralec osvojil nagrado občinstva People's Choice, leto dni pozneje pa je bil nominiran za prestižnega emmyja. Sledila je objava knjige Don't Stand Too Close to a Naked Man, nato pa je dobil glavno vlogo v kinematografski uspešnici Božiček. Takrat je postavil svojevrsten rekord, saj je v istem tednu zasedal kar tri prva mesta - knjiga je bila najbolje prodajana v Ameriki, Sam svoj mojster je bila najbolje gledana serija, družinska domišljijska komedija Božiček pa je bila prva po gledanosti v kinih. Tudi v naslednjih nekaj letih se je njegova kariera bliskovito vzpenjala, nizal je uspeh za uspehom. Najprej je dobil odlične kritike za sinhronizacijo animiranega filma Svet igrač, leta 1995 je končno osvojil zlati globus za vlogo mojstra Tima Taylorja iz serije Sam svoj mojster, za katero je bil nominiran kar petkrat zaporedoma, hkrati pa je postal najbolje plačani televizijski igralec, saj je za eno epizodo zaslužil kar 1,2 milijona dolarjev! Potem pa je sledil še uspeh s knjigo I'm Not Really Here...

Čeprav je bil takrat že v zrelih letih, mu je slava - kot je priznal pozneje - udarila v glavo.

Začel je piti in leta 1997 so mu odvzeli prostost, ker je v vinjenem stanju prehitro vozil po ulicah Birminghama. Obsojen je bil na leto dni pogojne kazni, sodnik pa mu je odredil še obvezno zdravljenje odvisnosti od alkohola v rehabilitacijski kliniki. Na srečo pa vse to ni škodovalo njegovemu igralskemu ugledu. Leta 1999 je posnel nadaljevanje animiranega filma Svet igrač in dobil vlogo v avanturistični znanstvenofantastični komediji Galaktična pustolovščina. Istega leta pa se je zgodila tudi ena slaba stvar - njegov zakon je začel razpadati. Čeprav sta na sodišču oba vztrajno zatrjevala, da so glavni razlog za ločitev nepremostljive razlike, je Laura v resnici najverjetneje izgubila potrpljenje med čakanjem, da se njen poredni fant umiri. Ločitveni postopek se je vlekel več let, uradno sta se ločila šele leta 2003. Čeprav se nekdanja zakonca nista razšla v prijateljskem duhu, je Tim ostal dober oče in lepo skrbel za hčerko Katherine. Med drugim tudi zato, ker ga je - kot je povedal - mučila slaba vest.

"Vem, da je v občutljivih letih in zaradi moje slave ji vrstniki v šoli včasih zastavljajo neprijetna vprašanja v zvezi z mojo preteklostjo. Zavedam se, da so včasih tudi zlonamerni, zato namesto mene trpi ona. Potolažil sem jo tako, da sem ji rekel, da me nič od tega ne more užaliti, ker priznavam vse svoje napake. Vsi lahko delamo napake, a moramo dati vse od sebe, da jih ne ponavljamo in da po tem postanemo boljši ljudje," pravi zvezdnik, ki se je s hčerko pogovarjal tudi o opiatih.

"Kot človeku s kriminalnim dosjejem mi je težko pridigati o narkotikih, a spominjam se nekega dogodka, ko sem jo peljal v šolo. Prosila me je, da upočasnim, čeprav sem vozil le malo nad omejitvijo. Hitrost sem znižal pod dopuščeno in tako sva se vozila nekaj minut, potem pa mi je rekla: 'Uh, očka, to je pa res dolgočasno!' Strinjal sem se z njo, ker sem res velik ljubitelj hitrosti, a sem ji rekel: 'Hitra vožnja je podobna kokainu. Vse poteka hitro in vse se ti zdi silno zanimivo, ko neha delovati, pa je vse videti dolgočasno in nesmiselno. Toda ko voziš hitro, ne vidiš ničesar okoli sebe. Gledaš samo na cesto. Poleg tega je vprašanje, kako dolgo lahko tako voziš, ne da bi pristal v zaporu ali grobu'," je igralec vse skupaj slikovito opisal svoji hčerki, ki mu je obljubila, da nikoli ne bo jemala mamil.

Ker že od nekdaj nerad govori o zasebnem življenju, je po uradni ločitvi le kratko in pomenljivo izjavil:

"Vsi sanjamo o tem, da bomo imeli zakon, v katerem bo partner hkrati tudi naš najboljši prijatelj, saj te najboljši prijatelj brezpogojno sprejema takšnega, kakršen si."

Nekaj let pozneje pa je vendarle priznal, da je prav sam glavni krivec za razpad zakona, saj je imel preveč rad alkohol:

"Priznam, v prvem zakonu sem bil duševno in čustveno povsem neurejena in nerealizirana oseba. Stalno sem nekam hitel, še najmanj sem bil doma. Nisem znal ceniti niti enega blagoslova, ki mi ga je podaril dragi bog. Niti svojega talenta niti časa, ki bi ga moral preživeti s svojo družino. Neusmiljeno sem pil in vse to me je pripeljalo v številne težave."

Že pred koncem ločitvenega postopka pa je njegovo srce osvojila druga ženska, 13 let mlajša stanovska kolegica Jane Hajduk. Spoznal jo je leta 2001 na snemanju komične drame Ubogi Joe, v kateri je on igral glavno vlogo, ona pa je upodabljala receptorko. Šlo je za ljubezen na prvi pogled. Tim jo je takoj opazil in ni hotel zamuditi priložnosti, da bi jo bolje spoznal. Ker imajo ženske rade humor, se tudi Jane ni mogla dolgo upirati njegovemu dvorjenju, in tako sta po hitrem postopku postala par. Kmalu sta skupaj zaigrala v dveh filmih, po petih letih razmerja, natančneje 7. oktobra 2006, pa sta ljubezen okronala s poroko v Grand Laku v Koloradu. Poročna slovesnost ni bila pompozna, udeležili sta se je le njegova in njena družina, med drugim tudi Timova hčerka iz prvega zakona. Igralec se je po poroki posvetil novemu izzivu - režiranju. Pod njegovo režijsko taktirko je nastala komična kriminalka Crazy on the Outside, v kateri je tudi zaigral, nato pa je ustanovil svoj oblikovalski studio Tim Allen Designs. Po treh letih zakona, marca 2009, se je rodila Elizabeth, ki je Tima povsem spremenila:

"Včasih sem živel izolirano življenje, kot bi bil sam na svetu. Takšen sem bil še posebno v zvezah, zdaj pa moja družina natančno ve, kdo sem, in jaz živim za njih. Pred nekaj dnevi sem plaval s svojo hčerkico in pomislil, kako lepo je to življenje."

Tim, ki spada med najbogatejše hollywoodske igralce, svojega premoženja ne vlaga le v sanjsko hišo, ampak tudi v avtomobile, ki jih obožuje že od otroštva. V svoji kolekciji ima okoli 30 prestižnih jeklenih konjičkov, med njimi ferrarija, porscheja in jaguarja. Čeprav marsikdo misli, da je kariera zvezdnika, ki bo prihodnji mesec dopolnil 61 let, v zatonu, je pripravljen na nove izzive. Že pred dvema letoma je začel serijo stand-up nastopov v Los Angelesu, kar so zlobni jeziki komentirali s trditvami, da mu je zmanjkalo angažmajev in da se vrača na začetek kariere. "Zakaj bi bila vrnitev k stand-upu ponižujoča zame? Neposredni stik z občinstvom mi je že od nekdaj pomembnejši od katerekoli druge vloge. No, v nasprotju z obdobjem pred 35 leti pa sem zdaj na odru lahko sproščen. Imam sloves, imam slavo, imam ime in sem lahko veliko naravnejši, kar pomeni tudi veliko boljši," zatrjuje Tim, ki je končno izpolnjen, med drugim tudi zato, ker že 15 let ne pije alkohola.

"V zakonu z Jane je čudovito. Sem presrečen oče dveh prečudovitih hčerk in zdaj znam to ceniti," pravi zvezdnik, ki ga od leta 2011 lahko gledamo v humoristični seriji Komaj živ.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri