Thandie Newton razkrila travme iz otroštva

Igralka Thandie Newton se je sicer rodila v Londonu, a je prva tri leta življenja preživela v Zambiji. Ko se je z družino vrnila na Otok, je doživljala pravi pekel.

Igralko so žalili zaradi rase in jo pošiljali nazaj v džunglo. (foto: Profimedia) Profimedia
23. 4. 2014

Čeprav igralka Thandie Newton meni, da je mesto Penzance v grofiji Cornwall prečudovit kraj za odraščanje, ji je prihod v novo okolje v otroštvu zadal rane, ki se še do danes niso zacelile. Pred kratkim je Thandie razkrila, da so jo drugi otroci zlorabljali in da so bili ona ter člani njene družine prav vsak dan tarče rasističnih žaljivk.

"Dobivala sem dobre ocene in res sem bila srečna, bila sem zelo živahen otrok. Moja mama je začela opažati povezavo – boljša ko sem bila, slabše so se drugi vedli do mene. Jaz pa tega nisem vedno videla, saj sem bila še zelo majhna," se spominja danes 41-letna zvezdnica.

V svoji iskreni izpovedi je še razkrila, da jo je oče Nick Newton, belec iz Anglije, ki je delal kot laboratorijski tehnik in umetnik, poskušal zaščititi, kolikor in kadar je le utegnil, a ni mogel biti vedno ob njej, njenem bratu in njeni temnopolti mami Nyashi, zdravstveni delavki, ki prihaja iz Zimbabveja.

"Že ko smo se le sprehajali po mestu, smo privlačili pozornost nase, tako da je to prav gotovo pustilo posledice pri meni," je pojasnila Thandie, ki je bila skupaj z bratom Jamiejem v šoli neredko glavna tarča omalovaževanja. Bila sta namreč edina temnopolta otroka v mestu, v katerem sta odraščala.

Soseda jo je pošiljala v džunglo

Ko je začela obiskovati katoliško šolo, ki so jo vodile redovnice, ji je ena od njih rekla: "Zelo smo vzhičeni, da si prišla k nam, saj še nikoli prej nismo imeli črnke v šoli!" Vodstvo šole je šlo celo tako daleč, da so njeni mami rekli, da so njeni skodrani lasje neprimerni za šolsko fotografijo. Na žalost pa to niso bile edine grozovite izkušnje, ki so se Thandie vtisnile v spomin.

"V hiši na drugi strani ulice je živela neka starejša ženska, ki je imela pogoste rasistične izpade," se spominja. "Vpila je na nas, naj se vrnemo v džunglo, od koder smo tudi prišli." Ob koncu intervjuja za britanski dnevnik The Times pa je igralka dejala: "Selitev iz Zambije v Cornwall v sedemdesetih letih je bila nadvse neobičajna izkušnja. Zgodba o življenju temnopolte družine v Penzanceu bi bila odlična humoristična serija, če bi bilo v tej zgodbi malo več humorja."

No, ta žalostna zgodba pa se je razpletla srečno. Thandie je danes uspešna igralka, ki prav v tem času promovira dramo Half of a Yellow Sun. Že od leta 1998 je srečno poročena z angleškim scenaristom, režiserjem in producentom Olom Parkerjem. V zakonu so se jima rodili trije otroci, leta 2000 hčerka Ripley, štiri leta pozneje hčerka Nico, letos pa še sin Booker Jombe.