Tetovirana telesa v raju

Čeprav so tekmo­valci v šovu Paradise Hotel različni, pa skoraj vse veže skupna točka - ljubezen do tetovaž. Nekateri imajo le eno, nekateri so se spretnim rokam tetovatorjev pre­pustili večkrat, vsekakor pa je za vsakim motivom drugačna zgodba.

5. 1. 2013

Tole so povedali za revijo Story ...

LILI

Starši niso bili navdušeni

 • Koliko tetovaž imate, imajo kakšen poseben pomen?

Imam dve tetovaži. Na hrbtu astrološki znak za leva, kar ponazarja lastnosti mojega značaja, in na rami križ, ker mi je všeč kot simbol.

 • Kdaj ste se odločili za prvo telesno poslikavo?

Za prvo tetovažo sem se odločila pri 25 letih. O tem sem razmišljala že v najstniških letih, vendar sem se šele pozneje opogumila.

 • Česa vas je bilo pred tetoviranjem naj­bolj strah?

Najbolj me je bilo strah bolečine in morebitnih zapletov pri celjenju rane.

 • Kako so se odzvali starši, prijatelji?

Starši niso bili najbolj navdušeni! Prijatelji pa so me celo podpirali ter se strinjali z izbiro poslikave, ki izraža mojo osebnost.

 • Se strinjate s tem, da po prvi postanete zasvojeni in si jih želite še več?

Zase ne bi rekla, da sem zasvojena s tetovažami, po mnenju drugih pa menda ta zasvojenost obstaja. V prihodnosti nimam namena dodajati še kakšne.

ANASTAZIJA

Strah jo je bilo bolečine

19-letnica se je za motiv konja, ki krasi njeno desno lopatico, odločila že pri rosnih 13 letih, in sicer zaradi ljubezni do teh živali, predvsem pa kot spomin na svojega prvega konja.

"Odločila sem se spontano, želela sem imeti nekaj, kar ima velik pomen v mojem življenju, in vem, da tega tatuja nikoli ne bom obžalovala. Najbolj me je bilo strah bolečine, ampak na koncu se je izkazalo, da le ni tako hudo." Prav zato že premišljuje o naslednjem motivu, ki bo zaznamoval njeno življenje, vseeno pa bo pred tem korakom dobro premislila.

SARA Č.

Vodi jo budistična mantra

Sara je svoje telo okrasila šele pred letom dni, "om mani padme hum" pa je mantra, ki ima zanjo veliko pomenov, med drugim naj bi v življenje privabljala lastnosti, kot so vztrajnost, modrost, razsvetljenje, ter odganjala sovraštvo in posesivnost.

"Strah me je bilo bolečine in tega, da bi lahko šlo kaj narobe, da se mi tetovaža na primer ne bi pravilno celila. Tatu mojster Rein mi jo je delal cele štiri ure, od začetka sem pri vsakem vbodu trznila, potem pa je rekel, naj se zberem, ker sem platno, na katero riše, in platno mora biti pri miru. To sem tudi naredila, mislila sem si, boli, ampak jaz to sprejemam. In potem je bilo 'platno' tako mirno, da me je tetover vmes vprašal, ali sem sploh še živa," pravi v smehu. V mislih ima že drug tatu, motiv pa je narisala kar sama.

RENATA

Ne mara igel

 • Nam razkrijete pomen vašega tatuja?

Imam samo en tatu na tilniku. Gre za črtno kodo, v katero sem zakodirala besedo, ki me predstavlja. Pomen pa je pomemben samo meni.

 • Kdaj ste se odločili zanj?

Mislim, da sem si jo dala delati leta 2010, torej sem bila stara 23 let. Nikoli je nisem načrtovala, sem si pa pri 15 letih rekla, da če bo kdaj priložnost, bo črtna koda na vratu.

 • Vas je kaj bolelo?

Najbolj sem se bala igle, ker jih ne maram. Ampak me je bolj kot ne le žgečkalo.

 • Kako so se na tetovažo odzvali starši?

Glede na to, da mi je tetovažo za rojstni dan podaril najboljši prijatelj, so to sprejeli dobro. Staršem pa tatuji na splošno niso všeč.

 • Bi imeli še kakšno?

Kaj pa vem, kaj me bo pičlo v bližnji prihodnosti. Ne zavračam možnosti.

SIMON

Latinščina, hebrejščina in angleščina

Simonovi trije tatuji predstavljajo različna življenjska obdobja, ki imajo pomen varovanja, borbenosti in verovanja.

"Moja prva tetovaža je nastala pri 25 letih. Velikokrat prej sem govoril o tem, vendar ni bil pravi čas. Če o tetovaži nisi trdno prepričan, tudi namen ni pravi in čez čas lahko človek obžaluje svoje dejanje. Ljudje se velikokrat odločajo v čustvenih obdobjih, na primer ko se razidejo s partnerjem, kar ni modra odločitev. V takšnih primerih bolj priporočam obisk frizerskega salona kot pa tetovatorja," svetuje.

"Če ima ženska tetovažo in jo zna nositi, je to enako kot ženska, ki nosi dobro obleko. Na ženski poleg energije in lepote opazim tudi tetovaže, če jih ima, saj so odsev samozavesti in načina življenja. Iz poslikave lahko izveš ogromno o človeku in tudi določiš psihološki profil."

MIČ (Mitja K.)

Prva tetovaža šele pri 27 letih

 • Koliko tatujev krasi vaše telo?

Imam tri. Prvi je na nogi - moj pes ameriški staffordski terier z imenom Ray, ki sem ga imel 13 let in je z mano preživel lep del mojega življenja, nekako sva bila neločljiva. Drugi je na roki, zvezde in moja srečna številka 72 - nekako je povezan z mojim poklicem, sanjami, ki sem jih živel, in pa spomini na prvo re­sno zvezo, v kateri sem bil sedem let. Številka 72 pa me spremlja že vrsto let na vseh področjih - dirkam z motorji, cestnimi, cross, štirikolesniki ... in na vseh je moja srečna številka 72. Tretji je star kakšna dva meseca in je moški v obliki hudiča ter dekle v obliki ­angela, ki mu je zarila nož v hrbet. Posvečen je osebi, ki mi je res ogromno pomenila, a žal sem od nje dobil nož v hrbet.

 • Je bila odločitev spontana?

Vsi moji tatuji imajo pomen in vsakega sem si dal narediti, ko sem bil trdno prepričan, da si ga želim, in seveda, kaj si želim. Velikokrat se zgodi, da kdo kaj vidi pri prijatelju ali kaki znani osebi in si da narediti isto, kar pozneje obžaluje. In pa seveda zelo pomembna zadeva: prepričajte se, pri kom si boste izdelali tatu, zaupajte mojstrom, ki ob­vladajo zadevo, ne glejte na ceno, kajti tatu mora biti strokovno in kakovostno narejen, saj ostane z vami do konca življenja.

 • Vas je kaj bolelo?

Nič me ni bilo strah, bil pa sem radoveden, ali res boli ali ne. Seveda ni najbolj prijeten občutek, sploh pri zadnjem je delo trajalo pet ur in zadnjo uro je koža že precej razbolena. A če si nekaj želiš, tudi potrpiš in stisneš zobe.

 • Si boste omislili še kakšno tetovažo?

Mogoče je odločitev, ali si dati prvi tatu, najtežja. Za vse druge je odločitev precej lažja in nekako res drži, da te zasvojijo. Je pa to odvisno tudi od človeka. Sam jih imam v načrtu še več, naslednjo tetovažo si nameravam narediti v mesecu dni.

Napisala Anja Kontrec, otografije arhiv Planet TV