Temna stran sveta komedije

Po nedavni smrti Robina Williamsa, enega najpriljubljenejših igralcev in komikov na svetu, ki je po dolgih letih bitke proti depresiji storil samomor, se je v središču pozornosti ponovno znašla neka skrivnostna povezava med izvrstnimi zabavljači in njihovo nagnjenostjo k depresiji.

Robin Williams (foto: Profimedia) Profimedia
25. 8. 2014

Številni komiki imajo izkušnje z depresijo, kar je na videz presenetljivo in povsem nezdružljivo z njihovim poklicem. In zakaj je tako?

Nekateri psihiatri pojasnjujejo, da je njihova duhovita, smešna stran pravzaprav najbolj izrazit aspekt bitke proti tej zahrbtni motnji razpoloženja, proti kateri se že dolga leta na žalost bojujejo tudi številni svetovno znani komiki.

Owen Wilson je leta 2007 v svojem domu v Kaliforniji poskušal storiti samomor. Njegovi številni oboževalci po vsem svetu so bili presenečeni, ljudje, ki so mu blizu, pa niti ne, saj so vedeli, da zvezdnik že dolga leta bije bitko s svojimi demoni, kot so označili depresijo.

Roseanne Barr so depresijo diagnosticirali leta 1994 in na srečo se je takoj odzvala, kot je treba. Začela je jemati antidepresive in hoditi na psihoterapije.

Izredno popularni komik Jim Carrey je odkrito govoril o svojih težavah z depresijo in priznal, da je dolga leta jemal prozac, najmočnejše zdravilo proti tej bolezni.

Potem ko je leta 1997 javno priznala, da je lezbijka, je kariera Ellen DeGeneres začela strmo padati, zato je zapadla v hudo depresijo. Na srečo se ji je uspelo izvleči iz najhujšega, a njeni cinični nastopi in nekateri iskreni komentarji dajo slutiti, da njena tiha bitka proti depresiji še vedno traja.

Tudi priljubljeni Jerry Seinfeld je priznal svojo nagnjenost k depresivnim razpoloženjem. Še več, javno je izjavil, da bi nekoč verjetno že storil samomor, če ne bi imel otrok, zaradi katerih mora živeti, kot se je izrazil.

Matthew Perry, zvezdnik humoristične serije Prijatelji, je odkrito govoril o tem, da je bil večkrat na zdravljenju depresije. Razkril je tudi, da se je dolgo trudil, da bi svojo težavo skril pred vsemi, a je to v določenem trenutku postalo nemogoče. Takrat je preprosto moral priznati, da ima težavo, in poiskati strokovno pomoč.

Tim Jeras za revijo Nova

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri