Te ženske vplivajo na to, kaj gledaš, ješ, misliš, bereš, nosiš in v kaj verjameš!

Cosmo je pripravil seznam mladih žensk, ki spreminjajo svet. Pred branjem te opozarjamo, da se boš ob njihovih zgodbah najbrž počutila kot povsem povprečna ali podpovprečna oseba. Kar ni naš namen. Naj te njihove zgodbe navdihnejo.

Te ženske vplivajo na to, kaj gledaš, ješ, misliš, bereš, nosiš in v kaj verjameš! (foto: Alexander Hassenstein, Melodie Jeng, Joe Sheffer, Tom Jenkins, getty images, profimedia, facebook) Alexander Hassenstein, Melodie Jeng, Joe Sheffer, Tom Jenkins, getty images, profimedia, facebook
2. 4. 2017

Tavi Gevinson (na fotografiji zgoraj)

Starost: 20 let
Državljanstvo: Američanka
Kariera: naslednja medijska gurujka

Če si za svoj 12. rojstni dan na družabnih omrežjih igrala igrice, se pripravi, da se boš počutila otročje. Pri teh letih je namreč Tavi ustvarila svoj modni blog Style Rookie, ki je kmalu dosegel 30.000 bralcev na dan.

Pri 15 letih je nadaljevala z Rookie Magazinom, spletno stranjo za najstnice, kjer sta članke objavljala tudi Lena Dunham in Judd Apatow.

Tavi ima danes milijon sledilcev na Instagramu, igra na Broadwayu, se ukvarja s petjem in nagovarja najstnike prek TEDx govora iz leta 2012, ki ima več kot 1,27 milijona ogledov.

Je Tavi glas generacije? Vsekakor.

Malala Yousafzai

Starost: 20 let
Državljanstvo: Pakistanka
Kariera: Nelson Mandela naše generacije

Ko je bila Malala stara šele 11 let, je začela pisati blog pod psevdonimom za BBC, v katerem je opisovala življenje pod talibansko okupacijo. Zaradi tega je bilo njeno življenje ogroženo. Leta 2012 je bila na šolskem avtobusu napadena s strelnim orožjem.

Napadalec je vprašal za njeno ime, nato pa proti njej usmeril pištolo in trikrat ustrelil. Poskus umora je povzročil veliko narodno in mednarodno podporo. Po napadu se je borila za spodbujanje izobraževanja revnih deklic in spregovorila na sedežu Združenih narodov o pravici do izobraževanja po vsem svetu.

Pri 17 letih je postala najmlajša Nobelova nagrajenka vseh časov. Nagrado je prejela za boj proti zatiranju otrok in mladine v pravici do izobraževanja. Še vedno se bori za pravice žensk in otrok.

Ashley Graham

Starost: 28 let
Državljanstvo: Američanka
Kaj počne: ženska, ki spreminja modne standarde

Če sodiš med 2,3 milijona njenih spremljevalcev na Instagramu, potem veš, da se Ashley niti najmanj ne obremenjuje s svojo telesno težo. Najbolje plačana močnejša manekenka na svetu zavrača idejo o hujšanju in se bori za ohranjanje močnejših modelov v modni industriji.

Njen TEDx ima več kot milijon ogledov na YouTubu in njena #BeautyBeyondSize skupnost, kjer ženske delijo svoje navdihujoče zgodbe, ima več kot 75.000 objav.

Februarja je krasila naslovnico revije Sports Illustrated, kar ni bila zmaga le zanjo, ampak za vse ženske z oblinami. Ashley je tudi soustanoviteljica kolektiva ALDA, ki se zavzema za sprejemanje raznolikosti teles.

Sophia Amoruso

Starost: 32 let
Državljanstvo: Američanka
Kariera: uspešna poslovna ženska

Pri 22 letih je imela svojo virtualno blagovno trgovino z vintidž oblačili Nasty Gal Vintage, ki jo je razvila v imperij, vreden 280 milijonov dolarjev.

Ena najbogatejših Američank, ki je obogatela s svojim delom (in ne s poroko), je vzornica številnim podjetnicam po vsem svetu.

Po izdaji svoje prve knjige #Girl Boss je ustanovila #Girl Boss Foundation, ki pomaga financirati podjetnice in umetnice. Organizacija je doslej namenila več kot 100.000 dolarjev za financiranje žensk.

Mhairi Black

Starost: 22 let
Državljanstvo: Britanka
Kaj počne: najmlajša poslanka v britanskem parlamentu.

Škotska študentka Mhairi Black je pri 20 letih v okrožju Paisley in Renfrewshire prepričljivo zmagala na volitvah. Mhairi, ki je lezbijka, se bori za pravice LGBT (lezbijke, geji, biseksualci, homoseksualci), predvsem odkar jo je nekdo na Twitterju žalil.

Bori se tudi za socialne pravice skupaj z organizacijami, kot je Oxfam, in njen govor, v katerem je napadla vlado zaradi omejevanja števila socialnih stanovanj, je imel več kot 10 milijonov delitev na različnih medijih.

“Glas je treba dati ljudstvu. Ljudje potrebujejo pomoč, zato jim jo je treba ponuditi.”

Temi Marcella Olatunde

Starost: 28 let
Državljanstvo: Britanka-Nigerijka
Kaj počne: finančni čudežni otrok

Olatunde je pomagala več kot tisoč ženskam kot mentorica v finančnem svetu. Goldmanu Sachsu je pomagala ustanoviti iniciativo 10.000 žensk, ki je zagotovila sponzorska sredstva več kot 30.000
podjetnicam.

Yusra Mardini


Starost: 18 let
Državljanstvo: Sirka
Kaj počne: obraz poguma

18-letna Yusra Mardini je na olimpijskih igrah v Riu plavala na 100 metrov delfin in požela valove občudovanja in spodbujanja.

Yusra je begunka iz Sirije, ki je dobesedno plavala za življenje. Bila je na čolnu z 20 begunci, ki je potoval med Turčijo in Grčijo, a motor se je pokvaril, nekateri pa niso znali plavati.

Yusra je skočila v morje in tri ure in pol v mrzli vodi potiskala čoln, da je prispel do otoka Lezbos. Rešila je 19 življenj.

Andreja Pejić

Starost: 24 let
Državljanstvo: Avstralka
Kaj počne: oseba, ki je povsem spremenila svet mode

Pri osmih letih je Andrej, ki je danes Andreja, med vojno iz rodne Bosne in Hercegovine z družino prebegnil v Melbourne, kjer je navdušil modne fotografe in agente. S svojim androgenim videzom je osvojil svet mode.

O sebi je govoril v ženskem spolu, preden se je odločil za spremembo spola, in že takrat je jemal delo kopici manekenk.

Bil je muza Jeana Paula Gaultierja in Marca Jacobsa. Je prva transseksualna oseba, ki je postala obraz linije kozmetičnih izdelkov Make Up Forever.

Melissa Hemsley

Starost: 30 let
Državljanstvo: Britanka
Kaj počne: prvakinja zdrave prehrane

Če jajca pečeš na kokosovem olju, se lahko zahvališ Melissi, ki je pomemben člen imperija za zdravo prehrano Hemsley, kjer je zaposlena tudi njena sestra.

Melissa je avtorica dveh izjemno uspešnih kuharskih knjig, ima svojo oddajo in svoje proizvode. Zaradi nje bo najbrž celo tvoj oče slišal za zeleni smuti.

Nadya Tolokonnikova

Starost: 26 let
Državljanstvo: Rusinja
Kaj počne: članica ruske feministične punk rock skupine Pussy Riot, ki so želele odstaviti Putina

Po neodobrenem nastopu proti Putinu so tri članice skupine aretirali zaradi huliganstva. Nadya je dobila dve leti prisilnega dela.

V zaporu je skupaj s članicami skupine začela gladovno stavko. V pismu, ki je bilo deljeno več kot 50.000-krat na družabnih omrežjih, je opisala suženjske razmere v delovnem taborišču.

Pozneje je iz tega nastala knjiga Comradely Greetings, kjer je izrazila svoje nestrinjanje z obstoječo vlado.

S pomočjo Amnesty International in na zahtevo javnosti so jo predčasno izpustili iz zapora.

Od takrat se je pojavila v seriji Hiša iz kart, kjer se je norčevala iz Putinu podobnega lika.

Ustvarila je projekt o reformi zaporov in ustanovila medijsko platformo Media Zona, kjer širi svoja sporočila.

Maisie Williams

Starost: 19 let
Državljanstvo: Britanka
Kaj počne: velika zvezda Hollywooda

Maisie je postala slavna po zaslugi serije Igra prestolov, vendar si je zaradi svoje iskrenosti, neposrednosti in drznosti prislužila 3,6 milijona sledilcev na Instagramu, 1,4 milijona na Twitterju in dva milijona na Facebooku.

Zanjo je značilno, da vse pove tako, kot je: “Nočem biti oboževana, ker sem čedna. To je preklemansko dolgočasno.”

Zaradi svoje iskrenosti, svojega YouTube programa, ki ima 355.000 naročnikov, sodelovanja pri dobrodelnih projektih in kampanjah za sirske begunce je Maisie ena najbolj pogumnih zvezdnic na rdečih preprogah.

Nujood Ali

Starost: 18 let
Državljanstvo: Jemenka
Kaj počne: ženska, ki je pripomogla k prepovedi prisilne otroške poroke

Bi bila pri desetih letih dovolj pogumna, da bi se uprla posiljevalcu? Nujood je naredila natanko to.

Na sodišču v Jemnu se je pojavila sama in zahtevala ločitev od moškega, s katerim se je poročila pod prisilo, ko je bila stara komaj devet let.

Zdaj, ko je v najstniških letih, se aktivno bori za prepoved otroških porok (nedavno se je borila za svojo sestro) in je navdih več tisoč dekletom, da zahtevajo ločitev in razveljavitev zakonske zveze.

Hillary Clinton pravi, da je “Nujood ena od najbolj pogumnih in močnih žensk, kar jih je spoznala”. Strinjamo se z njo.

Emma Watson

Starost: 26 let
Državljanstvo: Britanka
Kaj počne: igralka, ki je svetovno javnost navdušila z nepozabnim govorom o feminizmu

Na uvodni slovesnosti kampanje HeForShe, pri kateri so si prizadevali za odpravo neenakosti med spoloma, je navdušila z govorom, ki je imel več kot dva milijona ogledov na YouTubu.

Emma je diplomirala iz angleške književnosti, ima uspešno igralsko kariero, poleg tega pa je ustanovila feministični knjižni klub Our Shared Self.

Saran Kaba Jones

Starost: 34 let
Državljanstvo: Liberijka
Kaj počne: ženska, ki rešuje planet, velja za eno od vodilnih oseb v prihodnosti
Ustanovila je podjetje FACE Africa, ki pomaga revnim vasem v podsaharski Afriki pri oskrbi s čisto vodo.

Zbrala je več kot 500.000 evrov za financiranje projektov FACE v Libiji in s tem pomagala več kot 25.000 ljudem.

Njena organizacija je odigrala pomembno vlogo tudi pri izbruhu ebole. Si očarana? Tako je tudi prav.

Dina Asher-Smith

Starost: 20 let
Državljanstvo: Britanka
Kariera: najhitrejša ženska v Veliki Britaniji

Morda si zanjo slišala po zaslugi olimpijskih iger v Riu, kjer je predstavljala Veliko Britanijo v teku na 200 metrov in si prislužila bronasto medaljo. Mlada sprinterka študira zgodovino na King's Collegeu v Londonu in si prizadeva za večjo prepoznavnost žensk v športu.

Zoe Sugg

Starost: 26 let
Državljanstvo: Britanka
Kaj počne: popularna Youtube vlogerka, ki objavlja pod
imenom Zoella

Zoe ni bila prva ženska, ki je začela objavljati videe z modnimi in lepotnimi nasveti, vendar je bila pri tem izjemno uspešna.

Zaradi sposobnosti, da nagovarja najstnice (stare med 13 in 17 let), je postala sanjsko dekle za številne blagovne znamke.

Na Instagramu jo spremlja več ljudi kot Baracka Obamo, vendar njena privlačnost in vpliv sežeta globlje.

Velja namreč za primerno vzornico mladim dekletom. Njen roman Spletna punca je podrl prodajne rekorde.

Kathryn Parsons

Starost: 34 let
Državljanstvo: Britanka
Kaj počne: podjetnica, ki je omogočila dostopnost tehnologije

Tehnična inženirka je soustanoviteljica Decoded, londonskega podjetja, ki si prizadeva za višjo stopnjo digitalne pismenosti.

Njihova obljuba?

Vsak se lahko nauči programirati v enem dnevu. Parsonsova je svoje znanje posredovala več kot tisoč ljudem, ki so zaposleni v podjetjih, kot je Google, eBay, Facebook. Prizadeva si, da bi programiranje vključili v šolski učni program.

Michelle Phan

Starost: 29 let
Državljanstvo: Američanka
Kaj počne: prva ženska, ki je na YouTubu dosegla milijardo ogledov in je vse dosegla sama s trdim delom

Rodila se je vietnamskim priseljencem in sprva delala kot natakarica, saj je nobeno kozmetično podjetje ni želelo zaposliti. Njena zgodba je zgodba o uspehu. Najprej je odprla svoj kanal in na njem objavlja videoposnetke svojih nasvetov za ličenje in urejanje pričeske.

Kmalu je imela 9 milijonov naročnikov in 2,2 milijona sledilcev na Instagramu. Zdaj s svojim podjetjem zasluži 500 milijonov dolarjev, organizira lepotne konference in je ustvarila svoj medij o življenjskem stilu – Icon.

Priyanka Chopra

Starost: 34 let
Državljanstvo: Indijka
Kaj počne: igralka, pevka, miss sveta leta 2000

Ena najbolje plačanih bollywoodskih igralk je ambasadorka Unicefa, ki se od leta 2010 bori za pravice otrok.

Nikakor ne počiva na lovorikah, ampak svojo prepoznavnost na Twitterju uporablja za ozaveščanje o enakopravnosti spolov, predvsem v svoji rodni Indiji, kjer je ustanovila Priyanka Chopra Fundacijo za zdravje in izobraževanje, ki pomaga revnim otrokom.

Vsako leto nameni 10 odstotkov svojega zaslužka fundaciji in s tem omogoča zdravstveno oskrbo in izobraževanje za 70 otrok, od katerih je 50 deklic.

Sharmadean Reid

Starost: 32 let
Državljanstvo: Britanka
Kaj počne: mlada modna oblikovalka, ustanoviteljica WAH London

Najprej je bil WAH-fanzine, kjer so bile glavne teme glasba, moda in kako biti pametna 'ulična feministka'. WAH je bil tako uspešen, da je s prihranki odprla Wah Nails, salon, kjer prireja razprodaje, zabave in filmske večere.

Salon je bil tako uspešen, da so ga za londonski teden mode uporabljale blagovne znamke, kot so Nike, Marc Jacobs in Diesel.

Njena znamka je zdaj svetovno znana, ona pa velja za mentorico in lepotno gurujko, ki navdušuje mlade britanske podjetnice.

Jenna Marbles

Starost: 30 let
Državljanstvo: Američanka
Kaj počne: ženska, ki je spremenila komedijo

Misliš, da je Amy Schumer izumila šale na svoj račun in norčevanje iz najbolj temačnih in smešnih delov ženskosti? Pomisli še enkrat.

Jenna je s svojimi posnetki navdušila in nasmejala veliko ljudi. Njene zabavne posnetke na YouTubu spremlja več kot 16 milijonov sledilcev, na Twitterju pa ima več kot štiri milijone sledilcev.

Njen nedavni posnetek o tem, kako je nase nanesla 100 plasti ličil v sedmih urah, je imel več kot 10 milijonov ogledov v samo dveh tednih.

Laura Bates

Starost: 30 let
Državljanstvo: Britanka
Kaj počne: glas feminizma četrtega vala

Laura je bila najprej igralka, pozneje pa je postala ustanoviteljica projekta Everyday Sexism (Seksizem v vsakdanu), ki spodbuja ženske, da spregovorijo o svojih izkušnjah z nadlegovanjem.

Od leta 2012 do danes ima portal že več kot 10.000 objav. Izdala je tudi knjigo Seksizem v vsakdanu in Girl Up!

Njen TEDx govor z naslovom Seksizem v vsakdanu je imel več kot pol milijona ogledov in nedavno so jo iz parlamenta pozvali, da predloži dokaze o seksizmu v angleških šolah.

Vsekakor je Laura ženska, ki jo želiš imeti na svoji strani.

Jessica Wilson

Starost: 24 let
Državljanstvo: Avstralka
Kaj počne: ženska, ki je spremenila svet nakupovanja

Je soustanoviteljica Stashda, ki je Tinder za modo, saj izbiraš oblačila s pomočjo zasuka v levo ali desno in nato ocenjuješ kose oblačil. Jessica je spremenila nakupovalne navade v letu 2016.

Stashd ima uporabnike v več kot 136 državah in več kot milijon oblačil na zalogi. Dokazala je, da obstaja pot do uspeha tudi zunaj Silicijeve doline. Prizadeva si tudi, da bi bilo več žensk v industriji. Če boš večkrat slišala izraz 'virtualna garderoba', je to njena zasluga.

Misty Copeland

Starost: 34 let
Državljanstvo: Američanka
Kaj počne: ženska, ki je porušila stereotip, ko je postala prva temnopolta primabalerina pri ameriškem baletnem gledališču

Plesati je začela s 13 leti in brez kakršnihkoli štipendij ali denarnih pomoči je tlakovala svojo pot do zvezd. Bila je muza pokojnega pevca Princea.

Njena ljubezen do umetnosti se ne konča pri baletu, saj je napisala knjigo za otroke in knjigo spominov Life in Motion: An Unlikely Ballerina.

Porušila je stereotipe, saj je vse, kar klasična podoba o balerini ni: temnopolta, z oblinami in močnim značajem. Spremenila je svet baleta, saj je na baletne predstave privabila raznoliko občinstvo.

Po predlogi Lucy Vine, priredila Danaja Lorenčič
Fotografije: Alexander Hassenstein, Melodie Jeng, Joe Sheffer, Tom Jenkins, getty images, profimedia, facebook

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri