Tanja Zrinsky: Njene pravljične vile in nakit

Fotografinja Tanja Zrinsky ni znana le po svojih čudovitih fotografijah, ki jih krasijo številne slovenske estradnice, glasbeniki in modeli, ampak tudi po svojem nakitu, ki ga že nekaj časa ustvarja, in otroških pravljičnih lutkah.

Tanjin nakit je narejen po želji oseb, ki jih nosijo.  (foto: revija Lea) revija Lea
7. 8. 2014

T anja se s fotografijo ukvarja že devet let. V svojem poklicu je našla popolno svobodo, ki jo ustvarjalno izraža. "Fotografiranje mi je na neki način tudi sprostitev. Tako sem se namesto študiju zdravstvene nege popolnoma predala fotografiji. Podjetje sem odprla leta 2008 in tako je fotografiranje postalo moj poklic, hkrati pa tudi moji stil in način življenja. Za to odločitev mi ni žal, saj sem ponosna, da sem fotografinja, ker v svojem poklicu res neizmerno uživam. Vedno sem bila na neki način samouk, ki si sam postavlja meje v fotografiji. Zato se počutim srečno in svobodno v tem, kar počnem," pove Tanja.

Fotografija pa ni edino njeno področje, na katerem se izraža. Že nekaj časa ustvarja nakit in vile, pravljične lutke.

"Lutke, takšne ali drugačne, me že od nekdaj privlačijo. Kot deklica sem bila zbirateljica punčk, predvsem starinskih iz porcelana. Na mojih policah doma se še vedno najdejo tudi različni dekorativni rekviziti, ki so tako ali drugače povezani s tematiko lutk, angelov in vilink. Lahko omenim, da imam približno 20 figuric vilink, angelov in okoli 20 porcelanastih punčk. Moja soba lahko resnično spominja na pravljično deželo večnega otroka (smeh). Seveda najprej vedno izhajaš iz sebe. Zase recimo vem, da mi enako kot v fotografiji zelo ležijo fantazijske stvari, všeč sta mi tudi antika ter baročni art, ki ima imata neko mitološko dušo. To me je vedno privlačilo in takšne izdelke želim ustvarjati."

Unikatni izdelki

Ideja o ročnem izdelovanju lutk in nakita je v Tanji tlela že dolgo. "Občudujem različne oblikovalce unikatnih izdelkov, in ko sem nekoč brskala po internetu, sem zasledila stran, kjer je bil opisan potek izdelave čudovite lutke vilinke iz volne merino. In tako se je začelo. Amuletki verižice so samo nadgradili mojo ustvarjalno žilico. Oblikovanje nakita in izdelavo lutk jemljem kot hobi, čeprav v tem uživam. Je delo, ki ga opravljam v prostem času oziroma ko ne fotografiram. Je moja vrsta meditacije in sproščanja. V otroštvu sem bila samo zbirateljica, nikoli pa si nisem mislila, da bom nekoč kaj takega tudi sama počela," prizna.

"Navdih jemljem iz lastne domišljije. Lutke vilinke izdelujem iz prave volne merino s postopkom suhega polstenja. So različne velikosti in so namenjene predvsem kot stenska dekoracija. Izdelava ni tako težka, čeprav potrebuješ kar nekaj časa in predvsem veliko potrpljenja, saj se vilinke izdelujejo izredno precizno, predvsem ker delaš z iglo in drobnimi detajli. Osnovni material je volna, drugo pa so dodatki iz različnih materialov, od blaga do kristalčkov, ki jih dodajaš po želji oziroma po lastni domišljiji. Za nastanek vilinke potrebujem približno dve uri, odvisno od njene velikosti. Amuletki so v nasprotju z lutkami povsem druga zgodba. Sestavljeni so iz kovinskega obroča, obeska, steklene kapljice, unikatne slikice in kristalov Swarovski. Iz teh grobih materialov potem sestavim celoto. Slikice so različne, včasih si stranka želi v amuletku osebno fotografijo, včasih sama narišem digitalno art sliko ali pa kupim različne motive, ki jih potem razrežem na velikost kovinskega obroča, nanjo pa zalepim še stekleno kapljico. Piko na i pa celoti dajejo kristali Swarovski, ki jih nalepim na obesek. V moji zbirki amuletkov se seveda največkrat najdejo motivi različnih punčk in vintidž detajli. Tako da cel komplet mojega pravljičnega ustvarjanja nosi podobno rdečo nit. In to želim sčasoma tudi nadgraditi."

Uresničuje svoje sanje

Tanjin nakit je narejen po želji oseb, ki jih nosijo. "Namenjeni so predvsem predstavnicam nežnejšega spola. Ker je vsak amulet narejen po želji stranke, ni pravila, kateri ženski ali mlademu dekletu pristaja ta vrsta nakita. Jaz bi rekla, da se lahko za vsako žensko naredi amulet, ki izžareva njen karakter. Načrti v glavi so veliki, ampak je še prezgodaj, da bi lahko o tem že govorila. Ustvarjanje nakita je trenutno še hobi, ne želim se namreč osredotočiti samo na eno stvar, ampak na širše ustvarjanje z različnimi art izdelki. Seveda združeno z mojo ljubeznijo, fotografiranjem, ki bo vseeno ostalo na prvem mestu. Zaradi vseh teh idej, ki se še porajajo v glavi, se je pred kratkim rodila tudi moja blagovna znamka Comitessa. Moja nova znamka združuje vse, kar počnem, ne samo fotografiranja. Je celota, je del mene, mojega dojemanja in ustvarjanja. Ime je latinsko, pomeni pa baronica/grofična. Zakaj baronica? A ste že slišali za hrvaško kneževino Zrinski? (smeh) Šalo na stran. Torej, ime pojmuje pozitivno, močno in ponosno osebnost s ciljem v življenju, kot želim, da se počutijo vse moje stranke, ki pridejo k meni in odidejo z nasmehom na ustih. Zadovoljne z našimi izdelki. Ker se vse zgodi z razlogom, se je moralo tudi tole. Srečna sem in vesela, da bom s Comitesso, mojo lastno kraljevino, uresničila svoje sanje."