Tako uspešni in bogati, a tako bolni

Pred kratkim je Selena Gomez zaradi težav z lupusom odpovedala azijski in avstralski del svoje turneje, ob tem pa smo se spomnili še nekaterih drugih slavnih obrazov, ki nimajo sreče na področju zdravja.

Selena Gomez (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2014

Seleni Gomez so lupus diagnosticirali pred nekaj leti, pred kratkim pa je bolezen ponovno ušla izpod nadzora.

"V zadnjih nekaj letih je Selena preživela marsikaj, v zadnjem času pa se je njeno zdravstveno stanje začelo slabšati. Zaveda se, da si mora vzeti premor, se posvetiti zdravljenju in bolj paziti nase, če želi živeti normalno življenje," pravi vir. Lupus je avtoimunska vnetna bolezen, ki povzroči, da imunski sistem napade svoja tkiva in organizme. Vnetja, ki jih povzroča lupus, lahko vplivajo na več različnih telesnih sistemov, vključno na sklepe, kožo, ledvice, krvne celice, srce in pljuča.

Pri 26 letih, le nekaj tednov po tem, ko je postal očka, so Jacku Osbournu, sinu rokerja Ozzyja Osbourna, diagnosticirali multiplo sklerozo. Gre za zelo znano kronično avtoimunsko vnetno bolezen, ki prizadene osrednje živčevje.

Raperka Missy Elliott se je nekaj časa izogibala soju žarometov zaradi bazedovke oziroma Gravesove bolezni. Ta huda avtoimunska bolezen ščitnice med drugim povzroča mišično šibkost, izbuljene oči, razdražljivost, izgubo telesne teže ter hitro in močno utripanje srca. Nekaj časa je bilo njeno stanje tako slabo, da ni mogla pisati in voziti.

Leta 1990, ko je bil star komaj 30 let, so igralcu Michaelu J. Foxu diagnosticirali Parkinsonovo bolezen, kar je osem let uspešno skrival pred javnostjo. Gre za degenerativno bolezen bazalnih ganglijev v osrednjem živčevju, ki se kaže v upočasnjeni gibljivosti, mišični rigidnosti in značilni ritmični tresavici.

Pamela Anderson je leta 2002 javno razkrila, da ima hepatitis C. Prsata blondinka trdi, da ga je dobila od nekdanjega soproga Tommyja Leeja, s katerim si je delila iglo za tetoviranje. Hepatitis C je nalezljiva bolezen, ki napada predvsem jetra, kronična okužba pogosto lahko vodi celo do ciroze jeter.

Shannen Doherty, zvezdo nekdaj popularne najstniške serije Beverly Hills 90210, je šokirala Crohnova bolezen, ki spada med kronične vnetne črevesne bolezni in med drugim povzroča konstantno ponavljajoče se trebušne krče in diarejo.

Kar težko je verjeti, da starleta Kim Kardashian boleha za luskavico, kronično in nenalezljivo vnetno boleznijo. Zanjo je značilno pojavljanje manjših pordelih bunkic na koži, ki se postopoma večajo in jih sčasoma prekrijejo srebrno-sive suhe luske. Bolezen pri slabi tretjini bolnikov povzroča nelagoden občutek, predvsem srbečico.

Pred več kot 22 leti je nekdanji košarkarski zvezdnik Magic Johnson svet šokiral s priznanjem, da je okužen z virusom HIV. Na srečo se proti virusu humane imunske pomanjkljivosti, ki lahko povzroči aids, še vedno uspešno bori z vsakodnevnimi koktajli zdravil.

Nick Jonas, član nekdaj popularne skupine Jonas Brothers, je pri 13 letih izvedel, da ima sladkorno bolezen. Od takrat nikamor ne gre brez inzulinske injekcije. Sladkorna bolezen je stanje stalno zvišane ravni glukoze v krvi. Nastane zaradi pomanjkanja hormona inzulina ali zmanjšanja odzivnosti celic na njegovo prisotnost. Posledica bolezni so motnje v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. 

Tim Jeras za revijo Nova