Sylvester Stallone: Alkoholik, ki je moral za uspeh prodati psa

Mišičasti akcijski junak Sylvester Stallone se zelo dolgo ni naučil nadzorovati svojega libida. Kot po pravilu je varal in poniževal srčne izbranke, za otroke pa mu ni bilo mar. No, na srečo se je vendarle našla junakinja, ki ji ga je uspelo ukrotiti.

"Dejansko sem manifestacija lastne fantazije." (foto: Profimedia, Splash News) Profimedia, Splash News
21. 6. 2014

Zgodba o igralcu Sylvestru Stallonu je zgodba o uresničitvi ameriških sanj. Rodil se je v revni družini, med drugim je spal tudi na avtobusni postaji, bil je odvisen od alkohola, a se je kljub temu znašel in sam napisal scenarij za prvi del športne drame Rocky, ki danes spada med kultne filme. Kolikor je znano, je ljubil več kot 20 lepotic, s tremi se je sprehodil do oltarja, pred slabima dvema letoma pa je doživel velik šok, saj je pokopal prvorojenca.

Pravzaprav se je slabo začelo že s prihodom na svet. Michael Sylvester Gardenzio Stallone se je rodil 6. julija 1946 v New Yorku, natančneje v slovitem manhattnskem naselju s simboličnim imenom Hell's Kitchen (peklenska kuhinja). Pri porodu so mu zdravniki poškodovali obrazni živec, zato je del ustnice, jezika in lica ostal trajno paraliziran, kar je pozneje spretno spremenil v svoj zaščitni znak, ki še posebej pride do izraza med govorjenjem.

Njegov oče Frank Stallone starejši je bil frizer in vizažist, mama Jacqueline M. 'Jackie' Stallone, rojena Labofish, pa astrologinja in nekdanja plesalka, ki se je ukvarjala tudi s promocijo ženske rokoborbe. Frank in Jackie sta Sylvestra, ki je v otroštvu bolehal za rahitisom, in njegovega štiri leta mlajšega brata Franka, ki je danes igralec in glasbenik, vzgajala zelo strogo, kar sta počela zato, da bi se razvila v samostojni osebnosti. Ko je bil star 13 let, sta se njegova starša ločila, in Sly, kot se glasi njegov vzdevek, se je z mamo ter z njenim novim soprogom preselil v Philadelphio. Že takrat je začel dvigovati uteži, sabljati in igrati ameriški nogomet za šolo.

Začetni igralski neuspehi

Prav zahvaljujoč ukvarjanju s športom je dobil štipendijo za ameriški kolidž v Švici, kjer je postal trener ženske atletske ekipe, hkrati pa je doživel prvenec v gledališki predstavi Smrt trgovskega potnika. Takrat je vzljubil igralstvo, in ko se je vrnil v ZDA, je takoj vpisal igro na univerzi v Miamiju. Leta 1969 se je z namero, da uresniči sanje, ki jih je neslavno začel uresničevati z vlogo v mehkem porniču The Party at Kitty and Stud's, vrnil v New York. Za omenjeni film za odrasle, katerega proračun je znašal le okoli pet tisoč dolarjev, je dobil bednih 200 dolarjev honorarja, dodatno pa ga je demotivirala zavrnitev na avdiciji za vlogo v kultni kriminalni drami Boter iz leta 1972. Ker mu kot igralcu ni uspevalo, se je ves besen lotil pisanja scenarijev.

Čeprav si je goreče želel ustvariti uspešno kariero, pa je našel čas tudi za ljubezen in se pri 28 letih poročil s Sasho Czack, štiri leta mlajšo ameriško fotografinjo nemških korenin, ki si je prav tako močno želela, da bi dobila kakšno pomembnejšo filmsko vlogo. Da bi preživel, je Sly počel vse mogoče, med drugim je čistil levje kletke v živalskem vrtu v newyorškem Centralnem parku. Obupan zaradi igralskih neuspehov pa je začel čedalje pogosteje piti. Prav zaradi odvisnosti od alkohola je bil prisiljen razprodati ves Sashin nakit, dna pa se je dotaknil, ko je pred bližnjo prodajalno alkoholnih pijač za 50 dolarjev prodal svojega psa, ker preprosto ni imel več denarja za pasjo hrano!

Rocky!

Potem pa je prišla velika prelomnica v njegovem življenju. Nekega dne leta 1975 je s steklenico piva v roki sedel pred televizorjem in gledal boksarski dvoboj med izzivalcem Chuckom Wepnerjem in tedanjim šampionom Muhammadom Alijem in prav ta dvoboj ga je navdihnil za pisanje scenarija za film o boksarju Rockyju Balboi, v katerega je vtkal tudi avtobiografske elemente, saj je tudi sam med drugim služil kruh kot redar v nočnih klubih.

Že po 24 urah je bil scenarij končan, zato ga je začel ponujati producentom, ki pa so ga več mesecev zavračali. Sicer so bili zainteresirani za scenarij, a nihče ni želel sprejeti Slyjevega pogoja - da prav on odigra glavno vlogo. In pri tem pogoju je bil tako vztrajen, da je celo zavrnil ponudbo v višini 100 tisoč dolarjev. Tudi ko se je ta številka povzpela na 400 tisoč, ni klonil, čeprav ga je Sasha rotila, naj ga proda. Bila je namreč v blaženem stanju in s tem denarjem bi lahko rešila številne finančne težave.

Končno sta mu producenta Irwin Winkler in Robert Chartoff ponudila vlogo in 'le' 250 tisoč dolarjev, ker nista želela tvegati z relativno anonimnim igralcem. Ko je bil denar nakazan na njegov bančni račun, se je takoj vrnil pred bližnjo trgovino, kjer je čakal na tipa, ki mu je prodal psa. Ko ga je dočakal, mu je za štirinožca ponudil 150 dolarjev, a ga je možakar zavrnil. Po dolgih pogajanjih je moral odšteti kar 15 tisoč dolarjev za psa Butkusa, ki se je tudi pojavil v filmu Rocky. Kaj se je zgodilo s filmom, pa ve ves svet. V 28 dneh so posneli svetovno uspešnico, in sicer s proračunom v višini 1,1 milijona dolarja, kar je smešno malo, če upoštevamo, da jim je prinesel kar 225 milijonov dobička.

Film je bil leta 1977 nominiran za deset oskarjev, osvojil pa je tri. Stallone je po Charlieju Chaplinu in Orsonu Wellesu postal šele tretji igralec v zgodovini, ki je bil nominiran kot najboljši igralec v glavni vlogi in hkrati kot najboljši scenarist. Na podelitvi oskarjev je prišel na svoj račun, saj je prebral seznam vseh zavrnitev, ki jih je doživel, in imena vseh tistih, ki so trdili, da bo film predvidljiv in da ga nihče ne bo hotel gledati. Denar, slava, potovanja in donosne pogodbe so ga čez noč spremenili v najbolj vročega in iskanega hollywoodskega zvezdnika. V njegovi senci se je poskušala prebiti tudi Sasha, a je njena filmska biografija ostala tanka.

Ločitev

Med 11-letnim zakonom s Stallonom je bila predvsem požrtvovalna soproga in mama dveh sinov. Sage Moonblood se je rodil leta 1976, tri leta pozneje pa je parček dobil še sina Seargeoha. In to čeprav je bil njun zakon že takrat na zelo majavih temeljih. Leta 1978, ko je v Velikem jabolku snemal dramo Peklenska četrt, so paparaci mišičnjaka namreč zasačili in ovekovečili s soigralko Joyce Ingalls, in ko je Sasha zagledala fotografije, je takoj zahtevala ločitev. Slyu je zakon komaj uspelo rešiti, kmalu po rojstvu mlajšega sina pa sta prejela še slabo novico - zdravniki so dečku diagnosticirali avtizem.

Sasha se je takrat v popolnosti posvetila negi mlajšega sina, Sylvester pa je nadaljeval zbiranje lovorik. Ko se mu je ravno uspelo pobotati s soprogo, je na promociji filma Rocky 2 spoznal igralko in pevko ter nekdanjo miss Kalifornije Susan Anton. V lepotico se je tako močno zaljubil, da je celo zaživel z njo, in sicer v Malibuju, natančneje v hiši ob oceanu. Sasha je takrat drugič zahtevala ločitev, a devet mesecev pozneje se je Sylvester razšel s Susan, se vrnil k soprogi in še drugič rešil zakon.

Potem pa je prišlo leto 1985 in takrat tudi vsemogočnemu Slyju, ki je tri leta pred tem posnel legendarno akcijsko uspešnico o Rambu z naslovom First Blood, v kateri je upodobil ravno tako vsemogočnega vojnega junaka, ni več uspelo rešiti zakona. Sasha ga je krivila za bolezen mlajšega sina in obtoževala nezvestobe ter pretirane posvečenosti poslu v trenutkih, ko ga je bolni sin najbolj potreboval. Ločila sta se - kako ironično - na dan zaljubljencev leta 1985 in Sly je moral Sashi izplačati 12 milijonov dolarjev.

Drugič pred oltar in druga najdražja ločitev

A filmski junak ni dolgo žaloval. Že decembra istega leta se je poročil s 17 let mlajšo dansko igralko, modelom in pevko Brigitte Nielsen. Vanjo se je zaljubil na snemanju akcijskega filma Kobra, osvojila pa ga je tako, da mu je v hotel poslala svoje razgaljene fotografije s sporočilom, da se je kot 12-letnica zaljubila vanj, ko je gledala film Rocky. Če je bila ona zanj usodna ženska, je bil brez kakršnegakoli dvoma tudi on zanjo usodni moški, saj je prav zaradi njega po letu dni zakona zapustila soproga Kasperja Windinga in enoletnega sina Juliana, ki sta živela na Danskem.

Kljub neizmerni sreči pa je postavni igralec že kmalu po poroki priznal, da ga je strah za prihodnost svojega drugega zakona: ''Odkar sva skupaj, sva šla samo trikrat na večerjo. To je strašno. Moje poslovne obveznosti mi ne dopuščajo časa za zasebno življenje.'' Da bi vsaj nekoliko popravil situacijo in se odkupil svoji soprogi, ji je namenil vlogo v četrtem delu filma Rocky. Resnici na ljubo pa se takrat ni 'izkazal' le kot slab soprog, ampak tudi kot slab oče.

Sasha je namreč najela hišo nedaleč stran od njegovega domovanja samo zato, da bi lahko obiskoval svoja sinova, česar pa ni počel. ''Večno je na poti in nima časa, da bi mlajšemu sinu pojasnil, katera je rdeča lego kocka in katera modra,'' je takrat ogorčeno dejala njegova nekdanja soproga. Kaj dosti več časa pa ni imel niti za svojo novo, mlado soprogo, kar se mu je tudi maščevalo.

Brigitte je namreč dobila vlogo v akcijski kriminalni komediji Policaj z Beverly Hillsa 2 in se zaljubila v Tonyja Scotta, režiserja tega filma. Tony se je ločil od svoje druge soproge Glynis Staunton, Brigitte od Sylvestra in za novopečena zaljubljenca ni bilo več težav in ovir. Povsem drugače pa je bilo s Slyjem, čigar ime se je takrat že drugič v samo dveh letih znašlo na lestvici najdražjih zvezdniških ločitev.

Ker v zakonu, ki je razpadel po 19 mesecih, nista dobila otrok, je bil že julija 1987 tudi uradno samski in šest milijonov dolarjev 'lažji'. Kot novopečeni ločenec se je lahko v miru posvetil menjavanju lepotic, med drugim se je zabaval z ameriško televizijsko voditeljico in igralko Vanno White, igralko in nekdanjim modelom Alano Hamilton Stewart in modelom ter igralko Devin DeVasquez. Leta 1993 se je zaljubil v 22 let mlajšo poslovno žensko in nekdanji model Jennifer Flavin, ki jo je v neki restavraciji na Beverly Hillsu spoznal že pet let prej. Jennifer je pri 27 letih zanosila in bila presrečna, a le kratek čas, saj je kmalu doživela velikanski šok. Nekega lepega dne je namreč prejela pismo, v katerem ji je njen dragi pojasnil, da je med njima konec.

Na čevelj jo je dal zato, ker je bil do ušes zaljubljen v še eno fotografinjo. Beseda teče o pet let mlajšemu nekdanjemu modelu Janice Dickinson, ki je trdila, da je deklica Savannah, ki jo je povila že februarja 1994, njegova hčerka. Pozneje je test očetovstva pokazal, da Savannahin oče vendarle ni Sly, ampak Michael Birnbaum, nekdanji partner njene mame Janice, ki je po koncu razmerja s Slyjem še dolgo menjavala partnerje in partnerice, leta 2012 pa se je končno ustalila in zaročila s psihiatrom.

Sylvester pa se je še naprej obupno vedel do Jennifer in ignoriral njuno hčerko Sophio Rose, ki se je 27. avgusta 1996 rodila s srčno napako, zato je morala takoj po rojstvu prestati operacijo. Jennifer se je z vsemi težavami pogumno spopadala sama, se ljubeče posvečala hčerki in očitno našla čas tudi za kariero, saj je podpisala donosno pogodbo s slovitim kozmetičnim podjetjem Revlon.

Sylvester pa je medtem pridno nadaljeval z osvajanjem lepotic in med drugim osvojil srci avstrijske manekenke Andree Weiser ter ameriške igralke in nekdanjega modela Angie Everhart, s katero se je zaročil, po mesecu dni pa zaroko razveljavil. Po vseh teh norijah pa se mu je vendarle uspelo vrniti v naročje Jennifer, ki jo je ponižno prosil za odpuščanje in sledila je ... poroka.

Poroka z Jennifer in smrt prvorojenca

Jennifer je gospa Stallone postala 17. maja 1997 v Angliji, natančneje v slovitem londonskem hotelu The Dorchester, kjer je bila civilna poroka. Tej je sledila še cerkvena poroka v oxfordski cerkvi Blenheim Palace. Zakonca, ki sta srečna še danes, sta se pozneje razveselila še dveh hčerk, leta 1998 je luč sveta ugledala Sistine Rose, štiri leta pozneje pa še Scarlet Rose. Ves ta čas pa ga sinova iz prvega zakona nista ravno veliko videvala.

Da bi vsaj kolikor toliko popravil zadeve, je starejšega sina Sagea vključil v posel in mu leta 1990 namenil vlogo v petem delu filma Rocky.

Sage je pravzaprav odigral avtobiografsko vlogo, saj je upodobil njegovega sina, ki mu zameri, da nikoli nima časa zanj. Naslednjič je sina angažiral šest let pozneje, in sicer v avanturističnem akcijskem trilerju Svetloba. Takrat se je oglasila tudi njegova prva soproga, Sagejeva mama Sasha: ''Če imaš avtističnega brata, pravzaprav odraščaš sam. Več sem se morala posvečati Seargeohu, zato sem Sagejevim prijateljem velikokrat pustila prespati pri nas, da so mu delali družbo. Njegov oče nikoli ni imel časa zanj. Še posebej, odkar je dobil otroke s Flavinovo.''

Julija 2012 pa se je zgodila tragedija. Takrat 36-letnega Sagea so namreč našli mrtvega v družinski hiši v Los Angelesu. Usoden zanj je bil srčni infarkt. Veliko prahu je pozneje dvignila Sasha, ki je izjavila, da je Sage jemal močne tablete proti bolečinam, ker je bil silno razočaran nad tem, da se mu slavni oče dva meseca pred smrtjo, ko ga je hotel za svoj rojstni dan videti ali vsaj slišati, ni oglasil na telefon. Zaradi teh besed je sinova smrt Slya verjetno še bolj razžalostila. Kakorkoli že, akcijski zvezdnik je na pogreb prišel s soprogo Jennifer in se takoj po koncu ves pretresen usedel v limuzino ter izginil.

Da se tudi v zasebnem življenju pogosto vede kot Rambo, je pokazal že mesec dni po pogrebu. S tretjo soprogo in tremi hčerkami se je sredi avgusta pojavil na londonski promociji akcijske pustolovščine Plačanci 2, nato pa v oddaji Good Morning America pojasnil: ''Poskušam se vrniti nazaj k poslu in misli preusmeriti s tragične smrti svojega sina. Čas verjetno celi vse rane in mi moramo iti naprej. To je resničnost. Mislim, da je pomembno, da si na novo postaviš življenje. V nasprotnem primeru bi se stalno vrteli v krogu.''

In ko smo že ravno omenili film Plačanci ... Pred kratkim je 67-letnik na slovitem filmskem festivalu v Cannesu v družbi svojih soigralcev promoviral tretji del te akcijske uspešnice, s katero je zaslužil 15 milijonov dolarjev, in se ob tej priložnosti pošalil: ''Da je tvoje kariere konec, veš takrat, ko zjutraj vstaneš in v ogledalu vidiš, da se ti je povesila zadnjica.'' A zdi se, da se to ne bo zgodilo prav kmalu, saj je dodal:

''Mi smo otroci z artritisom. Mi smo večno mladi!'' In dejansko se zdi, da se Stallone, ki je imel v svoji šaljivi izjavi v mislih soigralce Arnolda Schwarzeneggerja, Harrisona Forda, Jeta Lija, Dolpha Lundgrena, Wesleyja Snipesa, Mela Gibsona, Antonia Banderasa in Jasona Stathama, sploh ne stara. Njegov videz morda res izdaja, da ni več med najmlajšimi, vsekakor pa ima več energije kot marsikateri mladenič. Snemanje drame Reach Me je že za njim, napoveduje pa že dva nova filma, četrto nadaljevanje uspešnice Plačanci in športno dramo Creed, najnovejši film o boksarju Rockyju Balboi.

V tej vlogi pa se vedno znova z veseljem pojavi, saj je iz njega naredila velikega hollywoodskega zvezdnika in enega od najbolje plačanih igralcev našega časa, čigar bogastvo ocenjujejo na okoli 300 milijonov dolarjev.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story