Svetovni dan Zemlje

22. april je svetovni dan Zemlje, zato so novinarji Lee izprašali znane Slovence o tem, kako bi oni pomagali planetu, da bi ostal čim bolj zelen tudi v prihodnje.

22. 4. 2009

Salome

Ločevanje odpadkov

“Ljudje ne reciklirajo smeti, pa je zelo pametno. Mene je nad ločevanjem odpadkov navdušila Anđa Marić,” pravi Salome, ki s težkim srcem gleda tudi, kako zelenice postajajo žrtve gradnje. “Na veliko se gradijo centri in skladišča in s tem se uničuje narava. Tudi z avtomobili bi se morali voziti samo na daljše relacije, po mestih pa s kolesom.”

Ana Marija Mitič

Biološko razgradljiv detergent

“Če le lahko, se vozim s kolesom ali grem peš. Doma že od nekdaj ločujemo odpadke in imamo pet košev,” pravi igralka in televizijska voditeljica, ki resda porabi veliko vode za pomivanje posode na roke, a se ‘oddolži’ s posebnim pomivalnim sredstvom. “Uporabljam biološko razgradljiv detergent, ki je ekstra drag,” pravi Ana Marija, ki upa, da s tem naredi vsaj nekaj dobrega za planet.

Miran Rudan

Kurjava na drva

“Preveč je avtomobilov, tovarne v zrak bruhajo strupe, zaradi zidanja so lepi kraji okrnjeni, pokurimo preveč elektrike, kurjava na plin škodi naravi …” je začel naštevati pevec, ki priporoča kurjavo na drva - letos si je omislil kamin. “Letos sem začel kuriti na drva. Presenečen sem bil, da ni nobene nesnage in zelo malo prahu v stanovanju, ceneje je pa še lepo je videti,” pravi Miran, ki je že naročil drva za novo kurilno sezono.

Veronika (Kmetija)

Sadi rožice in pobira smeti

Zemlji pa pomaga tudi najlepša tekmovalka iz Kmetije 2, saj v roke pridno vzame vrtno orodje in sadi rožice. “Letos okoli hiše že cvetijo gartrože, tulipani in narcise, kmalu pa bom nasadila še kakšne rože, ki cvetijo vse poletje,” je dejala Ronči, ki se redno udeležuje tudi čistilnih akcij v svoji vasi. “Nekajkrat na leto se zberemo vsi prebivalci naše vasi in počistimo okolico.”

Vir: Lea

www.govori.se

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri