Ne le Pahor, zdaj tudi Pirc Musarjeva razkrila, da je nezadovoljna s plačo (+ koliko zasluži)

13. 12. 2023

Preveri, kaj je Pirc Musarjeva dejala ob tem. 👇🏻

Se še spomniš, kako je Borut Pahor pred časom dejal, da s 3000 evri težko preživi mesec?

Kot kaže, je s svojo plažo nezadovoljna tudi aktualna predsednica države Nataša Pirc Musar. 

Portal 24ur.com pravi, da v njenem uradu menijo, da bi ji morali pripadati določeni dodatki, ki jih kot funkcionarka nima. Poudarjajo tudi, da predsednica republike in funkcionarji v njenem uradu svoje "delo" opravijo prek vseh časovnih zakonskih maksimumov, ki jih za varstvo delavcev določa Zakon o delovnih razmerjih. "In za to ne dobijo dodatnega plačila ali nadomestila."

V uredništvu 24ur.com so pridobili dopis, ki ga je predstojnik urada predsednice republike Uroš Krek konec novembra naslovil na ministra za finance Klemna Boštjančiča, ki je takrat opravljal delo ministra za javno upravo. V njem se sprašuje "o resnični ustavni skladnosti drugega odstavka 23. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju", ki nalaga, da funkcionarjem – torej tudi Nataši Pirc Musar – ne pripadajo dodatki, razen dodatka za delovno dobo. 

Ne spreglej:

Dodal je še, da nekateri funkcionarji, med drugimi predsednica republike in vsi funkcionarji v njenem uradu, niso upravičeni do prav nobenega dodatka, torej niti do dodatkov, do katerih so upravičeni funkcionarji sodne veje oblasti, niti do pavšala, do katerega so upravičeni poslanci, kot tudi ne do dodatka za nerazdružljivost funkcije, čeprav ta funkcija velja tudi zanje. 

"Delovnopravni položaj tako predsednice republike kot funkcionarjev v Uradu je po našem mnenju primerljiv s položajem ostalih funkcionarjev različnih vej oblasti kot tudi s položajem javnih uslužbencev. Zato bi jim morali biti zagotovljeni primerni pogoji dela v smislu varstva pri delu, počitkov in ne nazadnje tudi primerno plačilo za opravljanje njihove funkcije," je še pisalo v dopisu, poroča omenjeni portal.

Koliko znaša plača naše predsednice?

Predsednica republike spada v 65. plačni razred, torej drugi najvišji. Ob tem znaša njena osnovna bruto plača 5663,42 evra. 

Naj še dodamo, da poleg tega slovenska zakonodaja omogoča zakonskemu partnerju predsednika Republike Slovenije plačano odsotnost od dela v času, ko je prva dama zadržana zaradi protokolarnih obveznosti. Njen mož, Aleš Musar, ima torej pravico do mesečnega nadomestila za kritje stroškov zaradi obveznosti, ki znaša 15 odstotkov plače predsednika države.

Morda te zanima še: To je obrazna maska, ki je osvojila splet - lahko jo pripraviš doma in deluje kot botoks

Preberi tudi: Saj ni res! Kraljeva družina objavila ponesrečeno družinsko fotografijo, ki razkriva, kaj so želeli skriti

Fotografije: Posnetek zaslona/Instagram profil princeandprincessofwales, BOBO

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu