Steve McQueen: Moška šovinistična svinja

Izšla je nova biografija legendarnega igralca Steva McQueena, paranoidnega, agresivnega, mačističnega tipa, ki je bil na snemanjih svojih filmov zloglasno zahteven, oboževal pa je hitre avtomobile, motorje, ženske, mamila in alkohol.

Edina stvar, o kateri je bil zvezdnik povsem prepričan, je bil njegov učinek na ženske.  (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2013

Nova biografija Steva McQueena tega slavnega hollywoodskega igralca prikazuje kot velikega zapeljivca, ki je bil povsem prepričan o delovanju svojih čarov na nežnejši spol. Njegov prijatelj, igralec Joe Turkel, je povedal anekdoto, ko se je Steve naokoli preganjal z motorjem in na vogalu neke ulice v Los Angelesu zagledal privlačno punco. Pripeljal se je do nje in rekel: "Ajde, draga, sem Steve McQueen, pridi, greva malo fu...t."

Dekle je takoj skočilo na njegov motor in skupaj sta se odpeljala ... Biografija ga prikazuje tudi kot paranoidnega, agresivnega, mačističnega tipa, ki je bil na snemanjih svojih filmov zloglasno zahteven, oboževal pa je hitre avtomobile, motorje, ženske, mamila in alkohol.

Poročen je bil trikrat, a je svoje soproge stalno varal. Oče ga je zapustil, mama pa ga je zanemarjala, zato je bil pozneje ves čas prežet s strahom, da bo izgubil slavo in denar, o čemer je med drugim govoril tudi njegov prijatelj in pogost filmski partner Robert Vaughn.

Edina stvar, o kateri je bil zvezdnik povsem prepričan, je bil njegov učinek na ženske. Vaughn je izjavil, da so pripadnice nežnejšega spola kar v čredah hodile za njim, kot bi bil bog. Steve, ki je bil takrat poročen, je na prizorišču snemanja komične drame Soldier in the Rain iz leta 1963 spal z obema filmskima partnericama, Chris Noel in Tuesday Weld.

Njegovo razmerje z igralko Barbaro Leigh na snemanju filma Junior Bonner iz leta 1971 pa je poskrbelo, da se je znašel v ljubezenskem trikotniku s kraljem rokenrola Elvisom Presleyjem.

Imel je tudi temačno stran, o kateri se je v njegovi biografiji razgovorila angleška igralka Shirley Anne Field. Ta je razkrila, da je pretepel neko dekle, s katero je spal med snemanjem vojnega filma The War Lover iz leta 1962. V Hollywoodu se ga je držal sloves osvajalca glavnih igralk. Devet let mlajša igralka Ali MacGraw, takrat še poročena s producentom Robertom Evansom, je omahovala, ko so ji ponudili vlogo njegove soproge v akcijski kriminalki The Getaway, a jo je naposled vendarle sprejela.

"Vedela sem, da se bom znašla v resnih težavah s Stevom," je pojasnila. Snemanje je bilo burno, med drugim tudi zato, ker je Steve vsakič, ko se je razjezil, seksal s katero od punc, ki so se vedno vrtele okoli njega. Steve in Ali sta se poročila leta 1973 in igralka od takrat ni posnela niti enega filma, vse do leta 1978, ko sta se ločila. V biografiji pa je zapisana še ena njegova anekdotična izjava: "Pravijo mi moška šovinistična svinja. To tudi sem in ni mi mar za to."

Stevu, ki se je kot Terence Steven 'Steve' McQueen rodil 24. marca 1930 v Beech Grovu v ameriški zvezni državi Indiana, so decembra 1979 diagnosticirali neozdravljivo obliko raka, ki ga je povzročil azbest. Ozdraveti je poskušal z vitaminskimi injekcijami in bizarnimi dietami, nato pa se je odločil za operacijo v Mehiki, s katero so mu odstranili tumor na vratu in trebuhu. Jutro po operaciji, 7. novembra 1980, je oče dveh otrok, ki mu ju je povila prva soproga Neile Adams, umrl zaradi srčnega zastoja. 

Tim Jeras za revijo Nova

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri