Stana Katic: "Moški se ne bi smeli nikoli poročiti s svojo muzo."

Stano Katic srbski mediji opisujejo kot Srbkinjo, hrvaški pa kot Hrvatico, ki je osvojila Hollywood. Njena starša sta Srba, ki sta v času nekdanje Jugoslavije živela na Hrvaškem, bolj pomembno kot njena narodnost pa je, da je ta 36-letnica zvezda izredno popularne ABC-jeve serije Castle in da živi ob vznožju griča, na katerem z velikimi črkami piše Hollywood.

Dama, na katero je ljubosumna celo Barbra Streisand (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
22. 11. 2014

Kanadsko-ameriška filmska in televizijska igralka Stana Katic pravi, da ji je odraščanje v Kanadi, v družini srbskih priseljencev iz Hrvaške, pomagalo, da si je ustvarila kariero v Hollywoodu in postala popolnejša osebnost.

V vlogi detektivke Kate Beckett v popularni seriji Castle je lepotica izvrstnih igralskih sposobnosti s precejšnjo lahkoto dosegla to, za kar so se morale igralke nekoč pošteno boriti - pridobila si je spoštovanje moških kolegov.

"Ustvarjalec serije Andrew W. Marlowe verjame, da je svet pripravljen na mojo generacijo žensk, in sicer na način, ki pri naših mamah ni prišel v poštev. Ne pravim, da se ženske še danes ne srečujejo s seksizmom, a ne zastavljajo si več vprašanja: Ali lahko postanem predsednica? Zdaj si rečejo: Seveda, storim lahko vse, kar si zaželim," pravi Stana, ki ji vloga detektivke ne predstavlja večje težave, saj je tudi v zasebnem življenju nagnjena k raziskovanju:

"Zelo sem radovedna. Rada občutim življenje in uživam v njem, saj nam ogromno ponuja. Zanimata me zgodovina in preučevanje različnih kultur. Morda nisem detektivka kot v seriji, a vedno sem poskušala najti odgovor na vprašanje, kaj pomeni biti živo bitje na tem planetu."

Rodila se je v Ontariu, odraščala v zavetju bratov

Te besede Kate Stanic, ki je na ta planet prišla 26. aprila 1978, so še posebej pomembne zato, ker izražajo njeno stališče, ki sta ji ga že zelo zgodaj vcepila njena starša Petar in Rada Katić. Oba sta Srba, ki pa sta živela v Dalmaciji, Petar v Vrliki, Rada pa v bližnjem Sinju.

Spoznala sta se med študijem v Londonu, nato pa sta se preselila v Hamilton v kanadsko provinco Ontario. Prav tam je luč sveta ugledala Stana, ki se je pozneje z družino preselila v ameriško zvezno državo Illinois, natančneje v Auroro.

"Moja starša sta od nekdaj spodbujala debate o politiki, zgodovini in matematiki. Od nekdaj sem imela pravico do svojega mnenja in zornega kota, imela pa sem tudi pravico do izražanja tega mnenja. Takšna je zgodovina moje družine. Oba sta morala biti močna. Kot priseljenca sta morala premagati jezikovne ovire in začeti na novo, brez kakršnekoli finančne varnosti, v povsem novem svetu," se spominja zvezdnica, katere starša sta se v 'povsem novem svetu' začela ukvarjati s proizvodnjo pohištva.

Stana je s sorojenci, sestro in štirimi brati, ogromno družinsko skladišče spremenila v svoje igrišče.

Med drugim so kreativni in iznajdljivi otroci iz kartonastih škatel naredili večnadstropne dvorce. In prav v tistem obdobju je Stana brate in sestro spodbujala, da so stalno prirejali otroške predstave, nekaj podobnega pa je počela tudi v šoli.

"To je del tistega, kar me poganja danes. Rada raziskujem, kaj pomeni biti živ, in to počnem skozi domišljijo, s poglabljanjem v psiho drugih ljudi. Mislim, da ima prav vsak človek zmožnosti, da izrazi vsa svoja čustva. To pa je za nas sprejemljivo v manjši ali večji meri, odvisno od tega, kako smo vzgojeni in kakšne izkušnje smo imeli. Gre za sočustvovanje z drugo osebo in tudi za prepoznavanje sebe v njej," razloži Stana, ki ima lepe spomine na odraščanje v veliki družini:

"Čudovito je odraščati v veliki družini, saj mi nikoli ni bilo treba iskati nekoga, s komer bi se lahko igrala in družila. Ves čas sem bila obkrožena z množico ljudi in vsi ti so bili člani moje družine. Pomembno mi je bilo, da sem se od nekdaj počutila kot del nečesa, nikoli nisem bila osamljena. Odraščala sem v varnem zavetju bratov, a ne bi rekla, da me je to razvadilo. Prisililo me je, da sem začela iskati nekaj, zaradi česar bi bila edinstvena. Kadar si med številnimi ljudmi, se želiš z nečim izkazati in izstopati."

Komaj čaka, da lahko govori srbsko

Stana je med drugim znana tudi po tem, da v različnih intervjujih pogosto poudarja, da je ponosna na svoje poreklo in da komaj čaka na kakšno priložnost, da lahko govori srbsko, ki pa ob angleščini še zdaleč ni edini jezik, ki ga obvlada. Tekoče namreč govori še francosko in italijansko, v pogovoru z ameriškimi novinarji pa se rada pohvali z znanjem še treh jezikov s področja nekdanje Jugoslavije, hrvaščine, bosanščine in slovenščine:

"Ko sem obiskala Dalmacijo in Srbijo, je bila to zame priložnost, da sem preizkusila svoje znanje in se spomnila besed, ki sem jih pozabila. Ljudje iz okolice so komentirali, da znam kar veliko. Z družino govorim srbsko, v Los Angelesu pa nimam veliko priložnosti, da bi to počela."

Kako pa je Stana sploh prišla do mesta angelov in postala igralka?

Vsakemu, ki je že kdaj pokukal v njeno biografijo, je verjetno takoj postalo jasno, da je bila že v mladih letih ves čas posvečena igralski karieri.

V gledaliških predstavah je igrala že v šoli, po maturi, ki jo je leta 1996 opravila na gimnaziji West Aurora, se je vpisala na univerzo v Torontu, med letoma 2000 in 2002 je študirala na ugledni igralski akademiji Goodman School of Drama, na koncu šolanja pa je igralske veščine usvajala še v Beverly Hills Playhouse, eni od najstarejših igralskih šol v Los Angelesu.

Izobraževanju in pridobivanju novih znanj je ves čas pripisovala velik pomen, kar je seveda prav in kar pojasnjuje z besedami:

"S pomočjo izobraževanja lahko vplivamo na svojo usodo. Če sem bolj natančna, našo usodo lahko kroji to, da vsak dan vlagamo vase. Človek mora biti osredotočen na izobraževanje, saj je to nekaj, na kar se lahko zanese. Ni ravno pametno, da se povsem prepustiš usodi."

Ob vseh šolskih obveznostih pa je našla dovolj časa tudi za šport, nekaj časa se je intenzivno ukvarjala s karatejem, in prav športu se lahko vsaj delno zahvali za svojo vitko postavo:

"Kot smrklja sem bila precej aktivna. Preizkusila sem se v več športih, a nisem prekosila ravni rekreativca. Posvečala sem se tudi baletu. Prav gotovo sem zaradi tega videti bolje, kot bi bila, če se nikoli ne bi ukvarjala s športom. Danes imam za to čedalje manj časa, a v mojem poslu je nujna dobra kondicija, ki se jo trudim ohranjati z občasnimi treningi, prilagojenimi poklicu in obveznostim."

Ti treningi pa morajo biti verjetno kar precej intenzivni, saj Stana pri prehranjevanju ne komplicira tako zelo, kot to počnejo številne hollywoodske kolegice:

"Rada imam testenine, še posebej makarone, in rada imam vonj okusnega kruha. Prijajo mi tudi solate in vse, kar je zelenega v kuhinji. Na primer, blitva mi je res všeč. Rada imam tisto, čemur Dalmatinci pravijo pura, Srbi pa kačamak (jed, ki je še najbolj podobna koruzni polenti, op. a.). Verjetno to ni najbolj zdravo, a se ne obremenjujem s tem. Jem tudi veliko sadja, saj ga moram. Pomemben mi je vizualni segment vsake stvari."

Vizualni segment pa je bil prav gotovo pomemben tudi režiserju Philippeju H. Bergeronu, ko ji je leta 1999 namenil vlogo Annie v svojem kratkem, 30-minutnem filmu Acid Freaks.

Uspeh v filmu in na televiziji

Štiri leta po tem prvencu je dobila vlogo Angele v drami Shut-Eye, leta 2004 pa je prvenec doživela še na televiziji, in sicer v kriminalni seriji The Handler. Pozneje smo jo lahko gledali še v številnih priljubljenih serijah, kot so Alias, JAG, Policistka na vrhu, Urgenca, 24, Heroji in Na kraju zločina: Miami, trenutno pa blesti v že omenjeni seriji Castle.

"Življenje v Hollywoodu ni pravljica. Morda ga tisti, ki ne živijo tukaj, doživljajo drugače, a lahko potrdim, da v Los Angelesu živi veliko zelo marljivih ljudi, ki imajo velike in lepe družine. Ko gre za igralstvo, pa je to tukaj spremenjeno v neki velik sistem, ki poganja vse mesto. Številni bi bili presenečeni, če bi videli, da so ljudje tukaj pravzaprav zelo normalni."

Pri moških se zaplete ...

Zelo normalna pa je tudi Stana, ki po vsem sodeč ni le lepa in uspešna, ampak tudi pametna in zabavna ženska z zdravim pogledom na življenje, ki pozornost pleni predvsem z dobro igro, šarmom in neposrednostjo.

Zahvaljujoč vsem tem lastnostim je med drugim padla v oko tudi ameriškemu igralcu, producentu in režiserju Jamesu Brolinu.

S tem seveda ne bi bilo nič narobe, če ne bi bil 74-letni zvezdnik poročen s slovito glasbenico, igralko in filmsko ustvarjalko Barbro Streisand.

Ko se je James na snemanju serije Castle zaljubil v Stano, se je ta znašla v epicentru velikega škandala, saj je Barbra zelo ljubosumna in je sumila, da jo je soprog prevaral s kar 38 let mlajšo kolegico.

Prav ta flirt je bil eden od glavnih razlogov, da se je Jamesov in Barbrin že tako turbulentni 16 let trajajoči zakon znašel tik pred razpadom.

James je olja na ogenj prilil z izjavo, da je Stana inteligentna ženska in da sta druženje ter delo z njo velik užitek, ko ga je njegova soproga obtožila skoka čez plot, pa ji je kratko in jedrnato sporočil, naj ne bo smešna. Seveda je ta zvezdniški škandal v začetku letošnjega leta vzbudil še večje zanimanje med Staninimi oboževalci, ki se že dolga leta trudijo, da bi izbrskali vsaj kakšno pikantno informacijo iz njenega zasebnega, natančneje ljubezenskega življenja.

O tem pa je dejansko izredno malo znanega. Seksi detektivko z malih ekranov so v romantičnem smislu nekaj časa povezovali z Mattom Bomerjem, leto dni starejšim soigralcem iz animirane akcijske avanture Superman: Brez meja, pripisovali pa so ji tudi 43-letnega Nathana Filliona, ki v seriji Castle upodablja glavnega junaka Richarda Castla.

Soigralca razmerja sicer nikoli nista potrdila, a ga nista niti zanikala, zato vse skupaj še vedno ostaja ovito v tančico skrivnosti.

Čeprav se ves čas trudi, da bi svoje ljubezensko življenje ohranjala daleč stran od radovednih oči in ušes javnosti, pa so se septembra začele širiti govorice, da je v srečnem razmerju s Krisom Brkljacem, ki ni del zvezdniškega sveta.

V javnost so pricurljale celo njune skupne fotografije, ki so jih posneli paparaci in ki naj bi potrjevale romanco. Spoznala sta se prek njenega brata Marka, ki je s Krisom leta 2006 ustanovil podjetje 80now, ravno v tistem obdobju pa se je Kris ločil od prve soproge. Med drugim sta ju povezali tudi podobni življenjski zgodbi, saj je tudi Krisova družina emigrirala s področja nekdanje Jugoslavije.

Njegova starša sta se iz Like preselila v Avstralijo, kjer so se jima rodili trije otroci, ob Krisu še Milan in Dragoljub. Kris je kot najstnik zapustil družinski dom in se odpravil v Ameriko, kjer je nekaj časa menda celo živel kot brezdomec na newyorških ulicah, pozneje pa je usodo vzel v svoje roke in končal pravno fakulteto.

Po opravljeni diplomi je vzel kredit in začel z dvema prijateljema razvijati posel, danes pa kot uspešen poslovni svetovalec živi v Los Angelesu. Stana in Kris naj bi se že leta 2007 razšla, prav letos pa sta menda ponovno obnovila romanco. Čeprav pravijo, da pogreta juha ni dobra, domnevnima zaljubljencema na njuni skupni poti seveda želimo le vse najboljše.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri