Spoznaj najvplivnejše najstnike v letu 2014

Ugledna revija Time vsako leto objavi seznam 100 ljudi, ki so imeli v preteklem letu največ vpliva v medijih in javnosti. Seveda sestavljajo tudi lestvico najvplivnejših najstnikov na svetu, ki je prav pred kratkim ugledala luč sveta.

Novozelandski pevki 
hrvaških korenin 
Lorde je pripadlo prvo 
mesto na Billboardovi 
lestvici najvplivnejših 
mladih glasbenikov. (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2014

Med kriteriji, po katerih so zbirali 'mulce' z največjim vplivom, so njihova popularnost na družbenih omrežjih, nagrade oziroma zasluge za doprinos kulturi in poslovni uspeh. Ustvarjalci tednika Time so na lestvico uvrstili 25 najstnikov, ki pa niso razvrščeni po vplivnosti, ampak po starosti, od najmlajšega do najstarejšega, saj se bralci, ki sodelujejo v anketi, odločajo, kdo od njih je imel največ vpliva v letu 2014.

Nekatere je morda presenetilo, da sta se na lestvici znašli tudi resničnostni sestri Jenner, 17-letna Kylie in 18-letna Kendall. Med njune dosežke se uvršča to, da sta bili voditeljici oziroma povezovalki dogodkov, na katerih so se zbirali slavni gosti, da imata svojo linijo oblačil in lakov za nohte ter da sta izdali knjigo za najstnike. Čeprav sta pri pisanju romana potrebovali pomoč, novinar Tima poudarja, da sta uspešni.

Sedemnajstletni igralki in modelu Chloë Grace Moretz je ta čast pripadla zaradi igralskih uspehov v filmih Če ostanem in Pravičnik, Lorde, ki ima za seboj prav tako 17 pomladi, pa se za mesto na seznamu lahko zahvali svojim glasbenim uspehom. Osvojila je namreč dva grammyja, MTV-jevo nagrado VMA, njen debitantski album je dosegel platinasto naklado, poskrbela bo za glasbo v novem nadaljevanju filma Igre lakote, poleg tega pa med mladimi promovira zdravo stališče o telesu in videzu.

Novozelandska pevka hrvaških korenin je hkrati prva na Billboardovi lestvici najvplivnejših mladih glasbenikov. Konfucij internetne dobe je 16-letni igralec in raper Jaden Smith, ki se je na seznamu znašel, ker je s svojimi modrimi objavami na Twitterju zbral več kot pet milijonov sledilcev.

Smith

Šestnajstletni Rico Rodriguez se je na lestvico prebil zahvaljujoč vlogi Mannyja Delgada v priljubljeni seriji Sodobna družina in tudi debelemu bančnemu računu. Rico je namreč eden od najbolje plačanih otroških igralcev na svetu.

Rico

Šestnajstletna Malia in njena tri leta mlajša sestra Sasha Obama pa na lestvici nista zato, ker sta hčeri ameriškega predsednika Baracka Obame, ampak zaradi svojega prefinjenega modnega stila.

Napisal: Tim Jeras za revijo Nova