Spoznaj največje holivudske zapravljivce

Brezskrbno uživajo v slavi in bogastvu, kupujejo več milijonov evrov vredne vile z bazeni in razkošne avtomobile, zabavajo se v najbolj elitnih nočnih klubih, privoščijo si potovanja v najdražje eksotične kraje in s tem navadnim smrtnikom kažejo, kaj pomeni živeti na visoki nogi in zajemati življenje z veliko žlico.

8. 6. 2008

No, včasih pa se življenjsko kolo sreče lahko v trenutku obrne v nasprotno smer, kar so na lastni koži občutili tudi zvezdniki, ki so se znašli v črni finančni luknji.

Bankrotirani pevci

Čeprav še ni uradno razglasila bankrota, je bila ljubljenka rumenega tiska, pevka Britney Spears, kar precej presenečena, ko je ugotovila, da so ji nore zabave in kupovanje modnih oblekic na znamenitem Rodeo Drivu kar precej stanjšali denarnico. Britneyjino bogastvo ocenjujejo na 32 milijonov dolarjev (20,3 milijona evrov), a v dveh letih je nekdanji gospe Federline uspelo zapraviti kar 21 milijončkov (13,3 milijona evrov).

Tudi zvezde, ki so zaslovele z eno uspešnico in potem izginile s scene, zato jim v Ameriki pravijo 'one hit wonder' (čudež enega hita), so se izkazale kot neverjetno zapravljive.

Enega najbolj ponižujočih bankrotov v svetu šovbiznisa je doživela pevka Toni Braxton, ki se je leta 1996 proslavila z uspešnico Un-Break My Heart. Že dve leti pozneje je namreč razglasila bankrot, zaradi dolga v višini štirih milijonov dolarjev (2,5 milijona evrov) pa so ji zasegli vse premoženje, vključno s petimi gremiji, ki jih je osvojila.

Tudi raper MC Hammer, ki je uspehe žel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, je leta 1996 razglasil osebni bankrot zaradi dolga v višini 13 milijonov dolarjev (8,2 milijona evrov), obubožani kontroverzni pevec Boy George pa trenutno prodaja majice.

Devetinštiridesetletni neokronani kralj popa Michael Jackson je v življenju veliko zaslužil, a tudi veliko zapravil, zato mu je komaj uspelo zadržati svoj slavni ranč Neverland, in sicer zaradi neplačevanja vrtoglavih stroškov vzdrževanja tega ranča, ki znašajo kar 200 tisoč dolarjev na mesec.

Življenje na visoki nogi se je maščevalo tudi k škandalom nagnjeni pevki skupine Hole Courtney Love, vdovi pevca Nirvane Kurta Cobaina, ki je bila prav tako na robu bankrota. Izvlekla se je v zadnjem hipu, in sicer s prodajo avtorskih pravic slavne skupine pokojnega soproga, pozneje pa je na dražbi prodala tudi Kurtova oblačila.

Manj znano je, da je Cyndi Lauper, slavna pevka iz osemdesetih let, leta 1981, še preden je s svojim albumom She's So Unusual osvojila top lestvice, bankrotirala. Album njenega benda Blue Angel je v komercialnem smislu namreč doživel popoln polom.

Pa med igralci?

Še ena ljubiteljica zabav, ki polni strani rumenega tiska, je Lindsay Lohan, ki je v samo letu dni za razvratne zabave zapravila sedem milijonov dolarjev (4,4 milijona evrov).

Igralka Anne Heche, znana po istospolni usmerjenosti, pa je pred kratkim potožila, da zaradi suše na finančnem področju ne more plačati niti 15 tisoč dolarjev alimentov bivšemu možu za njunega šestletnega sina Homerja.

Finančne zlome so doživeli tudi slavni obrazi iz sveta šovbiznisa, ki so na sceni že več desetletji. Med njimi je nekdanja hollywoodska seks bomba Kim Basin­ger, ki je bankrot razglasila že leta 1993. Tri leta za njo je bankrotiral še igralec Burt Reynolds. Zanimivo je, da se je na seznamu dolgov znašlo tudi 10 tisoč dolarjev , ki jih je Burt dolgoval človeku, ki je posebej zanj izdeloval lasulje!

Rekorder med športniki

Na neslavni listi slavnih bankrotov prvo mesto prepričljivo ohranja Mike Tyson, razvpiti boksar, ki je izgubil vse premoženje – 300 milijonov dolarjev!

Vir: Lea