Špela Grošelj: Naslovnico bom obesila nad posteljo

Špela ima močan glas in pljuča, še bolj pa je trden njen značaj, zaradi katerega medijske pritiske in očitke prenaša s pokončno glavo. Verjemite, da se za trdo lupino skriva mehka in čuteča vsebina!

28. 9. 2006

Špela se je kot mlada in neizkušena pevka znašla v medijskem vrtincu pri 17 letih, ko je stopila na oder kot članica Foxy Teens. S prestopom k skupini Atomik Harmonik pa je postala del medijskega hurikana, ki je zajel Slovenijo in pustošil tudi po tujini.

Danes si Špela ne predstavlja, da bi poleg nastopanja na glasbenih odrih počela še kaj drugega, zato je študij novinarstva začasno postavila na stranski tir. Kljub temu si želi za vedno ostati v medijskih vodah in srčno upa, da ji nikoli ne bo treba hoditi v službo z natančno določenim delovnim časom. Zakaj? Ker je rada svobodna kot ptica in se najbolje počuti, ko si dan skroji po svojih željah in prosti čas nameni sebi, fantu in prijateljicam. Če kaj ne gre po načrtu, postane upor­nica, včasih tudi brez razloga!

Kdo je v resnici Špela Grošelj, brez lepih oblek in ličil na obrazu?

Špela Grošelj je 21-letno dekle, ki v življenju najraje poje in nastopa. Morda je navzven videti naporna in dominantna, ampak je zelo čustvena. Pri njej sta opazni dve skrajnosti – včasih se ji zdi, da je nič ne more zlomiti, včasih pa jo že malenkost hitro spravi iz tira.

Katera predstava o tebi, ki jo imajo drugi, je po tvojem mnenju najbolj zgrešena?

Vsekakor ta, da je z menoj težko shajati in da so bivše članice naše skupine odhajale zaradi mene. Opazila sem, da so me imeli, ko sem bila pri skupini Foxy Teens, vsi zelo radi. Všeč sem jim bila, ker sem bila tiha in skoraj nič nisem govorila. Ko pa sem prišla k Atomikom, sem zaradi izkušenj, ki sem si jih nabrala pri Foxy Teens, veliko komunicirala z mediji, skratka za ljudi postala ‘tista, ki se meče ven’ in ‘hoče biti taglavna’.

Nasplošno sem dojela, da ljudje ne marajo samozavestnih, ambicioznih, komunikativnih ljudi, morda zato, ker se z njimi ne uspejo poistovetiti. Kakorkoli že, če si uspešen, te bodo pljuvali. S tem sem se sprijaznila in se zaradi takšnih opazk ne obremenjujem več. Vem, v čem sem dobra, in vem, da svoje delo opravljam uspešno.

Si si kdaj predstavljala, da boš pristala na naslovnici naše revije?

Glede na to, da ima Cosmopolitan vsak mesec na naslovnici tujo zvezdo, si nisem mislila, da bo na tem mestu kdaj Slovenka. Da sem imela možnost postati prva Slovenka na naslovnici, si štejem v čast. Od vsega medijskega pojavljanja v zadnjih dveh letih mi je sodelovanje z vašo revijo v ponos.

Boš revijo postavila na posebno mesto?

Naslovnico bom dala povečati in jo obesila nad posteljo in občudovala.

Kaj pa vsebina? Ali kot zvesta bralka upoštevaš nasvete, ki jih prebiraš v naši reviji?

Najbolj se najdem v prvem delu revije, ko punce delijo svoje življenjske izkušnje v rubriki Priznam, in med vprašanji bralk, na katera odgovarja nekdo iz uredništva. Potem rešim vse teste in obvezno preberem vse, kar je povezano s seksom!

Koliko od tega preizkusiš v praksi?

Moram priznati, da sem nasvete iz nekega članka preizkusila na prvem fantu, ko sem bila stara 17 let. Do podrobnosti sem upoštevala navodila in bilo je fenomenalno! Zdaj pa se ravnam po svojem občutku, ampak še vedno najdem določene stvari, ki jih uporabljam v praksi.

Med tednom imaš veliko časa, kako zapolniš proste ure?

Zadnje čase imam več časa, ampak kot sem slišala od mojih nadrejenih, je to kratkotrajno, ker bomo snemali novo ploščo Vriskaaaaj!!!, zato bo kmalu veliko promocij, intervjujev in fotografiranj tudi med tednom. Drugače pa zdaj zjutraj hodim na fitnes, se dobim s prijateljicami na kavi, obiščem kozmetični salon in ves čas opravljam obveznosti, ki jih imam s skupino. Vedno počnem nekaj, če ne drugega, pa pospravljam sobo, ki je takoj spet razmetana.

Mama torej ni stroga?

Moja mama je bila stroga, danes je pa ‘kul’ mami, čeprav je stara 62 let. Ko z Mitjem prideva k meni domov sredi noči, si lahko tudi kaj skuhava. Nič je ne moti in nič nama ne reče.

Je Mitjo lepo sprejela?

Da, mami je sprejela vse moje fante in pravi, če sem jaz srečna, je tudi ona. Sicer je imela po tem, ko sem se razšla z bivšimi, pripombe v stilu ‘saj sem vedela, da ne bo šlo’. S svojimi mnenji me ne obremenjuje, me ne sme! Mi pa svetuje, če jo prosim.

Kako pa je s svetovanjem pri prijateljicah?

Prijateljice mi pravijo, naj naredim, kot najbolje znam. Zanimivo je, da bi marsikatera na mojem mestu naredila tako, kot bi bilo teoretično prav, ampak pri meni to ni izvedljivo, ker so vpletena čustva. Marsikatera ženska bi se v moji zvezi z Mitjem na stvari odzvala drugače in iz določenih stvari delala pravo dramo, ampak mene ne zanima, kaj pravijo drugi. In če me bo čez čas to teplo, me bo! Na svojih napakah se učim.

V svoji glasbeni karieri si bila vedno del skupine, razmišljaš morda, da bi se kdaj odpravila na samostojno pot?

Moram priznati, da si sebe za zdaj še ne predstavljam kot solistko. Ne gre za to, da sama ne bi bila sposobna stati na odru, ampak na določenih nastopih je fino, da imaš nekoga, ki te reši, če nisi najbolj prepričan vase. Ko si sam, te nihče ne more rešiti! Za zdaj še ne razmišljam o tem, ne bom pa rekla, da se to nikoli ne bo zgodilo.

Odgovor na to vprašanje bi verjetno vedela vedeževalka. Kdaj so ti prvič napovedali prihodnost?

Prvič sem bila pri vedeževalki, preden sem prestopila iz Foxy Teens k skupini Atomik Harmonik. Videla je selitev v poslovnem smislu in prav to se je zgodilo. Napovedala mi je, da bomo dolgo uspešni in da se bom ustalila šele pri tridesetih. Ampak pri tem ji ne dam prav, ker bi bila rada mlada mamica. Prvega otroka si želim pri 25. in drugega do 30. leta.

Se z Mitjem že pogovarjata o tem?

Zavedava se, da je najprej treba urediti stanovanje, imeti redno zaposlitev ... V skupno stanovanje se seliva decembra. Mitja bi bil mladi očka, zato se pogovarjava, da bi imela otroka čez štiri leta. Če bova takrat še skupaj in če bova še vedno imela enake interese, potem bo to izvedljivo, če ne, pač ne!

Tako verjetno govoriš zaradi preteklega, precej burnega obdobja ...

Da, res je bilo burno. Oba sva imela slabe trenutke, ampak ljubezen je premagala vse težave. Držim se načela: grešiti je človeško, odpuščati je božansko in zaradi tega bolje živim.

Torej sta zdaj spet nerazdružljiva?

Imava se zelo rada, ker pa danes veva, kaj hočeva, je to zelo velika prednost. Tako je, kot na začetku, ko se z nekom spoznaš in ob njem vidiš travo rasti. Super je to, ker sedaj ni več treme!

Kdo je v vajinem odnosu glavni? Ali sta mogoče enakopravna?

Težko rečem, da eden od naju prevladuje. Se prilagajava drug drugemu, ampak vseeno bi lahko rekla, da je Mitja dominanten v odnosu. Ker je tako zelo diplomatski.

Če se ne motim, sta imela pred kratkim obletnico?

Da, leto dni.

In kakšno je bilo praznovanje?

Burno!

So se sosedje pritoževali zaradi hrupa?

Ne, ne, sva šla na morje, pa še stene so bile debele. (Smeh)

Metka Pravst