Španija ima novega kralja

Po zaprisegi princa so poslanci novega španskega kralja pozdravili z glasnim aplavzom, kralj Felipe VI. pa je poljubil svojo soprogo, kraljico Letizio. Tako je Španija dobila novega kralja po abdikaciji Felipejevega očeta, kralja Juana Carlosa.

Felipe VI (foto: Profimedia) Profimedia
29. 6. 2014

"Prisegam, da bom vestno opravljal svoje dolžnosti, da bom varoval in upošteval ustavo in zakone, da bom spoštoval pravice ljudi," je dejal 46-letni kralj, ki je bil med slovesnostjo oblečen v vojaško uniformo, prek katere je imel kraljevo lento.

To je dobil od očeta Juana Carlosa v palači Zarzuela, nedaleč od Madrida. Na uradnem imenovanju kralja pozneje ni bilo. Po slovesnosti v parlamentu, kjer je Filip VI. prejel tudi krono in žezlo ter zbrane prvič nagovoril kot kralj, je sledila vojaška parada. Pozneje se je novi kralj s kraljico Letizio po madridskih ulicah peljal do kraljeve palače, kjer so kraljeva družina ter nekdanji kralj Juan Carlos in kraljica Sofia pozdravili tisoče Špancev. Potem je sledil sprejem za približno dva tisoč gostov.

Bolj priljubljen, kot oče

Čedni kralj Felipe VI. je veliko bolj priljubljen, kot je bil na koncu njegov oče, ki se je zapletel v nekaj neprijetnih afer. Pisali so, da je nenehno varal soprogo, da je šel inkognito na lov na slone ... A si je žal tam zlomil kolk in vse skupaj je prišlo v javnost. Zdaj vsi polagajo upe v Felipeja, da bo monarhiji znova povrnil stari sijaj. Lepi kralj je bil med Španci priljubljen že kot otrok. Bil je zelo nagajiv in se je rad velikokrat izmuznil varnostnikom, ki so ga varovali na vsakem koraku. Pozneje je postal pilot vojaške akademije, študiral je v ZDA, Kanadi in Belgiji, ponaša pa se tudi z magisterijem iz mednarodnih odnosov in prava. Tekoče govori francosko in angleško, navdušuje se nad astronomijo, je odličen smučar, in kadar le lahko, gre jadrat.

Slednje je del družinske tradicije, saj je princ Felipe tako kot nekoč njegov oče sodeloval tudi na olimpijskih igrah. Kralj Felipe VI. se je že leta 2002 preselil v palačo Zarzuela v Madridu. V njej je 11 sob in ima približno 3.150 kvadratnih metrov. V garaži je prostora kar za 20 avtomobilov, brez bazena pa seveda ne gre. Preden se je poročil z lepo novinarko Letizio, je bil Felipe pet let v zvezi z norveško manekenko Evo Sannum. Med njegovimi dekleti je bila lepotica Giselle Howard, ljubil pa je tudi nemško plemkinjo Carolino de Waldburg in aristokratko Isabel Sartorius. Na koncu je njegovo srce prevzela Letizia, s katero ima dve ljubki hčerki, osemletno Leonor in sedemletno Sofio.

Napisala: Sandra Bratuša za revijo Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri