Soproga morilca Johna Lennona prvič razkrila svojo zgodbo

Pred dobrimi 34 leti je Mark David Chapman ubil Johna Lennona pred vhodom v newyorško stavbo, v kateri je živel. Prvič po tem tragičnem dogodku je morilčeva soproga Gloria Hiroko Chapman razkrila, zakaj ves ta čas vztraja ob svojem soprogu. 

Ko je Marka njegova draga 
nazadnje obiskala v zaporu, sta skupaj
molila za danes 81-letno vdovo Yoko Ono.  (foto: Profimedia) Profimedia
3. 1. 2015

Mark David Chapman in Gloria Hiroko Chapman sta odločitev o intervjuju sprejela skupaj, po molitvi v zaporu. Prav 59-letni krvnik Johna Lennona, nekdanjega člana skupine The Beatles, je svojo soprogo, 63-letno medicinsko sestro, spodbudil, da je medijem prvič razkrila svojo zgodbo.

Mark se je z Glorio do oltarja sprehodil leto in pol pred tem, ko je s štirimi streli v hrbet ubil legendarnega glasbenika, kar je – kot je trdil takrat – storil zato, ker je kot verski blaznež menil, da ni dobro, da je Lennon bolj znan od Jezusa Kristusa. V pismu, ki ga je leta 1994 napisal v zaporu, pa je zatrdil nekaj drugega. Zapisal je, da tega ni storil v trenutku norosti, ampak je bil umor skrbno načrtovan, saj je nanj gledal kot na priložnost, da postane del zgodovine. "Pritegnila me je slava in nisem se ji mogel upreti," je priznal 20 let pozneje.

Vidita se 44 ur na leto

Gloria meni, da njen soprog danes globoko v sebi obžaluje to, kar je storil: "Če bi Mark danes lahko kaj rekel Johnu in Yoko, bi jima rekel, da mu je žal za vso bolečino, ki jima jo je prizadejal, in da upa, da mu bosta oprostila. John je bil dober človek, a Mark o tem ni razmišljal, tistega dne je sebe postavil na prvo mesto. To je bila njegova napaka."

Lennon

Američanka japonskih korenin svojega soproga že 34 let redno obiskuje v zaporu, skupni čas, ki ga lahko preživita na štiri oči, pa je omejen na 44 ur na leto. Ta čas preživljata v posebni prikolici za obiske.

"Prva stvar, ki jo storim, ko obiščem Marka, je ta, da ga poljubim. To nama dopuščajo, sva par, ki se ima zelo rad. Ko ga obiščem, s seboj prinesem hrano in skupaj narediva domačo pico. Nanjo dava papriko, paradižnik, čebulo in sir, saj ima Mark rad hrustljave prigrizke, a ne mara nezdrave hrane. V prikolici je tudi televizija, zato si ogledava veliko epizod oddaje Kolo sreče," je razkrila, na vprašanje novinarja britanskega tabloidnega dnevnika Daily Mail, ali sta med temi obiski intimna, pa je odvrnila:

"Oh ... Sijajno je, seveda sva intimna. Glede tega, kaj lahko počneva med skupnim časom, sva zelo omejena, a rada opazujeva polmrak in skozi luknjo v ograji gledava, kako zaporniki igrajo bejzbol. Včasih se pogovarjava o Lennonu. Ni teme, o kateri se ne bi mogla pogovarjati z Markom. Med mojim zadnjim obiskom oktobra sva se pogovarjala o Johnu in molila za Yoko."

Gloria je dodala, da se lahko bolje od kogarkoli drugega poistoveti z Lennonovo vdovo Yoko Ono: "Sem Markova soproga, sočustvujem z njo. Ena od stvari, za katero moliva, je, da v svojem življenju najde Jezusa Kristusa in prostor v srcu, da oprosti Marku. Upam, da jo bom nekega dne srečala in da ji bom to lahko povedala. Z Markom sva ji pisala pisma. Mark ni jezen nanjo, ker je od sodnikov zahtevala, naj ga ne spustijo na prostost. Mislim, da razume."

Mark

Zgovorna gospa je še povedala, da se včasih pogovarjata tudi o drugih članih zasedbe The Beatles in da upata, da bodo Marku oprostili njegovo dejanje. Pojasnila je, da njen dragi sicer ne posluša več te legendarne skupine, saj prisega le še na duhovno glasbo, da pa je bila pesem Here, There and Everywhere 'njuna pesem'.

Ljubezen je čedalje večja

Čeprav je Gloria goreča vernica, je priznala, da je po tem, ko so njenega soproga aretirali zaradi umora, razmišljala o ločitvi:

"Razmišljala sem o tem, prijatelji so me nagovarjali, naj se ločim. Jaz pa sem premišljevala, ker sem ga imela rada. Ker vem, da bog sovraži ločitve, sem nehala razmišljati o njej. Mark mi je velikokrat rekel, naj se ločim in nadaljujem svoje življenje, a jaz ga ljubim in najina ljubezen je iz leta v leto le še večja."

Zaljubljenca obžalujeta le to, da nimata otrok: "Nekoč sva hotela imeti otroke. Toda zdaj sem stara 63 let in to bi bil pravi čudež. Ne molim več za otroke, kar sem počela nekoč. Če bi bil Mark svoboden, bi bilo vse drugače, imela bi dojenčka, psa in mačko."

Nihče od njiju ne verjame, da bodo Marka kdaj spustili na prostost, zato si slavni zapornik v želji, da bi se znebil samomorilnih misli, čas v zaporu krajša s tremi 'službami'. Gloria je intervju končala z besedami: "Verjamem v čudeže in bilo bi sijajno, če bi prišel iz zapora. Mark bi se rad še enkrat sprehodil po plaži na Havajih. To je prečudovit kraj, kjer me je zaprosil."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri