Šokantno priznanje slovite angleške glasbenice in igralke Marianne Faithfull

Glasbenica in igralka Marianne Faithfull je dvignila ogromno prahu z novo teorijo o smrti Jima Morrisona, vodje kultne skupine The Doors. Trdi namreč, da mu je njen takratni fant Jean de Breteuil prodal premočan odmerek heroina, ki je bil zanj usoden.

Marianne Faithfull (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2014

M arianne Faithfull je bila pred kratkim v Londonu, kjer je promovirala svoj najnovejši studijski album, in ob tej priložnosti je dala intervju za revijo Mojo.

V pogovoru je poudarila, da ne mara Londona in da jo je med zadnjim bivanjem v deževni angleški prestolnici neki novinar vprašal: "Zakaj ste ubili Jima Morrisona?" To vprašanje jo je tako spodbodlo, da se je odločila, da bo končno povedala svojo resnico: "Nisem ubila Jima, a vem, kdo ga je."

'Šut' je bil premočan

Njena zgodba nas vrača v leto 1971, ko je Morrison bival v Parizu, ona pa je v to romantično mesto prišla s svojim takratnim partnerjem Jeanom de Breteuilom. Jean je bil član francoske aristokratske družine, a je bil v tedanjem svetu rokovskih zvezdnikov bolj znan kot oseba, od katere si lahko brez večjih težav dobil heroin ali kakšno drugo podobno substanco.

Takoj ko sta prispela, ji je rekel, da se mora nujno oglasiti pri Morrisonu, in jo pustil samo. Marianne, znana tudi kot ena številnih deklet Micka Jaggerja, je razkrila, da je imela čudne slutnje, a je kljub temu ostala v hotelu:

"Intuitivno sem čutila težave, zato sem pomislila: 'Vzela bom nekaj tablet in ne bo me več.' In on je odšel do Jima in ga ubil. Prepričana sem, da je bila nesreča. 'Šut' je bil premočan? Da. In umrl je. Toda jaz nisem vedela nič o tem. Kakorkoli že, vsi, ki so bili v kakršnikoli povezavi s smrtjo tega nesrečnega fanta, so zdaj mrtvi. Razen mene."

Vedno je imel veliko mamil

O svojem tedanjem srčnem izbrancu, torej Jeanu, pa 67-letna Marianne nima ravno veliko lepih besed. Pred leti je v avtobiografiji napisala, da je bil "strašen tip, nekdo, ki je zlezel izpod kamna":

"Všeč pa mi je bilo to, da je imel eno oko rumeno, drugo pa zeleno. In vedno je imel veliko mamil. Vse se je nanašalo na mamila in seks." Zanimivo je, da je britanski dnevni tabloid Daily Mail že leta 2004 objavil zgodbo o tem, da se je Jean menda pogosto bahal, da je prav on prodal smrtonosni odmerek heroina Janis Joplin.

Jima Morrisona so v njegovem pariškem stanovanju našli mrtvega 3. julija 1971. Zdravniki so prišli do sklepa, da je smrt nastopila kot posledica možganske kapi, ki jo je povzročilo ekstenzivno opijanje (po nekaterih informacijah je glasbenik popil tudi do 36 pločevink piva na dan).

Jim

Ker ni bilo nobenih znakov nasilne smrti, obdukcije niso opravili, zato je smrt pevca skupine The Doors za številne ljubitelje njegove glasbe ostala neusahljiv vir teorij zarote. Ironija usode pa je hotela, da je tudi njegov domnevni 'morilec' Jean leta 1971 v maroškem Tangeriju umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.