Sofía Vergara: Usoda ji ni prizanašala

Življenjsko pot Sofíe Vergara bi v kratkem lahko opisali kot pot od pekla do raja. Lepotici, ki je že kot zelo mlada postala mamica, so ubili brata, iz domovine je bila prisiljena prebegniti v Ameriko, zbolela je za rakom, nato pa je v njeno življenje vendarle posijalo sonce in danes spada med najbolj znane igralke na svetu.

“Ljudje ne bi smeli ostajati poročeni le zaradi otrok. To je mučenje za vse.” (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
16. 10. 2014

Kolumbijska igralka, komedijantka in televizijska voditeljica Sofía Vergara je v svoji domovini zaslovela sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je sodelovala v televizijskih projektih v španskem jeziku. Prvi film v angleščini, komedijo Velike težave, je posnela leta 2002, že leto dni pozneje pa ji je vloga v romantični komediji Chasing Papi zagotovila svetovno slavo. V njej je ob portoriški kolegici Roselyn Sánchez tolmačila Cici:

"Šla sem na avdicijo in bila presenečena, ko so mi sporočili, da sem dobila vlogo. Nikoli pred tem nisem obiskovala igralskega tečaja. Pravzaprav se opiram le na občutek in čutim, kako moram govoriti."

Sicer pa je ta privlačna dama, ki jo najbolje poznamo po vlogi Glorie Delgado-Pritchett v priljubljeni seriji Sodobna družina, že od nekdaj vzbujala pozornost javnosti, tako s svojimi izzivalnimi fotografijami kot tudi z opaznimi vlogami. A pojdimo lepo po vrsti.

Odraščanje v izobilju

Sofía Margarita Vergara Vergara se je rodila 10. julija 1972 v mestu Barranquilla v kolumbijski pokrajini Atlántico. Njena mama Margarita Vergara Dávila de Vergara je bila gospodinja, oče Julio Enrique Vergara Robayo pa živinorejec, ki je delal v mesni industriji. Družina je v revni Kolumbiji veljala za zelo bogato, kar je mali Sofíi omogočalo odraščanje v izobilju.

Njenih pet bratov in sester ter številni bratranci in sestrične, ki so živeli v bližini, so ji že kot deklici nadeli vzdevek Toti. Starša sta jo vzgajala v katoliškem duhu, obiskovala pa je zasebno dvojezično šolo Marymount School Barranquilla, v kateri je pouk potekal v španskem in angleškem jeziku.

Sofía še danes rada pove, da angleščino popolno govori in piše, pri govorjenju pa se ji močnega kolumbijskega naglasa ni uspelo znebiti.

Že pri dvajsetih mama!

Že pri 18 letih se je poročila z Joejem Gonzalezom, svojo veliko ljubeznijo iz otroških dni. Septembra 1992, ko je bila stara dobrih 20 let, je povila sina Manola, leto dni pozneje pa se je ločila.

"Odkar sem postala mama, je moje življenje naporno, ni pa nočna mora. Rada imam vse delovne obveznosti, ki jih prinaša materinstvo. No, vendarle pa ni nič popolno. Toda kaj naj, vse to je del življenja," je nekoč izjavila zvezdnica in dodala, da je kljub vsemu vesela, da je že kot mlado dekle postala mamica:

"Fantastično je, če dobiš otroka, ko si mlad. Moji prijatelji zdaj paničarijo, ker niso našli osebe, ki bi jo smatrali za dovolj dobro, da bi imeli z njo potomstvo. Pri meni to nikoli ni bilo vprašanje, ker že imam otroka."

Po ločitvi je na univerzi v Kolumbiji začela študirati zobozdravstvo. Med študijem so se ji ponujale številne poslovne priložnosti, odločila pa se je za svet manekenstva in šovbiznisa, zaradi česar je po treh letih študija, le dva semestra pred diplomo, zapustila fakulteto. Kmalu zatem pa je zaradi tragičnega dogodka zapustila še svojo domovino in prebegnila v Ameriko, natančneje v Miami.

Življenje v Ameriki

Njenega starejšega brata Rafaela so leta 1998 namreč ugrabili in ubili v Bogoti. Sofía, ki jo je tragedija v čustvenem smislu povsem zlomila, je vendarle zbrala toliko moči, da se je z mamo, sinom in sestro preselila na Florido, da bi svojo družino zaščitila pred nadaljnjimi napadi ugrabiteljev.

"Če imaš številno družino, je to lahko dobro in slabo. Vsak je vključen v tvojo težavo, izraža svoje mnenje, ogovarja in vnaša dramo tja, kamor ni potrebno. No, ko se dogajajo slabe stvari, pa je tukaj družina, da te podpre," pravi igralka, ki jo je med sprehodom na neki kolumbijski plaži odkril fotograf in ji takoj ponudil delo na televiziji. Čeprav je bila vzgojena v pobožnem duhu, je sprejela izziv in si začela ustvarjati manekensko in televizijsko kariero.

Pri 17 letih je posnela svoj prvi televizijski oglas za pepsi, ki so ga predvajali po vsej Latinski Ameriki. Že takrat je s svojimi naravno svetlimi lasmi, privlačnimi oblinami in 170 centimetri višine začela vzbujati zanimanje javnosti. Ker kot blondinka ni bila ravno tipična Latinskoameričanka, pa si je začela lase barvati v temnejši odtenek.

"V Los Angelesu nisem dobivala poslov. Producenti so verjeli v stereotip, da morajo biti Latinskoameričanke videti kot Salma Hayek. V tistem trenutku, ko sem si potemnila lase, pa so mi verjeli, da sem Kolumbijka," se spominja Sofía, ki pa ni od nekdaj sanjarila o tem, da bi postala igralka: "Nisem si od nekdaj želela ukvarjati z igralstvom. Želela sem si biti zobozdravnica, a tako pač je, nikoli ne veš, kaj ti bo prineslo življenje."

Na začetku kariere je podpisala ekskluzivno pogodbo z ameriško televizijsko mrežo ABC, za katero je posnela številne projekte, med drugim tudi serijo Sodobna družina, ki je prvenec doživela 23. septembra 2009 in ki ji je med drugim prinesla štiri nominacije za emmyja, ravno toliko za zlati globus in kar sedem za nagrado SAG.

"V Latinski Ameriki ženska ni nič, če nima oblin!"

Pohvale pa ne dežujejo le na račun njenih igralskih sposobnosti. Skoraj vsako leto jo namreč razglašajo za eno od najlepših in najbolj seksi žensk na planetu.

No, Sofía pa je prepričana, da spolna privlačnost ni povezana z videzom, ampak s samozavestjo. "Če želiš biti privlačen, se moraš vesti, kot da vedno dobiš to, kar želiš," je nekoč svetovala zvezdnica in razkrila, da se ne počuti dobro, kadar izgubi nekaj kilogramov: "Ko shujšam, se mi zmanjšajo zadnjica in prsi, v Latinski Ameriki pa ženska ni nič, če nima oblin."

Te njene besede so še toliko zanimivejše zato, ker je nekoč odkrito govorila o tem, da si je želela dati zmanjšati prsi, a ji mama tega ni dovolila, ker se je bala, da bo s tem izzvala nesrečo. Mnogo žensk ji najbolj zavida prav njeno popolno izklesano telo, zaradi katerega pogosto predstavlja številne znamke spodnjega perila.

"Ne maram klasičnih treningov. Redkokdaj grem na fitnes, svojo kondicijo in videz ohranjam s plesom. Najljubši so mi mehiški plesi," je razkrila skrivnost svoje lepote, a v isti sapi priznala, da ji ta ni bila vedno v pomoč.

"Glede na to, da sem Kolumbijka, sem jaz tista, ki jo pošljejo na stran, kadar grem čez mejo. Nato gledajo v moje torbe in mi dvakrat preverijo vizum. Takrat se ne počutim prijetno," je brez olepšav povedala igralka, ki je že večkrat demantirala klišejske trditve, da lepota in nadarjenost nista združljivi.

Nazadnje ji je to uspelo prav letos, ko je bila za vlogo v seriji Sodobna družina že četrtič nominirana za zlati globus, poleg tega pa jo je slovita revija Forbes že tretje leto zapored razglasila za najbolje plačano televizijsko igralko na svetu. V zadnjem letu dni je namreč zaslužila kar 37 milijonov ameriških zelencev!

Družinske travme

Na žalost pa v zasebnem življenju ni bila vedno tako zelo srečna kot v poslovnem. Poleg že omenjene smrti starejšega brata ji je življenje zagrenil tudi mlajši brat Julio, dolgoletni odvisnik od mamil, ki je večkrat prišel v navzkriž z zakonom. Aprila 2011 so ga ameriški možje postave zaradi različnih kriminalnih dejavnosti aretirali in ga mesec dni pozneje deportirali v Kolumbijo.

"Potem ko je Rafael umrl, je Julio preživljal težke čase. Bila sta si zelo blizu. Zdaj je neki drug človek. Ko gledaš nekoga po malem umirati več kot 10 let, je to najhujša kazen," je življenje mlajšega brata nekaj mesecev po njegovi deportaciji komentirala Sofía, ki je še večji šok doživela že veliko pred tem, leta 2000, ko so ji diagnosticirali raka na ščitnici.

"Odstranili so mi žlezo ščitnico in od takrat jemljem zdravila. Znebila sem se nevarne bolezni, a hkrati sem tudi dojela, da bom morala biti vse življenje na terapiji. Seveda sem sprejela vse, kar se dogaja z mojim telesom, in zdaj lahko rečem, da v zadnjih desetih letih nisem imela nobenih težav. Pazljivo sledim vsemu, kar mi reče zdravnik, in redno hodim na analize krvi," je razkrila igralka, ki po operaciji in obsevanju še danes redno jemlje zdravila, ki uravnavajo raven hormonov v njenem telesu.

Moški!

Čeprav velja za zapeljivo lepotico, njeno ljubezensko življenje ni pogosto polnilo tabloidnih stolpcev. Po prvem kratkem mladostniškem zakonu naj bi imela še nekaj 'nedokazanih' razmerij, ki pa jih ni želela komentirati.

V začetku leta 2005 se je v središču medijske pozornosti znašla zato, ker so jo v romantičnem smislu povezovali z megazvezdnikom Tomom Cruiseom. Pogosto je namreč zahajala v losangeleško četrt Studio City, kjer je Tom takrat snemal film.

"Toma ne poznam dolgo. Mediji so vse skupaj skonstruirali, saj jim je očitno tako ustrezalo, in to je zelo smešno," je govorice komentirala Sofía. Mediji so se z odnosom med njo in njenim slovitim kolegom menda ukvarjali tudi zato, ker naj bi Tom menil, da je prav ona idealna ženska zanj. Menda naj bi ji prav vsak dan pošiljal cvetje, čokolade in sporočila ter jo na vse mogoče načine zasipal s pozornostjo.

Ker ni želela postati članica scientološke cerkve, na katero prisega Tom, pa naj bi mu dobesedno pobegnila. Ljubila naj bi še pevca Luisa Miguela, razvpitega mafijca Chrisa Paciella, igralca, glasbenika in nekdanjega modela Tyreseja Gibsona in igralca Donala Logua, v devetdesetih pa so se pojavljale špekulacije, da je bila nekaj mesecev v razmerju s španskim glasbenikom Enriquejem Iglesiasom, a tudi o tem nikoli ni hotela govoriti.

Nekoliko bolj zgovorna pa je bila, ko je šlo za razmerje s tri leta mlajšim poslovnežem Nickom Loebom, v katerega se je zaljubila leta 2010. Čeprav sta slovela kot skladen par, sta se dve leti pozneje razšla, a sta že po nekaj tednih ugotovila, da ne moreta drug brez drugega, in se pobotala. Nato sta odpotovala v Mehiko, kjer sta z 90 prijatelji in sorodniki proslavila njen 40. rojstni dan. Prav v Mehiki sta se tudi zaročila in Sofía je po zaroki prvič razkrila, da si želi poviti še enega otroka.

Družina pomembnejša od kariere

"Imava srečno razmerje in Nick si želi otroka. Si me lahko predstavljate z dojenčkom zdaj, ko je Manolo star 20 let? In morda bom na koncu zaradi ljubezni to tudi storila," je izjavila takrat, nato pa nekoliko podrobneje pojasnila situacijo: "Biti moram zelo previdna. Zdravniki mi želijo vzeti čim več primernih jajčnih celic, ki morajo biti popolne. Moj fant je star 37 let in do zdaj ni imel potomcev. Zato je čas, da začneva delati na otroku."

Zvezdnica se je za to potezo odločila po neuspešnem poskusu, da bi jima naslednika povila nadomestna mati. Sofía in Nick sta po pisanju medijev kot nadomestno mati angažirala eno od njenih dobrih prijateljic, ki pa je na žalost doživela spontani splav. Sofío je ta dogodek seveda pretresel, a ni dovolila, da bi jo situacija omajala v odločitvi, da dobi otroka.

Takrat je trdno sklenila, da poslu ne bo več posvečala največ pozornosti in da bo vso energijo in optimizem raje usmerjala v prizadevanja, da bi zanosila. Spoznala je, da je družina zanjo pomembnejša od kariere, in svojim prijateljem naznanila, da se bo - ko bo zanosila - v popolnosti posvetila nosečnosti, pozneje pa uživala v blagoslovih materinstva.

No, na žalost pa se z Nickom ni sprehodila do oltarja in tudi ni postala mamica. Namesto tega sta maja letos naznanila, da sta razveljavila zaroko in ubrala vsak svojo pot. Na poti, ki jo je ubrala Sofía, se je po hitrem postopku pojavil Joe Manganiello, štiri leta mlajši postavni igralec italijanskih, armenskih, hrvaških in nemških korenin. Zvezdnika serije Prava kri je sicer spoznala že maja na svečani večerji v Beli hiši, razmerje pa naj bi začela dva meseca pozneje.

Prav pred kratkim je kot gostja oddaje The Meredith Vieira Show, v kateri je govorila o svojem novem parfumu, razkrila recept, s katerim je zapeljala svojega privlačnega fanta, za katerim norijo številne ženske. Po predvajanem izseku reklame za njeno dišavo je razkrila, da med snemanjem oglasa ni nosila prav ničesar: "Vse, kar nosim, je parfum. Tako sem tudi pripravila Joeja do tega, da se je zaljubil vame."

V oddaji Live! with Kelly and Michael pa je o svojem partnerju spregovorila še nekoliko resneje:

"Zelo je čeden. Je krasen in zelo duhovit fant. Poleg tega je izredno zabaven, kar je zame blazno pomembno. Moram biti z nekom, ki se zna zabavati, ker se tudi sama rada zabavam."

Lepo. Slavnima zaljubljencema iz srca želimo, da bi se še čim dlje zabavala skupaj in da bi vmes poskrbela še za kakšnega potomca, ki bi bil nedvomno zelo čeden ...

Napisal: Tim Jeras za revijo Story