Sofía Vergara razmišlja o otroku

Kolumbijska igralka je razkrila, da bo dala zamrzniti svoje jajčne celice in da se na ta postopek že pripravlja s hormonsko terapijo. Jajčne celice morajo biti po njenem namreč 'preprosto popolne'.

Lepa Kolumbijka je v intervjuju jasno in glasno povedala, da bo dala zamrzniti svoje jajčne celice. (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 3. 2013

O preventivnem zmrzovanju jajčnih celic, ki mu strokovno pravijo 'social freezing', so razmišljale že številne zvezde, a največkrat je ostalo le pri besedah.

V intervjuju za aprilsko številko ameriške izdaje revije Vogue je igralka Sofía Vergara povsem odkrito povedala, da bo poskrbela za svoj nadaljnji naraščaj: ''Paziti moram, kaj jem, ker bodo zamrznili moje jajčne celice.''

Gre za postopek, ki ga je začela pred kratkim. Najprej hormonske tablete, nato hormonske injekcije ... Na ta način bo poskrbela, da bo čim več jajčnih celic, ki ji jih bodo pobrali in konzervirali, kar se da kakovostnih.

''Biti morajo popolne, popolne in še enkrat popolne,'' je obrazložila 40-letnica, ki že ima 20-letnega sina. Ima pa tudi 37-letnega fanta, ki še nima otroka. Med vrsticami njenih besed iz intervjuja je mogoče razbrati, da se je ravno zato odločila za ta postopek.

Njuno razmerje morda še ni dovolj zrelo, da bi se odločila za naraščaj. In morda je Vergara trenutno tudi preveč zaposlena s snemanjem priljubljene serije Sodobna družina, s številnimi podelitvami nagrad in s svojimi kolekcijami oblačil in nakita, ki jih ustvarja za verigo veleblagovnic Kmart.

Ali pa jo je do odločitve, da bo dala zamrzniti svoje jajčne celice, prignal strah pred vrnitvijo raka na ščitnici, ki ga je leta 2000 na srečo premagala. Razloga za svojo odločitev lepa Kolumbijka v intervjuju ni navedla.

Gre za zagotovilo

Sofía pa ni edina, ki je spregovorila o tej tematiki. Kar nekaj zvezdnic se je pred kamerami in novinarji že poigravalo z mislijo, da bi dale zamrzniti svoje jajčne celice, ker sem jim situacija v njihovem zasebnem življenju še ni zdela primerna za otroka.

Fenomen zadnjih let, tako imenovani social freezing, po izsledkih ameriških študij za zdaj še ne zadeva ravno veliko žensk, ponuja pa velik poslovni potencial. Po podatkih velike ameriške organizacije Fertile Hope, ki se ukvarja z rakavimi bolniki in vprašanjem njihove plodnosti, naj bi po nekaterih ocenah po vsem svetu luč sveta ugledalo štirimestno število otrok, spočetih s pomočjo zamrznjenih jajčnih celic.

Trenutno je v ZDA približno 350 klinik, ki se ukvarjajo s tem postopkom. Ameriška igralka, novinarka in televizijska voditeljica Maria Menounos je v nekem televizijskem šovu leta 2011 razkrila, da se je odločila za ta postopek. Svojo odločitev je 34-letna Maria pojasnila z besedami, da je šlo za 'neko vrsto zagotovila'.

Pomoč pri ustvarjanju družine je dobrodošla

Resničnostna zvezdnica Kim Kardashian je družinsko žajfnico Keeping Up with the Kardashians lansko jesen izkoristila za to, da je pri specialistih za plodnost preverila svoj hormonski status in se pozanimala o možnosti zamrznitve jajčnih celic, o kateri naj bi resno razmišljala. Pojasnila je, da še ni pripravljena na otroka, da pa bi si rada to možnost pustila odprto. A iz tega ni bilo nič.

Zdaj, pol leta pozneje, je namreč noseča. Kim in njen fant Kanye West svojega prvega otročka pričakujeta poleti. Govorice, povezane s hormonskimi terapijami in skladiščenjem zamrznjenih jajčec, so se pojavljale tudi v obdobju, ko so bile nekatere zvezdnice, kot so Jennifer Aniston, Janet Jackson in Jennifer Love Hewitt, brez partnerjev.

Toda skoraj nobena zvezda ne spregovori odkrito o tej temi, zato so Sofíjine odkritosrčne besede še toliko bolj neobičajne. Je pa zato toliko več slavnih žensk, ki se odločijo, da bodo otročka dobile z nekoliko drugačno pomočjo, na primer s hormonsko terapijo, z zunajtelesno oziroma in vitro oploditvijo ali pa celo z angažiranjem nadomestne matere.

Med njimi so Marcia Cross, Céline Dion, Courteney Cox, ki so se odločile za umetno oploditev, in Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman ter Elizabeth Banks, ki so se po pomoč zatekle k nadomestni materi.