Izbor najvplivnejših Slovenk, ki navdihujejo

Naredili smo povsem svoj izbor najvplivnejših Slovenk. Prvo merilo je bilo, da s svojim poklicem, konjičkom, mojstrovinami navdihujejo tudi druge in drugo, da jih poznajo tudi ljudje, ki jih sicer določeno področje sploh ne zanima.

6. 6. 2012

Skratka – izbirali smo markantne in karizmatične dame, ki jim je uspelo zaradi talenta, dodale pa so mu še trdo delo in predanost.

Izpustili smo političarke (ker smo jih siti in ker jim nikakor ne uspe preglasiti moških kolegov, ki že 20 let sitnarijo na vrhu Slovenije), gospodarstvenice (ker je pač kriza in niti ne vemo, kako v resnici stojijo podjetja) in ja, izpustili smo tudi odvetnice in novinarke, ker nas preveč spominjajo na političarke.

Tina Maze

'Enfant terrible' slovenskega športa – če bo 29-letni Tini Maze uspelo obdržati ali še malo izboljšati formo iz letošnje sezone, lahko v naslednjih letih upravičeno pričakuje osvojitev velikega smučarskega kristalnega globusa, saj tudi forma Lindsey Vonn ni večna.

Z izpolnitvijo svojega življenjskega cilja, poleg osvojitve zlate olimpijske medalje, bi se tudi zapisala med najboljše slovenske športnike vseh časov, tudi med moškimi.

Desa Muck

Desa Muck (57 let) je zagotovo ena od najbolj prepoznavnih, talentiranih in karizmatičnih slovenskih umetnic, ki je na sceni že več kot 30 let. Najprej se je preizkusila kot igralka v filmih, gledaliških predstavah ter kot voditeljica.

K sreči se je lotila še pisanja in osvojila tako otroke kot mladino in tiste v najlepših letih, ne smemo pa seveda pozabite še na bralke in bralce Lise.

Igrala je v več kot desetih filmih in nadaljevankah. Večina Slovencev jo najbolj pozna kot sovoditeljico zabavne oddaje ob nedeljah zvečer ter seveda kot pisateljico. Napisala je že več kot 30 knjig za otroke in za odrasle, poleg tega pa je znana tudi po svojih podlistkih, kolumnah in radijskih igrah.

Desa je zelo priljubljena tako pri otrocih kot pri odraslih, saj s svojo direktnostjo in pristnostjo ter izjemnim slogom pisanja navdušuje vse. Njen največji plus je humor – tudi ko vse odpove, Desa najde humorno iztočnico.

Nika Kljun

Štiriindvajsetletna Nika Kljun trenutno živi in dela v Los Angelesu kot profesionalna plesalka in koreografinja. Plesati je začela pri treh letih v plesni šoli Bolero, ki je v lasti njenih staršev.

Čeprav je trenirala in študirala veliko plesnih stilov, je njena prva in prava ljubezen hiphop. Širi jo na mlajše rodove, saj je glavna mentorica hiphopa v Boleru.

Od 14. leta hodi na izpopolnjevanje v Las Vegas, kjer je tudi dobila prvo priložnost za delo v Ameriki. Energična, samozavestna in genialna Nika je to s pridom izkoristila, saj je nastopila v videospotih številnih zvezdnikov in v drugih projektih, velja pa za eno od najboljših plesalk v svetu hiphopa. Jennifer Lopez, Lady Gaga, Britney Spears – to je le nekaj Nikinih delodajalk.

Ana Klašnja

Dvaintridesetletna baletna solistka SNG je že kot srednješolka kazala izjemno nadarjenost, za kar je prejela Škrjančevo nagrado. Od leta 2002 nastopa kot solistka ter je za svojo predanost fizičnemu in umetniškemu delu, kot ga sama imenuje, prejela številne nagrade. Preizkusila se je tudi kot igralka v gledališki igri Sneguljčica in sedem palčkov, režiserja Vita Tauferja.

Ana Klašnja je z nadarjenostjo, elegantnostjo, neukrotljivim duhom ter karizmo zelo zanimiva za medije in s tem povečuje priljubljenost baleta med mladimi Slovenci. Poleg Ane sta izjemni balerini še Sanja Neškovič Peršin ter Tjaša Kmetec.

Nika Barič in slovenska ženska reprezentanca

Še ne 20-letna Trboveljčanka prihaja iz družine odličnih športnikov in je ena od najbolj nadarjenih mladih evropskih košarkaric. Organizatorka igre, ki ima skrivnosti košarke v malem prstu, je letos odigrala svojo prvo pravo profesionalno sezono, in sicer v Moskvi pri Spartaku.

Če bo Nika Barič ob nadarjenosti znala še napredovati, jo čaka izjemna kariera, podobna karieri someščanke Polone Dornik, ki še vedno velja za najboljšo slovensko košarkarico. Prav tako za Niko prihaja rod izjemno talentiranih slovenskih košarkaric, ki bodo dvignile raven ženske reprezentančne košarke.

Dubravka Tomšič

Kot čudežni otrok je leta 1952, z 12 leti, odšla v New York študirat klavir, in sicer na slovito Juilliard School of Music, ki velja za eno od najboljših glasbenih šol na svetu. Od leta 1967 poučuje klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo, od leta 1975 je redna profesorica za klavir, vzgojila je celo vrsto slovenskih pianistov in pedagogov.

Ima izjemno bogato koncertno kariero doma in v tujini, prejela je vrsto priznanj in velja za pianistko najvišjega svetovnega formata. Izjemen dokumentarni film je o njej posnel njen sin, režiser Martin Srebotnjak.

Marijana Lipovšek

Marijana Lipovšek (rojena leta 1946) je prva slovenska operna diva, ki se je uveljavila tudi na mednarodnih odrih, in nedvomno spada med najpomembnejše slovenske glasbenike 20. stoletja.

Po študiju v Ljubljani, kjer je na glasbeni akademiji (1970) diplomirala iz glasbene pedagogike, se je v Gradcu posvetila predvsem študiju koncertnega in opernega petja in tudi diplomirala na tamkajšnji Visoki šoli za glasbo (1977). Leta 1978 je že bila angažirana v Dunajski državni operi, leta 1981 pa za tri leta v Državni operi v Hamburgu.

Od leta 1984 živi kot svobodna umetnica v Salzburgu. Številne vloge v opernih hišah, koncertni nastopi, prepevanje samospevov, snemanja in izjemno bogata diskografija (več kot 50 plošč) jo uvrščajo med vodilne svetovne mezzosopranistke. Stalno živi in deluje med Salzburgom in Dunajem, pa tudi v rodno Ljubljano se redno vrača.

Sara Isaković

Štiriindvajsetletna Sara Isaković bo letos na olimpijskih igrah v Londonu poskušala ponovno osvojiti medaljo, čeprav je zadnja štiri leta poleg treninga intenzivno študirala na prestižni univerzi Berkeley v ZDA.

Prav zaradi usklajevanja vrhunskih studijskih in športnih obveznosti je vzor marsikateremu mlademu športniku.

Ambiciozno, nadarjeno in lepo dekle je že z zlatimi črkami vpisano v zgodovino slovenskega plavanja, saj ji je z osvojitvijo srebrne olimpijske kolajne uspelo to, kar ni še nobenemu slovenskemu plavalcu pred njo.

Lila Prap

Lilijana Praprotnik Zupančič (57 let), bolj znana kot Lila Prap, je tako simpatična, tako preprosta in tako genialna Slovenka, da je ne moremo izpustiti s seznama. Zakaj? Živalska abeceda, 1001 pravljica, Mednarodni živalski slovar, Zgodbe in nezgodbe ... Edino, kar lahko rečemo za te slikanice, je – preprosto, a genialno.

Lilina slava sega vse do Japonske. Ustvarja na podstrešju, v vili ob Hudinji.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri