Težavno leto 2012: Slavni v bankrotu

Zdi se, da imajo slavne osebe vse, slavo, bogastvo in brezskrbno življenje. No, podobno kot njihovi kirurško 'polikani' obrazi in fotografije v Photoshopu, pa tisto, kar je pod bleščečo zunanjostjo, ni vedno tako zelo lepo.

31. 12. 2012

Očitno številni glasbeni zvezdniki, igralci in vrhunski športniki slabo upravljajo svoje bogastvo, zapravljajo veliko več od svojih zmožnosti in zaradi tega zapadajo v težave z davčnimi dolgovi.

To, da služijo mastne denarce, še ne pomeni, da znajo denar tudi ohraniti, varčevati, pametno vlagati ali vsaj plačati svoje obveznosti in terjatve.

Lindsay Lohan

Zaradi slabega finančnega poslovanja je prav pred kratkim težavna igralka Lindsay Lohan ponovno polnila časopisne stolpce po vsem svetu.

Bančni račun 26-letnice je davčna uprava blokirala, ker je razuzdana zvezdnica državi dolžna kar 230 tisoč ameriških zelencev. Mediji so se v zadnjem obdobju razpisali, da je Lindsay celo na robu bankrota. Pred nedavnim ji je nič manj težavni igralski zvezdnik, 47-letni Charlie Sheen, posodil 100 tisoč dolarjev, da bi odplačala vsaj del davčnega dolga, saj je davčni upravi dolžna še za leti 2009 in 2010. Zaradi tega se je pred kratkim celo odločila, da bo prodala svoja dizajnerska oblačila, da bi zbrala vsaj del vsote, ki jo dolguje. Približno 12 tisoč evrov pa je dolžna tudi podjetju za najem skladišč, saj ni poravnala računov za najem skladišča, v katerem ima poleg oblačil shranjene tudi erotične pripomočke, med njimi vibrator. Če do novega leta ne bo poravnala dolga, bodo njene stvari razprodali na javni dražbi. In tako je svojo mlajšo sestro Ali prosila, da ji pomaga pri prodaji oblačil, da bi se na ta način po hitrem postopku dokopala do denarja. Ali so videli, ko je s torbami, polnimi oblačil, prišla v neko trgovino v Los Angelesu, a je bila šokirana, ko ji je trgovec zanje ponudil manj od pričakovanega.

"Samo 30 dolarjev za to? Stalo je vendar 700 dolarjev!" je po besedah očividca vpila Ali, ki je ceno rabljenih oblačil poskušala zvišati s trditvami, da so vsi mediji objavljali fotografije Lindsay v teh dragocenih krpicah, kar po njenem prav gotovo dviguje ceno.

Gary Busey

Igralec Gary Busey je končno zaključil svoj primer bankrota, ki ga je razglasil februarja letos, in se tako znebil 57 tisoč dolarjev dolga, ki ga je moral poravnati različnim upnikom, a je še vedno ostal dolžan 450 tisoč dolarjev davkov državi.

Gary je pridno sodeloval s sodnimi uradniki, zato so mu dopustili, da je zadržal del svojega imetja v višini 26 tisoč dolarjev, v skladu s sodnim nalogom pa se je vpisal na tečaj upravljanja z denarjem. Po koncu programa se je 26. novembra izvlekel iz bankrota.

Stephen Baldwin

Tudi proti igralcu Stephenu Baldwinu so pristojni v začetku tega meseca vložili obtožnico, ker v preteklih treh letih državi New York ni plačal niti dolarja davkov.

In tako zdaj dolguje vrtoglavih 350 tisoč ameriških zelencev. Najmlajši od štirih igralskih bratov Baldwin se je izjasnil za nedolžnega in bil brez plačila varščine izpuščen na prostost. Njegov odvetnik Russell M. Yankwitt je izjavil, da ima Baldwin resen namen plačati razliko, ki jo dolguje. Newyorški okrožni tožilec je filmskega zvezdnika že opozoril, da bi se – če ne bo sodeloval – utegnil soočiti s štiriletno zaporno kaznijo.

Toni Braxton

Pevka Toni Braxton je v zadnjih 15 letih bankrotirala kar dvakrat.

Utegne pa se zgoditi, da se bo ta z grammyjem nagrajena pevka kmalu znašla v še večjih težavah. Obtožena je namreč za goljufijo, ker je nekdanjemu soprogu Keriju Lewisu na račun nakazala 53 tisoč dolarjev, da ji ne bi bilo treba vrniti dolgov. Pred kratkim so jo upniki tožili, po nekaterih podatkih pa se njeni dolgovi gibljejo med 10 in 50 milijoni dolarjev.

Gary Dourdan

Tudi težavni ameriški igralec Gary Dourdan, ki je v priljubljeni kriminalistični seriji Na kraju zločina: Miami osem let igral analitika Warricka Browna, je avgusta razglasil osebni bankrot.

Po pisanju ameriških medijev je 45-letnemu igralcu ostalo približno 1,8 milijona dolarjev premoženja, a njegovi dolgovi znašajo kar 1,7 milijona. Zaradi nastale situacije bo moral prodati svojo hišo v Kaliforniji. Po letu 2008, ko ni hotel podpisati pogodbe za nadaljnja snemanja omenjene serije, mu nikakor ni uspelo najti novega pomembnejšega igralskega angažmaja. In tako se je posvetil zapravljanju zasluženega denarja in raznim nevarnim razvadam. Kot da to ne bi bilo dovolj hudo, pa so ga kmalu po odhodu iz serije zaradi posedovanja heroina, kokaina in ekstazija v Los Angelesu aretirali policisti. Služenju zaporne kazni se je sicer izognil, a je junija lani iz istega razloga ponovno končal z lisicami na rokah. Policija je obtožbe ovrgla, dva meseca pozneje pa se je ponovno znašel v medijih, ker naj bi nekdanji punci med burnim prepirom zlomil nos.

Betsey Johnson

Bankrot je aprila razglasila tudi odbita 70-letna ameriška modna oblikovalka Betsey Johnson, ki jo imajo zelo rade predvsem razne starlete. Čeprav je ohranila svoj položaj v podjetju, ki dolguje več kot štiri milijone dolarjev, je večina njenih butikov zaprta, kar 350 zaposlenih pa je izgubilo službo.

Seznam holivudskih bankrotirancev je kot prva objavila revija Lea

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri