Slavni razkrivajo, kako se borijo proti depresiji

Čeprav so teme, kot so depresija, anksioznost in druge psihične bolezni, še vedno tabu, se številne slavne osebe niso bale javno spregovoriti o duševnih stanjih, v katerih so se znašle v določenih življenjskih obdobjih.

Catherine Zeta-Jones (foto: Shutterstock, Blitz film) Shutterstock, Blitz film
22. 5. 2013

"Sem psihična bolnica in tega se ne sramujem,'' je javno in predvsem zelo pogumno izrekla igralka Catherine Zeta-Jones. Diagnosticirali so ji bipolarno motnjo, njena bolezen, ki jo nekateri poenostavljeno označujejo za hudo depresijo, pa se izraža v stalnih izmenjavanjih jeze, joka, smeha in žalosti. ''Če greste na internet, se boste predčasno pokopali. Jaz sem, na primer, brala samo slabe novice in jecljala. Bila sem neznosna, dokler si nisem rekla, da je dovolj,'' je bila odkrita soproga hollywoodskega zvezdnika Michaela Douglasa.

Glasbenik Bruce Springsteen je v intervjuju za časnik New Yorker razkril, da se že 30 let bori proti hudi depresiji. Psihiatra je začel redno obiskovati leta 1982, ko je pomislil celo na samomor, ker se ni mogel soočiti z dejstvom, da je postal slaven. Njegov pokojni oče Douglas Frederick Springsteen je imel prav tako opravka z depresijo, zato je bilo zelo težko odraščati z njim, kot pravi Bruce. ''Bitka mojih staršev z očetovo depresijo je bila središče mojega odraščanja. To je nekaj, kar me bo vedno izjedalo. Te rane, travme ostanejo s tabo,'' je dejal.

Igralka Gwyneth Paltrow je po tem, ko je prebolela hudo poporodno depresijo, izjavila, da je iz nje izvlekla tisto najboljše. ''Pravzaprav nisem vedela, kaj se mi dogaja in kaj z mano ni v redu. Vse skupaj me je spremenilo. Sijajno je bilo v tem pogledu, da so nekatere stvari v mojem življenju postale jasnejše in pomembnejše kot prej. V tistem obdobju mi kariera sploh ni bila pomembna,'' je pojasnila Gwyneth.

Tudi slavni komiki, med njimi Rowan Atkinson, Jim Carrey, Ben Stiller in Robin Williams, niso skrivali težav z depresijo. Carrey se proti tej zelo razširjeni psihični bolezni bojuje od zgodnjih devetdesetih. Na začetku jo je zdravil z razvpitim prozacom, pozneje pa se je zatekel k duhovnim metodam.

'Gospod Bean' je v depresijo zapadel pred 10 leti, sprožile pa so jo slabe kritike njegovega filma Johnny English. Soprogi Sunetri je pojasnil, da mora najti samega sebe, in se napotil v znano kliniko v Arizoni. Tam je prestal pettedensko psihoterapijo, za vsako seanso pa je odštel kar 3.500 funtov!

Glavna vloga v priljubljeni televizijski seriji Zdravnikova vest je glavnemu junaku Hughu Laurieju poleg slave in bogastva prinesla tudi depresijo, o kateri je javno spregovoril, pozneje pa obžaloval svojo odločitev. Zaradi čustvene izčrpanosti je potreboval strokovno pomoč.

Ločitev kot sprožilec

Igralka Halle Berry se je po ločitvi od bejzbolskega zvezdnika Davida Justicea poskušala ubiti z ogljikovim monoksidom, a si je premislila, ko je pomislila na svojo mamo Judith.

''Sedela sem v avtu in vedela, da me plin ubija, ko se mi je v glavi pojavila slika, kako me moja mama najde mrtvo. Toliko se je žrtvovala za nas, otroke, da ji tega preprosto nisem mogla storiti. Moja samozavest je bila takrat na zelo nizki stopnji. Toda tedaj sem sama sebi obljubila, da nikoli več ne bom takšna reva,'' se je izpovedala Halle v velikem intervjuju za revijo Parade.

Odlična igralka Emma Thompson je odkrito priznala, da je v depresijo zapadla po tem, ko je razpadel njen zakon z igralcem Kennethom Branaghom. Razkrila je, da je bila depresivna tudi med bitko, ki jo je vodila proti neplodnosti.

Svetlolasi igralec in komik Owen Wilson se je poskušal ubiti leta 2007, ko si je prerezal žile, a ga je v njegovi hiši v Santa Barbari na srečo pravočasno našel njegov brat Andrew. Čeprav nikoli ni hotel priznati, da ima težave, je v resnici bolehal za hudo obliko depresije, ki je na površje izplavala po koncu razmerja z igralko Kate Hudson. Za piko na i in poskus samomora je poskrbel neuspeh na poslovnem področju.