Slavni, ki so v šoli veliko pretrpeli

'Bullying' je povsod okoli nas. S tem terminom označujemo zlorabljanje otroka s strani drugega otroka ali več otrok, lahko pa ima več oblik, fizično, čustveno, verbalno, seksualno, prek interneta ali pa gre za kombinacijo naštetih.

3. 8. 2013

Žal se pogosto dogaja, da najstniki, ki so žrtve šolskega nasilja, preprosto ne morejo več zdržati pritiskov in storijo samomor. Med šolanjem je bilo tudi veliko današnjih zvezdnikov žrtev 'bullyinga'. In kako so se spopadali s tem?

Danes je Robert Pattinson ljubljenec žensk po vsem svetu, ko je hodil v šolo, pa so ga pogosto pretepali. Pravi, da nikoli ni provociral, res pa je, da se je že takrat vedel kot igralec oziroma v skladu s svojo predstavo o tem, kako naj bi se igralec vedel. In to je šlo njegovim sošolcem tako na živce, da so mu nekoč celo ukradli vezalke s športnih copatov.

Sandro Bullock je njena mama kot operna pevka pogosto 'vlačila' s seboj v Evropo. Ko se je igralka s teh potovanj vrnila v ZDA, je bila videti povsem drugače, še posebno so bile drugačne njene obleke. Zaradi tega jo je mnogo zavistnežev zbadalo, Sandra pa pravi, da so otroci pač zlobni in da se še danes spominja vseh imen in priimkov tistih, ki so bili nesramni do nje.

Toma Cruisea je mučila disleksija, motnja branja in pisanja, zato so ga nenehno zafrkavali, on pa je bežal iz šole v šolo. In tako je v 12 letih zamenjal kar 15 šol! Zbadali pa so ga tudi zato, ker je bil majhen. Kot da to ne bi bilo dovolj, ga je doma pretepal še oče, o katerem danes pravi: ''Bil je nasilnež in reva.'' Menda se je prav zaradi vsega tega pridružil scientološki cerkvi.

Čeprav je bila Miley Cyrus drobna, mirna in nežna, je šla na živce višjim dekletom iz razreda. Večkrat so jo zaprla v stranišče in je niso spustila ven. Zafrkavali pa so jo tudi na račun očeta, ki se ukvarja z igralstvom in glasbo.

Plavalec Michael Phelps je imel kot otrok štrleča ušesa in je nerazumljivo govoril, nekako je čebljal. To je bilo dovolj, da so ga v šoli zbadali. Poleg tega je imel še ADHD, motnjo hiperaktivnosti in pomanjkanja pozornosti, in učiteljica je njegovi mami nekoč rekla, da Michael nima prav nobenega talenta in da se nikoli ne bo mogel osredotočiti na nič. Joj, kako se je zmotila!

Pierce Brosnan se je pri 11 letih iz Irske preselil v Anglijo in ohranil svoj naglas, zaradi katerega je šel marsikomu v nos. Ker je bil zelo sramežljiv in nežen, ni nikomur vračal udarcev. ''Toda vseeno sem vse preživel,'' pravi danes.

Demi Lovato je v sedmem razredu nehala hoditi v šolo in šolanje nadaljevala doma, in sicer zaradi 'bullyinga'. Pravi, da je že takrat igrala in da nihče od njenih sošolcev ni razumel njenega življenjskega sloga.

Danes Kate Winslet marsikdo obožuje prav zaradi bujnih oblin, v šoli pa so jo zmerjali z debelinko. Govorili so ji: ''Škoda! Pa tako lep obraz imaš ...'' Ali pa: ''Lahko tudi shujšaš, a boš vedno grda!''

Zaradi nasilja vrstnikov je Kristen Stewart pri 14 letih nehala hoditi v šolo in se vpisala v dopisno šolo: ''Nisem se mogla ujeti z otroki svojih let. Otroci so zlobni in ti ne dajo nobene možnosti. Hotela sem se vklopiti, a so mi ves čas govorili, da sem psica.''

Christian Bale je pri 13 letih zaigral v filmu Cesarstvo sonca, kar mu je spremenilo življenje. Na slabše. Šolski kolegi so ga namreč začeli redno pretepati. Danes pravi, da vsi mislijo, da je snemanje filma dobra stvar, a da se v resnici lahko spremeni v zelo slabo.

Kontroverzna pevka Lady Gaga je v šolskih letih hotela biti podobna Boyu Georgeu, poleg tega pa se ni znala vklopiti v družbo, zato so jo zmerjali. Vse skupaj je bilo še toliko huje, ker je tudi sama potrebovala precej časa, da je sprejela samo sebe. Danes oboževalcem s podobnimi težavami sporoča: ''Včasih se ne počutite kot zmagovalci, a to ne pomeni, da niste zmagovalci.''

Tom Felton je bil zaradi igralstva tudi več mesecev odsoten od pouka, potem pa se je pojavil z blond lasmi. In to je bil razlog za 'bullying'. Otroci so ga pogosto tepli in ga zmerjali.

Jessice Alba sošolci preprosto niso marali, zato so jo nenehno napadali in zafrkavali. Njen oče jo je redno spremljal v šolo, da je lahko v miru prišla do razreda, kosilo pa je pogosto jedla kar v hišnikovi pisarni.

Ko je bila Tyra Banks najstnica, so jo zbadali, ker je bila visoka in suhljata. Dajali so ji različne vzdevke, med drugim tudi žarnica. Zmerjali so jo tudi zaradi visokega in širokega čela.

Rihanno so v šoli na rojstnem Barbadosu zmerjali, ker je imela svetlejšo kožo od drugih sošolcev.

Victoria Beckham pravi, da se je ves čas šolanja poskušala vklopiti, a ji ni uspelo, zato se je počutila bedno. Zafrkavali so jo zaradi vsake malenkosti, najpogosteje pa so jo odrivali in ji grozili, da jo bodo pretepli.

Zvezda kantrija Taylor Swift pravi, da so ji v srednji šoli pogosto nagajali, nekateri med njimi pa so jo pozneje, ko je postala slavna, prosili, da jim podpiše CD. Poudarja pa, da verjetno ne bi mogla napisati veliko svojih pesmi, če ne bi imela takšnih izkušenj, zato se jim danes celo zahvaljuje.

Taylor Lautner se je že zelo zgodaj začel ukvarjati z igralstvom, zato so ga ves čas zbadali oziroma se posmehovali vsemu, kar je naredil in ustvaril. Danes slovi kot junak vampirske sage Somrak, ima pa tudi novo punco, o kateri lahko več izveš v novici Taylor Lautner ima novo punco.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri