Slavni, ki bolehajo za obsesivno - kompulzivno motnjo

Obsesivno-kompulzivna motnja prizadene približno 2,5 odstotka ljudi. Ime bolezni izhaja iz dveh ključnih simptomov: obsesivnih misli in kompulzivnih dejanj.

26. 3. 2012

Obsesije so vztrajne in ponavljajoče se misli, impulzi ali predstave (na primer strah pred okužbo), ki pridejo iz človeka samega, vendar jih oseba nima pod nadzorom. Zaradi tega se razvije izrazita tesnoba, saj se misli vedno znova vračajo.

Kompulzije pa so ponavljajoča se dejanja ali rituali, ki jih oseba počne, ker si poskuša olajšati tesnobo, ki ji jo povzročajo obsesije.

Ponavljajoča se kompulzivna dejanja mora oseba izvajati natančno po zamišljenem redu, sicer se ji tesnoba še poveča.

In med slavnimi je kar nekaj zvezd s tako motnjo, prav presenečeni boste.

Cameron Diaz

Cameron Diaz, zvezda številnih filmov in ena izmed najbolje plačanih igralk, je že leta 1997 priznala, da ima fobijo pred mikrobi. Nekoč je s tako vnemo čistila svoje stanovanje, da je z vhodnih vrat zdrgnila celo barvo. Zaradi bolezni je obiskovala tudi psihologa in zdaj motnjo vsaj delno nadzoruje.

Donald Trump

Ponavljajoča se kompulzivna dejanja grenijo življenje tudi milijonarju in slovenskemu ženinu Donaldu Trumpu. Tako kot Cameron se močno boji mikrobov, zato pritisk na gumb v dvigalu vedno prepusti komu drugemu.

Leonardo DiCaprio

Z motnjo živi tudi super zvezdnik Leonardo DiCaprio, ki je imel v otroštvu prav posebno veliko opravka s pločniki. Včasih je celo zavil s svoje ustaljene poti, če je na poti naletel na odvržen čigumi ali steklo. Prav tako ima težave s prijemanjem kljuk, saj kar vidi, da na njih mrgoli mikrobov. No, bolezen mu je pomagala pri snemanju filma Letalec, kjer se glavni junak otepa s kompulzivno motnjo.

David Beckham

Veliki nogometni zvezdnik David Beckham ima veliko opravka z redom – vse v omarah in v stanovanju mora biti v parih, barve morajo biti v določenem vrstnem redu. Po besedah njegove žene Victorie si je Beckham kupil kar tri hladilnike, zato da ima lahko v enem pijačo, v drugem solato in v tretjem lično urejeno drugo hrano. Vse stvari pa morajo biti v parih. Če so v hladilniku na primer tri dietne kokakole, bo eno vrgel stran, saj mora biti število parno.

Billy Bob Thornton

Igralec in glasbenik Billy Bob Thornton naj bi kompulzivno motnjo razvil zaradi zlorabljanja v otroštvu. Obseden je z matematiko in številkami. Thornton je v svoji izkušnji spregovoril v pesmi Always Countin (Vedno računam).

Justin Timberlake

Določene motnje spremljajo tudi igralca in pevca Justina Timberlaka. Fant mora imeti vse poravnano in urejeno ter nikakor ne prenese občutka, da v hladilniku ni določene hrane. Justin je nekoč novinarjem že potožil, da ni lahko živeti s tako težavo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri