Slavne ženske, ki so jim opravili mastektomijo

Minuli teden je Angelina Jolie šokirala svetovno javnostjo s pogumno izpovedjo, da si je dala amputirati obe dojki, da bi na ta način zmanjšala tveganje, da zboli za rakom, ki je bil usoden za njeno mamo Marcheline Bertrand. Čeprav je novica o njeni mastektomiji glasno odjeknila v vseh svetovnih medijih, igralka še zdaleč ni prva slavna ženska, ki se je odločila za ta pogumen korak.

23. 5. 2013

Angelina Jolie je v kolumni za časnik The New York Times med drugim napisala: ''Zdravniki so ocenili, da imam 87-odstotne možnosti, da zbolim za rakom na prsih, in 50-odstotne možnosti, da zbolim za rakom na jajčnikih. Potem ko sem izvedela, da je to moja realnost, sem se odločila za preventivno dvojno mastektomijo. Začela sem s prsmi, saj je tveganje za raka na prsih večje od tveganja za raka na jajčnikih, poleg tega pa je operacija jajčnikov tudi kompleksnejša.''

Pojasnila je, da se je za pisanje kolumne odločila v želji, da bi s svojim primerom navdihnila in informirala druge ženske: ''To pišem v upanju, da bodo imele tudi druge ženske kakšno korist od moje izkušnje. Rak je beseda, ki še vedno izzove strah in globok občutek nemoči. Toda danes je mogoče s testi preveriti, ali si nagnjen k raku dojke ali jajčnikov, in pravočasno reagirati.''

Igralka je svoje pisanje zaključila z informacijo, da je njeno tveganje s 87 odstotkov po operaciji padlo na manj kot pet odstotkov, in dodala, da je kljub težki odločitvi zadovoljna in hvaležna svojemu življenjskemu partnerju, torej Bradu Pittu, ki jo je podprl. Pojasnila je še, da je to storila zaradi svojih otrok. Glede na to, da je mamo izgubila prav zaradi raka na jajčnikih, je poudarila: ''Svojim otrokom lahko rečem, da se jim ni treba bati, da me bodo izgubili.''

Ni edina

Angelina pa seveda ni prva ženska, ki se je odločila za ta poseg. Spoznajte njene kolegice, ki so se za ta korak odločile pred njo.

Odlična igralka Kathy Bates, ki je pred 10 leti postala zmagovalka v bitki proti raku na jajčnikih, je minuli mesec naznanila, da so ji diagnosticirali raka na prsih in da se je odločila za dvojno mastektomijo, torej amputacijo obeh dojk.

Novembra lani je Sharon Osbourne, soproga neumornega rokerja Ozzyja Osbourna, razkrila, da je imela dvojno mastektomijo. ''Želela sem si zagotoviti, da bom še veliko časa preživela ob svojih otrocih in vnukih,'' je takrat pojasnila Sharon in dodala: ''Niti najmanj nisem obžalovala odločitve, ki sem jo sprejela. Preprosto nisem mogla dopustiti, da bi me grožnja te bolezni spremljala vse življenje.''

Giuliana Rancic, voditeljica oddaje E! News, je leta 2011 napovedala, da bo imela dvojno mastektomijo, saj so ji med rednim pregledom v okviru terapije umetne oploditve odkrili raka na prsih. Voditeljica se je ob podpori soproga odločila za to potezo, da bi možnost, da bi dobila raka na prsih, zmanjšala na minimum.

Igralka Christina Applegate, ki je nekoč blestela v priljubljeni humoristični seriji Družina za umret, je na srečo še pravi čas izvedela, da je zbolela za rakom na prsih. Reagirala je tako, da si je dala pred petimi leti amputirati obe dojki, čeprav je imela raka le na eni. Tri leta po dvojni mastektomiji je simpatična svetlolasa igralka povila hčerkico.

V nasprotju z omenjenimi damami pa sta se glasbenici Kylie Minogue in Sheryl Crow proti zahrbtni bolezni, ki je napadla njune prsi, borili brez mastektomije. Kylie Minogue so to nevarno in čedalje bolj razširjeno bolezen diagnosticirali leta 2005, ko se je podvrgla operaciji in kemoterapiji.

Sheryl Crow pa so raka na prsih odkrili leto dni pozneje, a na srečo v zgodnjem stadiju. Takoj so jo operirali, prestala pa je tudi sedemtedensko kemoterapijo. Novembra 2011 so ji na možganih odkrili tumor, ki pa se je na srečo izkazal za benignega.

Februarja smo izvedeli, da je morala 44-letna pevka Anastacia odpovedati svojo evropsko turnejo It's A Man's World, ker je že drugič zbolela za rakom na prsih. Prvič jo je bolezen napadla leta 2003. Po operacijah in terapijah z obsevanjem je mislila, da se ga je za vedno znebila, zdaj pa se mora na žalost ponovno boriti z njim.

''Grozno mi je žal, ker moram razočarati svoje zveste oboževalce, ki so že kupili vstopnice za moje koncerte. Vem, da so se veselili obiska in zabave, a to zdaj ni mogoče,'' je pred slabimi tremi meseci dejala pevka, ki bo še naprej ustvarjala glasbo, pisala pesmi in snemala, a v precej počasnejšem tempu. Zagotovila pa je, da se ne bo predala, ker je po naravi borka in ker ima družino in prijatelje, ki ji bodo v močno oporo med bitko proti raku.