Skrivnosti velike zapeljivke

Niti siromašno otroštvo niti zaporna kazen nista vrgla sence na uspeh in lepoto filmske dive Sophie Loren, ki je kljub etiketi fatalne zapeljivke vse življenje preživela ob enem človeku.

Diva v pravem pomenu besede. (foto: Arhiv Adriamedie (Story)) Arhiv Adriamedie (Story)
28. 12. 2009

Ena najbolj znanih italijanskih igralk, Sophia Loren, je v filmskem svetu ostala v spominu zahvaljujoč legendarnemu striptizu, ki ga je v filmu Leri, oggi, domani izvedla pred kolegom Marcellom Mastroiannijem, in tudi zahvaljujoč pretresljivi interpretaciji prezrte ženske v filmu A Special Day.

Za vlogo v vojni drami La Ciociara, posneti po istoimenskem romanu Alberta Moravie, je dobila oskarja in s tem postala prva igralka zunaj angleškega govornega področja, ki je osvojila to prestižno priznanje. Leta 1991 pa je dobila še en zlati kipec - za življenjsko delo. Vse od leta 1957 je v Hollywoodu igrala v družbi najbolj znanih igralcev tistega časa, kot so na primer Clark Gable, Peter Sellers, John Wayne, Frank Sinatra …

Pri 70+ pozirala za Pirellijev koledar

Ta živa legenda italijanskega filma je 20. septembra dopolnila 75 let, le tri leta prej pa je postala najstarejša lepotica, ki je kdaj pozirala za razvpiti Pirellijev koledar.

"Rodila sem se leta 1934 kot Sofia Villani Scicolone v italijanski prestolnici Rim očetu inženirju Riccardu Scicoloneju in mami Romildi Villani, učiteljici klavirja, ki si je v mladosti prav tako želela postati igralka. Odraščala sem v siromašnih pogojih med drugo svetovno vojno, in sicer v mestecu Pozzuoli v bližini Neaplja. V majhnem stanovanju sem živela s sestro Mario, starši, dedkom, babico, strici in tetami. To obdobje mi je ostalo globoko vrezano v spominu in je poskrbelo, da sem zrasla v močnejšo in bolj srborito osebo, kot bi bila sicer," se spominja Sophia.

Zase je mislila, da je grda

Čeprav je kot mlada deklica zase mislila, da je grda, se je razvila v pravo lepotico.

Kot najstnica je odšla v Rim z željo, da bi postala igralka in delala kot model. S plačo, ki jo je dobivala z ilustriranimi novelami in s fotografiranji za romantične zgodbice, je v povojnem obdobju vzdrževala svojo družino. Poleg tega je sodelovala tudi na številnih tekmovanjih za lokalne izbore lepotic. Na enem od teh tekmovanj jo je leta 1953 opazil italijanski producent Carlo Ponti, ki ji je omogočil, da je igrala v nekaj nizkoproračunskih filmih, in na tak način spravil njeno igralsko kariero v pogon.

Njena sestra Maria se je ravno v času Sophijine vzhajajoče kariere poročila z Romanom Mussolinijem, sinom Benita Mussolinija, vodje italijanskih fašistov v času vojne, kar je v njihovi družini izzvalo splošni škandal.

Ravno to je bil tudi razlog, da ji je njen producent Ponti predlagal, da priimek Scicolone spremeni v Loren, kar je tudi storila. Izkazalo se je, da je bila ta pomembna odločitev njena prva velika stopnica na poti k uspehu.

Glede na to, da je bil njen fizični videz vedno v prvem planu, se nihče ni mogel upreti njeni lepoti. Celo nadškof Genove je nekoč izjavil, da Vatikan nasprotuje kloniranju ljudi, a bi morda lahko naredili izjemo, če bi bile dame videti kot ta slavna igralka.

Skrivnost njene fatalne lepote

"Skrivnost mojega videza je ljubezen do življenja in špagetov. Poleg tega pa obstaja še nekaj, s čimer ohranjam lepoto - kopam se v oljčnem olju, kot so to počeli že stari Rimljani. Čeprav mnogi mislijo, da sem spolno privlačna tudi v starih letih, moram zanikati ta mit. Hvaležna sem tistim, ki me povzdigujejo med zvezde, a jaz vendarle nisem tako popolna. Rada imam modo in sem pogosto gostja na modnih revijah svojega velikega prijatelja Giorgia Armanija, a sem tudi pristašinja vseh drugih zvrsti umetnosti in narave. Obožujem obiske različnih mest in vsakič se trudim, da vstopim v srž meščanov, ki jih v njih srečujem. Želim doumeti njihovo notranjo voljo, ki je pomembnejša tudi od najlepše zunanjosti," pravi filmska diva, ki se ji je življenje povsem spremenilo v trenutku, ko je srečala producenta Carla Pontija.

Z njegovo pomočjo se je začela njena kariera naglo vzpenjati, saj je začela dobivati čedalje večje vloge in snemati celo mednarodne filme.

Prelomnica s filmsko Aido

Prvo pomembnejšo vlogo je imela leta 1953 v filmu Aida, ki je nastal po navdihu istoimenske Verdijeve opere, leta 1957 pa je začela dobivati ponudbe za projekte v angleščini, zato se je že 12 mesecev pozneje preselila v Hollywood.

Z vlogama v filmih The Black Orchid in It Started in Naples je postala mednarodni seks simbol, a je dobivala tudi slabe kritike. Ker je želela, da bi se znebila etikete zapeljivke, je začela igrati resne like. Največji uspeh je požela v filmu Two Women, v katerem je igrala vdovo, ki z otroki poskuša preživeti vojno v Italiji.

Njen uspeh na filmskem platnu je bil čedalje večji, Sophia pa je dojela, da njen odnos z 22 let starejšim producentom dobiva drugačne razsežnosti. Njun ljubezenski odnos je postal takšen, da filmska diva danes Carla označuje za človeka svojega življenja, s katerim je dobila dva sinova. Na svoj 23. rojstni dan se je z njim tudi poročila, a je bil njun zakon kmalu razveljavljen, saj producentova ločitev od prve soproge, ki jo je opravil v Mehiki, v Italiji ni bila veljavna, zato so ga razglasili za bigamista.

Ločitev, da bi se še enkrat poročila

Da bi človeka svojega življenja rešila pred obsodbami družbe in zaporom, se je Sophia odločila, da se vendarle ločita, osem let pozneje, natančneje leta 1966, pa sta se legalno poročila.

Preden je postala mama, je imela dva spontana splava, naposled pa ji je kljub številnim zapletom vendarle uspelo poviti dva otroka, Carla Pontija mlajšega, ki se je rodil 29. decembra 1968, in Edoarda Pontija, ki je luč sveta ugledal 6. januarja 1973.

"Sinova sta moj navdih in smisel mojega življenja. Čeprav sem bila pogosto odsotna zaradi številnih snemanj, sem se trudila, da bi bila dobra mama in da bi ju popeljala na pravo pot. Verjamem, da mi je to uspelo, saj sta danes srečna človeka, ki imata svoji družini. Staršem je težko, ko dojamejo, da njihovi ptiči odraščajo in odhajajo iz domačega gnezda, jaz pa sem uživala, ko sem ju opazovala, kako postajata odrasla človeka. Ko začutim njuno zadovoljstvo, sem presrečna. Spominjam se trenutkov, ko sem ju prvič vzela v naročje in takoj dojela, da ne obstaja nič pomembnejšega od njiju dveh. Vendarle pa priznavam, da nisem imela prav … Ko so prišli na svet moji vnučki, sem namreč ugotovila, da nikogar nikoli nisem imela tako rada, kot imam rada naslednike svojih otrok. Tega čustva ne znam niti opisati, to sploh ni ljubezen, ta čustva so nekaj več. Moj sin Carlo je pet let poročen z Andreo Meszaros in imata sina Vittoria, medtem ko imata Edoardo in njegova soproga, igralka Sasha Alexander, hčerkico Lucio. Sasha je po mami Srbkinja, rojena kot Suzana S. Drobnjaković. Najbolj srečna sem, ko smo vsi zbrani, a zaradi poslovnih obveznosti to ni tako pogosto," pojasnjuje igralka.

Čeprav sta bila starostna razlika in posledično neskladje med Sophio in Carlom stalno predmeta špekulacij, se je igralka v javnosti vedno predstavljala kot zvesta soproga, ki ji je družina svetinja, ženska, ki dobro kuha in vzgaja dva sinova, in tudi dama, ki nikoli ne daje povodov za škandale.

Cary Grantu zmešala glavo

Znano je, da je s svojo lepoto očarala številne kolege, med katerimi je bil tudi Cary Grant, ki se je med snemanjem filma The Pride and the Passion tako močno zaljubil vanjo, da jo je celo zaprosil za roko, čeprav je vedel, da je že poročena.

Niti Peter Sellers ni ostal imun na čare lepe Italijanke, zato se je bil zaradi nje pripravljen celo ločiti, ko sta snemala komedijo The Millionairess. Na snemanju zadnjega filma, ki ga je režiral Charlie Chaplin, z naslovom A Countess from Hong Kong, pa Sophii v nasprotju z drugimi ni uspelo zapeljati razvpitega lomilca ženskih src Marlona Branda. Antipatije med njima so bile tako izrazite, da so postavile pod vprašaj celo uspešen zaključek posla. Nekoč pa je celo veliko mlajši George Clooney izjavil, da bi jo z veseljem povabil na zmenek.

"Carlo je bil moja največja in najmočnejša življenjska opora, ob njem nič ni bilo videti težko in za vse je imel vedno popolno rešitev. Živela sva srečno vse do njegove smrti leta 2007. Zelo sva se imela rada, kar so razumeli le redki. Niso verjeli, da je v življenju neke igralke mogoč srečen zakon, ki ni prepleten s spletkami. Nobeni komentarji naju niso prizadeli in tudi nisva dajala povoda zanje. Pazila sva na najino zasebnost, a nisva bila obsedena z njo. Lepe ženske se običajno opisujejo kot nezveste in nemoralne, a jaz sem svoje kakovosti pokazala tako v poslu kot tudi doma. Sem komunikativna in duhovita, zato sem v mladosti morda celo govorila stvari, ki so jih posamezniki napačno razumeli, a zavestno nisem dala povoda niti enemu moškemu, da bi me zapeljeval. Vedno sem dala vedeti, kdo sem in komu pripadam," se razgovori igralka.

Se je res zapletla s Titom?

Toda zgodba, ki so je ob koncu 60. in v začetku 70. let prejšnjega stoletja le šepetali, a je bila tako močna, da je tudi s šepetanjem tresla vso nekdanjo Jugoslavijo, je govorila o tem, da se je Sophia zapletla v razmerje s tedanjim jugoslovanskim predsednikom Josipom Brozom Titom.

Prvič sta se srečala med njegovim obiskom Vatikana in od tedaj so bila njuna številna srečanja v dvoje dobro skrita pred očmi tako jugoslovanske kot tudi italijanske javnosti. Kar se je tedaj dogajalo med lepo igralko in predsednikom, bo vedno ostalo na ravni špekulacij, kot pribito pa drži to, da je slavna Italijanka trikrat bivala v Titovi vili na Brionih, nekajkrat pa je bila tudi na zasebnih obiskih v Beogradu.

Na nekaterih fotografijah je zabeleženo, da mu je kuhala v njegovi hiši na Brionih, v kateri je našla mir pred paparaci, ki so jo v tistem času neprestano preganjali. Menda ji je tedanji jugoslovanski predsednik pomagal tudi pri zdravljenju sterilnosti, saj ji je zagotovil stik z Vido Tomšič, takrat vodilno ginekologinjo v tedanji Jugoslaviji, ki je Sophii pomagala, da je sploh lahko občutila materinsko srečo. Čeprav se je na vse načine poskušala izogniti škandaloznim situacijam, je leta 1982 preživela 18 dni v zaporu v Italiji zaradi neplačanih davkov. Te teme se je vedno izogibala v intervjujih in pogovorih z ljudmi. Pri tem se je opravičevala, da je bilo to že zdavnaj in da se vseh malenkosti niti ne spominja več.

Najbolj seksi v filmski zgodovini

Revija Empire je leta 1995 to lepotico, ki se uspešno upira zobu časa, proglasila za 25. najbolj seksi zvezdnico v filmski zgodovini, številni pa menijo, da je privlačna tudi sedaj, ko je že zdavnaj prestopila mejo 70 let.

"Pred kratkim sem dopolnila 75 let, a nisem naredila proslave, ker mi to nikoli ni bilo všeč, zato sem tudi tokrat sledila svoji tradiciji. Rojstni dan sem preživela na snemanju novega filma. V življenju sem absolutno vse podredila karieri. Če je človek stalno na sceni, mu niti lastno življenje ne pripada več v celoti," je pojasnila igralka, zaradi katere so pred tremi leti mnogi moški začeli navijati za njen priljubljeni nogometni klub Napoli v upanju, da se mu bo uspelo uvrstiti v prvo italijansko ligo, tako imenovano Serie A. Sophia je namreč obljubila, da bo, če se bo to zgodilo, javno izvedla striptiz. Kljub silni volji igralcev in veliki želji navijačev pa se ni zgodilo ne eno ne drugo.

Vir: Story