Sinéad O'Connor ostro napadla glasbene kolege

Kontroverzna irska glasbenica Sinéad O'Connor je v intervjuju za Daily Mail brez dlake na jeziku in na sočen način povedala svoje mnenje o skupini U2 ter o glasbenikih Miley Cyrus, Lady Gaga in Princeu.

Sinéad O'Connor (foto: Profimedia) Profimedia
2. 12. 2014

Člani irske rokovske skupine U2 so svoj najnovejši album Songs of Innocence prvič predstavili na septembrski predstavitvi novih modelov Applovih naprav in ga takoj zatem ponudili na iTunesih. Ta poteza je zmotila 47-letno Sinéad O'Connor, ki je v nedavnem intervjuju za britanski tabloidni dnevnik Daily Mail izjavila, da bi bilo bolje, da bi album izdali, namesto da so ga nehote vsilili ljudem.

"To, kar so storili z iTunesom, je slabo premišljen korak," je odločno rekla in dodala:

"V tem je nekaj terorističnega. Pravzaprav nisem oboževalka skupine U2, a niti slučajno ni bilo pravilno, da so tako vdrli v človeška življenja. Gre za slab menedžment."

Kontroverzna irska glasbenica je intervju dala zaradi svoje vključenosti v dobrodelni projekt Band Aid 30, ažurirano verzijo skupine Band Aid, ki je leta 1984 posnela svetovno uspešnico Do They Know It's Christmas?.

Bob Geldof, vodja irske skupine The Boomtown Rats in velik dobrodelnik, je Band Aid pred 30 leti zbral zato, da bi pomagal lačnim v Etiopiji. Tudi Band Aid 30 bo zbiral denar za pomoč v Afriki, tokrat v bitki proti epidemiji ebole. Eden od glasbenikov, ki sodelujejo v tem projektu, je prav tako znani dobrodelnik Bono Vox, vodja skupine U2.

"Vključena sem iz enega samega razloga, in ta je, da imam rada Boba. Če bi me prosil, da mu z ribanjem očistim kuhinjo, bi to z veseljem storila," je pojasnila Sinéad, ki se je ponovno dotaknila tudi svojih komentarjev o Miley Cyrus.

Tej glasbenici in igralki, ki je minulo nedeljo dopolnila 22 let, je lani namreč sporočila, naj se neha prostituirati, mlada pop zvezdnica pa ji je odvrnila s tem, da jo je primerjala z igralko Amando Bynes, ki ima v zadnjem času veliko psihičnih težav.

"Če želi Miley dolarje služiti tako, da na sebi ne nosi skoraj ničesar, je to v redu. Toda ne v okolju, v katerem so temu izpostavljeni mladoletniki. Ni opravičila za takšno vrsto nepremišljenega vedenja, saj to vodi do trgovine seksa z otroki in na koncu do smrti teh otrok," je prepričana zvezdnica, ki se je obregnila tudi ob Lady Gaga. Kontroverzna kolegica jo je razjezila s tem, da je svoje oboževalce pozvala, naj simulirajo masturbacijo.

"Le kakšna oseba to počne?" se je vprašala. Njenim pikrim komentarjem se ni izmuznil niti legendarni glasbenik Prince, avtor njene uspešnice Nothing Compares 2 U, ki ga je označila za zastrašujočo osebo. Razkrila je, da se je z zvezdnikom sprla v zgodnjih devetdesetih letih, ko ga je tudi nazadnje videla.

"Povabil me je v svojo hišo, da bi mi povedal, da mu ni všeč, da psujem v intervjujih. Rekla sem mu, naj odj...e, po tem pa je šlo vse le še navzdol," je povedala.

Seveda pa je Sinéad v intervjuju spregovorila tudi o sebi in o svoji knjigi spominov, ki jo trenutno piše. Dejala je, da bo njena avtobiografija manj obscena, kot je dala sprva slutiti, saj je pozabila 99,99 odstotka tistih, s katerimi je spala: "Namesto tega se trudim, da bi bila knjiga smešna."

Avgusta je izdala deseti studijski album z naslovom I'm Not Bossy, I'm the Boss, katerega naslov bi dobesedno lahko prevedli kot 'jaz nisem šefovska, jaz sem šefinja'. Izbiro tega naslova je pojasnila v svojem stilu:

"Ko se majhen deček vsili pred drugimi, ga označijo za vodjo. Če to naredi deklica, pa tvega, da jo označijo za tisto, ki ukazuje in poveljuje. Takšne stvari pošiljajo sporočilo: 'Ne dvigujte roke in ne govorite glasno.' Do srednje šole so dekleta manj zainteresirana za vodenje od dečkov in gre za trend, ki se nadaljuje tudi v odraslem obdobju. Skupaj lahko spodbudimo dekleta, da bodo vodila."

Napisal: Tim Jeras za revijo Nova