Seth Rogen in Javier Bardem: Eden nasmejal, drugi šokiral

Igralca Seth Rogen in Javier Bardem sta v javnosti brez zadržkov izrazila svoji mnenji, prvi kot ambasador in aktivist za boj proti alzheimerjevi bolezni, drugi pa je povzročil pravi diplomatski škandal med Francijo in Marokom.

Seth Rogen in Javier Bardem (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2014

Igralec Seth Rogen, ambasador in aktivist za boj proti alzheimerjevi bolezni, za katero boleha njegova tašča, je imel neobičajen govor pred odborom senata za dodeljevanje denarnih sredstev.

"Hvala vam, da ste me danes sprejeli in da mislite, da sem tudi jaz v nečem strokovnjak, to je res kul. Ne vem, ali veste, kdo sem jaz, ne vem, ali ste kdaj gledali film Napumpana," je dejal na začetku govora. Seth je spregovoril o tem, da bi morale ZDA povečati sredstva za združenja, ki se ukvarjajo z alzheimerjevo boleznijo in imajo program, ki ga izvajajo v srednjih šolah in na fakultetah, kjer mladi aktivno sodelujejo pri ozaveščanju in zbiranju sredstev za tiste, ki bolehajo za alzheimerjem.

"Odkar smo začeli s šolskim programom, imamo 18 šol in fakultet, in tudi to, da smo že toliko študentov odstranili od videoigric, je velika stvar, še posebno če upoštevamo, da sta pred kratkim izšla nova xbox in playstation," je izjavil Seth in nasmejal navzoče.

Kljub tej šali o igralnih konzolah pa je njegova misija seveda plemenita, saj se komik iskreno trudi, da bi ljudje z alzheimerjevo boleznijo živeli čim lagodneje in da bi zbrali čim več sredstev za raziskave te bolezni. Vse to počne z namenom, da bi nekega dne izumili zdravilo zanjo: "Sanjam o dnevu, ko moje dobrodelno združenje ne bo več potrebno, ko se bom lahko vrnil domov in bil tisti stari, leni, samozadovoljni moški otrok."

Sprožil proteste

Sethov španski kolega Javier Bardem pa je minuli teden na novinarski konferenci v Parizu dejal nekaj, kar je izzvalo pravi diplomatski škandal med Francijo in Marokom. Bardem je bil namreč del ekipe, ki je ustvarjala dokumentarni film Sons of the Clouds: The Last Colony, ki govori o afriški koloniji, v kateri se človekove pravice kršijo že skoraj 30 let, od leta 1975, ko jo je anektiral Maroko.

Igralec je na predstavitvi omenjenega dokumentarca pred predstavniki sedme sile namigoval, da je uradni Pariz ignoriral zlorabe, in izdal, kar mu je neki francoski visoki uradnik pred tremi leti povedal:

"Maroko je ljubica, s katero spimo vsako noč, čeprav nismo zaljubljeni vanjo, a jo moramo braniti. Z drugimi besedami, delamo se slepe za vse, kar se dogaja." Mediji in javnost so po tej izjavi takoj predpostavili, da gre za izjavo Gérarda Arauda, ki je bil takrat ambasador Združenih narodov. Pred ambasado v Rabatu se je v trenutku zbralo na stotine protestnikov, jeznih na Arauda, ki menda namerava tožiti Bardema. Zaradi tega škandala je moral posredovati celo francoski predsednik François Hollande, ki je v želji, da bi popravil situacijo in ohranil prijateljske odnose med državama, takoj poklical maroškega kralja Mohameda VI.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri