Selena Gomez: Od revščine do izobilja

Začelo se je s pravljičnim življenjem, o kakršnem sanja večina najstnic, toda deklica, ki je odigrala vlogo pepelke, je zdaj že velika in je princa našla tudi v resničnem življenju.

Selena Gomez: Ja, videti je popolnoma odrasla (foto: Matt Jones, Getty Images, Alamy) Matt Jones, Getty Images, Alamy
12. 4. 2012

Selena Gomez živi sladko življenje: njene pesmi so ves čas na vrhu lestvic, izkazala se je tako na majhnih kot na velikih zaslonih, njen fant pa je Justin Bieber, pop zvezdnik, ob katerem se stopijo tako šolarke kot ženske srednjih let.

In punca ima komaj 19 let.

Zaradi vsega tega bi res lahko prekipevale od ljubosumja, a v trenutku, ko začnemo s Seleno klepetati, na takšne občutke takoj pozabimo. Selena namreč sploh ne živi v oblakih, ampak je z nogami trdno na tleh.

Ko izvemo, kako je morala rjavolaska delati, da je prišla do sem, se vsakršni občutki zavisti v hipu spremenijo v spoštovanje.

Možnosti, da bo Selena kdaj superzvezdnica, so bile zaradi okoliščin, v katerih je odraščala, res pičle.

Rodila se je v Teksasu, in sicer mladoletnima očetu in materi. Živeli so zelo skromno, toda Selena je imela že kot punčka velike sanje in zanje se je bila pripravljena potruditi: "Na delo se osredotočim in dam resnično vse od sebe," pripoveduje, medtem ko vzravnano sedi v vijoličasti šifonasti obleki, njeni lasje pa so speti v visok čop.

"Vedno sem vsako stvar hotela narediti tako, kot je treba, in vedno stremim k temu, da bi bila še boljša."

Njen trud se je splačal. V zadnjem letu je njena skupina (Selena Gomez and the Scene) ustvarila dva platinasta singla, ki ju najdemo na albumu WhentheSunGoesDown, ona pa je posnela svoj prvi film, ki ni namenjen otrokom (Monte Carlo).

Seveda pri vsem tem še vzdržuje razmerje z Bieb­som. Selena si popravi zapestnico na roki in se udobneje namesti, da bi nam povedala celo zgodbo o tem, kako je iz malomeščanskega dekletca postala mega zvezda.

Od revščine do izobilja

Selena se je rodila 16-letni materi in 17-letnemu očetu.

"Če bi tudi sama imela otroka pri teh letih, bi bil zdaj star že tri leta! Tega si sploh ne predstavljam," se smeji.

Z denarjem so bili vedno na tesnem. Selena se spominja, kako sta z mamo na poti v šolo ostali brez goriva in sta potem med sedeži iskali drobiž, da bi ga še malo natočili.

"Mojbog, to se je zgodilo najmanj dvanajstkrat," se spominja.

Čeprav so bila sredstva omejena, pa si je njena mati želela, da bi bila Selena izobražena. Vozila jo je na koncerte, v gledališče in muzeje.

"Če ne bi bilo moje mame, si umskih obzorij verjetno ne bi razširila onkraj malomeščanskosti Grand Prairia,  kjer sem odraščala," je prepričana.

Mala Selena, ki je bila obsedena z Britney Spears in Hilary Duff, se je za pevsko in igralsko kariero odločila, ko se je večina njenih vrstnic še igrala z barbikami. V soj luči si je tako zelo želela, da je mamo prepričala, naj jo odpelje na avdicijo.

Pri sedmih letih je dobila vlogo v otroški oddaji Barney in prijatelji, ki so jo snemali v Teksasu. Na snemanju je spoznala punco, ki je postala njena dobra prijateljica in pozneje tudi pop zvezdnica: Demi Lovato. Bili sta si tako blizu, da sta se njuni družini skupaj preselili v Los Angeles in tam živeli v isti hiši, da bi punci lahko prodrli na hollywoodsko sceno.

"Nismo imeli dovolj denarja, zato smo živeli skupaj, da smo si lahko razdelili stroške. V enem stanovanju nas je bilo, skupaj z mamami in sestrami, sedem punc. Bilo je zelo zanimivo," se spominja Selena.

Prijateljstvo med Seleno in Demi pa je imelo svoje vzpone in padce. Zaradi uspešnih karier nista imeli časa druga za drugo, Lovatova pa je pred kratkim spregovorila tudi o težavah z bipolarno mot­njo razpoloženja.

"V nekem trenutku sva se začeli razhajati, ker sva se takrat nekako obe iskali. Zdaj sva boljši prijateljici kot kdajkoli prej."

Selitev v Kalifornijo po tistem, ko je dobila vlogo v Disneyjevi nanizanki Čarovniki iz ulice Waverly, se je izkazala za genialno potezo. Selena je šla po stopinjah svojih vzornikov iz otroštva in postala velika zvezda.

Toda za Seleno Disney ni bil dovolj, stremela je k še uspešnejši karieri, zato je začela snemati svojo glasbo in sprejemati nove vloge. Hotela je pokazati, da je več kot le najstniška princeska.

V nasprotju z nekaterimi drugimi mladimi igralkami, ki jim je slava popolnoma stopila v glavo, Selena ostaja z obema nogama trdno na tleh: "V tej industriji je veliko domišljavosti, nočem, da bi me ta potegnila vase," pravi.

Vrhunska hollywoodska producentka Denise Di Novi se strinja, da Seleni uspeva ohranjati trezno glavo in prisrčnost.

"Takoj ti priraste k srcu. Poleg vsega tudi zelo trdo dela. V tem pogledu me spominja na dirkalnega konja. Natanko ve, kaj hoče, zato je najbolj srečna, kadar je popolnoma zasuta z delom," pravi Di Novijeva, ki je s Seleno delala pri filmu iz leta 2010, Ramona and Beezus.

"Selena je za svoja leta tudi izjemno čustveno inteligentna in sofisticirana," še dodaja.

Leighton Meester, s katero sta se s Seleno zbližali med snemanjem Monte Carla, se strinja: "Pri svojih 24-ih sem se družila z 19-letnico, pa sploh nisem imela tega občutka. Je veliko pametnejša od punc njenih let, obenem pa je na njej tudi nekakšna nedolžnost, za katero upam, da ne bo nikoli izginila, saj v vsaki stvari najde nekaj lepega."

Odraščanje pred kamerami je imelo veliko prednosti (zaslužila je na kupe denarja in prepotovala že ves svet), pa tudi nekaj slabosti (njen prvi poljub so snemale štiri kamere).

Zdaj se je Selena znašla na točki, ko se želi otresti svoje najstniške podobe, da bi jo jemali bolj resno. V ta namen se je podala v bolj tvegane igralske vode: v filmu Spring Breakers kontroverznega režiserja Harmonyja Korina, ki je leta 1995 ustvaril prodoren film z eksplicitno vsebino Mulci (Kids), bo igrala ob Jamesu Francu in Vanessi Hudgens.

"Odločam se za vloge in filme in glasbo, ki je drugačna in bo ljudi morda presenetila," pravi. "Vendar jaz odraščam, se razvijam, se učim hoditi po drugačnem terenu."

Poljubi in povej

Pri Seleni pa ni šlo samo za bolj zrel značaj. Na njej je bila že zelo zgodaj nekakšna čutnost, ki včasih ni bila ravno letom primerna.

Spominja se fotografiranja pri petnajstih: "Nenehno so mi govorili, naj se več smejim, jaz pa sem se spraševala, zakaj ne smem ostati resna." Fotograf ji je povedal, da je resna videti preveč čutna, takšne pa je ni hotel prikazati, saj je bila še tako mlada, zato se je morala smejati.

Takrat Selena še ni najbolje vedela, kaj čutno sploh pomeni, vendar je zdaj sprejela tudi ta del sebe.

"Postopoma mi pos­taja tudi ta moja plat vedno bolj všeč. Tu ne govorim o tem, da bi postala seks simbol ali kaj takšnega, le da postajam bolj samozavestna, bolj ženstvena."

Selena je tudi prvič v resnejšem razmerju (z Justinom Bieberjem). Čeprav on ni njen prvi zvezdniški ljubček – med njenimi bivšimi naj bila tudi Taylor Latner in Nick Jonas, s katerim sta se v letu 2010 večkrat razšla in ponovno prišla skupaj – priznava, da je njena vez z Justinom veliko močnejša kot katerakoli prej.

"Prej sem bila v razmerju, v katerem sem morala vse skrivati, čeprav to ni bila moja želja," pravi Selena, v mislih pa ima verjetno Nicka Jonasa.

"Morala sem odhajati pri drugih izhodih, se ločeno voziti v avtomobilih in početi druge nore stvari, čeprav tega preprosto ni bil vreden. Z njim sem popolnoma zapravila skoraj celo leto svojega življenja."

Justin in Selena sta se začela dobivati konec leta 2010, razmerje pa je potrdila marca 2011, ko sta se skupaj sprehodila po rdeči preprogi zabave Vanity Faira po podelitvi oskarjev.

"Večina najinih zmenkov je potekala prek interneta," se zasmeje. Zelo verjetno je, da ima ta par najbolj nora urnika v Hollywoodu, zato je pravi čudež, da se občasno le znajdeta v isti sobi.

In kaj počneta, ko sta skupaj?

Rumeni tisk piše, da Justin zapravi ogromno denarja za edinstvene romantične zmenke. Med drugim naj bi zakupil celoten kompleks kinodvoran, da sta si lahko sama ogledala enega Seleninih najljubših filmov, Titanik, večkrat pa so ju tudi fotografirali, ko sta skupaj pobegnila na oddih na morje.

Toda Selena pravi, da njuno druženje običajno ni tako pompozno.

"Takšna sem kot vse druge 19-let­nice. Ko se zaljubiš, se zaljubiš do konca. Rada hodim v kino in na zmenke ter si želim, da je vse čim bolj normalno. Srečo imam, da sem našla nekoga, ki razmišlja podobno."

Oboževalci bi seveda najraje videli, da bi za vedno ostala skupaj, a tudi če ne bosta, Selena verjame, da bo ljubezen vedno premagala vse ostalo.

"To je nekaj najmočnejšega. Ko gre za mojo družino, prijatelje, moje razmerje ... to me žene. Živi se samo enkrat, zato bi rada bila ponosna na vse, kar počnem, in rada bi se zabavala. Rada bi imela čim bolj izpolnjeno življenje."

Ko to pove, Selena vstane, si zgladi krilo in se nasmehne. Komaj že čaka, da se vrne k svojemu vrtincu življenja. Čaka jo stilist, s katerim mora uskladiti, kaj bo nosila na nekem dogodku, zagotovo pa si želi ukras­ti še nekaj trenutkov za Justina.

Besdeilo: Caroline Ryder, Živa Lečnik, fotografije: Matt Jones, Getty Images, Alamy