Sean Bean: Ženska spada v kuhinjo

"Seveda verjamem v pravo ljubezen, mislim, da ni človeka, ki ne bi tako razmišljal, a zakoni so očitno ustvarjeni za nekoga drugačnega od mene. Po štirih ločitvah je čas, da si priznam, da ta institucija ni zame," je pred kratkim izjavil Sean Bean, ki v seriji Igra prestolov igra Eddarda Starka.

20. 10. 2013

Igra prestolovMarsikdo se je ob tej njegovi izjavi le nasmejal, saj je zdaj spet v ljubezenski zvezi s svojo četrto soprogo Georgino Sutcliffe. Njun zakon je bil vse, le dolgočasen in tipičen ne. K temu je vsekakor prispevalo tudi to, da je Sean na njun poročni dan odpovedal poroko! Do zdaj sta se že nekajkrat razšla in se nato pobotala, igralec pa je bil nekoč celo aretiran zaradi sumov, da zlorablja Georgino. Vse obtožbe proti njemu so na koncu ovrgli.

Življenje Eddarda Starka je daleč od običajnega.

Nekaj podobnega bi lahko trdili tudi za igralca, ki ta lik upodablja v omenjeni seriji, posneti po knjigah Georgea R. R. Martina. Sean Bean, čigar krstno ime je Shaun Mark Bean, je namreč tudi v resničnem življenju pravi borec. Rodil se je 17. aprila 1959 v Handsworthu, predmestju Sheffielda v angleški grofiji Yorkshire. Njegov oče Brian Bean je bil lastnik male tovarne kovin, ki je zaposlovala 50 ljudi, vključno s Seanovo mamo Rito Tuckwood, ki je delala kot tajnica.

Čeprav so v vseh letih napornega dela obogateli in je oče vozil rolsrojsa, se Seanovi starši niso hoteli preseliti iz siromašnega dela Sheffielda, kjer so uporabljali celo zunanje stranišče, ker so želeli ostati v bližini sorodnikov in prijateljev. Seanova mama je nehala delati, ko je bil bodoči igralec še zelo majhen, da se mu je lahko v popolnosti posvečala. V službo se je vrnila šele, ko je dopolnil devet let.

Sean, ki ima še mlajšo sestro Lorraine, je še vedno zelo navezan na rojstni kraj in izkoristi vsako priložnost za obisk. Kot otrok ni sanjaril o igralski karieri, ampak si je želel postati nogometaš ali boksar.

Sanje o uspešni nogometni karieri pa so se razblinile že zelo zgodaj. Kot najstnik se je namreč sprl s prijateljem, in ko sta vsak na svojo stran vlekla škarje, ki sta si jih oba želela, se je Sean zaletel v steklena vrata. Košček stekla se mu je zapičil v nogo in mu prerezal tetive. Poškodba je bila tako huda, da je okreval več mesecev, poleg tega pa mu je ostala velika brazgotina. Toda še bolj ga je bolela tista nevidna 'brazgotina' - za vedno je moral pozabiti na nogometno kariero. Kljub vsemu pa je ljubezen do športa ostala. Je namreč goreč privrženec nogometnega kluba Sheffield United F.C. in izkoristi prav vsako priložnost za ogled tekme. Na nadlahti ima celo tetovažo '100 % Blade', s katero je izrazil čast ljubljenemu klubu, saj se navijači tega kluba imenujejo Blades. Da bi se znebil agresivnosti, ki se je v njem začela nabirati, ko je dopolnil 15 let, pa se je vpisal na boks:

"Boksal sem do 17. leta. Moj oče se je v ta šport zaljubil že v vojski in osvojil je kar nekaj medalj in pokalov. V tistem času nisem niti kadil niti pil alkohola, ampak samo sadne frapeje. Bil sem v vrhunski formi. Ta šport mi je obeležil življenje, ker me je naučil samokontrole."

V gledališče in igralstvo se je zaljubil povsem naključno. Kot pravi, nikoli ni bil pretirano zainteresiran za fakulteto. Kratek čas je delal v supermarketu, potem pa se je zaposlil pri očetu v tovarni. Toda njegov oče je vztrajal, da mora biti enkrat na teden prost, da bi lahko hodil na predavanja na fakulteto. Sean je stalno menjaval interese, dokler se ni vpisal na kolidž Rotherham College of Arts and Technology, kjer je študiral igralstvo, ki ga je kar naenkrat navdušilo. Delal je več projektov v gledališču in dobil štipendijo za slovito londonsko akademijo Royal Academy of Dramatic Art. Igral je v gledališču in serijah, pozornost širše britanske javnosti pa je vzbudil, ko je posnel reklamo za brezalkoholno pivo. Po tej reklami so mu kot po tekočem traku začeli ponujati vloge in med letoma 1980 in 1990 je bil eden od najbolj iskanih britanskih igralcev v serijah in gledališču. Z vlogo mladega in privlačnega Mellorsa v mini seriji Lady Chatterley, televizijski predelavi romana Ljubimec lady Chatterley, je postal simbol seksa. Ženske so ga preprosto oboževale, zato se jih kar ni mogel otresti.

"Seveda me ne moti, da me imajo ženske za idealnega moškega. Zakaj pa bi me, to mi lahko le laska," je govoril in pri tem ni skrival, da ima izredno rad pripadnice nežnejšega spola, čeprav je večkrat izjavil, da je povsem prepričan, da niso z istega planeta kot moški:

"Ženske in moški so povsem različni. In ravno zaradi tega so ženske tako zelo zanimive in privlačne. Zapeljevanje teh prekrasnih in nedoumljivih bitij je pravo vzhičenje."

Vloga, s katero je pred serijo Igra prestolov naredil največji vtis, pa je nedvomno vloga Boromirja iz trilogije Gospodar prstanov.

Gospodar prstanov

V spomin na to obdobje, ki ga je preživel z osmimi kolegi, si je dal na ramo vtetovirati vilinsko številko devet. Ta simbolizira devet glavnih igralcev iz omenjene trilogije, med katerimi so med drugim tudi Orlando Bloom, Elijah Wood in sir Ian McKellen. Seanova mednarodna kariera se je začela šele po tej trilogiji, ko je bil star že 42 let.

Na zasebnem področju pa situacija ni bila vedno tako zelo sijajna. Zaradi kratkih živcev in nagnjenosti k alkoholu in agresiji se je velikokrat znašel v težavah. Ko je še študiral in igral na kolidžu Rotherham, je vsak večer pil in gledal tekme s prijatelji. Menda se je nekega večera v pubu tudi stepel, a jo je na srečo odnesel le z denarno kaznijo - odšteti je moral 50 funtov. No, z ženskami pa ni imel nobenih težav, saj ga je dolga leta spremljal sloves zapeljivca in lomilca src.

"Vem, da nisem najgrši na svetu, a nikoli nisem menil, da sem lepotec," pravi Sean, ki se je prvič poročil že leta 1981. Ko je zaprosil svojo srednješolsko ljubezen, frizerko Debro James, je bil star komaj 21 let:

"Vedel sem, da je to prava odločitev, da je prava ženska zame."

Ta usodni zakon pa je bil zelo kratek. Začetek konca je bila njegova selitev v London, kjer je obiskoval prej omenjeno igralsko akademijo. Po tej selitvi se z Debro namreč skoraj nista več videvala, poleg tega pa je prav tam spoznal igralko Melanie Hill. Ta rdečelasa lepotica ga je tako navdušila, da se mu ni nič drugega zdelo več pomembno, zato je odpotoval domov in vse priznal soprogi. Debra mu tega ni zamerila, uradno pa sta se ločila šele nekaj let pozneje.

"Vesela sem zanj, da je našel svojo pot v življenju, skozi igralstvo in pač tudi skozi žensko, čeprav to nisem jaz. Bila sva mulca, ko sva se spoznala in zaljubila, a realno gledano nisva kompatibilna partnerja, da bi skupaj preživela življenje," je pojasnila Debra. Ko ga je spoznala, pa je bila mlada tudi njegova druga soproga Melanie, saj je bila takrat stara komaj 19 let.

"Spominjam se, da sva se spoznala že na avdiciji za Royal Academy of Dramatic Art. Bil je tako čeden. Drugačen od vseh drugih mladeničev. Bil je nekako divji. Takoj sem se zaljubila," pa se spominja Melanie.

Po koncu razmerja s frizerko iz rodnega mesta je začel živeti z Melanie in po štirih letih skupnega življenja se jima je pridružil prvi otrok, hčerka Lorna, ki je luč sveta ugledala leta 1987. Melanie je takrat izjavila, da je že od nekdaj tradicionalna in da je upala, da bo pred porodom poročena. Kljub temu pa sta se do oltarja sprehodila šele leta 1990. Kmalu po poroki, septembra 1991, sta dobila še drugo hčerkico, Molly. Idilično družinsko življenje pa ni trajalo dolgo. Leta 1997 sta se namreč ločila in njuna ločitev je bila zelo javna, saj sta oprala kar precej umazanega perila. Sean naj bi jo dolga leta varal s kolegicami in drugimi ženskami, afera pa se je začela, ko je Melanie izvedela, da je skočil čez plot s 15 let mlajšo natakarico iz nekega londonskega puba.

"On je grozen. Ne vem, katera ženska bi to zdržala. Je nemaren, nesramen, navaden pijanec. Obleke je metal in puščal po vsej hiši, kjer si je pač zaželel. Obremenjen je samo z nogometom. V življenju še nisem videla česa takšnega. Celo na medenih tednih me je prisilil, da sva gledala tekmo njegovega ljubljenega Sheffielda," je povedala takrat zelo prizadeta igralka, ki je še dodala, da ga skoraj nikoli ni bilo doma, da je večino časa preživljal s prijatelji v pubu in da se vede kot najstnik. Sean pa se je v središču pozornosti znašel zato, ker je v pogovoru z nekim novinarjem izjavil, da meni, da je ženski mesto v kuhinji. Ravno zato je tudi hotel, da bi Melanie svojo igralsko kariero obesila na klin in doma pazila na njuni hčerkici, medtem ko bi on marljivo pijančeval.

"Ženska mora gola kuhati, medtem ko moški odhaja služit denar za življenje," je nekoč izjavil Sean. Čeprav ta izjava marsikomu seveda ni bila všeč, se nikoli ni opravičil:

"Ne briga me, če si nekateri mislijo, da sem surovež."

Čez nekaj let so se strasti umirile in nekdanja zakonca sta zavoljo hčerk vzpostavila korektne odnose.

"S Seanom sem bila 14 let. To je zares dolgo, še posebej zato, ker sva bila skupaj v času, ko sva oba odraščala. Nobena ločitev ni lahka in tudi najina ni bila. Bilo mi je zelo težko, ker so mediji ustvarjali dodaten pritisk na naju. Seanova kariera se je takrat ravno vzpenjala. Bilo nama je grozno," je nekaj let po ločitvi bolj trezno in premišljeno pojasnila Melanie, ki ni pozabila poudariti, da je bil Sean kljub vsemu vedno dober oče.

"Nisva več skupaj in nikoli več ne bova, a vedno ga bom imela rada. On je zaslužen za obstoj najinih čudovitih hčerk in zaradi tega ga bom imela vedno rada. Z dekletoma je vsakič, ko le ima čas. Poskuša jima ublažiti vso situacijo," je povedala igralka, ki je pozneje začela razmerje s Seanovim tesnim prijateljem iz otroštva. Ko je izvedela, da jo je prevaral, se je takoj izselila iz njune luksuzne hiše v severnem Londonu, ki sta si jo omislila le nekaj mesecev prej. Oditi je morala zato, ker je Sean hišo kupil sam, z denarjem, ki ga je zaslužil s hollywoodskima uspešnicama Patriotske igre in James Bond - Zlato oko. Mimogrede, s snemanja filma Patriotske igre je Sean odnesel zanimiv 'spominek' - ko je snemal sceno, v kateri se bori proti Harrisonu Fordu, ga je hollywoodski zvezdnik ponesreči udaril z ladijskim kavljem, zato ima na obrazu še danes brazgotino.

Pozneje se je razvedelo, da je Melanie varal tudi z devet let mlajšo kolegico Abigail Cruttenden. Spoznala sta se na snemanju serije Sharpe, v kateri sta igrala zakonca. Abigail se je dolgo in vztrajno izogibala novinarskim vprašanjem, povezanim z njenim odnosom do Seana, le nekaj tednov po tem, ko je njegova ločitev od Melanie postala uradna, pa sta nehala skrivati svoje razmerje.

"V življenju sem se poljubljala z veliko moškimi, a Sean to počne najbolje med vsemi. Ne morem verjeti, da mi celo plačujejo, da se z njim poljubljam pred kamerami," je takrat izjavila Abigail, ki je bila povsem očarana nad kolegom, sprejela je tudi njegovi hčerkici, ki sta čedalje več časa preživljali z njima. Sean jo je kmalu zaprosil, in ko je bil on star 38 let, ona pa 29, sta se na skrivaj poročila. 22. novembra 1997, ob devetih dopoldne, sta si pri matičarju v severnem Londonu izmenjala poročne zaobljube.

"Prišla sta eno uro prej. Z njima sta bili tudi dve deklici, ki sta bili njuni družici," je izdal uslužbenec matičnega urada. Kmalu po tem, ko sta zaplavala v zakonske vode, je Abigail zanosila in ravno takrat so se začele pojavljati težave v njunem zakonu, zato marsikdo meni, da je bila prav nosečnost jabolko spora. Seanu po trditvah njegovih prijateljev ni bila všeč ideja o še enem otroku. Hotel je namreč uživati z Abigail in zdelo se mu je, da ju bo otrok le oviral. Kljub njegovemu negodovanju pa sta le nekaj tednov pred prvo obletnico zakona dobila hčerko Evie Natasho. Na žalost pa njeno rojstvo ni blagodejno vplivalo na njun zakon, saj sta se le nekaj mesecev pozneje razšla, leta 2000 pa sta se tudi uradno ločila.

"Prav gotovo nikoli ne bom javno govorila o Seanu. Prav nikoli, do konca življenja, niti glasu," je odločna prizadeta Abigail, Sean pa le priznava, da je zares težak partner:

"Sem ter tja sem bil trmasta budala. V življenju vedno nekako počnem tisto, kar v določenem trenutku pač želim početi."

Po tretjem zakonskem brodolomu je zatrjeval, da se nikoli več ne bo oženil. Na svoje prisege je pozabil, ko je srečal očitno usodno 19 let mlajšo Georgino Sutcliffe. Spoznala sta se leta 2006, ko je bil Sean že lep čas samski. V tistem obdobju je v londonskem gledališču igral Macbetha in vsak večer po predstavi je obiskal isti pub, ki ga je vodila Georgina, ki je delala tudi kot natakarica. Kot v predhodnih primerih je bila tudi ta ljubezen hitra in nekontrolirana. Na življenje pod isto streho nista čakala dolgo in že po letu dni je Georgina namesto božičnega darila dobila zaročni prstan. Odločila sta se, da se bosta konec januarja 2008 poročila, a le nekaj ur pred poroko, ko so svatje že napolnili luksuzni hotel, v katerem je bil prirejen spektakularen sprejem, je Sean poroko odpovedal!

"Prosim vas, da spoštujete najino zasebnost. Zaradi osebnih razlogov je poroka odpovedana," je bil kratek in jedrnat Sean. Takrat se je govorilo, da se je par sprl zato, ker so le nekaj dni pred poroko 'porednega fanta' zasačili v ljubezenskem klinču z igralko Sienno Miller. Na koncu se je izkazalo, da to vendarle ni bil on, zato je Sean prejel javno opravičilo britanskega tabloida, ki je to objavil. Pomotoma so ga namreč zamenjali z nekim drugim igralcem. Mesec dni pozneje se je Seanu in Georginu vendarle uspelo poročiti. Vse se je zdelo idilično. Potrpežljivo sta pozirala novinarjem in na londonski poroki so bile tudi njegove tri hčerke iz prejšnjih zakonov. Po poroki je zvezdnik celo obljubil, da bo odslej več časa preživljal doma s soprogo.

"Z Georgino si želiva otroka. V življenju obžalujem le to, da nisem več časa preživel s svojimi puncami. Gledam jih in vidim čudovite ženske, a niso takšne zaradi moje vzgoje in časa, preživetega z njimi," je dejal.

GeorginaŽe pet mesecev po poroki pa so ga aretirali zaradi suma, da je fizično zlorabljal Georgino! Ko je bil igralec v vinjenem stanju, sta se tako glasno prepirala, da so njuni sosedje poklicali policijo in možje postave so igralca zaradi družinskega nasilja privedli na zaslišanje. Pozneje je Georgina vse zanikala in sodnik je ovrgel obtožbe zoper slavnega igralca, a se je vendarle izkazalo, da je njun odnos dejansko nestabilen in nemiren. Menda so bile strasti prevelike, poleg tega pa sta oba pretirano ljubila zabave, zato sta avgusta 2010 naznanila, da se ločujeta.

"Nisva več mogla živeti skupaj. Postal je neznosen," je rekla Georgina, ki ga je dve leti pozneje prijavila policiji, češ da jo maltretira, ji grozi po telefonu in pošilja grozilna sporočila. Zaradi tega so ga ponovno aretirali, po plačilu varščine pa izpustili. Pozneje so ovrgli tudi vse obtožbe proti njemu. No, že čez nekaj mesecev, maja letos, pa sta skupaj prišla na podelitev filmskih nagrad BAFTA.

"Nisva v zvezi. Ob njem sem, ker mu je umrl oče. To je vse," je takrat pojasnil Georgina, a letos poleti sta preživela romantičen teden v Rimu. Objemanja in poljubljanja na fotografijah nista komentirala. Saj jima sploh ni treba komentirati! Jasno je, da ljubezenski žar med njima še vedno tli, a le vprašanje časa je, kdaj bo komu med njima ponovno prekipelo in bo uničil to čarobnost.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri