Spoznaj moža, zaslužnega za uspeh Justina Bieberja

Scooter Braun, ki stoji za ljubljencem najstnic Justinom Bieberjem, skrbi za to, da mladi talenti v polnem sijaju zablestijo na veliki glasbeni sceni. Razkrivamo recept za uspeh, na katerega prisega ta glasbeni menedžer.

Scooter in njegov poslovni 
partner Usher sta Bieberja pod svoje okrilje vzela kot 13-letnega fantiča. 
 (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2014

Le dober glas in spolna privlačnost nista dovolj za uspeh. Za vsakim oboževanim glasbenikom vedno stoji brihtna glavica – menedžer. Eden od njih, ki očitno zelo dobro razume in obvlada svojo obrt, je 33-letni Scooter Brown. Njegov varovanec Justin Bieber je pred nedavnim zasedel prvo mesto na lestvici največjih zaslužkarjev, mlajših od 30 let.

Kdo je ta 'ustvarjalec zvezdnikov' iz ozadja?

Braun, sin zdravniškega para, je varno odraščal v Greenwichu, mestu v zvezni državi Connecticut, v katerem živijo številni milijonarji. Svoj organizacijski talent je pokazal že zelo zgodaj – v srednji šoli Greenwich je bil predsednik razreda, pozneje pa je ob študiju poslovne ekonomije na univerzi Emory v Atlanti prirejal zabave na kolidžu.

Braun

Leta 2002 je ustanovil svoje podjetje za organizacijo zabav, na katero so postali pozorni številni zvezdniki, med drugim tudi nekdanja princesa popa Britney Spears in raper Eminem.

Braun je v tistem času garal kot konj, a je hotel še več. Skupaj z zvezdnikom r'n'b-ja Usherjem je ustanovil glasbeno založbo Raymond-Braun Media Group ali krajše RBMG, začel iskati mlade glasbene talente in leta 2008 našel Justina Bieberja.

Kanadski pevec je bil takrat star 13 let, pozornost pa je vzbujal s posnetki, objavljenimi na YouTubu. V zelo kratkem času je Braun iz njega naredil ljubljenca najstnic, poleg tega pa ni prodajal le njegovih pesmi, ampak tudi parfume, posteljnino in številne druge artikle.

Pri tem je stavil na svetovni splet in spretno izkoriščal družbena omrežja. Kljub temu da je požel gromozanski uspeh, pa pravi: "Na koncu dneva si lahko še tako zelo dober tržnik, a vedno si le tako dober, kot je dober izdelek oziroma oseba, ki jo tržiš."

Z Justinom mu ni vedno lahko

Z Justinom pa mu predvsem letos ni bilo vedno lahko. Mamila, divje dirke z avtomobili, napadi na paparace ... Zvezdnik je s svojimi izpadi skrbel, da je bil njegov menedžer stalno v pogonu.

Toda Braun tudi v težkih časih dosledno stoji ob strani svojemu varovancu: "Pustiti jim moraš, da delajo napake, potem ko padejo, pa moraš biti ob njih in jim pomagati." '

Glasbenikom stalno stati ob strani' se torej glasi njegova filozofija oziroma recept za uspeh. Tisti, ki pristane v njegovi ekipi, takoj postane del družine, velike družine, sestavljene iz menedžerjev družabnih omrežij, marketinških strokovnjakov, produktnih menedžerjev, odvetnikov, osebnih asistentov in celo modne oblikovalke.

Braun je zgradil dobro razvejan poslovni imperij in je med drugim lastnik glasbene založbe School Boy Records ter podjetij SB Consulting, ki se ukvarja s svetovanjem, in SB Management, v katerem ponujajo menedžerske storitve.

Rae

Precej bogat pa je tudi seznam umetnikov, ki jih zastopa. Med njegove varovance med drugim spadajo glasbenica Carly Rae Jepsen, korejski čudež z YouTuba Psy in Nickelodeonova zvezdnica Ariana Grande.

Potegovati se za mesto pod okriljem Scooterja Browna pa se žal ne da, saj gospodič vse bodoče člane svoje 'družine' izbira sam ... 

Napisal: Tim Jeras za revijo Nova