Scarlett Johansson: V razmerju je vedno zvesta

Film Stotnik Amerika: Zimski vojak, ki si ga lahko ogledate v naših kinih, je prava poslastica za filmske navdušence, med drugim tudi zato, ker v tej akcij-ski domišljijski pustolovščini blesti Scarlett Johansson. Fantje, je med vami morda kdo, ki si ne želi podrobneje spoznati te seksi svetlolaske?

“Sem zelo samostojna. Lahko skrbim zase, a vseeno potrebujem veliko ljubezni in nege.” (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2014

Čeprav je stara komaj 29 let, je Scarlett Johansson že nekaj let ena od najbolj iskanih in najbolje plačanih igralk na svetu. Samo v preteklih dveh letih je posnela več filmskih uspešnic - v komični romantični drami Don Jon igra soprogo odvisnika od pornografije, v znanstvenofantastični drami Under the Skin nevarno zapeljivko, katere tarča so avtoštoparji, v komični romantični drami Ona pa kot Samantha 'posoja' ženski glas računalniškemu programu, s katerim zapeljuje osamljenega pisatelja.

Izhaja iz umetniške družine

Scarlett Johansson, ki se je rodila 22. novembra 1984 v New Yorku, izhaja iz umetniške družine. Njen oče Karsten Johansson, rojen v glavnem mestu Danske, je arhitekt, dedek po očetovi strani Ejner Johansson je bil scenarist in režiser, mama Melanie Sloan pa je filmska producentka. Prav mama jo je že od malih nog vozila na avdicije, zato se je kmalu začela zanimati za igralstvo. Filmski prvenec je doživela že pri devetih letih, ko je v avanturistični komični drami North igrala hčerko Johna Ritterja.

Ker ji je bilo snemanje zelo všeč, se je mlada igralka še naprej pridno udeleževala avdicij in na Manhattnu obiskovala zasebno šolo Professional Children's School ali krajše PCS, znano po slavnih dijakih, kot so Carrie Fisher, Rita Moreno in Sarah Michelle Gellar. Ves ta čas pa so bili njena največja strast muzikali. "Uživala sem v plesu in petju," pravi Scarlett, ki je že pri 11 letih dobila prvo glavno vlogo v filmu. Zaigrala je v neodvisni komični drami Mladoletnici na begu, v kateri je upodobila mlajšo sestro noseče najstnice. Zanimivo je, da je v tem filmu igral tudi njen brat dvojček Hunter.

Mimogrede, Scarlett ima še starejšo sestro Vanesso, ki je danes prav tako igralka, starejšega brata Adriana in iz očetovega prvega zakona še starejšega polbrata Christiana.

Pozornost kritikov je nase usmerila leta 1998, in sicer v romantični drami Šepetati konjem, v katerem sta glavni vlogi odigrala Robert Redford in Kristin Scott Thomas. S svojo igro ni navdušila le občinstva in kritikov, ampak tudi režiserja tega filma Roberta Redforda, ki ji je že takrat, torej pred 16 leti, napovedal bleščečo prihodnost in zvezdniški status: "Stara je komaj 13 let, igra pa tako prepričljivo, kot bi jih imela 30."

Prva velika ljubezen

V srednji šoli je spoznala svojo prvo veliko ljubezen. Šlo je za njenega vrstnika, 16-letnega Jacka Antonoffa, mlajšega brata modne oblikovalke Rachel Antonoff, ki je pozneje zaslovel kot kitarist indie rokovske skupine Fun.

Pozneje se je izkazalo, da je bil glasbenik prvi v nizu številnih slavnih moških, s katerimi je ljubimkala. To je bila tipična najstniška ljubezen, ki je trajala leto dni, končala pa se je zato, ker sta oba vpletena ugotovila, da imata povsem različne interese. Scarlett se je takrat v popolnosti posvetila karieri in se (v filmskem svetu) transformirala iz deklice v žensko. Kmalu je ves svet navdušila z vlogo v izredno uspešni drami Zgubljeno s prevodom, v kateri je upodobila zapostavljeno mlado žensko, ki svojega soproga spremlja na poslovnem potovanju v Tokiu, kjer naleti na ostarelega filmskega zvezdnika, ki ga je odigral Bill Murray.

Naslednjo fantastično vlogo je dobila v biografski romantični drami Dekle z bisernim uhanom, v kateri je navdušila kot služkinja, ki postane muza slavnega slikarja Johannesa Vermeerja, ki ga je utelesil odlični Colin Firth. Z novimi vlogami pa so prihajali tudi novi moški. Leto dni po koncu razmerja z Antonoffom se je zapletla s tri leta starejšim kolegom Jamesom Holzierjem, ki ga prijatelji opisujejo kot neizmerno duhovito, simpatično in živahno osebo, a je igralka kljub tem dobrim lastnostim z njim zdržala le leto dni.

Težava je bila menda v tem, da James ni bil tako uspešen kot njegovo dekle in preprosto ni mogel dohajati njenega poslovnega tempa. Pri 20 letih se je zaljubila v deset let starejšega Dereka Jeterja, zvezdnika slovite bejzbolske ekipe New York Yankees. Zakaj je to razmerje trajalo samo nekaj mesecev, ve le malokdo, saj je Scarlett ves čas skrbno pazila, da detajli iz njenega zasebnega življenja ne bi pricurljali v javnost. In podobno so se vedli tudi vsi njeni intimni partnerji.

Jared, razvpiti lomilec ženskih src

Ko je začela razmerje s 13 let starejšim hollywoodskim igralcem in glasbenikom Jaredom Letom, s katerim so jo prvič videli leta 2004 v Los Angelesu, pa je bilo veliko težje ohranjati zasebnost. Nekaj podobnega kot Scarlett, ki je pogosto menjavala fante, je namreč počel tudi Jared, razvpiti lomilec ženskih src, ki je od nekdaj ljubil zelo slavna dekleta, med njimi Paris Hilton, Cameron Diaz in Ashley Olsen. To razmerje je bilo precej turbulentno, zvezdnika sta se večkrat razšla in nato pobotala. Paparaci so ju spremljali približno leto dni, nato pa ju niso več videvali skupaj.

Pozneje je pred novinarji odprla dušo in srce ter pojasnila, da sta se z Jaredom razšla zaradi igralskih obveznosti: "V mojem poslu je težko ohraniti razmerje. Vsako jutro vstanem nesrečna, ker vem, da me bo posel popeljal v samoto. Hkrati pa se moram sprijazniti s tem, da tako pač je in da sem neodvisno dekle, ki počne tisto, kar ima rada."

Kljub koncu ljubezenske zgodbe sta ostala tesna prijatelja, kar sta dokazala tudi pred slabima dvema letoma, septembra 2012, ko sta se skupaj udeležila letne konvencije demokratske stranke. Konec razmerja z Jaredom pa Scarlett ni spravil iz tira, med drugim zato ne, ker pravzaprav sploh ni imela časa za objokovanje. Že spomladi 2005 se je namreč udeležila avdicije za triler Črna dalija, ki je nastal pod režijsko taktirko slavnega Briana De Palme, in dobila glavno vlogo.

Strastno razmerje s soigralcem

Ta film pa svetlolasi lepotici v spominu ne bo ostal le zaradi odlično odigrane vloge, ampak tudi zaradi strastnega razmerja s soigralcem Joshem Hartnettom. Iskrica med njima je preskočila v Bolgariji, kjer sta skupaj vadila besedilo filma. Takrat 21-letna Scarlett, ki ji je ob Joshu uspelo vsaj začasno zadovoljiti svojo potrebo po tem, da ima nekoga ob sebi, ni skrivala navdušenja nad šest let starejšim igralcem in je prav vsako priložnost izkoristila za to, da ga je pohvalila: "Je čudovit fant. Prekrasna oseba. Zelo sem srečna! Pravzaprav sem presrečna."

Njuna ljubezen se je ohranila tudi po koncu snemanja skupnega filma in je trajala do novembra 2006. "Težko je biti v razmerju in večino časa živeti ločeno, ker naju posli vlečejo na različne konce sveta. Na koncu dneva sva le običajna človeka iz krvi in mesa, zato razmerje ni več funkcioniralo," je predstavnikom sedme sile žalostno pojasnil Josh. Simpatije javnosti so bile takrat na njegovi strani, zato se je začel marsikdo podrobneje posvečati Scarlettinemu pogostemu menjavanju partnerjev.

"V nasprotju z vtisom, ki ga morda dajem, da sem torej dostopna vsakemu, ki ga spoznam, sem iskreno zvesta in nisem promiskuitetna. Obstaja napačno mnenje, da rada menjavam partnerje. To ni res, kar pa še ne pomeni, da iz seksa delam tabu. Toda ko sem v razmerju, dajem vse od sebe, da bi uspelo, in takrat sem zvesta. No, včasih pa tudi to ni odločilnega pomena," je takrat vsem svojim kritikom pojasnila zvezdnica, ki je še dodala, da dvakrat letno opravi test za HIV: "Ljudje, ki tega ne počnejo, so po mojem mnenju neodgovorni. To je preprosto del osebne higiene."

Prelomnica v karieri in glasbeni album

Po snemanju filma Črna dalija se je nekoliko naveličala težkih vlog, ki so jo tudi precej izčrpale, zato je sprejela vlogo v romantični komediji Varuškin dnevnik. Najpomembnejša prelomnica v njeni karieri pa se je nedvomno zgodila, ko je začela sodelovati s kontroverznim režiserjem Woodyjem Allenom. Kmalu je namreč postala njegova nova muza in leta 2008 zaigrala v komični romantični drami Ljubezen v Barceloni.

V njej je upodobila mlado Američanko, ki se s prijateljico odpravi na dopust v Španijo. Tam se dekleti zapleteta v neobičajno razmerje s slikarjem (Javier Bardem) in njegovo nekdanjo soprogo (Penélope Cruz). Očitno ji je Woody vlil dodatno energijo, saj se je prav v tistem obdobju odločila, da se bo preizkusila tudi kot pevka. Leta 2008 je izšel njen samostojni album Anywhere I Lay My Head, za katerega ji je štiri pesmi napisal celo Tom Waits. Kljub temu se je album izkazal za popolno brco v temo, saj je v prodajnem smislu doživel pravi polom, poleg tega pa so ga pospremili porogljivi komentarji kritikov in poslušalcev.

Kljub temu se ni predala. Moči je združila z glasbenikom Petom Yornom in začela snemati album. Sodelovanje s Petom pa ni bilo naključno - Scarlettin menedžer je namreč Petov brat. Rezultat sodelovanja je album Break Up, objavljen leta 2009, na katerega je Scarlett še posebej ponosna zato, ker je sama napisala nekaj pesmi, ki so se znašle na njem: "Pojem vse življenje. Ko sem bila majhna, sem sanjala o tem, da bom nastopala v muzikalih na Broadwayu, zato se tisti, ki me dobro poznajo, ne čudijo, da sem s Petom posnela ta album."

Poroka in ločitev

V tistem času je bila Scarlett že poročena. Leta 2007 je namreč našla ljubezen svojega življenja. Ali pa je vsaj mislila, da jo je našla. Z osem let starejšim kanadskim igralcem Ryanom Reynoldsom, ki je tik pred tem končal dolgoletno razmerje s pevko Alanis Morissette, se je do oltarja sprehodila septembra 2008. Igralski parček so prvič zasačili na nekem koncertu, na katerem sta se poljubljala, po letu dni razmerja pa se je razvedelo, da sta se skrivaj poročila.

"Da, res je. Poročila sva se v najbolj zakotnem delu Kanade, kjer živijo le medvedi, kiti in orli. Nikoli si nisem mislila, da bom imela takšno poroko, a bila je fenomenalna. Ovita v tančico skrivnosti, kot bi tihotapila mamila," je opisala poroko veseli dogodek. Ločitev, ki je srce zlomila predvsem Ryanu, se je zgodila po dobrih dveh letih.

"Zakoni in razmerja so zapleteni odnosi. Zakon pomeni živeti in dihati ob drugem in za drugega. Mislim, da pri 23 letih nisem bila pripravljena na vse vzpone in padce, ki jih takšna skupnost prinaša. Poleg tega nisem bila pripravljena žrtvovati svojega posla. Oba sva bila izredno zasedena s poslom in nisva preživljala dovolj časa skupaj. To je bila težava," je po ločitvi pojasnila radovednim predstavnikom sedme sile, šele pred nekaj meseci pa je razkrila, kje se je v resnici skrivala glavna težava v zakonu z Ryanom: "Silno si je želel imeti otroke. Čutila sem premočan pritisk. Takrat me je podprla tudi moja babica. Ko sem ji potožila, mi je rekla: 'Joj, ta barabin! Kako mu to sploh lahko pride na misel? Ti si še mlada in moraš misliti na kariero'."

Prejela je prestižno gledališko nagrado tony

V zasebnem življenju ji torej ni šlo vse po načrtih, je pa zato leta 2009 uresničila svoje profesionalne sanje. Medtem ko so mediji poročali o njenih ljubezenskih težavah in razpadu zakona, je namreč dobila glavno žensko vlogo v predstavi A View from the Bridge. V predelavi slovite gledališke predstave še bolj slovitega dramatika Arthurja Millerja se je izkazala v vlogi Catherine, njen partner pa je bil Liev Schreiber. Leta 2010 sta bila oba nominirana za prestižno gledališko nagrado tony, ki pa jo je osvojila le Scarlett.

Po gledališki vlogi so sledile številne filmske, med drugim v znanstvenofantastični akciji Iron Man 2, družinski komični drami Kupili smo živalski vrt, v kateri ji je družbo delal Matt Damon, akcijski znanstvenofantastični pustolovščini Maščevalci in biografski drami Hitchcock, v kateri je upodobila Janet Leigh. In ko smo že ravno pri mojstru grozljivk Hitchcocku ... V tistem obdobju je v zasebnem življenju doživljala pravo grozljivko, saj so septembra 2011 po svetovnem spletu zaokrožile njene razgaljene fotografije iz ukradenega mobilnega telefona.

V primer se je vključil celo FBI in preiskava je pokazala, da Scarlett ni bila edina tarča, saj se je v podobni stiski znašlo še nekaj mladih filmskih zvezd. Na težave pa je pozabila, ko je začela razmerje s kar 24 let starejšim hollywoodskim veteranom Seanom Pennom, v katerega se je menda zaljubila le nekaj mesecev po ločitvi od Reynoldsa.

Prvič so ju skupaj zasačili že februarja 2011 v Los Angelesu, ko mu je Scarlett med kosilom dala nogo v naročje. Po tem razmerja nista več skrivala, a pravzaprav nista imela več česa skrivati, saj sta se po hitrem postopku razšla. Igralkine ljubezenske rane je zacelil marketinški strokovnjak Nate Naylor, ki ga je spoznala prek skupnih prijateljev. Noro zaljubljena sta bila vse do septembra 2012, ko je Nate zagledal fotografije svoje najdražje z že omenjene konvencije demokratske stranke, ki se je je udeležila v družbi nekdanjega fanta Jareda Leta.

Menda sta se na konvenciji stalno dotikala in delovala več kot prijatelja, kar je bilo za ljubosumnega Nata preveč. Novinarjem je cinično pojasnil, da je Scarlett edino dekle, ki je lepše od Jareda, in jim dal vedeti, da je zanj le še preteklost. Scarlett pa - v svojem slogu - tudi tokrat ni dolgo objokovala nesrečne ljubezni. Že dober mesec dni pozneje se je zaljubila v markantnega francoskega novinarja Romaina Dauriaca, ki ga je spoznala prek skupnega prijatelja, tetovatorja Fuzija Uvtpka.

Trenutno ljubi Romaina

Ravno v tistem obdobju je končala snemanje že omenjenega filma Under the Skin in si v Parizu omislila tetovažo podkve z napisom 'srečnica'. In prav v salonu za tetoviranje je naletela na dve leti starejšega Romaina, ki je nekoč delal kot urednik francoske revije Clark, zdaj pa je lastnik neodvisne oglaševalske agencije. Scarlett je že pojasnila, da oba gojita ljubezen do glasbe, slikarstva, filma in gledališča. Da mislita resno, sta zaljubljenca dokazala septembra lani, ko se je Scarlett na rdeči preprogi filmskega festivala v Benetkah pojavila s prefinjenim diamantnim zaročnim prstanom. Scarlett poročne načrte sicer skriva, nikakor pa ne more več skrivati trebuščka.

"Poročena ali ne, trenutno sem v fazi, ko ne želim biti več samo igralka, želim biti tudi mama," je dejala v začetku marca, ko se je razvedelo, da je v blaženem stanju. Ali je Romain tisti pravi moški za očitno zelo izbirčno igralko, bo pokazal čas, nam pa ne preostane drugega, kot da bodočima staršema zaželimo vse najboljše.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story