Sara Rutar (Kmetija) razkrila, kako je shujšala za 30 kg (+ fotka prej-potem!)

28-letno Saro Rutar iz Izole verjetno poznaš po tem, da je zmagala v tretji sezoni kuharskega tekmovanja MasterChef 2017, zagotovo pa ne veš, da se je punca pred leti odločila za korenito preobrazbo in močno shujšala.

Sara Rutar (Kmetija) razkrila, kako je shujšala za 30 kg (+ fotka prej-potem!) (foto: POP TV) POP TV
3. 10. 2019

"Sem zdravo obsedena s športom in tega ne skrivam, saj se ob redni telovadbi in rekreaciji počutim odlično. 

S fitnesom sem se začela ukvarjati leta 2011, ko me je brat prepričal, da se prijavim na preobrazbo," svojo zgodbo o preobrazbi, ki jo je zaupala novinarju revije Story, začne Sara in nadaljuje:

"Ob strokovni pomoči fitnes trenerja Duška Madžaroviča sem dosegla super rezultat, kar je popolnoma spremenilo moj pogled na življenje.

Iskreno, za preobrazbo sem se odločila za hec. Brat me je besedno sprovociral do te mere, da si ne upam, da sem mu odgovorila zelo udarno. Upam si!

Odločitev za popolno telesno preobrazbo ni bila težka, saj je Sara zelo trmasta in odločna.

"Ko sem vstopila v izziv, sem vedela, kaj moram imeti urejeno v glavi. Tako da mi ni bilo nič težko, saj sem imela pred sabo cilj in sem bila zelo motivirana. Vse skupaj pa me je zasvojilo, ker sem se po vsakem treningu počutila odlično," pove.

Pred preobrazbo je Sara jedla vse, nato pa so se zadeve obrnile in trening je zahteval disciplino tudi pri prehrani, zato je postala pozorna na to, kaj vnaša v svoje telo in v kakšni količini.

V treh mesecih je Sara z rednim treningom in pravilno prehrano spremenila telo in se začela udeleževati mednarodnih tekmovanj, na katerih je dosegla kar nekaj vidnih rezultatov. 

Kako ji je uspelo?

Saro je po prihodu iz kuharskega šova veliko deklet spraševalo, kako ji je uspelo.

"Vsem zato dajem koristen nasvet, da nič ne uspe čez noč ter da si je najprej treba urediti stvari v glavi," svetuje kuharska mojstrica in dodaja:

Osemdeset odstotkov je prehrana, ostalo pa športanje. S športno aktivnostjo namreč oblikujemo telo. Najbolje je, če se ne odločamo za neke diete, ampak s trezno glavo spremenimo način življenja."

Zmagovalka MasterChefa je jasna, da je s preobrazbo telesa naredila velik korak naprej ter ob intenzivnih treningih popolnoma spremenila prehrano.

Da je Sara navdušena nad ustvarjanjem v kuhinji, je v prvi vrsti zaslužen njen oče Janko.

"Zaradi najinega kuharskega prepletanja iz najstniško-otroških let sem začela sama ustvarjati, eksperimentirati. 

Največkrat, ko sem bila sama doma in sem morala pripraviti jedi, ki so po moji preobrazbi izpred let, ko sem shujšala kar 30 kg, zahtevale zdrave sestavine na mojem krožniku.

Obenem pa sem z veseljem pripravljene jedi postavljala na krožnik in gledala, da je tudi sam krožnik videti lep." 

In kaj Sara je danes?

"Moja prehrana ne vsebuje ogljikovih hidratov. Na krožniku sta najpogosteje piščanec in zelenjava. A z nekaj domišljije je tudi iz takšnih sestavin mogoče pripraviti zanimive krožnike.

Odkar sem prišla iz MasterChefa, sploh ne znam več kuhati normalno. Rada ustvarjam, vsakič dodam še kakšen dodatek na krožnik, tako da ta ni le videti okusen, ampak vizualno popoln," v smehu pove Sara, ki je kuharske veščine osvojila povsem sama.

"Ne, nobenega kuharskega tečaja ali šole nisem opravila, rada pa spremljam kuharske oddaje, kjer dobim navdih za kakšno jed, ki jo nato pripravim po svoje. Ne maram pa kuhati po receptu. S kulinarično obarvanimi krožniki najraje razveselim domače in prijatelje."

Besedilo: Alojz Petrovčič za Story, za Cosmo priredila S. S.
Fotografije: Alpe, Tomo Jeseničnik, osebni arhiv/facebook.com/sara.rutar

Preberi še: Razočarana v ljubezni? Slovenska blogerka Maja Malnar ima fantastičen nasvet zate! ali pa si oglej VIDEO: trening za ozek pas in čvrste prsi!

NE SPREGLEJ tudi vroče nagradne igre: Zaupaj nam svoj najljubši recept za solato in osvoji 20 evrov!