Sally Field: "Staranje v Hollywoodu je grozljivka!"

Sally Field, dobitnica dveh oskarjev in številnih drugih prestižnih nagrad, spada med najboljše in najpriljubljenejše karakterne igralke v Hollywoodu, zelo prepričljiva pa je lahko tudi kot junakinja televizijske serije ali lahkotne komedije. Če dodamo še to, da je pred kratkim dopolnila okroglih 70 let, imamo dovolj dober razlog, da predstavimo njeno življenjsko zgodbo.

Sally Field: "Staranje v Hollywoodu je grozljivka!" (foto: Profimedia) Profimedia
11. 12. 2016

Sally Margaret Field, ki je na svet prijokala 6. novembra 1946 v kalifornijskem mestu Pasadena, je ena tistih igralk, katerih obraz pozna skoraj vsak.

Ta nadvse simpatična filmska in televizijska zvezdnica, ki je dejavna tudi za kamerami, kot režiserka, producentka in scenaristka, je namreč igrala v toliko filmih in serijah, da je skoraj nemogoče, da ne bi vsaj enkrat videli njenega obraza.

Igralsko nadarjenost je najverjetneje podedovala po mami, igralki Margaret Field, znani tudi pod dekliškim priimkom Morlan.

Pravzaprav pa niti ni tako zelo pomembno, od kod ji igralska nadarjenost, pomembno je le, da jo ima.

To so si verjetno mislili tudi ustvarjalci serije Gidget, ko so ji kot komaj 19-letnemu dekletu namenili vlogo Frances Elizabeth 'Gidget' Lawrence.

Sally, ki sta ji med odraščanjem družbo delala brat Richard, ki se danes preživlja kot fizik, in polsestra Princess, ki jo je njena mama povila v zakonu z Mahoneyjem, je sicer igrala le v 32 epizodah, saj so serijo zaradi slabe gledanosti ukinili že po prvi sezoni, a je bil ta angažma kljub temu dobra odskočna deska za njeno kariero.

Obetavna mladenka, ki je v losangeleški četrti Van Nuys obiskovala šoli Portola Middle School in Birmingham High School, kjer je bila dejavna tudi kot navijačica, je prvo vlogo v kinematografskem filmu dobila že pri 21 letih.

Leta 1967 je ob slovitih imenih, kot sta Kirk Douglas in Robert Mitchum, namreč zaigrala v vesternu Pot na zahod.

Rožice pa ji takrat niso cvetele le na poklicnem področju, pač pa ji je šlo tudi v zasebnem življenju vse kot po maslu. Leta 1968 se je - zaljubljena do ušes - namreč sprehodila do oltarja.

Večno zvestobo je obljubila Stevenu Craigu, ki mu je v zakonu povila dva dečka, 10. novembra 1969 Petra Craiga, ki je danes romanopisec in scenarist, 25. maja 1972 pa še Elija Craiga, ki si kruh služi kot scenarist in režiser (oba na fotografiji spodaj).

S Stevenom je po zakonskih vodah plula sedem let, kmalu po ločitvi, ob koncu sedemdesetih, pa se je zapletla v divje in turbulentno razmerje z Burtom Reynoldsom.

Z deset let starejšim igralcem, režiserjem in producentom pa se ni družila le za kamerami, ampak tudi pred njimi.

Skupaj sta namreč posnela štiri filme, akcijsko komedijo Smokey in Bandit, komično dramo Na koncu, akcijsko komedijo Hooper in leta 1980 še eno akcijsko komedijo, Smokey in Bandit 2.

V obdobju, ko je ljubila stanovskega kolega Reynoldsa, se je njena kariera ves čas strmo vzpenjala.

Prvi vrhunec je doživela leta 1980, ko je prejela oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi.

Najprestižnejšo igralsko nagrado na svetu si je prislužila z dramo Norma Rae, ki je nastala po resnični zgodbi in v kateri je upodobila naslovno junakinjo, tovarniško delavko in samohranilko, ki postane politična aktivistka in se bojuje za boljše delovne pogoje ter plače v tovarnah.

Tisti, ki vedo, kako zelo nadarjena in marljiva je Sally, niso bili niti najmanj presenečeni, ko je že pet let pozneje domov odnesla še enega oskarja.

Tudi ta ji je pripadel v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi, prislužila pa si ga je kot Edna Spalding, ki se mora v drami Prostori v srcu kot vdova prebijati z delom na farmi.

Dober razlog za srečo pa je imela tudi v zasebnem življenju. Po koncu petletnega razmerja z Reynoldsom, ki je bilo vse prej kot dolgočasno, se je namreč zaljubila v filmskega producenta Alana Greismana.

Leta 1984 je z njim zaplavala v zakonske vode, tri leta pozneje pa je luč sveta ugledal njun sin Sam, danes filmski režiser, ki ne skriva, da je homoseksualec.

Na žalost pa tudi njen drugi zakon ni trajal dolgo, po devetih letih je prišlo do ločitve.

Po številnih filmih, ki jih je posnela, in skoraj nič manj številnih nagradah, ki jih je prejela, so sredi osemdesetih številni upravičeno pričakovali, da bo Sally prestavila v nižjo prestavo in si nekoliko odpočila od filmskega sveta, a se to ni zgodilo.

Zvezdnica ima namreč tako zelo rada svoj poklic, da je filme še naprej snemala kot po tekočem traku.

Leta 1989 je ob Dolly Parton, Shirley MacLaine in Julii Roberts zablestela v romantični komični drami Jeklene magnolije, v devetdesetih pa je med drugim navdušila v družinski komični drami Gospa Doubtfire - Očka v krilu, v kateri ji je družbo delal žal že pokojni komik Robin Williams, in v nepozabni komični drami Forrest Gump, v kateri je naslovnega junaka upodobil Tom Hanks.

Uspehi pa niso izostali niti v tem tisočletju - leta 2013 se je razveselila nominacije za oskarja v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi, ki si jo je prislužila kot Mary Todd Lincoln v zgodovinski biografski drami Lincoln.

Poleg tega smo jo na velikih platnih lahko gledali tudi v nekaterih kinematografskih uspešnicah, kot sta akcijski domišljijski pustolovščini Neverjetni Spider-Man in Neverjetni Spider-Man 2, v katerih je v letih 2012 in 2014 upodabljala teto May Parker.

Izlet v svet superjunakov pa ji ni bil najbolj všeč, kar je tudi jasno povedala.

Kot gostja radijske oddaje kontroverznega Howarda Sterna je na začetku letošnjega leta izjavila, da pet kilogramov dreka pač ne moreš stlačiti v 2,5-kilogramsko vrečko in da je vlogo sprejela le zavoljo neke prijateljice, ki je omenjena filma soustvarjala kot ena od producentk.

Sally je pojasnila, da ta zvrst filmov preprosto ni zanjo, je pa v isti sapi pohvalila svojega soigralca, 33-letnega ameriško-britanskega filmskega zvezdnika Andrewa Garfielda, ki je upodobil Spider-Mana in ki je po njenem mnenju čudovit fant.

Sally se sicer lahko pohvali z dolgim seznamom uspešnih filmov, a kot vsestranska igralka še zdaleč ni vezana le na velika platna.

Če na njen naslov priroma kakšna zanimiva ponudba za televizijsko vlogo, z velikim veseljem zaigra tudi v seriji.

In tako smo jo med letoma 2000 in 2006 lahko gledali v 12 epizodah priljubljene zdravniške serije Urgenca.

Za gostujočo vlogo Maggie Wyczenski, mame dr. Abby Lockhart, ki jo je upodabljala Maura Tierney, je bila leta 2001 nagrajena z emmyjem.

Sicer pa je prvega emmyja osvojila že davnega leta 1977, ko je prepričala kot Sybil v istoimenski mini seriji, tretji in za zdaj zadnji pa ji je pripadel leta 2007, ko je bila nagrajena za angažma v priljubljeni seriji Bratje in sestre.

Sally je v bogati karieri že večkrat dokazala, da lahko zlahka smukne v prav vsako vlogo, je pa že pred leti potožila, da kot starejša ženska ne dobiva več toliko vlog.

“Staranje v Hollywoodu je prava grozljivka,” je poudarila in to pojasnila:

“Ženske, starejše od 50 let, niso prav nič več vredne. Tukaj vlada starostna diskriminacija brez primere. Za starejše ženske je skoraj nemogoče, da bi dobile dobro vlogo. To, da se stalno pehaš za mlajšo različico same sebe, pa se mi zdi samouničevalno.”

No, z njeno starostjo pa se očitno prav nič ne obremenjuje njen nekdanji življenjski sopotnik Burt Reynolds, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja slovel kot eden največjih simbolov seksa in najmočnejših hollywoodskih vlečnih konj.

Zvezdnik je v avtobiografiji But Enough About Me: A Memoir, ki je izšla novembra lani, namreč priznal, da mu je Sally 34 let po koncu razmerja še vedno zelo pri srcu in da jo strašansko pogreša, označil jo je celo za ljubezen svojega življenja.

V intervjuju za mesečnik Vanity Fair, ki ga je dal ob izidu knjige in v katerem se je med drugim razgovoril tudi o finančnih težavah, pa je brez ovinkarjenja dejal:

“Še vedno me boli. Ljubila sva se najbolj na svetu, a sem bil kreten in to mi je uspelo uničiti.

Ne vem, zakaj sem bil tako neumen, a saj veste, moški smo pač takšni. Najprej najdeš popolno žensko, nato pa počneš vse za to, da bi vse skupaj uničil. Po koncu razmerja se kar dve desetletji nisva pogovarjala, čeprav sem vsak dan razmišljal o njej. Nisem je prebolel.”

Sally, ki je v preteklosti med drugim ljubila še televizijskega voditelja Johnnyja Carsona, glasbenika Davyja Jonesa ter igralce Leeja Majorsa, Peta Duela in Kevina Klina, se ni javno odzvala na ta odmeven ljubezenski izziv, kar je pojasnila z besedami, da bi Reynoldsu svojo reakcijo raje posredovala osebno.

Kdo ve, glede na to, da sta trenutno menda oba samska, bo morda med njima ponovno preskočila iskrica … Ne nazadnje izkušeni in modri ljudje pravijo, da za ljubezen nikoli ni prepozno.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia