Sally Field bo igrala Lincolnovo ženo

Sally Field bo igrala ženo Abrahama Lincolna v filmski biografiji o 16. ameriškem predsedniku. Film bo režiral veliki Steven Spielberg.

21. 4. 2011

V filmu Lincoln o ameriškem predsedniku Abrahamu Lincolnu, ki je ZDA predsedoval od 1861 do atentata leta 1865, bosta imela glavni vlogi igralca, ki sta bila nagrajena že vsak s po dvema oskarjema.

Daniel Day-Lewis, ki bo igral Lincolna, je dobil oskarja za glavno vlogo v biografski drami o bolniku s cerebralno paralizo Christyju Brownu Moje levo stopalo (My Left Foot) režiserja Jima Sheridana in v filmu Tekla bo kri (There Will Be Blood) režiserja Paula Thomasa Andersona.

Fieldova, ki bo v filmu Lincoln igrala Mary Todd Lincoln, pa je dobila oskarja za vlogo Norme Rae v istoimenskem filmu Martina Ritta in za vlogo Edne Spalding v filmu Prostori v srcu (Places in the Heart) režiserja Roberta Bentona.

Spielberg je povedal, da je bila 64-letna igralka Sally Filed njegova prva izbira za vlogo, saj bo lahko s svojo “krhkostjo in kompleksnostjo upodobila nekdanjo ameriško prvo damo”.

Film bo posnet po knjižni predlogi Doris Kearns z naslovom Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln, ki raziskuje predsednikov odnos z njegovimi ključnimi svetovalci.

Snemanje se bo začelo letos jeseni, film bodo premierno predstavili prihodnje leto.

Kdo je bila Mary Todd Lincoln?

Mary se je rodila v dobro stoječi družini v Lexingtonu v Kentuckyju. Oče je bil bankir, mama pa gospodinja, ki je umrla, ko je bilo mali Mary komaj šest let. Oče se je kasneje poročil z Elizabeth, a Mary je imela z njo zelo slab odnos.

Najprej je bila Mary v zvezi z mladim odvetnikom in politikom Stephanom A. Douglasom, a ko je spoznala Abrahama Lincolna, je razdrla zaroko in se leta 1842, stara 23 let, poročila z deset let starejšim odvetnikom Abrahamom. Lincolnova sta imela štiri otroke in oba sta bila zelo skrbna in prijazna starša. Par je veliko zahajal v gledališče, kjer so kasneje Abrahama tudi ubili. Od vseh štirih otrok sta le dva sinova, Robert in Tad, dočakala odrasla leta.

Mary Lincoln je bila moževa testna prijateljica, veliko sta se pogovarjala o politiki in stanju v državi. Ves čas mu je povsem zvesto stala ob strani.

Usodni atentat

Atentat na Lincolna se je zgodil 14. aprila 1865, izveden je bil le teden po predaji konfederacijskega generala Roberta Edwarda Leeja pri Appomatoxu, in je umrlega pri milijonih Američanov napravil za mučenika. Navadno ga uvrščajo med največje predsednike ZDA, čeprav ga nekateri grajajo zaradi prekoračitev utečenih meja izvršne oblasti.