Sade: “Po srcu sem kmetica!”

“Nimam nobene predstave o času,” pravi Helen Folasade Adu, ki jo svet pozna kot Sade. Morda prav zato, ker ji očitno čas teče hitreje, kot bi si želeli oboževalci, tako redko izdaja albume.

1. 7. 2011

No, lani je po dolgih letih izšla nova studijska plošča Soldier of Love, zdaj pa je izšla še dvojna kompilacija največjih uspešnic, med katerimi so seveda tudi Smooth Operator, No ordinary love, The sweetest taboo ... Jap, teh je vsekakor preveč, da bi jih spravili na en album, saj je Sade ena od najbolj uspešnih, pa tudi zanimivih zvezdnic na svetu.

Helen Folasade Adu, ki je z več kot 50 milijoni prodanih albumov najbolj uspešna angleška ženska izvajalka vseh časov, se je pred 51 leti rodila v Nigeriji v mešanem zakonu, zaradi česar je bila v otroštvu pogosto deležna rasističnih pripomb. Morda je prav zato tolažbo našla v glasbi, čeprav bi se skoraj zgodilo, da njenega pevskega talenta ne bi imeli priložnost občudovati, saj jo je v najstniških letih zasvojila moda.

Njen oče Nigerijec je bil univerzitetni profesor ekonomije, mama pa je bila angleška bolniška sestra, ki je hčer in njenega starejšega brata po ločitvi vzgajala v Angliji. Ker je mama delala, je bila Sade v otroštvu veliko prepuščena sama sebi. Ves čas se je vozila naokrog s kolesom, bila je prava mala razbojnica, ki je oboževala kavbojske filme in je imela veliko fantovskih lastnosti; to ni presenetljivo, saj se je družila s fanti.

“Ko sem bila majhna, okoli mene ni bilo deklet, tako da nisem imela izbire - družila sem se s fanti. Do devetega leta nisem imela prijateljice, zato pa sem imela popolno svobodo in kolo, starim staršem pa sem pomagala pri delu na vrtu,” se spominja odraščanja.

Čeprav je rada poslušala glasbo - še posebej ameriški soul, glasba ni bila njena prva izbira, kar se tiče kariere.

Po diplomi na St Martin’s School of Art je s prijateljem ustvarila moško linijo oblačil, ki je bila precej opazna, saj so njene modele nosili celo glasbeniki, kot so člani skupine Spandau Ballet. Ampak kot kasneje pri glasbi tudi v modni industriji Sade ni prenesla komercializacije, zato je opustila ta posel, z modo pa je bila povezana še nekaj let, saj je bila uspešen model.

Sade je začela prepevati po naključju oziroma zaradi svojega dobrega srca. Dva prijatelja sta jo namreč prosila, naj jima pomaga, ker nista imela pevke. Sade je ugotovila, da je zaradi petja nervozna, zato pa je zelo uživala pri ustvarjanju novih pesmi. V dveh letih je premagala tremo in tako je leta 1981 postala spremljevalna vokalistka skupine Pride.

“Ko sem začela nastopati s skupino Pride, sem se tresla na odru. Bila sem prestrašena. Vendar sem bila odločena, da bom dala vse od sebe; sklenila sem, da bom pela tako, kot govorim, saj je pomembno, da si na odru samosvoj,” se spominja svojih glasbenih začetkov Sade, ki je pogosto tudi sama vozila avto, s katerim se je skupina peljala na turneji po Angliji.

Na nastopih je bila v ospredju tudi Sade, ki je prepevala bolj džezovsko obarvane skladbe, med njimi tudi pesem Smooth Operator, ki jo je napisala sama. Prav to pesem je opazil predstavnik založbe, ki je želel podpisati pogodbo samo z njo, ne pa s celotno zasedbo. Ker je bila zvesta prijateljem, je ponudbo zavrnila. Leto in pol kasneje pa je le podpisala pogodbo z založbo, vendar pod pogojem, da sprejmejo tudi njene tri prijatelje iz skupine (saksofonista Stuarta Matthewmana, klaviaturista Andrewa Hala in basista Paula Denmana), s katerimi je ustanovila zasedbo, ki se po njej imenuje Sade, že njihova prva skladba Your Love is king pa je bila februarja 1984 med najboljšimi desetimi na lestvicah.

Zanimiva in elegantna lepotica, ki ustvarja prekrasno glasbo, je takoj pritegnila pozornost medijev, ki so tekmovali, kdo jo bo imel prej na naslovnici, in jo povzdignili med zvezde. Sade je uspeh seveda presenetil, vendar pa ob izidu prvega albuma Diamond Life njeno življenje še zdaleč ni bilo diamantno. Takrat je namreč s svojim fantom, modnim novinarjem, še vedno stanovala v prostoru, ki so ga preuredili iz gasilske postaje. V stanovanju nista imela gretja, tako da je spala oblečena, stranišče, ki je pozimi zamrznilo, je bilo na požarnih stopnicah, kad pa v kuhinji ...

“Dobesedno sva zmrzovala,” se spominja zvezdnica.

Ko so prišli pravi uspehi - milijoni prodanih plošč -, pa je Sade spoznala še eno slabo stran slave - paparace. Ti so namreč plezali po drevesih okoli njene hiše v Londonu, da bi jo ujeli čim bolj od blizu ... Prizadele so jo tudi lažne govorice o zasebnem življenju, tako da se je začela izogibati intervjujev in medijev nasploh. Zagotovo pa so imeli mediji in priljubljenost na sploh tudi velik vpliv na razpad njenega zakona. Sade se je namreč poročila s španskim režiserjem Carlosom Pliegom, vendar je zakon po šestih letih 1995 razpadel, saj naj bi on “imel težavo s tem, da bi me delil s svetom”, je povedala Sade, ki je celo kupila stanovanje v Madridu, da bi bila lahko čim več s Carlosom.

Po ločitvi je bila v zvezi z glasbenim producentom iz Jamajke, s katerim je leta 1996 dobila hčerko Ilo. A po katastrofalnem potovanju v Kingston je razpadla tudi ta zveza. Zato pa verjame, da je njeno zadnje razmerje tisto, ki bo trajalo.

“Veliko je obžalovanja zaradi izgublje-nega časa in vseh napak v preteklosti. Ampak nekaj lepega je, ko veš, da gre za pravo stvar; to veš prav zato, ker v preteklosti ni bilo tako,” razmišlja pevka, ki zdaj že pet let živi z Ianom Wattsom, njegovim 18-letnim sinom Jackom in svojo 13-letno hčerko Ilo na zahodu Anglije. “Ian je bil marinec, gasilec, zdaj je znanstvenik. Imam super pastorka, ki živi pri nas, in srečna sem, kot bi končno zadela na lotu!”

Sade zadnja leta živi v majhni vasici. Nikoli ni marala medijske pozornosti, zdaj pa je resnično zelo izolirana ne le od javnosti, ampak celo od članov svoje zasedbe. Nič čudnega, da so ji zato prijatelji dali vzdevek Howie po čudaškem milijonarju Howardu Hughesu, ki je prav tako dolgo živel povsem izoliran od sveta.

“Res nisem najbolj socialna oseba,” priznava Sade, ki se najraje zamoti z vrtnarjenjem, pisanjem ali gradbenimi posli (zdaj je njena hiša že skoraj končana). “Rada kopljem. Po srcu sem kmetica. Vedno sem presenečena, kako zdravilno to deluje name. Lahko poseješ majhno seme, potem pa zraste nekaj izjemnega. Podobno je z glasbo ...”

Očitno ji življenje v naravi ustreza, saj nikakor ne kaže svojih 51 let. Njen obraz je brez gub in še vedno ima izvrstno postavo. Skromnost je še ena od njenih odlik, pa čeprav je zaslužila veliko denarja s prodanimi ploščami.

“Nisem nekdo, ki bi potreboval veliko denarja. Lahko bi vlomili v mojo hišo, a bi čez pol ure odšli, saj ne bi našli ničesar, kar bi se izplačalo ukrasti,” pravi umetnica.

Zanimivo je, da jo je pred nekaj leti hčerka celo vprašala, ali je resnično slavna. Ko je leta 2002 potovala z mamo po turneji, jo je namreč Sade še pred koncertom spravila v posteljo, saj se ji je zdela premajhna, da bi gledala mamo na odru. Do pred kratkim je tako še sploh ni slišala peti. Na lanskem albumu Soldiers Rock pa Ila Adu že poje spremljevalne vokale za pesem Babyfather. Morda to pomeni, da bo Sade nekoč imela dostojno naslednico tudi na odru ...

Nedostopna

Izmika se intervjujem

Od leta 1980, ko je šla na avdicijo za pevko latino benda, se je posvečala glasbi. S svojo skupino je od debitantskega albuma leta 1984 nizala uspešnice, vendar je kmalu ugotovila, da ima slava tudi negativno plat. Njeno hišo v Londonu so namreč oblegali paparaci, novinarje pa je bolj zanimalo njeno ljubezensko življenje kot glasba, zato se je po intervjuju, med katerim se je zaradi neusmiljenega zasliševanja razjokala, odločila, da se jim bo v bodoče izmikala. In tako je še danes, saj tudi ob promociji nove plošče Soldier of Love ni popustila in je tako skoraj nemogoče priti do nje.

V revijo Story zapisala Sonja Javornik, fotografije Menart Records