Ryan Gosling je imel obupno otroštvo

"Joj, kako je 'hud' tisti tipček iz filma Ta nora ljubezen! Kako mu je že ime?" me je vprašala prijateljica, ki seveda še zdaleč ni edina ženska, ki se navdušuje nad Ryanom Goslingom.

20. 1. 2013

Konec meseca v naše kino­dvorane prihaja njegov najnovejši film, kriminalna drama Gangsterska enota.

Sicer je bilo tudi minulo leto daleč od slabega, a leto 2011 je bilo nedvomno odlično za Ryana Goslinga, ta hip eno izmed najbolj žarečih zvezd na hollywoodskem nebu. Igral je namreč v treh odličnih filmih in za dve vlogi je bil celo nominiran za prestižno nagrado zlati globus. Že samo ti dve nominaciji sta odlično znamenje, da je 32-letnik izvrsten igralec, pomembnost nagrade zlati globus pa je v filmski industriji še toliko večja, ker nominacije zanjo pogosto nakažejo, kdo bi utegnil biti nominiran za oskarja, najprestižnejšo filmsko nagrado.

V Ryanovem primeru nominaciji za zlati globus leta 2011, ko je postavil nov mejnik v svoji karieri, sicer nista vodili do nominacije za tako zelo zaželen zlati kipec, a ne nazadnje je pred njim še dolga kariera, ki bo prav gotovo zelo bogata tudi z različnimi nagradami. Za nagrado zlati globus je bil nominiran zaradi vloge v komični romantični drami Ta nora ljubezen, drugo nominacijo pa si je prislužil z vlogo v filmu nekoliko 'težje' tematike. Govorimo seveda o drami Marčeve ide, v kateri je blestel kot direktor kampanje predsedniškega kandidata. Njegov soigralec George Clooney, ki je bil kot režiser in scenarist prav tako nominiran za zlati globus, je izjavil, da je bil Ryan njegova prva izbira, ko je iskal primernega igralca. Pojasnil je, da je potreboval 'igralca z inteligenco, ki jo Gosling kaže v vseh svojih vlogah'.

"Delo z Ryanom Goslingom je pravi užitek, ker ponuja izredno izvedbo. On je središče orkana v tem filmu in vsakega od nas nosi na ramenih," je slikovito opisal Ryanovo igro v filmu Marčeve ide.

Leto 2011 pa zanj ni bilo uspešno le zaradi izvrstnih vlog, ampak sta se mu med in mleko cedila tudi v zasebnem življenju. Septembra se je namreč zaljubil v prelepo šest let starejšo stanovsko kolegico Evo Mendes, poleg tega pa se je znašel v najožji konkurenci za najbolj seksi moškega na svetu. Ta tradicionalni in cenjeni izbor slovite revije People je prav leta 2011 postal predmet velike kontroverznosti, skoraj škandala, saj je namesto Goslinga - v nasprotju s pričakovanji - naslov najbolj seksi moškega na svetu odnesel njegov kolega Bradley Cooper.

Ne le da so Ryanovi kolegi, med katerimi sta tudi George Clooney in Brad Pitt, ki sta nekoč kot najbolj seksi moška krasila naslovnico te revije, govorili, da je nepošteno, da niso izbrali Goslinga, ampak se je pred uredništvom zbrala skupina protestnikov, ki so od odgovornih zahtevali, da spremenijo svojo odločitev. Čeprav se vse skupaj morda sliši smešno, je naslov najbolj seksi moškega na svetu številnim dobitnikom prinesel veliko koristi, nekaterim je celo odločilno pomagal v karieri. Po trditvah nekaterih je bil prav to glavni razlog, da je zmagal Cooper, saj naj bi mu hoteli pomagati pri zaganjanju kariere, ki je stagnirala. Bradley se je lani celo pošalil, da se je snemanje kriminalne drame The Place Beyond the Pines, v kateri je bil njegov soigralec prav 185 centimetrov visoki Ryan, prelevilo v prepiranje, kdo je lepši:

"Bilo je noro. Dva najbolj seksi moška na svetu sta se prepirala še med kosilom. Kdo je bolj seksi, ko hodi, ko odpira vrata ... Ryan je stalno zmagoval. Šalim se! Ryan je res super."

Ryan se torej ni razburjal in pritoževal, ker je pristal na drugem mestu, ampak je vse skupaj raje spremenil v šalo, morda tudi zato, ker pomoči pri gradnji svoje kariere nikakor ne potrebuje.

Vsi njegovi filmi, še zlasti v zadnjem času, so namreč velike uspešnice, zaradi katerih mu raste ugled. Cenjen pa ni le zaradi odličnega dela v filmskem svetu, ampak tudi zaradi prizadevanj v številnih dobrodelnih organizacijah, kot je na primer Invisible Children, Inc., ki pomaga otrokom v Afriki. Redno obiskuje tudi Darfur, v sklopu organizacije Enough Project, ki pomaga pri preprečevanju genocida in zločinov proti humanosti v Afriki, pa je obiskal Ugando in vzhodni Kongo. Lani je skupaj s kolegoma Michaelom Fassbenderjem in Rooney Mara obiskal šolo za gluhoneme otroke, ki ji je namenil dobrih 15 tisoč evrov.

"Navdušil nas je, ker sploh nismo pričakovali, da bo prišel. Potrpežljivo se je fotografiral z nami in delil avtograme," je povedal ganjen ravnatelj šole. In čeprav velja za ljubljenca hollywoodskih producentov, režiserjev in igralskih kolegov, je po besedah njegovih sodelavcev in prijateljev ostal skromen, celo sramežljiv fant, ki se zaradi svojega statusa simbola seksa počuti nelagodno:

"Vedno sem se smejal, ko sem videl kakšnega moškega, ki je na velikih reklamnih plakatih oglaševal spodnje perilo, in se čudil, zakaj naj bi bil ta človek lep. Danes sem jaz ta človek in moje fotografije so na plakatih, čeprav ne mislim, da je moje telo seksi."

Ryan je v številnih filmskih scenah in reklamah že razkazoval svoje popolne trebušne mišice, a pravi, da je za to zaslužen Photoshop, ne pa naporno treniranje v fitnesu, ker v resnici sploh nima tako lepo izoblikovanega telesa. Ryan torej ostaja preprost fant, ki brez kakršnihkoli zadržkov govori o svojem ne ravno srečnem otroštvu, da bi s tem dokazal, da je mogoče z vztrajnostjo in močno voljo dejansko doseči zelo veliko:

"Naučil sem se, da je pomembno, da se ne omejuješ. Počneš lahko vse, kar zares rad počneš, ne glede na to, kaj to je."

Ryan Thomas Gosling se je rodil 12. novembra 1980 v Londonu v kanadski zvezni državi Ontario.

Njegovo rojstvo je razveselilo mormonsko družino trgovskega potnika Thomasa Raya Goslinga in tajnice Donne, ki je leta 2011 postala srednješolska profesorica. Ryan pravi, da je bilo njegovo otroštvo grozno:

"Bil sem najbolj osamljen otrok na svetu. Prijateljev nisem imel, ker jih sploh nisem želel imeti, samovoljno sem se povsem izoliral. Našel sem jih šele pri 14, 15 letih. Televizija je bila moja največja tolažba in moja najboljša prijateljica. Nekoč sem v Muppet Showu videl Raquel Welch, v katero sem se zaljubil. Star sem bil osem let in trdno sem se odločil, da jo moram spoznati. To je bil trenutek, ko sem postal igralec."

Že v osnovni šoli so mu diagnosticirali motnjo pozornosti in hiperaktivnost, zato so mu mesto našli v razredu z otroki s posebnimi potrebami. Takrat sploh ni mogel brati:

"To je bilo frustrirajoče. Nisem mogel vsrkavati informacij, zato sem povzročal težave. Tako so me tudi klicali - Trouble (težava)."

V otroštvu je bil tudi precej uporniški, zato so ga za leto dni suspendirali iz osnovne šole, potem pa ga je doma poučevala kar mama. Vso pozornost, ki mu je manjkala, pa mu je uspelo dobiti na sceni. S starejšo sestro Mandi je že od malih nog pel na porokah, nastopal pa je tudi z lokalno baletno skupino. Leta 2007 je postalo jasno, da ima tudi glasbene ambicije. S kolegom Zachom Shieldsom je ustanovil indie rokovsko skupino Dead Man's Bones, v kateri je počel skoraj vse, pel in igral klavir, kitaro, bas kitaro in čelo. Skupina je celo posnela album in se podala na mini turnejo po Ameriki, na vsakem nastopu pa jo je spremljal nov, lokalni otroški pevski zbor. Ko je njegova filmska kariera začela postajati resna, pa seveda ni imel več časa za koncerte, zato je bend trenutno v fazi mirovanja. Ryan je tako zelo rad nastopal, da je srednjo šolo obesil na klin in odšel v Los Angeles, saj mu je uspelo dobiti dveletni angažma v slavnem The Mickey Mouse Clubu, oddaji otroškega televizijskega kanala Disney Channel. Med 15 tisoč člani tega kluba so izbrali prav njega za glavnega Mouseketeerja, kar mu je zagotovilo nastope na televiziji, o katerih je sanjal. Takrat 12-letnemu Ryanu so se uresničile sanje, zato je pridno vadil koreografije, besedila pesmi ...

"Ko sem slišal, da so izbrali mene, sem bil presrečen. Z mamo sva skakala po sobi od sreče," se spominja zvezdnik. Prijatelji so ga takrat klicali Mouse Boy in vsi so bili srečni, da mu je uspelo. Med pripravami na nastope se je naučil igrati bobne, solidno je posnemal plesne gibe kralja popa Michaela Jacksona, v ljubkovanju Disneyjeve ekipe pa je naravnost užival:

"Vsi smo prišli iz družin, v katerih smo morali, na primer, pospravljati svoje sobe, med vajami za nastop pa nam tega ni bilo treba početi. Zahvaljujoč Disneyju, sem se počutil kot kralj."

Ko so ga v tistem obdobju vprašali, koga bi si želel spoznati, je navedel Michaela Jacksona in košarkarskega zvezdnika Michaela Jordana. Sicer pa je Ryan v tej otroški oddaji nastopal ob takratnih otroških senzacijah Justinu Timberlaku, Britney Spears in Christini Aguilera, danes zelo uspešnih pop glasbenikih. Čeprav takrat ni bil tako uspešen kot oni, mu je prav ta posel, ki ga opisuje kot najlepši dve leti v življenju, prinesel prve vloge.

Po končanem delu pri Disneyju se je vrnil v rodno Kanado, kjer je igral v fantazijski seriji Are You Afraid of the Dark?, vloge pa je dobil tudi v serijah Goosebumps, Breaker High in Young Hercules. Ko se je nasitil televizije, pa se je začel spogledovati s filmom. Po stranski vlogi v športni drami Ne pozabite velikanov, v kateri mu je družbo delal sloviti Denzel Washington, je leta 2001 dobil prvo glavno vlogo - v drami Vernik je igral judovskega neonacista. Poleg glavne vloge, ki je v veliki meri pripomogla, da je film zmagal na spoštovanja vrednem festivalu neodvisnega filma Sundance Film Festival, mu je ta filmska izkušnja prinesla tudi zelo dobre kritike, ki so mu bile pri ustvarjanju kariere seveda v veliko pomoč.

Velika večina filmskih kritikov številnih uglednih časopisov in revij, kot so Los Angeles Times, The New York Times, Variety in Entertainment Weekly, se strinja, da Ryan izvrstno izbira svoje vloge, s čimer njegova igra dobiva širino. To avtomatično pomeni, da mu ponujajo širši spekter vlog oziroma da se ne zadržuje na določenem tipu karakterja, pa naj gre za lahkotne romantične komedije ali pa za resne in težke drame ter trilerje. V to past se neredko ujamejo predvsem igralci mlajše generacije, ki sprejemajo veliko zelo podobnih vlog, zato se hitro 'izrabijo' in znajdejo v kalupu določenega tipa igralca. To ukalupljanje pa seveda škodi njihovi karieri, ker se preprosto ne morejo razvijati. Kakorkoli že, Ryanu je po mnenju kritikov uspelo najti ravnovesje med vlogami v romantičnih komedijah in filmih s težjo tematiko. To mu je uspelo celo v tolikšni meri, da si je nagrade ali pa vsaj nominacije prislužil z zelo različnimi vlogami, kar dokazuje njegovo vsestranskost in zmožnost preobrazbe, ki sta zelo zaželeni, ko gre za dolgoročno kariero v obljubljenem Hollywoodu. In tako je, na primer, za vlogo v romantični drami Beležnica, v kateri je zaigral z rojakinjo Rachel McAdams, s katero se je pozneje zapletel v ljubezensko razmerje, dobil pet nagrad Teen Choice Awards in nagrado MTV Movie Award. Gre za nagrade, za katere glasujejo najstniki, kar je glavnima igralcema takrat prineslo veliko priljubljenost. Scena njunega poljuba iz filma se je uvrstila celo na večno lestvico 50 najboljših filmskih poljubov.

Kako pa je (bilo) z njegovimi poljubi v resničnem življenju?

Prva slavna dama, ki jo je poljubljal med letoma 2002 in 2003, je bila Sandra Bullock, ki jo je spoznal na snemanju trilerja Številke za umor. Kar 16 let mlajši Ryan je z veseljem dopuščal, da je Sandra že skoraj materinsko skrbela zanj. Igralec Hugh Grant, Sandrin dobri prijatelj, je začel posnemati cvilečega dojenčka, kadar je govoril o 'malem Goslingu'. Sandri se je Hugh zdel zabaven, Ryan pa nikakor ne več seksi. Ker je bil po njenem mnenju preveč nesamostojen, je bilo po letu dni njunega razmerja konec. Sledila je zveza s prej omenjeno kanadsko igralko Rachel McAdams, ki mu je posteljo grela od sredine leta 2005 do sredine leta 2007. Poleti 2008 sta sicer obnovila razmerje, a sta se kmalu spet razšla, po koncu nesrečne ljubezenske zgodbe pa jo je opisoval kot 'eno izmed največjih ljubezni v življenju'. Leta 2009 je hodil na zmenke z ameriško igralko Kat Dennings, leta 2010 pa z Blake Lively, zvezdnico priljubljene serije Opravljivka. V začetku leta 2011 je njegova punca postala seksi igralka in model Olivia Wilde, ki se je le tri tedne pred tem ločila od dolgoletnega soproga Taa Ruspolija. Njun oboževalec ju je posnel, ko sta uživala v romantičnem sprehodu v Cincinnatiju, kjer je Ryan takrat snemal film Marčeve ide, in posnetek objavil na YouTubu. Seveda so posnetek z dokazom njune ljubezni kmalu umaknili s spleta, zelo hitro pa je ugasnila tudi njuna ljubezen. Septembra je igralec začel razmerje z očitno usodno žensko, prelepo ameriško igralko in modelom Evo Mendes, ki jo je spoznal na snemanju skupnega filma The Place Beyond the Pines. Vsem, ki so bili na začetku njune zveze prepričani, da je za velikega hollywoodskega zapeljivca Eva le vmesna postaja, je junija lani o nasprotnem prepričala novica, da je svojo srčno izbranko predstavil mami. Igralski parček se je udeležil promocije Ryanove mame Donne, ki je diplomirala na univerzi Brock v kanadskem Ontariu. Eva in Ryan sta sedela skupaj in ji vneto ploskala, kmalu pa je več deset študentov z omenjene univerze na svojih profilih na Twitterju objavilo njune fotografije. Ryan si želi s svojo srčno izbranko čim prej ustvariti družino.

"Na svoj šarmantni način ji je pokazal, katere so pozitivne stvari skupnega življenja, in očitno je zlomil njen odpor do zakona," je povedal njun skupni prijatelj. Morda nas torej že letos čaka nova zvezdniška poroka ...

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia, Warner Bross, Shutterstock, Blitz Film