Ronnie Wood: Divje čase je pustil za seboj

Zdi se, kot bi bila razvpita krilatica seks, mamila in rokenrol skovana po meri Ronnieja Wooda, legendarnega kitarista še bolj legendarne rokovske zasedbe The Rolling Stones.

1. 8. 2011

A divje življenje je le še stvar preteklosti, danes je Ronnie povsem drugačen človek. Ali pa se vsaj trudi, da bi bil.

“Vsi člani moje družine od 18. stoletja naprej so bili ‘vodni cigani’. Moja brata in jaz smo prvi, ki smo se rodili na kopnem, vsi ostali pa so luč sveta ugledali na ladjah, ki plujejo po kanalih. Toda niso bili cigani, ki kradejo, od nekdaj so delali. Moj oče je med vojno prevažal surovine in vsi so ga klicali Timber, jaz pa sem bil mlajši Timber. Igral je harmoniko v orkestru, ki je nastopal po Angliji, in vsak vikend se je dobro pilo. Če bolje razmislim, sem odraščal na zabavah,’’ svojo življenjsko zgodbo iskreno začenja Ronnie Wood, kitarist in - kot pravi sebi - največji oboževalec skupine The Rolling Stones, ki je imel lani v Ohiu samostojno slikarsko razstavo, izdal samostojni album I Feel Like Playing, oktobra pa je izšla še njegova dopolnjena biografija Rock On Wood: The Origin of a Rock and Roll Face. Tisti, ki so jo prebrali, so lahko ugotovili, da je krilatica seks, mamila in rokenrol skovana povsem po njegovi meri. Če ji seveda dodamo še alkohol in umetnost.

Ronald David ‘Ronnie’ Wood se je v toplem družinskem vzdušju rodil 1. junija 1947 v Hillingdonu v britanski grofiji Middlesex. Starše in starejša brata, grafična oblikovalca ter glasbenika Teda in Arta, ki so na žalost že vsi pokojni, na slikah vedno prikazuje ob kanalih in ladjah, ki so mu zapisani v genih. Oče Arthur in mama Elizabeth sta se kmalu po poroki vselila v majhno stanovanje. Ker je navada železna srajca, pa je Arthur sina Ronnieja pogosto vozil na doke, kjer sta obiskovala prijatelje, z mamo pa je okraševal steklene figurice dam s krinolinami. Že kot deček je vzljubil glasbo, največji vpliv nanj pa sta imela njegova brata, saj sta domov pogosto vozila prijatelje, ki so igrali različne inštrumente.

‘’Ko nikogar ni bilo doma, sem šel v njuno sobo in udarjal po bobnih, poskušal pihati v trombon ali igrati bendžo,’’ se spominja glasbenih začetkov. Prvi pravi nastop je imel leta 1957 v Tedovem bendu Candy Bison Skiffle Group. Ob bratih je torej vzljubil glasbo, a tudi slikanje, zato ni čudno, da se je - tako kot onadva - vpisal v srednjo likovno šolo Ealing. Kariero je začel leta 1964, ko se je pridružil skupini The Birds, potem je postal član zasedbe The Creation, leta 1968 je prestopil v skupino The Jeff Beck Group, že dve leti pozneje pa je bil ustanovljen bend Faces, v katerem je igral in se opijal z Rodom Stewartom.

‘’Vsak večer sva se uničevala. Okrevala sva le zato, da sva šla lahko spet na oder in se ponovno uničila. Le potovala sva in se zabavala,’’ se Ronnie spominja glasbenih uspehov in na žalost tudi začetkov bitke proti odvisnosti od alkohola, ki je pozneje prerasla v odvisnost od kokaina. Čedalje več je pil, hkrati pa je postajal tudi vse bolj popularen, zato je bilo v glasbenih krogih pogosto slišati njegovo ime. V uspehu je sicer užival, a si je vendarle želel narediti še korak naprej in igrati v že tedaj zelo veliki skupini The Rolling Stones. To je bil načrt, ki ga je zdavnaj razodel tudi staršem. Mama mu je rekla, da bo uresničil vse svoje sanje, če bo pridno delal, najbolj zanimivo pa je, da je prvo priložnost, da zaigra s Stonesi, vendarle zavrnil:

‘’Bili smo na žuru Roberta Stigwooda, kjer sem sedel med Mickom Jaggerjem in Mickom Taylorjem, ki sta se glasno pogovarjala prek mene. Potem se je Taylor naenkrat nagnil čez mene in Jaggerju rekel: Odločil sem se, da odidem iz benda. Takrat me je Mick prijel za roko in vprašal: Kaj naj zdaj naredim? Boš ti igral z nami? Odvrnil sem mu: Mick, dobro veš, da bom čez minuto v New Yorku, če me zares potrebuješ, a ne morem razočarati svojih fantov. Poklical me je čez šest mesecev, kar je sovpadalo z razpadom skupine Faces. Odšel sem na avdicijo in dobil delo,’’ Ronnie pojasnjuje, kako je leta 1975 postal eden od ‘kotalečih se kamnov’. Čeprav je vse od takrat igral z njimi, sodeloval pri ustvarjanju pesmi, pogosto gladil spore med Jaggerjem in Keithom Richardsom ter skupino nekajkrat celo rešil pred razpadom, je polnopravni partner v tej ‘organizaciji’ postal šele v začetku devetdesetih let.

Da, a s figo v žepu

Štiri leta pred tem, ko je postal član te legendarne skupine, se je prvič oženil. Usodni da je dahnil manekenki in groupie Krissy Findlay, ki jo je spoznal leta 1964, ko je bila stara komaj 16 let. Skoraj nemogoče je natančno izračunati in prešteti, kdo je v tem zakonu koga varal in s kom.

Že v času, ko sta bila še srečno zaljubljena, je imela Krissy razmerje z Johnom Lennonom, Georgeem Harrisonom in Jimmyjem Pageem. Seveda pa tudi Ronnie ni bil svetnik. Krissy je varal z Margaret Trudeau, ko je bila slednja še poročena s kanadskim premierjem, v zvezi pa je bil tudi s Pattie Boyd, soprogo Georgea Harrisona, ki je pozneje postala gospa Clapton.

Toda ko sta dva zaljubljena, si lahko oprostita tudi številne prevare, kar sta storila tudi Krissy in Ronnie, ki sta se pobotala. Leta 1977 je luč sveta ugledal njun sin Jesse, kar pa ni bilo dovolj, da bi se njun zakon ohranil - ločila sta se že leto dni pozneje. Že takrat je Ronnie spoznal Jo Howard, Krissy pa je prav njo označila za glavno krivko za razpad srečnega zakona. Kljub vsemu pa ni povzročala nobenih težav in je kitaristu prepustila skupno hišo v Middlesexu, on pa ji je obljubil, da bo pazil nanjo. Medtem ko je ena ljubezen ugašala, je druga cvetela. Glasbenik je v Jo, ki ima iz predhodnega razmerja sina Jamieja, našel idealno partnerico in mamo svojih dveh otrok, hčerke Leah in sina Tyrona.

‘’Verjamem v usodo. Približno leto dni, preden sem spoznala Ronnieja, ko sem bila še ujeta v nesrečnem zakonu, sem sanjala, da bom s tipom, ki ima dolge črne lase in stalno nosi usnjeno jakno. Ko sem spoznala Ronnieja, sem preprosto vedela, da sva si usojena,’’ nekdanja manekenka opisuje prvo srečanje z rokerjem, ki je že nekajkrat priznal, da se ga preprosto ne sme puščati brez nadzora.

Privlačna Jo je to tudi sama takoj opazila, zato je bila prva med vsemi puncami in soprogami članov skupine The Rolling Stones, ki se je z njimi podala na vsako turnejo in na prenosnem štedilniku kuhala zdrave obroke za svojega srčnega izbranca, s katerim se je poročila leta 1985. Ob njem je ostajala in mu pomagala v finančnih težavah tudi takrat, ko sta imela komaj za kruh, saj je Ronnie do leta 1990 plačo dobival le, če je igral na turneji, poleg tega pa se je odločil za nekaj slabih finančnih vlaganj. Vendarle pa je obstajalo nekaj, česar ni mogla in tudi ni želela tolerirati - alkohol in mamila.

Ne zna se ustaviti

Od samega začetka kariere je Ronnie pokadil okoli 50 cigaret na dan ter popil nekaj litrov žganih pijač in neizogibnega piva guinness dnevno. Odvisnost od kokaina pa ga je do leta 1984 menda stala kar 5.000 dolarjev na dan. Seveda pa ga snifanje ni stalo le denarja, ampak tudi zdravja. In tako je moral septum oziroma nosno pregrado zamenjati s plastično. Ronnie o odvisnostih govori odkrito in priznava, da si heroina in drugih mamil nikoli ni vbrizgaval iz enega samega razloga - že od nekdaj se boji igel.

‘’Vsi prijatelji so mi govorili, da imam težave. Jo mi je rekla, da sem v družbi super, da pa postanem depresiven gnus, ko pridem domov. Mislil sem, da se vsi motijo, in prvič se na zdravljenju nisem znašel po svoji volji. To ni bil dober način in od takrat sem se na zdravljenje vedno vračal zaradi sebe. Najpomembneje je, da ne misliš, da lahko spiješ le eno pijačo. Jaz tega namreč ne morem. To je bila v preteklosti moja napaka,’’ razkriva podrobnosti, povezane z bitko proti odvisnosti, zaradi katere se je do zdaj že najmanj šestkrat zdravil, leta 2008 pa so ga zaradi nje skoraj vrgli iz skupine.

Ker je popil kar dve steklenici vodke na dan, mu je vodja Mick Jagger namreč postavil ultimat in mu zagrozil, da ne bo šel na turnejo z njimi, če ne bo prenehal pretirano pito alkohol.

“Če ga kdo lahko prisili, da posluša, so to stonesi. Mick mu je dal vedeti, da mora pustiti alkohol, sicer ne bo šel na turnejo,’’ je takrat povedal dobro obveščeni vir, ki je skupini blizu. Ob njem je bila tudi v najhujših trenutkih vedno Jo, ki mu je v vseh dolgih zakonskih letih nosila zajtrk v posteljo.

‘’Ko sem prvič ugledal Jo, sem si rekel, da je to to. Sva prijatelja, a mislim, da ima tudi odličen seks neko zvezo z najino srečo. Je briljantna, predana in ne morem verjeti, kako zelo se imava rada,’’ je pred približno tremi leti izjavil Ronnie, le nekaj mesecev po tej izjavi, julija 2008, pa je ljubljeno soprogo zapustil zaradi 20-letne ruske natakarice Ekaterine Ivanove, ki jo je spoznal v nekem londonskem nočnem klubu in v katero se je dokončno zaljubil takrat, ko mu je pozirala gola.

Z mladenko je najprej pobegnil na svoje irsko posestvo Kildare, a takoj, ko se je začela njegova ljubezenska zgodba z natakarico Ekaterino, je marsikdo sklepal, da kitarist ponovno pije in jemlje mamila. Te domneve so se izkazale kot resnične in Ronnie se je 16. julija 2008 prijavil v kliniko za zdravljenje odvisnosti od alkohola v Surreyju. Njegova novopečena srčna izbranka je medtem bivala v hotelu v neposredni bližini klinike, da sta se lahko čim pogosteje videvala. Stalno jo je zasipal s pozornostmi in darili, med drugim je dobila luksuznega srebrnega BMW-ja z voznikom.

‘’Vsem jo predstavlja kot svojo punco Kat. Res je, da sta skupaj videti zelo čudno, kot dedek in vnukinja, toda Ronnie je nor nanjo,’’ je povedal dobro obveščeni vir.

‘’Ronnie me ima rad in ne gre mi za denar. Žalostno je, ker sva prizadela njegovo in mojo družino, a midva sva se pač zaljubila,’’ pa je zatrjevala mlada natakarica, ki je britanskim medijem še povedala, da se je Ronnie odločil, da bo po končanem zdravljenju začel novo življenje. Njegova soproga Jo je namreč dolgo trdila, da bi Ronnie rad rešil njun zakon in da se bo vrnil domov, ker je dojel svojo napako. Njegova ruska ljubica pa je odgovarjala, da ni nikomur ukradla moža, ker se je glasbenik sam odločil, da bo zapustil Jo. Kot dokaz je medijem pokazala risbo, ki ji jo je zvezdnik poslal za rojstni dan. Narisal je njen portret s sporočilom, da je njegovo srce z njo, ne pa s soprogo. Poleg tega je roker ljubici obljubil, da ji bo kupil domačega ljubljenčka in da bosta najela skupni dom, menda pa je tudi prijateljem povedal, da ne namerava reševati 23 let trajajočega zakona. Govorilo se je celo o poroki in o tem, da bi se rad čim prej ločil od Jo ter obdržal čim večji del svojega premoženja, ki so ga takrat ocenili na 66 milijonov evrov. V želji, da bi bil ločitveni postopek čim prej končan, ji je prek svojih odvetnikov ponudil kar 3,7 milijona evrov na leto.

‘’Ronnie ve, da je njun zakon končan, rad pa bi naredil pravo stvar za Jo, čeprav se že več mesecev nista pogovarjala. Odvetnikom je rekel, naj ji dajo vse, kar hoče, saj mu ni mar za denar,’’ je povedal vir. Jo, ki je upala, da bo njenega moža vendarle srečala pamet in se bo vrnil k njej, ter njuna otroka Leah in Tyrone so bili tako besni, da se sploh niso hoteli pogovarjati z njim. Čeprav se je v začetku afere z mlado Rusinjo zdelo, da mu bo Jo odpustila nezvestobo, pa naposled vendarle ni bilo tako in novembra 2009 je zahtevala ločitev. Sodnik je odredil, da Jo ob ločitvi dobi dobrih sedem milijonov evrov, zato se je Ronnie odločil, da bo prodal dve posestvi, da ji je lahko izplačal to vsoto.

Težave v raju

Potem pa so se pojavile težave v raju z mlado Rusinjo. Najprej sta se sprla v svojem domu v Londonu, kjer naj bi Ekaterina celo grozila, da se bo ubila, zato je morala posredovati policija. Pozneje pa je sledil še en incident. Ronnie in Ekaterina sta se kar sredi ceste najprej pol ure prepirala, potem pa jo je zgrabil za lase in šal ter jo vlekel po cesti. Pri tem si je pošteno opraskala kolena, ko je bila na tleh, pa ji je grozil, da ji bo cigareto ugasnil kar na obrazu.

‘’Slišala sva žensko, kako kriči, in videla moškega, ki jo je držal na tleh. On se je drl nanjo, slišala pa sva tudi zvoke dušenja. Moj fant je stekel ven, da bi ji pomagal, in ugotovil, da gre za Ronnieja in Ekaterino,’’ je povedala rokerjeva soseda. Par se je menda sprl zato, ker mu Ekaterina ni dovolila, da bi se videval z bivšo soprogo Jo. Seveda so tudi v tem primeru posredovali možje postave, ki so zvezdnika zaradi družinskega nasilja odpeljali v pripor, naslednje jutro pa so ga po plačilu varščine izpustili. Čeprav strasti očitno ni primanjkovalo, se je njuna ljubezenska zgodba končala že po letu dni in pol. Njegovi otroci so si oddahnili, ko ni več obstajala možnost, da bi Ekaterina postala njihova mačeha. Ali imajo kaj bolj radi 29-letno brazilsko manekenko Ano Paulo Araújo, očetovo aktualno srčno izbranko, pa za zdaj še niso razkrili. Je pa zato Ronnie razkril, da v Ani ne vidi le sijajne priložnosti za pomlajevanje v postelji in zunaj nje, ampak tudi dober vpliv na svoje zdravje, saj mu pomaga, da ostaja na varni razdalji od steklenice. Sicer pa se šušlja tudi o poroki, ki pa je za zdaj še nismo dočakali.

Se pa je Ronnie, ki je v zadnjem času povsem spremenjen človek in menda jemlje tablete, ki naj bi mu pomagale zmanjšati željo po alkoholu, prav letos odločil, da se bo bivši ženi opravičil zaradi vsega, kar ji je storil.

‘’Ronnie se mi je opravičil. Rekel je, da mu je žal zaradi njegovega vedenja in vsega slabega, kar je naredil, jaz pa sem mu rekla, da mu oproščam in da sem mu oprostila že takrat. To je bilo čudovito, Ronnie se mi je prvič v življenju opravičil,’’ je pojasnila Jo. Na vprašanje, ali bi se bila teoretično še kdaj pripravljena pobotati in začeti na novo s 64-letnikom, pa je odgovorila, da ne: ‘’Včasih se počutim osamljeno in pogrešam razmerje, a nikoli več ne bi bila z Ronniejem. Kljub vsemu mi je ta situacija všeč, saj mi ni treba odgovarjati nikomur razen otrokom.’’

Legendarni Ronnie Wood, nekdanji sostanovalec Jimija Hendrixa, roker, ki mu je Keith Richards nekoč na čelo prislonil nabito pištolo, z nasmeškom pravi, da ve, kako bi se lahko glasil njegov epitaf: Človek, ki je igral in slikal za milijone … A ga ni nihče opazil.

Tim Jeras za revijo Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri