Rod Stewart je imel toliko žensk, da se mu je seks zagnusil

Glasbenik Rod Stewart, ki je pred dnevi praznoval 68. rojstni dan, ima poleg glasbe še eno veliko strast - ženske. Ljubice, punce in žene je zamenjeval kot po tekočem traku, zato ni čudno, da je danes ponosni oče kar osmih otrok, ki jih je dobil v razmerjih s petimi ženskami.

12. 1. 2013

Roderick David 'Rod' Stewart se je kot najmlajši od petih otrok škotskega gradbinca Roberta Stewarta in njegove soproge, Angležinje Elsie Gilbart, rodil 10. januarja 1945 v severnem Londonu.

Robert in Elsie sta se poročila leta 1928 in sprva tudi živela na Škotskem, kjer sta dobila prve štiri otroke, Mary, Peggy, Dona in Boba. V iskanju zaposlitve se je družina preselila v četrt Highgate v severnem Londonu, kjer je bil še med drugo svetovno vojno rojen bodoči roker. Ta je bil že od rojstva pravi srečko. Le nekaj metrov od njegove rojstne hiše je namreč padla nemška raketa, ki je uničila policijsko postajo:

"Imel sem veliko srečo, da bomba ni padla na našo hišo. Vse življenje me spremlja občutek, da skoraj sploh ne bi prišel na svet."

Družina Stewart je imela povprečne prihodke, Rod pa je bil kot najmlajši član precej razvajen otrok.

V šoli ni nikoli blestel in že v osnovni šoli ni opravil zaključnega izpita.

Ko se je njegov oče pri 65 letih upokojil in odprl kiosk, nad katerim so živeli, je začel delati v njem. V tistem obdobju je bil njegov najljubši konjiček sestavljanje maket železnic, do katerih strasti ni izgubil niti v zrelih letih, igral pa je tudi nogomet, najljubši šport v njegovi družini, in postal kapetan šolske ekipe. Poleg tega da so oboževali nogomet, so bili Stewartovi tudi oboževalci pevca Ala Jolsona, zato so pogosto vsi skupaj prepevali njegove uspešnice. Rod je zbiral njegove plošče, gledal njegove filme in prebiral knjige o njem, zato je bil Al prav gotovo velika motivacija, da se je začel ukvarjati z glasbo. V svet rokenrola pa je zaplaval zaradi hita Little Richarda z naslovom The Girl Can't Help It iz leta 1956. Za 15. rojstni dan mu je oče kupil prvo kitaro, prva pesem, ki se jo je Rod naučil zaigrati na njej, pa je bila folk skladba Worried Man Blues.

"Kdo ve, zakaj je oče mislil, da bo cenena španska kitara primerno darilo zame. Verjetno je padla s kakšnega kamiona in so mu jo ponudili za nižjo ceno. Požrl sem ponos in jo odnesel v šolo, kjer so imeli tudi drugi cenene kitare. Vsak dan smo med odmori igrali na šolskem igrišču. Naše izvedbe bi prav gotovo zvenele bolje, če bi znal vsaj eden izmed nas uglasiti kitaro," se Rod v avtobiografiji spominja, kako je nastala njegova prva skupina Kool Kats, v kateri je bilo sedem kitaristov in basist.

Šolo je zapustil pri 15 letih in kratek čas delal v tiskarni, ki je izdelovala tapete, a tudi tega posla mu ni uspelo zadržati dlje, ker boleha za daltonizmom oziroma barvno slepoto. Njegov oče si je želel, da bi iz sina naredil uspešnega profesionalnega nogometaša, zato je začel igrati v mladinski ekipi Brentforda, kluba iz tretje lige. Razvajenemu Rodu se ni dalo vstajati ob zori zaradi treningov, poleg tega pa mu ni bilo všeč, da je moral članom prve ekipe čistiti nogometne čevlje. Rod, visok 178 centimetrov, je tehtal le 57 kilogramov, kar je bilo definitivno premalo glede na višino, zato je stežka ohranjal korak z drugimi. Na treningih se je moral truditi bolj kot drugi, zato je zaradi pretiranih naporov pogosto bruhal. Kmalu je za vselej obupal nad športno kariero, s čimer je razočaral svojega očeta:

"Imel sem veščino, ne pa tudi potrebne navdušenosti. Glasbeno življenje je fizično vendarle manj zahtevno. Lahko se celo napiješ in igraš ter poješ naprej, v nogometu pa česa takšnega ne smeš storiti."

Njegova pot do zvezd je bila trnova. Po koncu športne kariere in na začetku glasbene se je odselil od doma in si kruh nekaj časa služil kot grobar. Ker ni imel nobenih delovnih izkušenj, razen znane nagnjenosti k izogibanju vsakemu resnemu poslu, je nekaj tednov kopal grobove na pokopališču Highgate. V poznih najstniških letih je razvil specifičen okus za oblačenje, ki je še danes njegov zaščitni znak:

"Na ulici Seven Sisters je bilo mogoče kupiti poceni oblačila. Oboževal sem stvari, kot so bolero s pasom na hrbtu in hlače na trapez, rad pa sem imel tudi čevlje iz komprimiranega kartona, ker je bilo usnje v tistem povojnem času slabo dostopno in zelo drago."

Takrat se je mladi Rod začel zanimati tudi za punce in seks, o katerem pravi, da je bil na stopnji poskusov in napak. Devištvo je izgubil pri 16 letih, in sicer v gozdičku s starejšo punco, ki je bila veliko obilnejša od njega.

Ta dogodek je bil navdih za pesem Maggie May:

"Ne morem z gotovostjo reči, koliko je bila starejša. Toda bila je dovolj stara, da je bila zelo razočarana nad tem, kako kratek je bil najin spolni odnos."

Tudi v vlogi upornika ni bil pretirano uspešen, saj se je kmalu vrnil v družinski dom. Ko je nekega večera s sostanovalci poskušal skuhati fižol in zažgal streho, ga je eden izmed gasilcev, ki je poznal njegovega očeta, odvlekel k staršem in jim rekel:

"Vaš sin je ravnokar zažgal streho."

Oče ga je takrat prvič in zadnjič v življenju udaril, mama pa je pograbila njegovo usnjeno jakno, dolčevito in smrdeče kavbojke ter vse skupaj zažgala.

"Po tej fazi sem postal moški, ki ga je bilo težko izgnati iz kopalnice," se spominja pevec in dodaja, da je skrivnost njegovega mladostnega videza v tem, da si od 17. leta v obraz vsakodnevno marljivo vtira vlažilno kremo.

Rod je z eno od svojih takratnih dam, študentko umetnosti Susannah Boffey, s katero je ljubimkal leta 1963, pri 17 letih dobil zunajzakonsko hčerko Sarah Streeter. Ker je bil brezposeln, njuno razmerje pa se je kmalu končalo, sta se Rod in Susannah odločila, da jo bosta dala v posvojitev:

"Ker ji nisem menjaval plenic, je spremljal v šolo, z njo pisal domačih nalog in podobno, sploh nikoli nisem imel občutka, da sem njen oče. Čeprav sva se v zadnjih nekaj letih, odkar so umrli njeni posvojitelji, precej zbližala, imam še vedno težave s tem, da se v elektronskih sporočilih, ki ji jih pošiljam, podpišem kot 'oče'. Počutim se precej krivega zaradi vsega skupaj."

Javnost je za Sarah izvedela v osemdesetih letih, šele pred nekaj leti pa jo je predstavil svoji družini.

"Nisem jezna nanj. Sploh nikoli nisem bila jezna, samo žalostna. Toda zdaj sem dozorela in dojela, da je bilo njemu prav tako težko kot meni," pravi Sarah, ki do 18. leta sploh ni vedela, da je njen oče slavni glasbenik, ki je pred svojo veliko selitvijo v Los Angeles štiri leta, med letoma 1971 in 1975, ljubimkal z modelom Dee Harrington.

Po njej si je omislil igralko Britt Ekland, s katero je bil med letoma 1975 in 1977. Oba sta gojila veliko strast do starin, Britt pa je bila nora tudi na ličenje. Make up je rada nanašala tudi na obraz svojega dragega, iz katerega so se njegovi kolegi iz skupine Faces zaradi tega stalno norčevali:

"Mislila je, da bova končala v zakonu, a na njeno nesrečo so me takrat močno zanimale tudi druge ženske, tako da mi ni padlo na pamet, da bi se ustalil." Ko je Britt leta 1977 odpotovala na dopust na rodno Švedsko, se je Rod še istega večera zapletel z igralko Liz Treadwell, njuno burno noč v nekem nočnem klubu pa je zabeležil paparac. Britt se je vrnila v Los Angeles, od Roda zahtevala, da ji vse prizna, in ubrala svojo pot:

"Britt je razširila moja obzorja na vseh področjih. Skupaj sva bila več kot dve leti in bila sva zelo povezana. Toda zdi se mi, da se je na koncu vse razvodenelo. Potem je od mene na sodišču zahtevala 12,5 milijona dolarjev."

Na koncu je njegov menedžer, ki je imel tudi zahtevno nalogo, da mu stalno predstavlja nova dekleta, nagovoril igralko, da je opustila tožbo, in tako sta dosegla zunajsodno poravnavo. Po koncu razmerja z Britt je Rodu v samo letu dni uspelo osvojiti številne dame, med katerimi sta dve precej izstopali. Prva je bila igralka Joanna Lumley, javnosti najbolj znana po svoji poznejši vlogi svetlolase Patsy v humoristični seriji Naravnost fantastično:

"Čeprav se je vsi spominjajo kot blondinke, želim, da se ve, da je imela temne lase, ko sem jo spoznal. Bila je izobražena in prefinjena. Kot takšna definitivno ni bila prva izbira za spremljevalko umazanega rokerja. Toda od nekdaj sem imel rad izzive."

Nekaj časa pa so ga stalno videvali v družbi najslavnejšega 'groupie' dekleta Bebe Buell, mame igralke Liv Tyler, ki ni ljubimkala le z Rodom in z Livinim očetom Stevenom Tylerjem, ampak tudi z Mickom Jaggerjem, Davidom Bowiejem, Jimmyjem Pageem, Iggyjem Popom, Elvisom Costellom, Jackom Nicholsonom in Warrenom Beattyjem. Desetletje prej si je bil Rod blizu tudi s kolegico Janis Joplin, a po njegovih trditvah ne tako, kot si je želela ona.

"Konec šestdesetih, ko sem bil s skupino Faces na eni izmed ameriških turnej, je bila stalno v bližini. Ni bila sramežljiva punca, ves čas se nam je poskušala približati in odvleči enega ali več izmed nas v posteljo. Toda brez uspeha. V tistem času smo se je bali," se spominja Rod, ki ga je v družbo pripadnikov hollywoodskega A-seznama, torej v krog ljudi, za katere je bilo uživanje kokaina nekaj vsakdanjega, vpeljala prva soproga Alana Hamilton:

"Pred skupino Faces nisem imel nobenih stikov s kokainom, na turneji pa je bil povsod okoli nas. Ker nam je kmalu uničil sluznico, smo si izmišljevali, kako bi ga lahko jemali še naprej, ker nismo hoteli nehati."

Z Alano se je zapletel na nekem žuru leta 1978. Skupaj sta se zabavala, opijala, drogirala ... Ko je zanosila, je Rod - kljub temu da si je želel otroka - postal paničen in jo med turnejo po Avstraliji prevaral. Toda Alana mu je vse oprostila in odločila sta se za poroko. Ker se je bal odziva staršev, je prosil kar svojo tajnico, da jim sporoči veselo novico. Kmalu je na svet prijokala njuna hčerka Kimberly, ki je danes stara 33 let in ki je pred nekaj več kot letom dni dobila hčerkico Delilah Genovevo, Rodovo prvo vnukinjo, katere oče je igralec Benicio del Toro. Kmalu po Kimberly ga je razveselil še sin Sean. Kljub temu da sta postala starša, sta se še vedno noro zabavala, na seznamih njunih povabljencev pa so bile največje zvezde, kot so Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Anjelica Huston, Linda Evans, Joan in Jackie Collins, Ryan O'Neal, Farrah Fawcett ... Rod ta del svojega življenja opisuje kot 'obdobje velikega Gatsbyja'. Za njun zakon, ki je trajal pet let, so bili usodni Rodov posel, njegova ljubezen do prijateljev in nogometa ter tudi njegova strast do lepih žensk. Alano je varal na vsakem koraku, med drugim tudi z modelom Kelly Emberg. To razmerje, v katerem se je leta 1987 rodila Ruby, je trajalo od leta 1983 do leta 1990. Seveda pa je varal tudi Kelly, in sicer z igralko Kelly LeBrock, zvezdo filma Ženska v rdečem.

Še danes se zelo dobro spominja trenutka, ko je spoznal svojo drugo soprogo, dolgonogo svetlolaso manekenko z Nove Zelandije. Njeno ime je Rachel Hunter. Ko jo je zagledal v nekem losangeleškem klubu, ga je, kot pravi, zapustil razum, iz njegove glave pa so izparele tudi vse njegove osvajalske fraze, ki so na prvo žogo vžigale pri drugih damah.

"Pristopil sem ji in naredil najbolj neumno stvar, kar sem jo lahko. Odigral sem eno izmed vaj, ki jih je izvajala v reklami za videokaseto z vajami. Za čuda ni vžgalo. Namenila mi je le pomilovalni nasmešek - a mi vsaj ni obrnila hrbta - in odšla," razlaga ta veliki zapeljivec, ki je tisto poletje leta 1990 postal pravi odvisnik od omenjene kasete, pri ustvarjanju katere sta sodelovali tudi Elle Macpherson in Cheryl Tiegs. Niti njega niti nje ni motila starostna razlika 25 let - Rod je bil star 45, Rachel pa jih še ni dopolnila 21. Le tri mesece po prvem srečanju, 15. decembra 1990, sta se poročila v prezbiterijanski cerkvi na Beverly Hillsu. Rodova sestra Mary trdi, da je že takrat čutila, da bo lepa Rachel nekega dne njenemu bratu zlomila srce, a je ni poslušal. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, danes 20-letna hčerka Renée in dve leti mlajši sin Liam. Družina ga je spremljala na vseh turnejah in vse se je zdelo popolno, on pa ji je bil za čuda ves čas zvest. Pred koncem leta 1998 pa mu je, ko ji je kazal fotografije naročenega pohištva, rekla, da je ne bo v bližini, ko bo pohištvo prispelo. Ko je ostal sam, se je, kot priznava, počutil kot tragičen romantik, zato je po hitrem postopku izgubil šest kilogramov. Stalno je ležal na kavču in celil zlomljeno srce. Iz nemoči in depresije se je poskušal izvleči s knjigami za samopomoč, hodil je na terapijo in vadil jogo.

Njegovo življenje pa je poleg žensk zaznamovala tudi bolezen.

Ko je šel maja 2000 na operacijo v Cedars-Sinai Medical Center v Los Angelesu, so njegovi predstavniki pojasnili, da se je odločil znebiti vozlička na glasilkah, februarja prihodnje leto pa je roker priznal, da je imel raka na ščitnici:

"Odšel sem na rutinski sistematski pregled in - kot vsakič - pričakoval, da bom hitro prišel iz bolnišnice. Takrat so mi sporočili, da moram na dodatne preiskave, ker so našli nekaj sumljivega na moji ščitnici. Po biopsiji je bilo vse jasno. Bil sem v šoku. No, na srečo pa je zdravnikom uspelo v celoti odstraniti karcinom in zdaj sem zdrav. Vsak, ki je doživel podobno izkušnjo, ve, da začneš takrat na življenje gledati drugače. Po operaciji sem potreboval devet mesecev, preden sem lahko začel spet peti. Bal sem se že, da bom za vedno ostal brez glasu. Strah pred tem je bil enak tistemu iz mladosti, ko sem se bal, da bom izgubil lase. Če sem iskren, mislim, da sem bil tudi v tem primeru srečko. Ko dobiš takšno diagnozo, se vprašaš, zakaj se je moralo to zgoditi ravno tebi, ko se pozdraviš, pa si zaželiš pomagati drugim."

In tako se je pridružil skladu City of Hope, ki financira raziskovanje zdravil za vse oblike raka, še posebej pri otrocih.

Ko je ozdravil zlomljeno srce in začel razmerje s svojo zdajšnjo soprogo Penny Lancaster, je njegovo družino skrbelo, da se bo ponovil enak scenarij kot z Rachel, hiter konec pa je napovedovala tudi Pennyjina družina. Zato se je pevec, da bi umiril razmere, odločil spoznati njenega očeta, odvetnika Grahama, ki je njegov vrstnik. Po ločitvi od Rachel je čutil, da je našel tisto pravo, a je bil kljub temu previden, zato je minilo kar precej časa pred prvim poljubom:

"Bil sem iskren do nje. Nisem se še bil pripravljen poročiti z njo in imeti otrok, ki si jih je tako močno želela. Pa tudi ona je morala zapustiti osebo, s katero je bila dolga leta, preden je spoznala mene. Tudi po tem, ko je končala to zvezo, sva nadaljevala počasi. Potem pa je prišel 11. september 2004, obletnica napada na svetovni trgovinski center. Pogovarjala sva se o vseh teh družinah, ki so nekoga izgubile, in preprosto sem ji rekel: Narediva otroka!"

Preden jo je zaprosil, je za dovoljenje in blagoslov prosil njenega očeta, pred izbranko pa je pokleknil v restavraciji Le Jules Verne na drugi platformi Eifflovega stolpa. Tisto noč sta spočela svojega prvega sina Alastairja, poročila pa sta se leta 2007 v mestecu Santa Margherita na italijanski rivieri, natančneje v kapelici, okrašeni z vrtnicami. Na drugega sina, Aidena, pa sta čakala precej dolgo, saj sta morala prestati tri postopke oploditve z medicinsko pomočjo:

"Ko mi je Penny sporočila, da je noseča, sem bil v Moskvi. Začel sem jokati od sreče, zajokala pa je tudi ona. Kot 67-letnik lahko obžalujem, da tako čudovitega zakona in teh čudovitih otrok nisem imel že prej, a to bi bil čisti pohlep. Velika tolažba in neskončen vir čudenja je, da so se te stvari sploh zgodile." Zdi se torej, da se je pevec končno povsem ustalil:

"V nekem obdobju je bilo moje ljubezensko življenje podobno kolodvoru. Ena dama se je izkrcala, le nekaj sekund po njenem odhodu pa se je vkrcala druga. V obdobju skupine Faces so se punce metale za nami. Vse skupaj je bilo tako pretirano, da se nam je seks v nekem trenutku precej zagnusil. Bilo mi je dovolj tega nesmiselnega seksa, hotel sem se zaljubiti."

Kljub vsemu pa Rod trdi, da je ostal v dobrih odnosih z vsemi svojimi bivšimi, razen z Britt Ekland, ki ga, kot pravi, še vedno sovraži.

Rod danes manj nastopa in v družinskem krogu uživa v sadovih svojega dela. V Los Angelesu ima razkošno vilo, njegova soseda pa sta igralca Denzel Washington in Sylvester Stallone. Garaže so polne avtomobilov, na njegovem gromozanskem posestvu pa živijo skoraj vsi njegovi otroci. Sin Liam poskuša postati profesionalni hokejist, hči Ruby ima, kot trdi ponosni očka, fantastičen glas, nadarjena pa je tudi za ples. Njegov najstarejši sin Sean, ki je star 32 let, pa je doživljal podobno noro fazo kot njegov oče. Pristal je na zdravljenju odvisnosti od mamil, zdaj pa si - na veselje svojega očeta - počasi organizira življenje in ga spravlja v red. Tudi Kimberly je začela hoditi na terapijo, nehala hoditi ven, si uredila svoje življenje in zasnovala družino:

"Otrokom moraš dopustiti, da ponavljajo tvoje napake. Nikoli jih nisem obsojal, ker sem šel tudi sam skozi vse to. Vendarle pa jim vedno povem, da jim bom ne glede na vse stal ob strani, ko jim bo spodrsnilo, in jim pomagal, da se spet dvignejo."

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia.si, Shutterstock