Robin Williams: Ločitev iztrga srce skozi denarnico

Življenje igralca Robina Williamsa je vse prej kot dolgočasno. Med drugim so ga zaznamovali skoki čez plot, dve ločitvi, odvisnost od alkohola in mamil, operacija srca, tretja poroka pri 60 letih in skorajšnji bankrot. Toda Robin se ni pustil zmesti in danes, pri 62 letih, uživa tako v zasebnem kot v poslovnem smislu.

“Ženske nikoli ne bi izdelale atomske bombe. Nikoli ne bi izdelale orožja, ki ubija, ne, ne. Izdelale bi orožje, ki poskrbi, da se nekaj časa počutiš slabo.”              (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2014

Letos je posnel kar pet filmov, med drugim romantično komedijo Velika poroka, ki smo jo spomladi lahko gledali v naših kinih in v kateri je upodabljal duhovnika Monighana,

Velika poroka

.. in dramo The Butler, v kateri je imel veliko resnejšo vlogo, saj je utelesil 34. ameriškega predsednika Dwighta D. Eisenhowerja, hkrati pa igra glavno vlogo v CBS-ovi seriji The Crazy Ones.

Robin

Legendarni igralec Robin Williams torej kljub ne ravno rosnim 62 letom še vedno dela s polno paro.

Biografija marljivega zvezdnika razkriva, da se je kar nekajkrat zgodilo, da je posnel več, tudi po šest filmov na leto.

Režiserji očitno menijo, da je kot vino - starejši ko je, boljši je. Vprašanje pa je, ali imajo podobno mnenje o njem tudi ženske, ki so imele opravka z njim.

Robin ima za seboj namreč dva propadla zakona, ki sta se med drugim končala tudi zato, ker je skakal čez plot in imel težave z odvisnostjo, in zaradi katerih je moral kar pošteno zavihati rokave, da je nekdanjima soprogoma lahko izplačal vrtoglavo visoko preživnino.

Kljub negativnim izkušnjam z zakonskim življenjem pa se je pred tremi leti še tretjič oženil.

Susan

Pred oltar je popeljal 13 let mlajšo Susan Schneider in fotografije para o njuni skladni zakonski skupnosti povedo več kot tisoč besed. Očitno se je ta briljantni komik vendarle nekaj naučil iz lastnih napak.

Otroštvo v znamenju selitev

Robin McLaurin Williams se je rodil 21. julija 1951 v Chicagu v ameriški zvezni državi Illinois.

Njegova mama Laura McLaurin Smith, doma iz New Orleansa, je bila prava lepotica in je v mladosti delala kot fotomodel, oče Robert Fitzgerald Williams pa je bil eden od vodilnih ljudi v avtomobilskem podjetju Ford Motor Company.

Zaradi očetovega posla je večino otroštva preživel v znamenju selitev, naposled pa se je družina vendarle ustalila v kalifornijskem mestecu Woodacre, kjer je obiskoval srednjo šolo Redwood in leta 1969 maturiral.

Robin, ki je odraščal ob starejših polbratih McLaurinu in Robertu Toddu, je bil zelo sramežljiv deček. Prva oboževalka je bila njegova mama, pred katero je kot petletni deček oponašal svojo babico.

Šele v srednji šoli je dobil nekaj samozavesti in postal priljubljen zaradi smisla za humor, ki ga je - kot je nekoč pojasnil - razvijal z namenom, da bi dobil nove prijatelje in se branil pred agresivnimi šolskimi kolegi.

A tudi takrat si še ni mislil, da bo postal igralec, kar dokazuje tudi to, da je vpisal študij političnih znanosti. Že po prvem letniku pa si je premislil in začel študirati igralstvo. To je bila pametna odločitev, saj si je kmalu izboril štipendijo za ugledno newyorško igralsko akademijo Juilliard.

Tam je bil tri leta njegov tutor igralec John Houseman, ki je med 20 študenti izbral samo dva, ki ju je še naprej poučeval v naprednem programu.

To sta bila Robin Williams in Christopher Reeve, ki je pozneje upodobil Supermana in s katerim je bil Robin v tesnih prijateljskih stikih vse do njegove smrti leta 2004.

Reeve

Prva ljubezen

Robin se je prav med študijem tudi prvič zaljubil. Leta 1976 je obiskal komedijantski klub Holy City Zoo, kjer je za točilnim pultom spoznal Valerie Velardi, ki je delala kot natakarica.

"Če je bila to ljubezen na prvi pogled? Prej bi rekel, da je bilo to čisto poželenje. Val se mi je s svojimi neapeljskimi koreninami zdela zelo seksi, čeprav sploh ni bila izzivalno oblečena," se spominja Robin, ki je bil povsem nor na to natakarico.

Pozneje se je celo izkazalo, da je potreboval prav njo. Bila je namreč trmasto dekle z materinskim odnosom do Robina, ki je bil v tistem obdobju kaos na dveh nogah.

V tem neurejenem življenju mu je dajala glavno oporo, tako v zasebnem kot profesionalnem smislu. Naokoli je delila njegove promocijske materiale in mu tako pomagala, da je v Los Angelesu našel klube, v katerih je nastopal kot stand-up komik.

"Val me je podpirala, me ohranjala pri zdravem razumu in me, kar je še pomembnejše, osrečila. Žrtvovala se je, zanemarila je lastno kariero, da je meni pomagala graditi mojo. Bila je moja ljubica in hkrati najboljša prijateljica, ki sem jo kdaj imel," opisuje prvo veliko ljubezen, s katero se je poročil po dveh letih razmerja.

Robin

Večno zvestobo ji je prisegel 4. junija 1978 v bližini kalifornijskega mesteca Tiburon. Zanimivo je, da sta Robin in Valerie skupaj tudi zaigrala, in sicer leta 1980 v filmski predelavi priljubljene risanke Popaj.

Robin je igral glavnega junaka Popaja, Valerie pa je pripadla stranska vloga Cindy.

Popaj

Tri leta pozneje, ko sta s honorarji od nastopov v različnih televizijskih serijah že dodobra napolnila domači proračun, sta postala starša. Njun sin Zachary Pym 'Zak' je luč sveta ugledal 11. aprila 1983, a družinska sreča na žalost ni trajala dolgo.

Prva ločitev

Robin se je v zanosu prvih uspehov namreč vdal alkoholu, pozneje pa se je razvedelo, da je bil odvisen tudi od kokaina.

Prvi znaki, da ima težave z odvisnostjo, so se pokazali že spomladi 1982, po divji zabavi s kolegoma Robertom De Nirom in Johnom Belushijem.

Igralska trojica je v nekem bungalovu preživela divjo noč, dan pozneje pa so Belushija našli mrtvega. Kriminalistična preiskava je pokazala, da so prijatelji noč prej jemali mamila in da je nesrečni Belushi vzel prevelik odmerek mešanice kokaina in heroina.

"Belushijeva smrt je bila dovolj močan razlog, da sem mamila pustil pri miru. In tudi policijska preiskava je delovala motivacijsko. Če bolje pomislim, je odvisnost od kokaina način, na katerega ti bog sporoča, da služiš preveč denarja," je tedaj izjavil Robin, ki se je znebil ene razvade in se predal drugi - ženskam.

Samo leto dni po rojstvu sina je v njegovo življenje vstopila še ena natakarica. To je bila Michelle Tish Carter.

Po dveh letih afere ga je tožila, ker naj bi jo okužil s herpesom simpleksom, spolno boleznijo, zaradi katere je imela menda zdravstvene težave.

Po sodni poti je poskušala dobiti gromozansko odškodnino, njegova soproga Valerie pa je začela počasi izgubljati živce. Leta 1987 sta Robin in Valerie začela živeti ločeno, leto dni pozneje pa je ona vložila zahtevo za ločitev.

Za to se je odločila po tem, ko je izvedela, da se je njen soprog zaljubil v Marsho Garces, takratno varuško njunega sina.

"Ločitev? Aha, ja! To je beseda, ki v prevodu pravzaprav pomeni odrezati soprogu jajca skozi njegov žep," je Robin duhovito opisal to, da je moral nekdanji soprogi izplačati pravo bogastvo.

Očitno pa ločitev zanj ni bila dovolj dobra šola, saj je bil že čez slabih šest mesecev ponovno poročen.

Usodni 'da' je 30. aprila 1989 dahnil že omenjeni pet let mlajši Marshi Garces, nekdanji filmski producentki, ki je bila takrat že nekaj mesecev noseča. Skromno poroko s 30 svati sta imela ob jezeru Tahoe v Kaliforniji.

Robin

Hčerka Zelda Rae se je rodila 31. julija 1989, 25. novembra 1991 pa je družinico razveselil še sin Cody Alan. V tistih letih je Robin že postajal spoštovan hollywoodski igralec.

Leta 1987, torej v času, ko mu je začel razpadati prvi zakon, je v komični vojni drami Dobro jutro, Vietnam mojstrsko odigral vlogo radijskega voditelja, za katero je osvojil zlati globus v kategoriji najboljšega igralca in bil nominiran za nagradi BAFTA in oskar.

Leta 1998 osvoji oskarja

Profesionalne uspehe pa je nizal tudi v naslednjih nekaj letih. Nominacijo za oskarja si je prislužil tudi z vlogo v drami Društvo mrtvih pesnikov, komična fantazijska drama Kraljevi ribič mu je prinesla zlati globus za najboljšega igralca in nominacijo za oskarja, leta 1992 je 'posodil' glas Disneyjevi risanki Aladin in bil nagrajen s posebnim zlatim globusom, potem pa so sledile komercialne uspešnice, kot so Očka v krilu, Jumanji in Ptičja kletka.

Robin

Leta 1998 pa je končno osvojil oskarja, in sicer za stransko vlogo v svojem najljubšem filmu, drami Dobri Will Hunting.

Robin

Tudi takrat pa je za njegovim uspehom stala skromna in ponižna ženska. Po poroki je Marsha namreč postala njegova tajnica in mu pomagala, da je svoje z obveznostmi prenatrpano poslovno življenje spravil v red.

V tistem obdobju je delal s polno paro in bil povsem 'čist', saj je že zdavnaj opustil vse nevarne razvade.

Postal je zrel, imel je ime, slavo in veliko denarja, zato je že pred tem, leta 1992, z zunajsodno poravnavo končal tudi spor z Michelle Tish Carter. Ta je od njega zahtevala odškodnino v višini 6,2 milijona dolarjev, vsote, ki ji jo je izplačal, pa ni želel razkriti.

Danes priznava, da vsega tega ne bi zdržal, če mu ne bi ob strani ves čas stala soproga Marsha:

"Bil sem povsem izgubljen, potem pa me je Marsha 'resetirala' z besedami: 'Poslušaj, ti budala! Čemu vse te afere? Po čem neki hrepeniš? Zbudi se!'

Začel sem dojemati, da postajam častna oseba, in za vse dobro, kar se mi je dogajalo, se lahko zahvalim njej. V zasebnem in profesionalnem smislu me je s čiste ničle popeljala v višave.

Z njo sem našel vse, po čemer sem težil - stabilnost, zanesljivost, intimnost in prostor, da bolje spoznam samega sebe."

Zelo težko obdobje

Kljub vsem tem slavospevom pa se je tudi ta zakonska idila končala. 9. avgusta 2006 je njegov predstavnik sporočil, da je Robin po 20 letih treznosti začel znova piti, zato se je odločil za zdravljenje v kliniki v Newbergu v Oregonu.

V tistem obdobju je v kinih igralko kar pet njegovih filmov, med njimi tudi uspešnica Noč v muzeju in avanturistična družinska komedija Očka, ne ga srat!.

Po dveh mesecih zdravljenja se je domov sicer vrnil trezen, a zakon z Marsho je kljub temu začel počasi razpadati.

Marca 2008, po 19 letih skupnega življenja, je Marsha namesto proslave obletnice poskrbela za začetek ločitvenega postopka, kot razlog za ločitev pa je navedla nepremostljive razlike.

Tokrat je moral Robin nekdanji soprogi izplačati kar 30 milijonov ameriških zelencev odškodnine. Ob tem velja poudariti, da se je v njegovem zasebnem življenju že nekaj let prej zvrstilo kar nekaj žalostnih dogodkov.

Leta 2001 mu je umrla mama,

mama

... tri leta pozneje je izgubil dobrega prijatelja Christopherja Reeva, avgusta 2007 pa zaradi težav s srcem še starejšega polbrata Roberta Todda.

Sledila je ločitev od Marshe, že spomladi 2009 pa je tudi Robin zaradi težav s srcem pristal v kliniki v Clevelandu, kjer so ga uspešno operirali.

Poroka s Susan

Po vrnitvi iz bolnišnice ga je skrbno negovala grafična oblikovalka in lastnica podjetja Critical Eye Design Susan Schneider, ki jo je spoznal tik pred odhodom v bolnišnico:

"Spoznala sva se v trgovini z računalniki. Na sebi sem imel maskirne hlače, ona pa je pristopila in me vprašala:

'In kako vam gre s temi maskirnimi hlačami? Vam pomagajo?' Odgovoril sem ji: 'Če ste me opazili, očitno pomagajo.' In dodal: 'Vem, da to zveni kot najhujši možni način osvajanja, a mislim, da vas od nekod poznam.' Susan je odgovorila: 'Aha! Tudi jaz vas!'

Dojela sva, da imava podoben smisel za humor. Takoj me je osvojila."

Ko sta se 23. oktobra 2011 poročila, je bil on star 60, ona pa 47 let. Tretjič se je pred matičarjem pojavil v kalifornijskem mestecu St. Helena, kjer so bili med svati tudi številni hollywoodski zvezdniki, med drugim slovita režiserja Steven Spielberg in George Lucas.

Poroka naj bi bila skrivnost, a je njegova hčerka Zelda na Twitterju objavila veselo novico:

"Naj se poročna norija začne!" Ko so ji prijatelji začeli pisati čestitke, pa jim je odgovorila: "Hvala, a ne gre za mojo poroko. Malo pišem o očetovi poroki!"

Nekaj dni po poroki sta mladoporočenca odpotovala na medene tedne v Pariz, pred nekaj meseci pa se je igralec v javnosti razgovoril o finančnih težavah.

Pojasnil je, da je pred bankrotom in da nujno potrebuje denar. Da bi poplačal dolgove, je moral celo prodati hišo za 35 milijonov dolarjev, prisiljen pa je bil prodati tudi ranč v Kaliforniji: "Moram plačati račune, zato bom prodal tudi ranč v Napa Valleyju. Ne morem si ga privoščiti."

'Uničili' naj bi ga prav obe ločitvi: "Ločitev je draga. Včasih sem se zafrkaval, da bom alimentacijo (alimony) začel imenovati kar 'ves denar' (all the money). Ločitev ti preprosto iztrga srce skozi denarnico."

Sicer pa Robin s tretjo soprogo živi v San Franciscu, in sicer v vili ob oceanu:

"Uživam s Susan. Upam, da je tokrat za vedno. Toliko mi je pomagala, poleg tega pa je še lepa. Dolgo sem bil sam, zato vem, kako srečen sem zdaj. Ločitve so res drage in jaz sem se ločil dvakrat. Dovolj mi je. Najbolj ponosen sem, da imam tri čudovite otroke."

Napisal: Tim Jeras (za Story)