Robert Downey mlajši: Težave z mamili so le še preteklost

Eden od pomembnih razlogov, da so številni v naših kinih nestrpno pričakovali akcijsko znanstveno fantastično pustolovščino Maščevalci, je nedvomno tudi ta, da v njej igra genialni Robert Downey mlajši, ki vedno znova navdušuje.

1. 7. 2012

Še pred desetimi leti so ljudje ob omembi Roberta Downeyja mlajšega zdolgočaseno odmahnili z roko.

Bil je le še eden v dolgem nizu propadlih talentov, igralec, ki ni znal prenašati bremena slave in se je podal po poti alkohola in kokaina. Torej po poti, po kateri so se podali (in se nikoli več vrnili) že mnogi hollywoodski zvezdniki pred njim. Če hočeš premagati odvisnost in se vrniti iz pekla opojnih substanc, je potrebna železna volja. In Robert jo je očitno imel, saj je mračnjaško preteklost pustil za seboj in se dvignil kot feniks iz pepela. Ob tem pa ni nikoli pozabil težav, v katerih je bil. Ko je njegov kolega in prijatelj Mel Gibson 'ponorel', je bil prav on prvi, ki ga je poklical in mu ponudil pomoč.

"Nihče ni popoln," je rekel slavnemu igralcu in režiserju ter dodal: "Dobrodošel v klub. Pa poglejva, kaj lahko storiva za naju."

Samo pravi alfa moški zna priznati svoje težave, jih premagati in ponuditi roko prijateljstva in pomoči tistim, ki neusmiljeno drvijo proti dnu. In 174 centimetrov visoki Robert Downey mlajši vsekakor je pravi alfa moški, človek, v čigar koži bi se mnogi radi znašli vsaj za en dan.

Tudi žensk, ki bi svoje fante in soproge za en dan takoj z veseljem zamenjale z Robertom, ni ravno malo. Bad boy z dobrim srcem na velikih platnih, bad boy z dobrim srcem v resničnem življenju. To v prevodu pomeni: vaba za ženske. Kljub vsemu temu pa so ljudje - kot sam pravi - zmedeni, ko gre za njegovo spolno usmerjenost. Širijo se namreč ugibanja in govorice, da je biseksualec, ki pa ga niti najmanj ne motijo oziroma se z njimi sploh ne obremenjuje. Priznava, da je seksualnost precej 'sivo področje' v njegovem življenju, zato ga sploh ne preseneča, da večini ljudi ni jasno, ali je homoseksualec, biseksualec ali pa ima vendarle rad samo ženske. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je pogosto nosil milo rečeno nenavadne kombinacije oblačil, ki so bile dovolj, da so se sprožile govorice ...

"Veliko mojih znancev misli, da sem ekscentrični biseksualec, a me to ne moti, zdi se mi povsem v redu. Dobro je, če nimaš težav s seksualnostjo, a tak se moraš roditi," pravi Robert, ki mu ni mar, kaj si drugi mislijo o njem:

"Mojo identiteto so ustvarile zastrašujoče sile in edino, kar lahko storim, je, da se ne vmešavam v to identiteto."

Njegov lik Tonyja Starka iz akcijske domišljijske pustolovščine Iron Man je za mnoge še danes najboljši lik, ki smo jih kdaj videli na velikih platnih.

Inteligenca, govor, zaradi katerega mu sledijo mase, neposrednost in šarm, zaradi katerega se ženskam omehčajo kolena ... Ali nismo pravkar našteli vsega, kar odlikuje pravega frajerja?

Bilo je še nekaj drugih genialnih likov, ki jih je utelesil, kot so legendarni detektiv Sherlock Holmes, Kirk Lazarus iz akcijske parodije Tropski vihar in vsi preostali bad boyi z določenimi slabostmi A prav Tony Stark je lik, ki je najbolj podoben Robertu. Edina razlika je v tem, da ima Robert slabši okus za ženske, čeprav se lahko pohvali, da mu je posteljo grela lepa igralka Marisa Tomei, pa tudi zdajšnja soproga Susan Levin ni ravno slaba. Vsekakor pa se mu je 'zalomilo' pri anoreksični igralki Calisti Flockhart in pri njeni stanovski kolegici Sarah Jessici Parker, ki je po mnenju številnih ena najbolj iritantnih žensk v svetu šovbiznisa. Spoznal jo je leta 1984, ko so jo za vlogo v glasbeni drami Footloose filmski kritiki razglasili za najboljšo mlado igralko. Takrat se je prvič v življenju tudi resno zaljubila, in sicer prav v Roberta. Sedem let sta živela skupaj, in to je bilo zanjo najbolj burno obdobje, saj se je zaradi nagnjenosti k alkoholu in mamilom njegovo ekscesno obnašanje še stopnjevalo. Ljubezen med njima je počila leta 1991 in morda je bil razlog za konec njune ljubezenske zveze tudi njegova obsedenost s penisom, ki jo je priznal veliko pozneje.

"Bil sem kompulziven serijski masturbator. No, to je bilo najbolje, kar sem lahko bil. Ta organ sem res ogromno uporabljal," je razkril in dodal, da je sam sicer že prerasel to navado, da pa je večina odraslih moških obsedena s seksom:

"Zame to ni več motivacijski faktor. Moj zakon s Susan je zame svet. Fantje si skoraj vedno želijo seksa. Če imajo punco, bi radi seksali z njeno prijateljico. No, jaz pa nisem tak!"

Kakorkoli že, dejstvo je, da je njegov šarm porednega fanta vedno navduševal dekleta in ženske, tudi takrat, ko je bil na dnu, ko mu je bilo druženje z belim prahom pomembnejše od vsega in ko je prizorišča snemanj filmov zamenjal z življenjem izza rešetk. Še posebej zato, ker ni bil zloben človek, ki bi se ga bilo treba bati, ampak le človek s težavami, ki je uničeval samega sebe. In ženske imajo najraje prav bad boye, za katere mislijo, da jih lahko samo in edino one popeljejo na pravo pot. Na koncu je prav takšno tudi našel, saj je njegova soproga Susan po njegovih besedah edini razlog, da je 'čist' že osem let. Preteklost, ki je ne skriva, pa bo še naprej skrbela za njegov imidž bad boya, zato bo verjetno za vse večne čase ostal frajer, ki bo ženske spravljal ob pamet.

Robertu Downeyju mlajšemu, rojenemu 4. aprila 1965 v New Yorku, ki ima še starejšo sestro Allyson, je bila kariera igralca pravzaprav zapisana v zvezdah.

Že pri petih letih je zaigral v komediji Pound svojega očeta Roberta Downeyja starejšega, ki je igralec, producent in režiser eksperimentalnih filmov, njegova mama Elsie Ford pa je prav tako igralka. Še je igral v očetovih filmih, kot desetletni deček pa je začel obiskovati tudi baletni tečaj. V najstniških letih se je vpisal v ekskluzivno igralsko šolo v Velikem jabolku in srednjo šolo obesil na klin, da se je lahko povsem posvetil igralstvu. Čeprav se je izkazal kot izvrsten komik in imitator, se je njegovo kratkotrajno sodelovanje z legendarnim šovom Saturday Night Live izkazalo kot neuspešno. Filmsko občinstvo je nase prvič resneje opozoril z vlogo v drami Tuff Turf, v kateri mu je družbo delal James Spader. Sledile so vloge v najstniški znanstvenofantastični komediji Ta čudna znanost, romantični komediji The Pick-up Artist in drami Manj kot nič, hkrati pa je postal del zloglasne druščine Brat Pack, kot so ji tedaj pravili. V njej so bili med drugim še Emilio Estevez, Judd Nelson in Rob Lowe. To so bili mladi igralci, ki so se zabavali brez meja.

Po odličnih kritikah za vlogo v filmu Manj kot nič je začel dobivati glavne vloge v večjih filmih, kot so romantična komedija Chances Are, akcijska komedija Air America in komedija Žajfnica, njegov talent pa je bil v globalnem smislu opažen šele po vlogi v biografskem filmu Chaplin. Za vlogo v filmu o Charlieju Chaplinu je bil nominiran za zlati globus in oskarja. Čeprav so bile v njegovem življenju praktično ves čas prisotne težave z alkoholom in mamili, je bil še naprej željan uspeha, zato se je v tistem obdobju med drugim naučil igrati violino. Zahvaljujoč vlogam v fantazijski komediji Srce in duše, romantični komediji Samo ti, akcijski kriminalki Rojena morilca in drami Kratke zgodb je njegova zvezda začela sijati čedalje močneje.

Ko bi se moral prebiti v sam vrh Hollywooda, pa ga je kokain premagal in prevzel nadzor nad njegovim življenjem. Da ima težave z opojnimi substancami, ni bila nobena skrivnost. Ravno tako kot danes tabloide s svojimi ekscesi polni Lindsay Lohan, jih je Robert v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Njegove mojstrske vloge so po hitrem postopku zasenčile novice o aretacijah.

Med letoma 1996 in 2003 je imel neštetokrat opravka z možmi postave, na policijskih postajah pa se je med drugim znašel zaradi posedovanja mamil, nošenja orožja, natančneje nabitega magnuma, in motenja posesti, ko je pod vplivom mamil vlomil v hišo družine, ki je seveda ni poznal, in zaspal v postelji njihovega otroka. Večkrat se je neuspešno zdravil in čas preživljal tudi za rešetkami. Nekoč je v okrožnem zaporu v Kaliforniji preživel kar leto dni. Po vseh teh incidentih so ga šefi filmskih studiev dolgo ignorirali, naposled pa je vendarle dobil veliko priložnost, in sicer v priljubljeni odvetniški seriji Ally McBeal. V njej je še enkrat pokazal neverjetno nadarjenost, a na žalost tudi smisel za samouničevanje. Prišlo je namreč še do ene aretacije, zaradi katere so ga ustvarjalci omenjene serije vrgli na cesto.

Težave z alkoholom in mamili, ki so za senzacij željne medije prišle kot naročene, so mu skoraj uničile kariero, a nadarjeni zvezdnik si je nekako uredil zasebno življenje in se začel z manjšimi vlogami vračati na sceno. Sreča se mu je končno nasmehnila leta 2003, ko mu je kolega in prijatelj Mel Gibson ponudil vlogo v muzikalu Pojoči detektiv. Končno trezen in 'čist' se je dokončno podal na pot vrnitve. Na snemanju trilerja Gotika je spoznal svojo bodočo ženo, producentko Susan Levin, ki je bila zanj še en razlog več, da je nadaljeval.

V intervjujih kar ni nehal hvaliti svoje seksi srčne izbranke, s katero se je poročil 27. avgusta 2005 in zaradi katere je v njem vzklila želja po še enem otroku. Iz zakona z igralko in pevko Deborah Falconer ima namreč 18-letnega sina India, 7. februarja letos pa mu je Susan povila dečka, ki sta mu presrečna starša nadela ime Exton Elias.

Pa se vrnimo še malo v preteklost. Po filmu Gotika sta med drugim sledili vlogi v komični kriminalki Cmok cmok, bang bang in v zgodovinski drami Lahko noč in srečno, potem pa je končno zažarel še v zares razvpitem filmu, trilerju Zodiak. Kljub vsemu temu za leto njegovih velikih uspehov velja leto 2008. Ko je v javnost privrela informacija, da bo odigral glavno vlogo v spektaklu Iron Man, oboževalci stripa niso bili navdušeni. V nasprotju z njimi so bili producenti filma prepričani, da bo podobnost med Robertom Downeyjem mlajšim in Tonyjem Starkom, glavnim likom, ki ga tolmači, recept za uspeh. In imeli so še kako prav, saj je bil Iron Man prava uspešnica, ki je na svetovnem trgu zaslužila več kot 600 milijonov ameriških zelencev. Tako kritiki kot gledalci so bili navdušeni, Robert pa je nenadoma postal tisto, kar mu je bilo usojeno že od malih nog - svetovni zvezdnik. Sila uspešno leto 2008 je končal s še eno neverjetno vlogo, ko je upodobil Kirka Lazarusa v filmu Tropski vihar. Vloga Avstralca, ki zaradi vloge spremeni barvo kože in postane črnec, je izzvala precej kontroverznosti, čeprav gre za komedijo oziroma parodijo, premalo pa bi bilo, če bi rekli, da jo je Robert odigrali briljantno. Z vlogo si je prislužil nominaciji za zlati globus in oskarja, revija Entertainment Weekly pa ga je razglasila za igralca leta.

Igralec ni počival na lovorikah, ampak je še nizal uspehe.

Sloviti britanski režiser Guy Ritchie, znan tudi kot nekdanji soprog kraljice popa Madonne, je za vlogo v svoji akcijski pustolovščini Sherlock Holmes hotel izključno Roberta, ki je ponovno zablestel tudi v drugem delu filma Iron Man, da ne bi pozabil svojih komedijantskih začetkov, pa je v družbi Zacha Galifianakisa zaigral v komediji Draga, počakaj, sem na poti. Po tem ko je pred nedavnim ponovno utelesil slavnega detektiva v akcijski pustolovščini Sherlock Holmes: Igra senc, ga trenutno lahko gledamo v akcijski znanstvenofantastični pustolovščini Maščevalci. Že drugo leto pa nas bo razveselil kot briljantni izumitelj in heroj Tony Stark, saj si bomo v kinih lahko ogledali tretje nadaljevanje filma, ki ga je izstrelil med zvezde, Iron Mana.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri