Robert Downey mlajši: Pri osmih letih z očetom kadil marihuano

Robert Downey mlajši, ki ga v naših kinih lahko gledamo v komediji Šef, se je kot eden od redkih igralcev pobral z dna, na katerem je pristal zaradi odvisnosti, in se znova zavihtel med zvezde. Na tej trnovi poti od pekla do raja pa je dopustil, da so opojne substance nadzorovale njegovo življenje, kar ga je večkrat drago stalo.

"O igralstvu vem zelo malo. Sem le neverjetno nadarjen slepar." (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2014

Njegova življenjska zgodba ima vse lastnosti scenarija hollywoodske kinematografske uspešnice - nadarjen mladi igralec zaradi težavnega značaja in boemskega družinskega okolja skrene s prave poti v svet mamil in razuzdanega življenja, se vsakič znova za las izogne smrti, v trenutku, ko že vsi pomislijo, da je njegove kariere in življenja konec, pa vstane in osvoji svet.

Robert Downey mlajši je večji del kariere preživel na naslovnih straneh tabloidov, po eni strani zaradi mojstrskih predstav v hollywoodskih filmih, po drugi strani pa zaradi bitke z zakonom in prepogostih padcev v pekel narkotikov in opiatov, zaradi katerih se je večkrat znašel na sodišču, v rehabilitacijskih centrih in celo v zaporu.

Samozavest, vztrajnost, trdno prepričanje, da se lahko osvobodi svojih demonov, ogromna podpora kolegov in druge soproge Susan pa so mu vendarle pomagali, da mu je v kombinaciji s svojim neponovljivim igralskim talentom in divjim smislom za humor uspelo premagati odvisnost in pustiti globoko sled v svetu kinematografije.

Umetniška družina

Robert John Downey mlajši se je rodil 4. aprila 1965 v New Yorku, natančneje na Manhattnu. Je mlajši od dveh otrok umetniške družine Downey, ki je imela že od njegovega rojstva ogromen vpliv na potek njegovega življenja. Oče Robert Downey starejši je igralec, scenarist in neodvisni producent ter režiser bizarnih in ekscentričnih filmov, mama Elsie Ford pa pevka, plesalka in igralka, ki se je pojavljala v stvaritvah svojega soproga.

In tako se je tudi Robert, ki je bil od malih nog naučen, da se mora bolj bati povprečnosti kot neuspeha, zaljubil v umetniški svet, ki s seboj nosi vsakodnevno nestabilnost in edinstven odmerek adrenalina. Čeprav je trdil, da je igralstvo vzljubil, ker ga je navdihovala mama, je bil v resnici oče tisti, ki ga je uvedel v svet sedme umetnosti. Že pri petih letih se je pojavil v očetovem filmu Pound, dve leti pozneje pa še v Greaser's Palace.

Ker je v očetu videl nekakšnega idola, se je na vse načine trudil, da bi se zbližal z njim. In tako je že pri osmih letih skupaj z očetom začel kaditi marihuano! Takrat se je - kot je pojasnil pozneje - med njima ustvarjala nekakšna skrivna povezanost v odnosu oče-sin.

"Ko sva se z očetom skupaj drogirala, je s tem ravnanjem želel pokazati, da prav vse deli z menoj. Na edini način, ki ga je poznal, mi je hotel dati vedeti, kako zelo me ima rad," je v nekem intervjuju dejal Robert, ki ima še starejšo sestro Allyson. V njihov družinski dom so pogosto prihajali najrazličnejši umetniki, zato sta film in produkcija postala del njegovega vsakdana. Takrat se je Robert, zanesen in opit s svojim mikrokozmosom, nezavedno vse bolj pomikal k stranpotem.

"Takrat smo mislili, da živimo v kulturi laži, in zakaj bi bili hinavci? Zdaj pa večkrat pomislim, da bi morali biti, namesto da smo pred realnostjo bežali z uživanjem mamil," je pozneje izjavil zvezdnik. Za njegovo nesrečno usodo je v velikem delu odgovoren oče, ki pa mu je Robert - kot pravi - vendarle vse oprostil: "Če oče ne bi ravnal tako, kot je, bi bil morda boljši starš, a jaz ne bi postal to, kar sem danes. Mislim, da je pomembno, da delaš napake, da jih pozneje ne bi ponavljali tvoji otroci."

Ker je živel v tem boemskem okolju in ker se je z družino v iskanju dela in navdiha pogosto selil, je dobil veliko prijateljev, med njimi tudi Richarda Halla, ki se je proslavil kot glasbenik Moby, in tudi znanje, ki mu je pozneje pomagalo, da mu je uspelo kot igralec. V Londonu je igral v številnih gledaliških predstavah, vpisal pa se je tudi v šolo klasičnega baleta, v kateri je - kot je priznal pozneje - večino časa stal v kotu, ker se je vedel kot kreten.

Ko sta se starša ločila, je Robert nekaj časa živel z mamo v enosobnem stanovanju v New Yorku in se trudil, da bi se čim več angažiral v gledališču. Ker se je rad družil z vrstniki, mu je mamino stanovanje kmalu postalo premajhno, saj vanj ni mogel pripeljati svoje družbe. Po dveh letih se je zato preselil k očetu in sestri v Los Angeles, a tudi tam ni našel notranjega miru.

Težka pot do slave in težave z odvisnostjo

Ob očetovem blagoslovu je srednjo šolo Santa Monica obesil na klin in odšel v New York, kjer je nameraval uresničiti svoj cilj, torej uspeti v filmskem svetu. Toda pot do slave ni bila lahka. Med drugim je delal kot dostavljavec pic in natakar, nekoč je s čajem postregel celo slovitega glasbenika Stinga, ki je pozneje postal eden od njegovih najtesnejših prijateljev.

Pozneje je delal tudi v prodajalni obutve, vsak prost trenutek pa je izkoristil za sodelovanje na igralskih avdicijah. V zelo kratkem času je dobil vloge v več predstavah in v eni od njih ga je opazilo nekaj režiserjev, ki so mu ponudili priložnost, da se dokaže na filmskem platnu.

V zgodnjih osemdesetih letih je dobil angažmaja v romantični komični drami Baby It's You in drami Firstborn. Prav med snemanjem slednjega filma je spoznal svoje bodoče dekle, igralko Sarah Jessico Parker. Čeprav sta bila takrat oba stara 19 let, sta imela za seboj že bogate izkušnje v svetu igralstva, in prav te so ju zbližale.

Toda Sarah je bila v tistem obdobju ambiciozna mlada ženska, pred katero so se odpirala vrata Hollywooda, Robert pa je po drugi strani opravljal najrazličnejša priložnostna dela, da je lahko nekako financiral svoje neobrzdano življenje. V naslednjih sedmih letih, ki sta jih preživela skupaj, se je Robert po svojih najboljših močeh trudil skrivati, da se je začel predajati odvisnostim.

Leta 1985 je posnel romantično fantazijsko komedijo Ta čudna znanost, akcijsko dramo Upornik z moje šole in dramsko mini serijo Mussolini: The Untold Story in prav takrat so ga povabili, da se pridruži novi ekipi oddaje Saturday Night Live, ki je bila zaradi slabe gledanosti v časopisih večkrat okarakterizirana kot Saturday Night Dead, nato pa so jo kmalu ukinili.

Robert se je po tem neuspehu ponovno posvetil filmom in leta 1987 je dobil prvi pomembnejši vlogi, in sicer v romantični komični kriminalki The Pick-up Artist in romantični kriminalni drami Manj kot nič. Slednji film bi nekako lahko označili za njegovo avtobiografijo v malem.

"Vse do tega filma sem jemal mamila po službi in vsak konec tedna. Včasih sem na snemanja prišel mačkast, a nikoli nisem dajal vtisa, da sem pod močnim vplivom narkotikov. Toda po tem se je vse spremenilo. V filmu Manj kot nič sem igral vlogo najstniškega odvisnika in zdaj lahko rečem, da je bila ta vloga moj duh iz prihodnosti. V tistem trenutku sem bil ta lik jaz, le v nekoliko preveč napihnjeni verziji, a se je kmalu izkazalo, da sem tudi v resničnem življenju postal prav takšen," je nekoč dejal igralec, ki mu je njegova srčna izbranka Sarah Jessica poskušala pomagati na vse načine.

Kmalu sta kupila hišo na Beverly Hillsu, prvotno zgrajeno za Charlieja Chaplina, in v njej začela skupno življenje. Nekaj časa je imela njegova draga močan vpliv nanj, ko je videla, da pravzaprav skupaj z njim drvi v prepad, pa se je odločila, da se bo posvetovala z njegovim očetom.

Želela je namreč, da bi ga s skupnimi močmi poslala na zdravljenje. Po izčrpnem pogovoru je nekaj mesecev ostal 'čist', potem pa je nenadoma izginil in se več dni ni vrnil domov. Ker ga preprosto ni več zmogla reševati pred njim samim, ga je leta 1991 zapustila.

Vloga, ki mu je spremenila življenje

Že leto dni pozneje je Robert v filmskem svetu dosegel svoj maksimum, in sicer z vlogo v biografski drami Chaplin, za katero je bil nominiran za zlati globus in oskarja v kategoriji najboljšega igralca. Prav s to vlogo mu je tako režiserje kot občinstvo uspelo prepričati, da je eden od igralcev, ki veliko obetajo.

Potem ko je požel nenadni uspeh in postal zelo popularen, je ponovno poskušal premagati odvisnost, med drugim tako, da je na svojem vrtu simbolično zakopal oblačila, ki jih je nosil na snemanju filma Manj kot nič.

Takrat je v njegovo življenje vstopila nova ženska, glasbenica in igralka Deborah Falconer, s katero se je 29. maja 1992, po le 42 dneh razmerja, sprehodil do oltarja. Dobro leto dni pozneje, natančneje 7. septembra 1993, mu je Deborah povila sina India.

Potem ko si je ustvaril družino, je marsikdo pričakoval, da se mu bo končno uspelo vrniti k pravim življenjskim vrednotam, a mu to nikakor ni šlo od rok. Po nizu incidentov je bila tudi javnost kmalu seznanjena z njegovim težavnim značajem.

Ko je Jodie Foster med snemanjem romantične komične drame Domov na počitnice videla, da Robert na snemanju jemlje kokain, je bila prva od njegovih kolegov, ki je zbrala pogum, šla k njemu in mu odkrito povedala, da je zaskrbljena zanj:

"Ko ti to reče Jodie Foster, ti ni ravno vseeno. Spominjam se, da mi je rekla, da sem dober igralec, da imam dobro poslovno etiko, a da jo skrbi zame. In kaj sem jaz pomislil v tistem trenutku? Bil sem tako zadet, da sem razmišljal le o tem, kako bi poklical svojo vesoljsko plovilo, ki sem ga gradil v zraku."

Težave z drogo so se vrnile ...

Za besede kolegice se torej ni zmenil in že leto dni pozneje je začel padati še globlje. Naslednji kolega, ki mu je želel pomagati, je bil Sean Penn, ki je nekega jutra leta 1996 razbil vrata njegovega apartmaja in ga na silo odvlekel v zasebno letalo, s katerim sta poletela do enega od najboljših rehabilitacijskih centrov v Arizoni. A tudi to ni pomagalo.

Že po dveh dneh je pobegnil, stopal do najbližjega letališča in se vrnil domov. Že isti dan so ga ustavili policisti, ker se je povsem gol vozil s svojim porschejem, iz katerega je metal imaginarne podgane. Prav ta bizarni incident je obeležil začetek njegovega konca. Poleti istega leta so možje postave, ki so ga ustavili zaradi prehitre vožnje, v njegovem avtu našli kokain, heroin in pištolo. Tri tedne pozneje je njegova soseda poklicala policijo, ker je vinjen ležal v sobi njenega otroka.

Čeprav ga ni hotela tožiti, ker je opazila, da v njegovi nameri ni bilo nič agresivnega, so ga policisti aretirali, ker je bil pod vplivom narkotikov. Dobil je tri leta pogojne kazni, na prostost pa so ga spustili po plačilu varščine in obljubi, da se bo na zahtevo sodišča testiral za mamila. Ker se je naslednje leto izognil testu, so ga obsodili na 180 dni zapora v Los Angelesu.

To obdobje je bilo najtežje zanj, ker je predstavljal grožnjo sebi in vsakemu, ki ga je želel zaposliti. Na srečo pa je bilo tudi nekaj režiserjev, ki so v njem še vedno videli potencial in mu v želji, da bi rešili mlado življenje, ponujali vloge. In tako je leta 1997 dobil vlogo v komični drami Two Girls and a Guy, kmalu zatem pa je spet pozabil na obvezno testiranje za mamila, zato so ga znova doletela tri leta zapora in zdravljenja v rehabilitacijskem centru.

"Vse to počnem zato, ker se počutim, kot bi imel v ustih pištolo s prstom na sprožilcu, jaz pa imam rad okus kovine," se glasi ena od njegovih legendarnih izjav s sojenja.

Leto dni pozneje je sodišče ob plačilu varščine v višini pet tisoč dolarjev dovolilo, da Roberta izpustijo iz zapora, a le pod pogojem, da ga bo policija stalno nadzorovala. V tistem obdobju si je močno želel, da bi si povrnil ugled, zato je posnel nekaj filmov, med drugim romantični dramo Za eno noč, akcijsko kriminalko Zvezni šerifi in komično romantično dramo Friends & Lovers, že med snemanjem komične drame Zlati fantje pa se je ponovno znašel v krempljih odvisnosti.

Na srečo se je takrat spet našel nekdo, ki mu je bil pripravljen pomagati. Tokrat je bil to producent serije Raztresena Ally, ki mu je namenil vlogo Larryja Paula, s katero je osvojil zlati globus in nagrado SAG. Že pred koncem prve sezone priljubljene serije so ga policisti, ki so se odzvali na anonimno prijavo, našli pod vplivom mamil v sobi hotela v Palm Springsu.

Ker se producenti serije niso hoteli tako zlahka odreči svojemu zvezdniku, so z njim podpisali pogodbo o snemanju osmih novih epizod. Ko so mu aprila 2001 ponovno odvzeli prostost, ker je bos in zadet taval po poljih zunaj Los Angelesa, pa so vrgli puško v koruzo in ga odpustili. Nad njim je obupala tudi njegova soproga, ki se je s sinom izselila iz družinske hiše in vložila zahtevo za ločitev. "V tistih trenutkih sem se bal, da bom med listanjem časopisov naletel na njegovo ime med osmrtnicami," je izjavil njegov tedanji menedžer.

Življenjski preobrat

Prav ti incidenti iz leta 2001 so bili morda odločilnega pomena pri njegovem dokončnem življenjskem preobratu: "Takrat sem se prvič vprašal, ali bi moral iti res na zdravljenje. Bližalo se mi je še eno sojenje, izgubil sem službo, zapustila me je soproga. Morda bo številne presenetilo to, kar bom rekel, a proces rehabilitacije ni zapleten. Resnično težko in odločilno je sprejetje odločitve, da boš to storil."

Velika večina je takrat mislila, da gre le za nov neuspešen poskus okrevanja, a bilo je tudi nekaj tistih, ki so kljub vsemu še vedno verjeli vanj.

Med njimi je bil tudi Mel Gibson, ki mu je pomagal tako, da ga je leta 2003 angažiral v komični kriminalki Pojoči detektiv, istega leta pa je s Halle Berry zaigral v trilerju Gothika. Prav na snemanju tega filma je spoznal producentko Susan Levin, v katero se je zaljubil na prvi pogled. Na njuni poroki, ki je bila 27. avgusta 2005, sta pela Sting in Billy Idol.

Že pred poroko pa ga je Susan prisilila, da je šel na 12-mesečni program rehabilitacije, se prijavil na tečaj meditacije in joge ter se začel ukvarjati z borilno veščino wing chun kung fu.

Pozneje je izjavil, da se je takrat počutil, kot bi se prebujal iz 20-letne kome, in da je popolno okrevanje čudodelno vplivalo na njegovo kariero. Nenadoma je dobil toliko zagona in energije, da se je posvetil tudi glasbi, in leta 2004 je objavil svoj prvi glasbeni album The Futurist.

Nizati pa je začel tudi opaznejše vloge, med drugim v komični kriminalki Cmok cmok, bang bang in trilerju Zodiak, ki sta ga pripeljala do končnega zmagoslavja, akcijske domišljijske pustolovščine Iron Man, ki je zaradi ogromne popularnosti dobila še dve nadaljevanji. Seveda ne smemo prezreti niti angažmaja v akcijskem pustolovskem misterioznem kriminalnem trilerju Sherlock Holmes.

Uspešno kariero je spremljalo zadovoljstvo na ljubezenskem področju, saj mu je Susan 7. februarja 2012 v Los Angelesu povila dečka, ki sta mu ponosna starša nadela ime Exton Elias.

In to zadovoljstvo na ljubezenskem področju se bo prav gotovo še povečalo novembra, ko bo luč sveta ugledal še njun drugi skupni otrok, tokrat punčka. Morda bosta prav Exton Elias in njegova sestrica pomembno prispevala k temu, da njun slavni očka nikoli več ne bo skrenil s prave poti ...

Napisal: Tim Jeras za revijo Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri