Robbie Williams: Poredni fant, ki ga je umirila ženska

Življenje glasbenika Robbieja Williamsa je dolgo časa minevalo v znamenju uporništva, ekscesnega vedenja, odvisnosti od alkohola in mamil ter turbulentnih ljubezenskih razmerij. Zaradi tega smo si težko predstavljali, da se bo kdaj ustalil in si ustvaril družino, a zgodilo se je prav to in njegova hčerkica je pred kratkim upihnila prvo svečko.

“Nisem glasbenik, 
sem zabavljač.” (foto: Profimedia, Splash images) Profimedia, Splash images
13. 10. 2013

Robert Peter 'Robbie' Williams, znan tudi pod vzdevkom The Robster, se je rodil 13. februarja 1974 v mestu Stoke-on-Trent v angleški grofiji Staffordshire. Njegova starša, Peter Williams in Janet Farrell, sta nekaj časa vodila pub Red Lion v Burslemu, pozneje pa je njegov oče dobil licenco za upravljanje restavracije nogometnega kluba Port Vale F. C. Takrat je Robbie razvil veliko naklonjenost do nogometa in tudi do tega kluba. Čeprav njegovo otroštvo ni bilo ravno najlepše, je ostal močno navezan na to obdobje svojega življenja, še zlasti na mamo, ki je središče njegovega sveta.

Njegov oče, ki je pozneje postal prilubljeni komik, znan pod umetniškim imenom Pete Conway, je leta 1977 zapustil svojo ženo, Robbieja in njegovo deset let starejšo polsestro Sally. Čeprav je odšel, ko je bil Robbie star komaj tri leta, mu pevec tega nikoli ni zameril. Močan vpliv na njegovo življenje sta imela tudi babica Betty Williams in dedek Jack Farrell. Prav dedek je bil največja avtoriteta, babico pa je imel rad in jo spoštoval. Pri 16 letih je šolanje obesil na klin in se zaposlil kot prodajalec. In prav takrat je usoda potrkala na njegova vrata. V lokalnem časopisu je njegova mama namreč videla oglas za avdicijo za fantovsko skupino. Ker je Robbie v tistem času kazal zanimanje za petje in igranje, ga je prijavila na eno izmed številnih avdicij v Manchestru.

Take That

Robbie se je je udeležil in preprosto briljiral. Postal je zadnji in najmlajši član skupine Take That, ki se je pridružil Garyju Barlowu, Marku Owenu, Jasonu Orangeu in Howardu Donaldu.  Njegov imidž in nesporno nadarjenost pa so 'kvarila' pravila benda, ki jih je redno kršil. Začel je namreč čedalje pogosteje piti, odkril pa je tudi svet kokaina. Julija 1995 je njegova odvisnost od kokaina dosegla vrhunec, saj bi skoraj vzel prevelik odmerek, in to le noč pred nastopom na podelitvi nagrad MTV Europe Music Awards. Da bi bila stvar še hujša, se je začel izogibati vajam. Na eni izmed zadnjih pred ameriško turnejo so se člani skupine pritožili zaradi njegovega vedenja in se odločili, da bodo na turnejo šli brez njega. Robbie je sprejel njihovo željo in v naslednjih 12 letih fantje iz skupine Take That niti enkrat niso več nastopili v originalni zasedbi.

Kmalu po tem, ko je zapustil skupino, so ga fotografirali, ko se je na festivalu Glastonbury zabaval s tedaj 'porednimi' fanti iz skupine Oasis. S svojim vedenjem je pošiljal jasno sporočilo, da v petih letih, ki jih je preživel v skupini Take That, ni bil tisti pravi Robbie. V medijih se je kmalu razširila informacija, da začenja samostojno kariero, zato so ga novinarji spremljali na vsakem koraku. Med drugim so ga ovekovečili tudi v Franciji, kjer se je družil z Georgeem Michaelom. V tistem obdobju so se začela tudi njegova pogajanja z založbo Chrysalis Records, a se je oglasil Nigel Martin-Smith, menedžer skupine Take That, ki se je skliceval na klavzulo, po kateri Robbie ne bi smel ustvarjati glasbe, dokler skupina Take That obstaja.

Nigel je šel celo tako daleč, da ga je tožil in zahteval 200 tisoč dolarjev. Na koncu je pevec vendarle dobil sodno bitko in 27. junija 1996 uradno razglasil, da je podpisal pogodbo z omenjeno založbo. Istega leta je izdal svoj prvi samostojni singel, in sicer predelavo uspešnice Freedom, ki jo v originalu poje George Michael. S tem singlom je takoj osvojil glasbene lestvice. Septembra 1997 je luč sveta ugledal album Life thru a Lens, in ko se je že zdelo, da je na vrhuncu svojih moči, je spet pokleknil.

Pristal je na kliniki za odvajanje

Njegova sposobnost, da ostaja trezen in 'čist', je postajala čedalje manjša, čedalje večja pa je postajala njegova odvisnost od mamil in alkohola. Ta ga je pripeljala do klinike za odvajanje, ki jo je po lastni volji obiskal, še preden je bil njegov album končan.

V tistem obdobju, natančneje v začetku leta 1996, je 185 centimetrov visoki zvezdnik spoznal angleško igralko Jacqueline Hamilton-Smith. Bila je sedem let starejša in osvojila ga je z lepoto. Njuna ljubezen je trajala leto dni, potem pa se je Robbie zagledal v še eno Britanko, Mel C, članico takrat priljubljene dekliške zasedbe Spice Girls. Toda iz te moke ni bilo kruha, ostalo je le pri kratki aferi. Po tej aferi pa se mu je zgodila prva prava in velika ljubezen. Lepo svetlolasko Nicole Appleton, pevko skupine All Saints, je spoznal leta 1997 na snemanju BBC-jeve glasbene oddaje Top of the Pops. Uporniški mladenič se je hitro zaljubil do ušes in jo celo zaprosil, njunemu razmerju pa posvetil pesem Grace. Toda njune velike ljubezni je bilo po treh letih konec. To je bolj prizadelo Nicole, ki je pozneje v svoji knjigi razkrila, da je splavila njegovega otroka.

Drugi Robbiejev album z naslovom I've Been Expecting You je izšel oktobra 1998 in se takoj povzpel na sam vrh britanske top lestvice. Že čez dve leti, avgusta 2000, je sledil tretji album, ki ga je naslovil Sing When You're Winning. Tud ta album je dosegel velikanski uspeh in se zavihtel na prvo mesto lestvice UK Top Chart. Za takrat že svetovno priljubljenega Williamsa je slišala tudi avstralska pevka Kylie Minogue, ki mu je ponudila priložnost, da napiše nekaj pesmi za njen album Light Years. Namesto tega sta raje posnela duet Kids in dva meseca nastopala na skupni turneji, ki je bila razprodana.

Ko je Kylie igrala v avstralski televizijski seriji Sosedje, je bil Robbie kot fantič celo zaljubljen vanjo, več let pozneje, ko bi moral z njo posneti razgaljeni videospot za omenjeni duet, pa se je ustrašil. Da bi se znebil treme, je spil nekaj kozarčkov, ki so nanj vplivali tako, da je bruhnil v smeh, ko se je Kylie slekla. Menda je bilo na snemanju zaradi tega, milo rečeno, neprijetno. Med sodelovanjem z 'žepno Venero' pa se je zbližal z Geri Halliwell, še eno članico skupine Spice Girls. Mediji so se sicer razpisali o njuni aferi, a prava resnica o tem, kaj se je dogajalo med njima, nikoli ni priplavala na površje. Kot pribito drži le to, da sta bila in tudi ostala dobra prijatelja. O tem ne nazadnje pričajo številni hvalospevi, ki jih je Geri v medijih namenjala Robbieju. Med drugim se mu je tudi javno zahvalila, da jo je rešil iz pekla bulimije.

Uresničitev sanj

Njegov četrti studijski album Swing When You're Winning je bil posnet z velikim orkestrom, po vzoru njegovega ljubega pevca Franka Sinatre, luč sveta pa je ugledal leta 2001. Prvi singel s tega albuma je bil Somethin' Stupid, duet z avstralsko igralko Nicole Kidman, predelava uspešnice Franka Sinatre It Was a Very Good Year pa mu je zagotovila vstopnico za peto uvrstitev na prvo mesto britanske top lestvice. Še istega leta je uresničil svoje velike sanje in koncertiral v sloviti londonski koncertni dvorani Royal Albert Hall. Ko je sodeloval s Kidmanovo, se je govorilo, da se niti ta lepotica ni mogla upreti njegovemu šarmu in izrednemu smislu za humor. Menda pa njun poslovni odnos nikoli ni prerasel v romanco, ostalo naj bi pri povsem platonskem razmerju.

Leta 2002 je podpisal 80 milijonov funtov vredno pogodbo s svetovno znano založbo EMI in po letu dni dopusta in uživanja v sadovih svojega dela ter blagodejnostih slave je začel ustvarjati peti album, ki ga je naslovil Escapology. Pretrgal je dolgoletno sodelovanje z menedžerjem Guyem Chambersom in tako odprl novo poglavje svoje kariere. Album je zasedel vrh britanske top lestvice, v Ameriki pa se ni povzpel višje od 43. mesta. Poleg velike slave, ki ga je spremljala po zaslugi njegovih glasbenih uspehov, ga je leta 2003 zadela še Amorjeva puščica. Srce 'bad boya' je osvojila slavna lepotica z Nove Zelandije, manekenka Rachel Hunter. Razuzdane zabave, potovanja in brezmejno zapravljanje denarja so postali sestavni del tega medijskega razmerja. Toda takšnega sloga življenja sta se očitno hitro naveličala, saj sta se že po devetih mesecih razšla.

Vpis v Guinnessovo knjigo rekordov

Kmalu po razpadu te zveze se je podal v iskanje perspektivnih ljudi, ki bi v njegovo kariero vnesli pridih nečesa novega, svežega. Takrat je spoznal britanskega tekstopisca Stephena Duffyja, nekdanjega člana skupine Duran Duran, s katerim je začel sodelovati. Šesti studijski album Intensive Care je izdal leta 2005, že po šestih tednih pa se je prodal v kar dveh milijonih primerkih, kar je svojevrsten rekord. Od leta 1995, ko je zapustil skupino Take That, je njegova priljubljenost ves čas le rasla, zato so deset let pozneje fantje iz njegove nekdanje skupine vendarle pomislili, da je Robbie že pozabil na konflikte in slabe medsebojne odnose, še zlasti z Garyjem Barlowom. Toda ko bi se morali fantje spet zbrati zaradi snemanja dokumentarnega filma o skupini, so prišli vsi, razen Robbieja. Ta je raje mirno ubiral samostojno pot in se kmalu vpisal še v Guinnessovo knjigo rekordov.

To mu je uspelo zaradi števila prodanih vstopnic za turnejo Close Encounters - v enem dnevu so jih prodali kar 1,6 milijona! Prav v tistem obdobju se je odločil za nov pomemben korak in se z deževnega in turobnega Otoka preselil v sončni Los Angeles. Čeprav se je zavedal, da selitev v Ameriko ne bo najbolj pozitivno vplivala na njegov britanski imidž, je v medijih iskreno govoril o tej temi. Večkrat je izjavil, da ima raje življenje v mestu angelov, ker ima na drugi strani velike luže več svobode in zasebnosti kot v Veliki Britaniji. Na žalost pa je kljub sreči znova podlegel odvisnosti od alkohola in kokaina, ki je začela upravljati njegovo zasebno življenje. Odvisnost pa ni bila njegova edina težava! V dokumentarnem filmu Stephena Fryja je namreč javno priznal, da boleha za depresijo in bipolarno motnjo, katere glavni simptomi so nagle spremembe razpoloženja.

In tako se je na svoj 33. rojstni dan, 13. februarja 2007, znova prijavil na kliniko za zdravljenje odvisnosti v Arizoni. To novico je potrdila tudi njegova medijska predstavnica, ki je pojasnila, da je zadeva resna, da je zvezdnik v zelo slabem stanju in da jemlje antidepresive. Poleg imidža odvisnika in depresivneža si je Robbie v javnosti ustvaril tudi sloves moškega, ki ni sposoben imeti resnega ljubezenskega razmerja. Vse od konca ljubezenske zgodbe z Nicole Appleton se je namreč spuščal le v rekordno kratke zveze ali seks za eno noč. Medije je pogosto 'hranil' tudi z izjavami, ki so še dodatno razpihovale govorice, da je v resnici homoseksualec: "Skrajni čas je že, da se ustalim s kakšnim dekletom. Če seveda nisem homoseksualec."

Ko je spoznal pravo ...

Med skoraj dveletnim glasbenim premorom pa je končno vendarle spoznal bodočo soprogo, ameriško televizijsko igralko turških korenin Aydo Field. Ker so njuno srečanje načrtovali njuni prijatelji, spoznavanje ni bilo najbolj romantično. Ayda je bila namreč povabljena na žurko v glasbenikov losangeleški dom.

"Takoj ko je zakorakala v mojo hišo, sem pomislil, da je noseča! Potem je popila nekaj kozarcev vina in bil sem skoraj prepričan, da so vse ženske iz Los Angelesa slabe. Mislim sem, da je nora, ker noseča pije alkohol. Pozneje sva se usedla na kavč in zgodila se je ljubezen," je opisal svoje srečanje z bodočo ženo. Njuna ljubezen se je razvijala tam, kjer se je tudi začela - v njegovem stanovanju. Čeprav sta nadvse uživala v družbi drug drugega, je lepi Aydi čez nekaj časa začelo iti na živce, da sta stalno čepela le doma. Pet let mlajša lepotica je bila namreč željna nočnega življenja v Los Angelesu, poleg tega pa se je na vso moč trudila, da bi si ustvarila igralsko kariero. Po drugi strani pa je Robbie čas zapravljal v znamenju hitre hrane in gledanja filmov, kar je njegovo srčno izbranko spravljalo ob živce. Toda na srečo jima je uspelo prebroditi nesoglasja in v začetku leta 2010 je igralka končno pokazala sijoč zaročni prstan.

To je storila kar na nogometnem stadionu v Los Angelesu, kjer je njen dragi igral nogomet v dobrodelne namene. Večno zvestobo sta si obljubila avgusta istega leta, kar sta storila na skromni ceremoniji, ki se je je udeležilo 60 svatov. Ker mora biti vse, kar Robbie počne, neobičajno, je bila tudi njuna poroka pravo presenečenje za družino in prijatelje. Gostje so vabila na zabavo ob 20-letnici njegove glasbene kariere dobili dva tedna prej, ko so prispeli na njegovo posest na Beverly Hillsu, pa jih je čakala poroka. Pevec je takrat izjavil, da je najsrečnejši človek na svetu, ker resnično obožuje Aydo, in da ji je hvaležen, ker je iz njega naredila boljšega človeka in ker mu je pomagala, da je zmagal v bitki proti demonom iz preteklosti. Zaradi nje se je tistega dne znebil tudi močne odvisnosti od cigaret, ki jih je kadil v enormnih količinah - tri škatlice na dan!

Vrnitev na glasbeno sceno

Na presenečenje številnih je bilo julija 2010 tudi uradno potrjeno, da Robbie spet sodeluje s svojim starim bendom in da bo z njim posnel album. In res je novembra istega leta izšel album Progress, ki je postal drugi najhitreje razprodan album v zgodovini britanske glasbe. Skupina Take That je s svetlobno hitrostjo razprodala tudi 'povratniško' turnejo Progress Live. Po le nekaj koncertih pa je Robbie na žalost zbolel za trebušno gripo, zaradi katere so morali odpovedati koncert v Köbenhavnu. Z nekdanjimi kolegi bi moral nastopiti tudi avgusta lani, na zaključni slovesnosti olimpijskih iger v Londonu, a je svojo odsotnost obrazložil z besedami, da je njegova soproga tik pred porodom.

Ker je kmalu zatem - čeprav Ayda še ni rodila - dopotoval v London, na snemanje spota Candy, pa se je spet začelo govoriti, da so se med člani skupine v resnici znova pojavila nesoglasja. Kakorkoli že, dejstvo je, da je Robbieju njegova samostojna kariera veliko pomembnejša od skupine Take That. Pomembnejša pa sta mu tudi albuma Swings Both Ways, ki bo izšel 18. novembra, in lanski Take the Crown, po katerem je poimenoval svojo evropsko stadionsko turnejo. V okviru te turneje, ki je trajala od 14. junija do 25. avgusta letos, je imel 26 koncertov, med drugim tudi v bližnjem Zagrebu, kjer je 13. avgusta do zadnjega kotička napolnil stadion Maksimir.

Ves ta uspeh, ki ga je in ga še vedno žanje na kariernem področju, pa zanj niti približno ne bi bil tako sladek, če ga doma ne bi čakala njegova ljubljena Ayda, od 18. septembra lani pa še hčerkica Theodora Rose, ki jo ponosna starša kličeta Teddy.

"Od nje želim le to, da bi bila prijazna, vljudna in da bi znala reči prosim in hvala," je dejal razneženi očka, ki je le nekaj dni po hčerkinem rojstvu na Twitterju objavil prisrčno fotografijo, na kateri Teddy počiva na njegovih razgaljenih prsih. Kot vsak pravi očka bo seveda tudi Robbie svojo ljubljenko zaščitil pred vsemi slabimi vplivi, a je poudaril, da ji je pripravljen tudi kupiti najboljša mamila in jih poskusiti skupaj z njo, da bi jo pred njimi zaščitil na neki svoj, poseben način. To je pač Robbie. Številnim se zdi šokanten, a je nedvomno tudi iskren in srčen. In vsi skupaj mu seveda želimo, da bi tak tudi ostal, da nikoli več ne bi podlegel demonom iz preteklosti in da bi čim dlje užival v družinski sreči.

Tim Jeras za revijo Story