Rebel Wilson je živ dokaz za to, da se trdo delo izplača!

Rebel je angleška beseda za upornika, torej za osebo, ki nasprotuje avtoritetam, družbenim normam in nadzoru. Ta opis povsem ustreza vsestransko nadarjeni avstralski stand-up komedijantki, igralki in scenaristki Rebel Wilson, ki v kinih navdušuje v romantični komediji Razgibano življenje samskih.

Rebel Wilson je živ dokaz za to, da se trdo delo izplača! (foto: Profimedia) Profimedia
18. 2. 2016

Rebel Wilson je brez kakršnegakoli dvoma avtentična, kompleksna in originalna. Samozavest in genialnost spretno uporablja za gradnjo edinstvene kariere, ki jo bo po prepričanju številnih nekoč 'začinila' z oskarjem.

Je vzornica novim generacijam, ki se zgledujejo po igralkah, ki so se znašle na krilih uspeha, a so pri tem vendarle ostale naravne in zveste sebi ter načelom.

Je živ dokaz za to, da se trdo delo izplača in da se sanje včasih uresničijo. Edinstvenost Rebel Melanie Elizabeth Wilson, ki se je kot Melanie Elizabeth Bownds rodila 2. marca 1980 v Sydneyju, je rezultat njenega neobičajnega odraščanja.

Z mamo Sue Bownds, sestrama Liberty in Annachi ter bratom Ryotom je v rumenem kombiju potovala po vsej Avstraliji, saj je bila njena mama t. i. handlerka oziroma profesionalna razstavljavka psov, opravljala pa je tudi vlogo kinološke sodnice, zato je bila ves čas na poti.

Zelo sramežljiva Rebel, ki je obiskovala dekliško šolo, se je kot 13-letna deklica nekega lepega dne odločila, da bo postala najpopularnejše dekle na šoli.

"Zakaj ne bi bila jaz tista, ki ima prijateljice? Lahko počnem isto kot druga dekleta, dovolj dolgo sem jih opazovala," je pomislila in to tudi storila.

r

S kombinacijo razposajenosti in humorja je hitro postala najpopularnejše dekle v razredu, ki je iskalo situacije, v katerih so bile krivice očitne, in iz žrtev ustvarjala šampione.

Njen naslednji korak je bil, da se je pridružila številnim športnim ekipam. Odlično je igrala hokej na travi in tenis, kar ni nič čudnega, saj je bil njen stric teniški trener, čeprav je visoka samo 162 centimetrov, pa je bila tudi kapetanka košarkarske ekipe.

Čeprav ji tega na prvi pogled ne bi pripisali, je še danes v izredni kondiciji, saj se petkrat tedensko poti v fitnesu, kjer vadi z osebnim trenerjem.

r

"Za ta posel moraš biti močan. Potrebujem kondicijo, saj delam 16 ur na dan. Morda veliko jem, a sem zelo zdrava," pojasnjuje zvezdnica, ki si je želela postati predsednica razreda, a se ji ta želja ni uresničila.

"Prijateljice iz razreda so bile na moji strani, profesorji pa so hoteli neko drugo dekle, zato sem izgubila," pravi in previdno doda: "Ne vem, kaj je zdaj z njo."

Bila je dobra dijakinja, pri 17 letih pa so jo izbrali za ambasadorko avstralske organizacije Rotary International Youth. V tej vlogi je leto dni preživela v južni Afriki, med drugim v Zimbabveju, kjer je divjala vojna.

"Bila sem izredno naivna. Tam sem skoraj umrla, trikrat sem se znašla sredi streljanja. To je bilo neverjetno ... Vse sem pustila in sama odšla tja," se spominja ta neverjetna dama in pristavi:

"Med bivanjem v Mozambiku sem dobila malarijo, zaradi zdravil pa sem imela halucinacije. Sanjala sem, da sem osvojila oskarja. Vem, da se sliši neumno, a bilo je tako realno, da sem že takrat vedela, da se bo to tudi zgodilo. Ko sem se vrnila, so mi vsi govorili: 'Rebel, nikar ne postani igralka, preveč pametna si za to.'

Toda jaz sem se že odločila. Podnevi sem obiskovala pravno fakulteto, ob večerih pa sem v avstralskem gledališču za mlade pilila igro. Potem sem osvojila štipendijo za igralsko šolo Nicole Kidman v New Yorku, vredno 12 tisoč dolarjev.

Želela sem biti zelo resna igralka. V svoji glavi sem bila Judi Dench. Toda odigrala sem resno predstavo, ljudje pa so se smejali. Bolj ko sem se poskušala zresniti, bolj komično je bilo. Pomislila sem, da to nekaj pomeni, in se opredelila za komedijo."

Scenarij za prvo predstavo je Rebel, ki je leta 2009 diplomirala iz prava, napisala v dveh nočeh, potem pa je leto dni zbirala dva tisoč dolarjev, da bi jo lahko tudi uprizorila.

Takrat so jo opazili ustvarjalci avstralskega televizijskega programa Seven Network in za 90 tisoč dolarjev odkupili omenjeni scenarij. Ker je na njen naslov prihajalo čedalje več poslovnih ponudb iz Amerike, je po skoraj desetletju, ki ga je preživela na avstralski televiziji, prodala svoje malo stanovanje v Melbournu in se preselila v Los Angeles.

V mestu angelov si je dom med letoma 2012 in 2015 delila z angleškim komikom Mattom Lucasom, soigralcem iz komedije Dekliščina.

r

Njen šest let starejši slavni sostanovalec, s katerim je tudi po tem, ko se je lani vselila v svojo hišo, ohranila tesne prijateljske odnose, poudarja, da ima Rebel v sebi nekaj, zaradi česar je drugačna od drugih komikov:

"Njena teža ni tisto, kar jo odreja. To je povsem nepomembno pri tem, kar počne. Enako velja tudi za mojo plešavost, ki ni edina stvar, s katero kreiram svoj humor. Rebel je mlada, glamurozna in seksi. V vse, kar počne, vnaša strast. V tem številni najdejo navdih, še posebno tisti, ki se ne vidijo v likih, ki jih ustvarja industrija zabave."

Rebel in Matt sta se spoznala v hiši igralca in filmskega ustvarjalca Judda Apatowa, in to le 48 ur pred začetkom snemanja filma Dekliščina.

r

"Ko sva se spoznala, je med nama preprosto kliknilo. Rekla mi je, da je samska in da nikoli ni bila zaljubljena, da se je osredotočila na kariero in da je vse ambicije usmerila v posel. Povedala mi je tudi, da ji je neki prerok nekoč rekel, da bo sorodno dušo spoznala šele pri šestdesetih, kar jo je živciralo ...

Najbolj čudno je bilo to, da sva imela občutek, da se poznava že zelo dolgo. Morda zato, ker sva oba bolj polna, ali pa zato, ker si deliva podoben smisel za humor ... To, da sva zaživela skupaj, je bilo povsem naravno. Rebel je zelo realna, ves čas si ostaja zvesta, ne glede na popularnost in pozornost, ki jo je deležna.

Na snemanje filma Dekliščina je prišla s svojimi zapiski in številnimi idejami. Vedela je, kako lahko doseže, da bo njen lik v filmu edinstven. Njen uspeh v ZDA vrtoglavo raste in verjamem, da se bo dobro znašla tudi na resnejših področjih, ne le v komediji," pravi Matt.

Prav omenjeni film iz leta 2011 je bil pomembna prelomnica v njeni karieri.

"V filmu Dekliščina sem imela le štiri kratke scene, a sem vedela, da bo to dovolj, da bodo ljudje rekli, da imam 'tisto nekaj'," mirno in samozavestno pojasni s svojim simpatičnim avstralskim naglasom.

Njena kolegica, igralka in scenaristka Kay Cannon (na fotografiji spodaj), ki je med drugim napisala scenarije za seriji 30 Rock in Novo dekle ter za glasbeni komediji Prava nota in Prava nota 2, v katerih je zablestela prav Rebel, pa pojasnjuje, da je slavna Avstralka, ki je nikoli ni osebno spoznala, vlogo v filmu Prava nota dobila kar prek Facebooka. Rebel jo je namreč poiskala na tem priljubljenem družabnem omrežju in ji napisala sporočilo.

kay

"Sicer nikoli ne odgovarjam na takšna sporočila, a pogledala sem njen profil in pomislila, da je izredno neobičajna. Prevzela sem tveganje in ji prek Facebooka poslala scenarij za Pravo noto. Tega se tukaj v Hollywoodu nikoli ne počne ... Imela sem tremo, saj nisem vedela, kako bi ji predlagala to vlogo, na koncu pa sem ji preprosto rekla, da mislim, da bi bila neverjetna Fat Amy," pojasnjuje Kay in opisuje svojo izkušnjo sodelovanja z Rebel:

"Je izjemno motivirana delavka, velika timska igralka. Na snemanja vsak dan prihaja s fasciklom, polnim predlogov in idej.

Njena edinstvenost jo bo ohranjala v središču pozornosti, dokler bo hotela. Izpolnjena sem z ljubeznijo in hvaležnostjo, ker je bila prav ona Fat Amy in ker je vse skupaj naredila tako posebno, najbolj pa sem ponosna na moč, ki jo izžareva.

Bilo je tako osvežujoče delati z ekipo, ki so jo v večini sestavljala dekleta, in videti, da se vsi strinjajo in se z vsemi napori trudijo, da bi ta mali film postal večji, kot smo si kdaj sploh lahko predstavljali."

Kljub številnim hvalospevom pa Rebel ostaja realistka in tudi feministka, ki se opira na dejstva.

"Takole vse skupaj vidim jaz: opravljam dve vrsti posla, tistega, o katerem sanjam, torej komedijo o ženskah, in tistega, ki zahteva, da se enakopravno infiltriram v 'klub moških'. Delala sem tri velike filme z nadarjenimi ter pametnimi moškimi in se naučila, da je pomembno najti metodo in se prilagoditi sistemu," pravi Rebel, trudeč se pojasniti, kakšen je v Hollywoodu položaj ženske, ki bi rada bila del velike igre:

r

"Ne plačajo ti veliko in začneš z majhno vlogo brez veliko teksta. V glavnem nimaš dobrih vicev in si tam zato, da podpreš moško vlogo. Te moške vloge so v 90 odstotkih že napisane in oblikovane, preden se snemanje začne, ko gre za ženske vloge, pa se ta odstotek vrti okoli 20. To ni fer, rada sem smešna in se kljub tem pičlim možnostim trudim, da se čim bolj posvetim vlogi.

Če si ženska, moraš veliko več delati in dodatno okrepiti svoje veščine ter znanja, da si dvakrat ali celo trikrat boljša od moškega v istem poslu. In jaz vedno dajem vse od sebe."

Nad Rebel, ki ima poleg smisla za humor tudi krasen glas, je med drugim navdušen Jason Moore (na fotografiji spodaj), ki je z njo kot režiser sodeloval pri snemanju filma Prava nota, kot producent pa pri snemanju drugega dela tega filma:

moore

"Je zelo disciplinirana. Na snemanja je prihajala s svojimi beležkami, potem pa odšla v kot in si stalno nekaj zapisovala. Ima izkušnje in je neverjetno pametna, tako ji uspeva zdržati ves ta pritisk. Lahko si jo predstavljam kot nekoga, ki bo v prihodnosti vodil imperij Rebel - počela bo toliko različnih stvari, da bo potrebovala veliko ekipo.

Vedno je seznanjena s tem, kar se dogaja okoli nje, lahko najde izhod iz katerekoli situacije, opazuje ter pravilno reagira, in to mi je všeč pri njej. Nekatere igralke tega preprosto ne razumejo, vse se vrti le okoli njih, Rebel pa je zelo obzirna do drugih in vedno ve, kako je treba reagirati. Je edinstvena pojava. Poleg tega je izredno glamurozna in seksi.

Obožujem jo gledati med igranjem - dela dvakrat več od drugih, saj mora hkrati izpopolniti koreografijo in humoristične elemente. Velikokrat zna reči: 'Jaz sem lastnica svojega telesa, pred vsemi vami.' Tako se motivira."

Ko tema pogovora nanese na njeno telesno težo, je Rebel zelo odprta in odkrita, kar ni nič čudnega, saj je že večkrat poudarila, da se z odvečnimi kilogrami ne obremenjuje in da ne namerava shujšati.

Zvezdnica, ki rada nosi ozka oblačila, včasih 'začinjena' z bleščicami, pa bolj resno kot svojo težo jemlje modo.

r

"Spadam v tisti tip žensk, ki nimajo okusa za garderobo, a se počasi učim. To mi je postalo pomembno. Opazila sem, da veliko deklet gleda, kaj nosim, zato se počutim odgovorno, saj v Hollywoodu ni veliko žensk mojih let in mojega 'gabarita'. Ljudje ti včasih sodijo le na podlagi videza, kar meni očitno ni v prid,"

pravi Rebel, ki je v želji, da bi jo poučila o modnem svetu, najela stilistko Elizabeth Stewart, ki med drugim sodeluje tudi z njeno kolegico in rojakinjo Cate Blanchett.

Morda celo najresneje od vsega pa zvezdnica, ki ne skriva, da ne prenese resničnostnih zvezdnic (Kardashianovih), jemlje izobrazbo.

Kljub zavidljivemu igralskemu uspehu se 35-letnica namreč zaveda, da bi se njena kariera lahko zasukala tudi v povsem drugačno smer, zato igralskemu podmladku svetuje, da najprej poskrbi za izobrazbo:

"Poskrbite za dobro izobrazbo. Zabavna industrija je zelo negotov posel, to je tvegana karierna pot. Realno gledano je možnost, da na tem področju ustvariš kariero, zelo majhna. Če imaš dobro izobrazbo, pa lahko vedno posežeš po čem drugem."

Rebel poudarja, da je vesela, da ima diplomo, ki bi ji prišla še kako prav, če bi se ji igralska kariera sfižila. Njeno razmišljanje je sicer zelo pametno, a sodeč po vsem, kar vemo o njej, ni bojazni, da bi se ji kariera sfižila in bi morala zaradi tega zaplavati v pravniške vode.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri