Rebeka Dremelj iskreno spregovorila o življenju po bolezni

V čustvenem intervjuju za revijo Lea je naša pevka Rebeka Dremelj razkrila svoje strahove med in po bolezni in kako je bolezen spremenila njeno življenje. Preberi. Vredno je. 

Rebeka Dremelj iskreno spregovorila o življenju po bolezni (foto: Lea) Lea
29. 12. 2015

Pevka Rebeka Dremelj je v zadnjem letu doživela in preživela življenjsko izkušnjo, katere posledice čuti še danes. Po diagnozi rak je prestala poseg, v katerem so ji odstranili ščitnico, zaradi tega pa bo morala biti do konca življenja na hormonski terapiji. Preberi del intervjuja z Rebeko iz revije Lea.

Toliko dopusta oziroma 'bolniške' si v svoji karieri še niste privoščili. Kaj ste v tem obdobju spoznali o sebi?

Čas, ki ga preležiš v bolniški postelji, je velikokrat edini čas, ko si resnično sam s seboj in ni hitenja, tako da lahko o vsem temeljito premisliš.

Najprej so bili strahovi. Bom preživela? Bom doživela hčerkino puberteto? Bom še kdaj pela? Potem spoznanja: če ne morem več peti, s čim se bomo preživljali?

Na koncu pa (za)upanje: premagala sem raka in grem naprej, v nove zmage. Spremenile pa so se prioritete: najprej so zdravje in najbližji, potem vse drugo. In vse kocke so se postavile nazaj na svoje mesto. Tudi pojem spet lahko, in to bolje kot kdaj prej.

O tem, kako ste doživljali bolezen in zdravljenje, ste v javnosti zelo odkrito spregovorili. Kako pa so se s to izkušnjo spopadli vaši bližnji?

Najdražjim je najtežje povedati. Šele ko sem začela o svoji bolezni govoriti možu, me je zares stisnilo, potem se je obrnilo in sem bolj jaz tolažila njega kot on mene. (smeh)

Vedno sem se trudila biti močna in čustveno stabilna, ko te zadene takšna diagnoza, pa za trenutek izgubiš tla pod nogami in vse se sesuje. Ko enkrat poveš javno, pa je tako, kot bi odložil težko breme, ni se več treba pretvarjati, da je vse v redu, in lagati, da nisi bolan, ampak lahko sebi in drugim končno priznaš: samo človek sem, tudi jaz kdaj zbolim.

Ste imeli vmes kdaj občutek, kot da bi se vam podrl svet? Kaj je bilo za vas najtežje?

Seveda. Takšna diagnoza zamaje temelje, nepomembne stvari takrat odpadejo. Sprva ne veš, ali boš preživel, ali boš videl svojega otroka odrasti, to je najtežje. Ne pomisliš najprej nase, ampak na svojega otroka.

Rak na ščitnici, ki ste ga na srečo uspešno preboleli, vas je zaznamoval do konca življenja. Kakšno pozitivno izkušnjo bi lahko potegnili iz celotne izkušnje?

Res me je zaznamoval. Ker sem po operaciji brez ščitnice, bom do konca življenja na hormonski terapiji. Najbolj pozitivno je, da sem ugotovila, kaj so prioritete, da se z nepomembnimi malenkostmi in negativnimi ljudmi več ne ukvarjam, da poskušam jesti in živeti bolj zdravo, predvsem pa si vzeti več časa za svoje najbližje in se veliko smejati.

Kako se je spremenil vaš odnos do življenja v zadnjem letu? Kaj je na prvem mestu?

Prioritete so bile že prej takšne, vendar jih zdaj upoštevam brez slabe vesti. Najprej moje zdravje, saj lahko šele, če sem zdrava, poskrbim za najdražje in potem tudi za vse drugo. Ukvarjanje z nepomembnimi stvarmi in mnenji drugih pa je za vedno odpadlo.

Bolezen te nauči, da je treba biti tudi sebičen – na pozitiven način – ali boš poskrbel za svoje zdravje ali pa te več ne bo.

Prejšnji teden ste bili ena izmed glasbenic, ki je na dobrodelnem koncertu svojo podporo izrekla glasbenemu kolegu Tomažu Ahačiču. Predvidevam, da ste se lahko najbolj poistovetili z njim?

Na koncertu sem Tomažu zapela pesem, ki je tudi meni pomagala prebroditi temne trenutke, Le za kratek čas, bilo je zelo čustveno. Vsi smo začeli jokati in s cmokom v grlu sem komaj odpela do konca. Tomaž je glasbeni kolega, predvsem pa moj prijatelj in res mi je žal zanj. Kot pa sem povedala na koncertu, moja izkušnja z rakom je v primerjavi z njegovo le kaplja v morje.

Si sploh predstavljate, da bi vam bil čez noč za vedno vzet dar glasu?

Ne morem si predstavljati tega, da nikoli več ne spregovorim ali zapojem. Svoje zdravje in darove jemljemo tako samoumevno. Tomažu želim vse dobro in upam, da bodo našli kakšno rešitev zanj, ki mu bo omogočila lažje in boljše življenje.

Zdravljenje ste uspešno prestali, pa vendar me zanima, ali danes še čutite kakšne posledice?

Seveda so posledice, načeloma se dobro počutim, vendar so zaradi nadomestne hormonske terapije še vedno nihanja v počutju, mrazenje, nekaj nepotrebnih odvečnih kilogramov ...

Vas je kaj strah, da bi se vam bolezen ponovila?

Seveda me je tega strah, ampak odločila sem, da o tem ne bom razmišljala.

Bi rekli, da zdaj živite bolj polno življenje kot pred nekaj leti?

Ne. Mislim, da zdaj živim bolj tiho, bolj spokojno, bolj umirjeno, bolj počasi in z večjim veseljem.

Celoten intervju z Rebeko Dremelj si lahko prebereš tukaj.

Preberi si tudi več o novi televizijski oddaji Glasbeni skavt, ki jo bo Rebeka vodila na TV Golica. Pa tudi najlepše praznične utrinke znanih Slovenk.