Razkrivamo, kdo je ženska, ki stoji za ustanoviteljem Facebooka Markom Zuckerbergom

Mark Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan v zadnjem času gospodarita v medijih, saj sta postala starša. Toda kdo je pravzaprav ženska, ki stoji ob strani ustanovitelju Facebooka?

Razkrivamo, kdo je ženska, ki stoji za ustanoviteljem Facebooka Markom Zuckerbergom (foto: Profimedia) Profimedia
16. 12. 2015

Rada potuje, rada hodi na sprehode in rada ima svojega belega štrenastega psa. Ljubi pa Marka Zuckerberga. Prvo skupno fotografijo s tem 31-letnim ustanoviteljem Facebooka, ki je pozneje postal njen soprog in oče njene pred nekaj dnevi rojene hčerkice Max, je objavila leta 2007, kar je seveda storila prav na omenjenem družabnem omrežju.

Govorimo o 30-letni Priscilli Chan, ki je Marka v resnici spoznala že leta 2003, ko sta na zabavi bratovščine s Harvarda čakala v vrsti za stranišče. Ne ravno romantičen začetek velike ljubezenske zgodbe.

Njeni starši so trdo delali

Priscilla, ki ima še dve mlajši sestri, je luč sveta ugledala 24. februarja 1985 v mestu Braintree v ameriški zvezni državi Massachusetts, odraščala pa je v mestu Quincy v bližini Bostona.

Njeni starši kitajsko-vietnamskih korenin so že pred njenim rojstvom doživeli marsikaj, saj so v Ameriko prišli kot begunca, svojo domovino so zapustili kar v čolnu.

Njen oče Dennis je v obljubljeno deželo prišel leta 1970 in odprl kitajsko restavracijo z dostavo hrane na dom, v kateri je menda delal več kot 18 ur na dan! Ker je tudi njena mama Yvonne trdo delala v bostonski restavraciji Taste of Asia, je Priscilla večinoma odraščala pri svojih starih starših.

Dedku in babici je pozneje celo pomagala pri prevajanju, saj nista govorila angleško.

Dobro ve, kaj hoče

Da je Priscilla zelo obetavno dekle, se je izkazalo že v osnovni šoli. Peter Swanson, njen učitelj naravoslovja in trener tenisa, je razkril, da ga je že pri 13 letih vprašala:

"Kaj moram storiti, da bom lahko obiskovala univerzo Harvard?" Očitno je že pred koncem osnovne šole dobro vedela, kaj hoče. Pridna učenka je postala pridna dijakinja, ki je na srednji šoli Quincy maturirala z odliko, kot najboljša v svojem razredu, njeni sošolci pa so jo razglasili za 'razrednega genija'.

"Imela je zagon in težnje," je še dodal Swanson, ki se še vedno dobro spominja Markovih besed, ko je njega in Priscillo nekoč obiskal v njuni vili v kalifornijskem mestu Palo Alto: "Za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska."

Številni ljudje upravičeno mislijo, da je Priscilla lahko srečna, da se je poročila prav s tem moškim, ta moški pa – kot je zatrdil Swanson – še kako dobro ve, da je v resnici on tisti srečnik.

Priscilla

"Priscilla je ultimativni ameriški sen," naj bi izjavil ustanovitelj Facebooka, ki je svojo drago spoznal med študijem na sloviti univerzi Harvard, na kateri se je Priscilla med letoma 2003 in 2007 zavzeto posvečala biologiji in španščini.

V nasprotju z Markom, ki je prekinil študij in si v Kaliforniji ustvaril svoj imperij, je Priscilla vztrajala do konca in se leta 2008 odločila še za dodatni študij medicine.

Tega je – kot je maja lani razkrila v svojem prvem televizijskem intervjuju, ki ga je dala za pogovorno oddajo Today – zdajšnja pediatrinja končala teden dni pred poroko, ki je bila 19. maja 2012.

Dobrodelnica

Ambiciozni in uspešni dami so zelo pri srcu dobrodelni projekti, še posebno tisti, ki se posvečajo izobraževanju in zdravju.

Prav zaradi tega sta z možem ob rojstvu hčerke ustanovila sklad Chan Zuckerberg Initiative, katerega cilj je ustvarjanje lepšega sveta in boljšega življenja za vse otroke. Obenem sta napovedala, da bosta temu skladu namenila kar 99 odstotkov delnic Facebooka, vrednih okoli 45 milijard dolarjev.

Že leta 2012 pa sta bila kot soustanovitelja dejavna pri projektu Breakthrough Prize, v okviru katerega nagrajujeta uspešne ljudi s področja znanosti.

Priscilla

"S Priscillo sva pri ustvarjanju Breakthrough Prize pomagala zato, ker verjameva, da morajo biti znanstveniki priznani kot junaki," je pojasnil Mark.

Slavna zakonca sta na poklicnem področju torej že kar nekaj časa izjemno uspešna, pred nekaj dnevi pa sta se tudi v zasebnem življenju razveselila 'glavnega dobitka' – Mark je 1. decembra na Facebooku sporočil, da sta postala starša.

Po kar treh spontanih splavih, ki jih je na žalost doživela Priscilla, je bilo rojstvo otročka, po katerem sta tako zelo dolgo hrepenela, zanju prav gotovo še toliko slajše.

Preberi še: Klemen Janežič (Usodno vino) že januarja 2016 v povsem novi vlogi! ali pa članek Kaj današnji moški v resnici iščejo pri ženskah?

Priporočamo tudi: 6 velikih zmot o pravi ljubezni