Razkrita tragedija v njeni družini

Lahko ji ni bilo nikoli. Teniško kariero 38-letne nemške zvezdnice Steffi Graf so spremljali številni trenutki obupa, mnoge krize in obilica duševnih bolečin.

13. 6. 2008

Pred kratkim pa smo izvedeli, da neki dogodek kot temna senca visi nad njeno družino in jo bremeni.

Njen oče, 69-letni Peter Graf, nas je v dokumentarnem filmu o svojem življenju, ki ga je predvajala nemška televizija ZDF, šokiral s pretresljivo izpovedjo. Govoril je o tragični smrti svoje mame Rosemarie, torej babice slavne športnice. Teniška kraljica je ni nikoli spoznala!

Bil je v šoli, ko ...

Grozljiva drama se je zgodila leta 1956, ko je bil Peter star komaj 18 let.

Njegov dobesedni spomin na te dogodke: “Bil sem v šoli, ko so me poklicali in mi povedali, da moram takoj priti domov. In tam sem našel svojo mamo, ki se je zastrupila.”

Nenadna smrt njegove mame ni bila grozovita le zato, ker je bil Peter takrat še zelo mlad. Hud šok zanj je bil tudi način, kako je njegova mama umr­la, kar ga spremlja še danes in o čemer še vedno razmišlja.

“Rekli so mi, da je moja mama popi­la solno kislino,” vidno pretresen pove Peter.

O razlogih za samomor pa ne govori jasno in glasno, ampak le namiguje. In s pomočjo teh namigov lahko domnevamo, da je bila Rosemarie Graf v svojem zakonu nesrečna. Njen soprog Alfons, Petrov oče, je bil deja­ven na športnem področju, med drugim je bil nogometaš in zato lokalni heroj, poleg tega pa je v Mannheimu vodil predavanja o športu. Po naravi naj bi bil zelo zaprt človek, a bil je oseba, ki jo je njegov sin Peter spoštoval in po kateri se je zgledoval.

Prijazna in dobrodušna

“Kot otrok sem spoštoval svojega očeta. Bil je najboljši nogometaš pri FC Friedrichsfeldu,” pravi Peter in dodaja: “Hotel sem biti kot on.”

Toda že pri 18 letih je prekinil stike s svojim očetom: “Zgodnja smrt moje mame je bila odločilna pri tem, da sem prekinil stike z očetom.” Med očetom in sinom je bilo ogromno razlik, nesoglasij in sporov.

Peter ima svojo mamo v spominu kot zelo prijazno in dobrodušno žensko, njena prezgodnja smrt pa mu je več kot očitno zlomila srce. Njegov oče pa ni čutil enako, česar Peter nikakor ni mogel razumeti: “Opazil sem, da je moj oče zelo kmalu po mamini smrti povsem normalno zaživel. Ravno zaradi tega je med nama kmalu prišlo do sporov in posledično do razdora. Nobene možnosti ni bilo, da bi normalno komunicirala.” Mučilo ga je tudi to, da je imel njegov oče že kmalu po grozljivem dogodku novo punco: “Preprosto nisem hotel biti več v bližini njegove bodoče žene.”

Skrb za Petra je prevzela teta, o težavnem odnosu z očetom pa danes pravi: “Že dolga leta nisem govoril z njim.”

Trajalo je kar 12 let, preden sta oče in sin ponovno našla skupni jezik. Šele ko se je Peter poročil s Steffijino mamo, ga je povabil na poroko.

“Po tem se je najin odnos normaliziral,” pravi Peter in dodaja: “Večkrat sva skupaj kartala.”

Ko je oče umrl, je Peter ob njegovem grobu stal s svojo novo punco Britto Elisabeth in njeno mamo. Njegova slavna hčerka Steffi je namreč ravno rodila sinčka Jadena in prvič postala mamica, zato se pogreba ni udeležila. Poleg tega Steffi s svojim možem, prav tako teniškim zvezdnikom Andrejem Agassijem, živi v Ameriki. Tragedija Petra Grafa pa je (bila) seveda tudi tragedija Steffi Graf. Solze zaradi smrti njegove mame so namreč pogosto prelivali prav vsi družinski člani.

Vir: Lea