Rachel McAdams: "Nisem vedela, da nismo imeli veliko denarja"

Če bi hoteli našteti dobre filme, v katerih je nastopala Rachel McAdams, sploh ne bi vedeli, kje začeti. Od komedije Zlobna dekleta, ki nas je dobro nasmejala, do fantastične romantične drame Beležnica … Čeprav ni dopolnila še niti 40 let, se lahko pohvali z zares bogatim filmskim repertoarjem. Preberi njeno življenjsko zgodbo.

Rachel McAdams: "Nisem vedela, da nismo imeli veliko denarja" (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
28. 11. 2016

Ja, simpatična zvezdnica pač zelo rada snema filme, nekoliko manj rada pa se gleda v njih.

“Čudno se počutim, ko se gledam. Ne morem se sprostiti. Želim si, da bi lahko le gledala in da bi me film ponesel … Toda ura in pol nikoli ne povzame snemanja, vseh odnosov, ki smo jih spletli med snemanjem, poskusov in težav. In zaradi tega se v meni vedno rodi nekakšen občutek hrepenenja,” pravi Rachel Anne McAdams, ki se je rodila 17. novembra 1978 v mestu London, ki ga najdemo v jugozahodnem delu kanadske province Ontario.

Na svet je prijokala kot najstarejši od treh otrok medicinske sestre Sandre Kay Gale (na fotografiji spodaj) in voznika tovornjaka ter uslužbenca v nekem selitvenem servisu Lancea Fredericka McAdamsa, ki imata še hčerko Kayleen, zvezdniško vizažistko, in sina Daniela.

Nadobudno dekletce, ki je v duhu protestantske vere odraščalo v mestecu St. Thomas, ki ima slabih 38 tisoč prebivalcev, pa ni od malih nog sanjarilo o igralstvu.

Rachel je pri štirih letih namreč odkrila ljubezen do športa, natančneje do umetnostnega drsanja.

Bila je zelo nadarjena in pri devetih letih se ji je ponudila priložnost, da se preseli v Toronto in tam trenira v paru, a jo je zavrnila.

Ko si je poskušala predstavljati, da bi se vse življenje ukvarjala z drsanjem, je drsalke v trenutku obesila na klin in se - kot pravi - ni več ozrla nazaj.

“Nekako sem bila od nekdaj nagnjena k neki vrsti umetnosti. Odraščala sem v zelo majhnem mestu, kjer sem le drsala. Moj oče je igral hokej na ledu in bila sem obdana s športom, a to mi ni ravno ustrezalo. Čeprav sem veliko drsala, nisem bila povsem izpopolnjena,” svojo odločitev pojasnjuje Rachel, ki pa ima kljub temu lepe spomine na preteklost:

“Imela sem čudovito otroštvo. Na družinskih počitnicah smo šli vedno tako daleč, kot nas je lahko popeljal avto. Vozili smo se do Floride, čeprav je vožnja trajala kar tri dni. Nisem vedela, da nismo imeli veliko denarja, saj je bila hrana vedno na mizi. Sicer nisem imela veliko stvari, vedno pa sem imela drsalke.” 

Ko je bila stara sedem let, torej v času, ko se je še intenzivno ukvarjala z drsanjem, pa se je začelo v njej porajati zanimanje za igralstvo.

Očitno je takrat začutila, da je to njeno pravo poslanstvo, saj se je začela redno udeleževati poletnih igralskih kampov, pozneje pa je pomagala tudi pri uprizoritvah otroških gledaliških predstav:

“Pravzaprav sem odraščala v otroških gledališčih. Ves čas sem si predstavljala sebe kot umetniško direktorico otroškega gledališča.”

Po vsem tem ni prav nič presenetljivo, da se je po končani srednji šoli Central Elgin Collegiate Institute odločila za študij igralstva na univerzi York v Torontu.

Kot študentka se je preživljala z različnimi priložnostnimi deli, med drugim je kar tri leta delala v McDonald’su:

“Ni mi povsem jasno, zakaj so me obdržali. Sem namreč sanjačica in lenuhinja, zato so mi pustili le to, da sem bila prijazni glas, ki te je pozdravil, ko si vstopil v restavracijo.”

Leta 2001 je diplomirala. Istega leta je dobila prvi televizijski angažma, in sicer epizodno vlogo v kanadsko-ameriški seriji The Famous Jett Jackson.

Po televizijskem filmu Guilt by Association in še eni epizodni vlogi, ki jo je dobila v kanadski znanstvenofantastični seriji Earth: Final Conflict, se je začela pojavljati v nekoliko bolj znanih filmih, kot so romantična komedija Ime mi je Tanino, drama Popolna pita in komedija Vroča bejba, ki smo jo leta 2003 lahko gledali v naših kinih.

Dokončni preboj v Hollywood pa si je brez dvoma zagotovila z vlogo Regine George v že omenjeni komediji Zlobna dekleta, v kateri ji je družbo delala (nekdaj) težavna ameriška zvezdnica Lindsay Lohan.


Z uspehom pa so prišle na vrsto nekoliko zahtevnejše vloge. Kot Allison ‘Allie’ Hamilton v romantični drami Beležnica je dokazala, da se lahko prelevi tudi v karakterno igralko, in prejela številne nagrade ter nominacije, hvalili pa so jo tudi sicer zelo zahtevni filmski kritiki časnika New York Times.

Sledili so še nekateri uspešni kinematografski filmi, kot so romantična komedija Lovci na družice, triler Nočni let in romantična komedija Nova v družini.

Leta 2006 je igralka nekoliko prestrašila oboževalce, saj je naznanila, da bi se rada osredotočila na zasebno življenje in da se zato za nekaj časa umika iz filmske industrije, a na srečo ni ravno dolgo zdržala brez kamer.

Že leta 2009 je tako občinstvo kot kritike navdušila z vlogo Delle Frye v kriminalni drami Državniške igre, istega leta pa se je odlično izkazala v znanstvenofantastični romantični drami Žena popotnika v času.

Po akcijsko-pustolovskem misterioznem kriminalnem trilerju Sherlock Holmes in romantični komični drami Jutranje veselje pa je na vrsto prišel film, v katerem ji je uspelo navdušiti celo izredno zahtevnega in izbirčnega igralca ter filmskega ustvarjalca Woodyja Allena.

Beseda teče o fantazijskem romantičnem filmu Polnoč v Parizu, ki ga je režiral prav Woody, znan po tem, da navdih za ustvarjanje črpa iz svojih muz, ki so vedno lepe in mlade.

In leta 2011, ko je film ugledal luč sveta, je ta cenjeni umetnik naznanil, da je prav Rachel postala njegova najnovejša muza:

“Hotel sem, da igra negativko, punco, ki bi bila dovolj seksi za negativen lik, a hkrati še vedno ostaja zanimiva. Nor sem na Rachel! Čutim veliko občudovanja, poželenja in spoštovanja do žensk v svojih filmih. Bil bi navdušen, če bi lahko hodil na zmenke z vsemi.”

Te besede so bile prav gotovo pravi balzam za igralko, ki smo jo v kinih pozneje med drugim lahko gledali v akcijskem pustolovskem filmu Sherlock Holmes: Igra senc, romantični drami Zaobljuba ljubezni, domišljijski komični romantični drami Skozi čas, športni drami Southpaw in biografski drami V žarišču.

V slednjem filmu je tako prepričljivo upodobila Sacho Pfeiffer, ameriško raziskovalno novinarko in dobitnico Pulitzerjeve nagrade, da si je prislužila nominacijo za oskarja v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi!

Če po vsem tem še niste prepričani, da je Rachel, ki je navdušila tudi v osmih epizodah serije Pravi detektiv, odlična igralka, si oglejte akcijsko domišljijsko pustolovščino Doktor Strange.


Po vseh teh izčrpnih informacijah s poslovnega področja je nastopil čas, da izdamo tudi nekaj sočnih podrobnosti iz njenega ljubezenskega življenja.

Pa začnimo kar z eno od najbolj varovanih skrivnosti s snemanja filma Beležnica, ki jo je leta 2014, ob deseti obletnici te svetovne uspešnice, razkril Nick Cassavetes.

Ta 57-letni filmski ustvarjalec in igralec, ki je film režiral, je namreč povedal, da se Rachel in njen soigralec Ryan Gosling, ki sta na filmskem platnu pričarala močno ljubezensko kemijo, v resnici nikakor nista prenašala.

Pravzaprav sta se naravnost sovražila! O tem, kakšno vzdušje je vladalo med njima, dovolj pove že podatek, da je hotel hollywoodski zvezdnik, ki se je prav tako rodil v Londonu, dve leti mlajšo rojakinjo celo vreči iz filma.

Postavni igralec, ki je v tej filmski uspešnici upodobil nepopravljivega romantika Noaha Calhouna, je režiserja prosil, naj najde drugo igralko, ki bi utelesila njegovo veliko filmsko ljubezen.

“Morda ne bi smel povedati te zgodbe, a onadva se na snemanju dejansko ves čas nista razumela. Ryan me je prosil, da jo odpustim, ker - kot mi je govoril - ni mogel sodelovati z njo,” je izdal Nick in dodal:

“Ryan je prišel k meni med snemanjem velike scene, v kateri je bilo 150 ljudi, in me poklical na stran. Imel je sceno z Rachel in rekel mi je: ‘Jo lahko umakneš s snemanja in pripelješ drugo igralko, da bo za kamero brala zame?’

Vprašal sem ga, kako to misli, in odgovoril mi je: ‘Ne morem delati z njo. Iz tega ne dobivam nič.’”

Situacija med glavnima igralcema je bila tako napeta, da sta na enem od sestankov kričala drug na drugega. Pozneje so se Rachel, Nick in Ryan dobili na samem, da so v miru razrešili težavo:

“Ko sta zapustila prostor, v katerem smo se dobili, sta bila pripravljena za delo, vse sta razrešila. Mislim, da jo je Ryan spoštoval, ker se je zavzela za svoj lik. Preostanek snemanja ni bil lahek, a je bil lažji.”

Sovraštvo med igralcema pa se je proti koncu snemanja prelevilo v romanco, iz katere se je razvilo resno razmerje, ki je trajalo med letoma 2004 in 2007. Leta 2008 sta ljubezen sicer obnovila, a le za kratek čas.

Ryanov naslednik je bil Josh Lucas, sedem let starejši igralec, s katerim se je videvala med januarjem in avgustom 2009.

Sledila je kratka romanca z Benom Jacksonom, nekdanjim modelom in osebnim asistentom igralca Juda Lawa, nato pa se je zapletla v resno razmerje z valižanskim igralcem Michaelom Sheenom, ki ga je ljubila dobri dve leti in pol.

“Britanski moški se mi zdijo zelo kavalirski, saj ti na primer odpirajo vrata. V britanskih moških je nekaj junaškega, viteškega, kar mi je všeč, poleg tega pa sem nora na naglas,” je posebno ljubezen, ki jo goji do Britancev, razkrila Rachel, ki se je po koncu razmerja z Valižanom morda prav zato zaljubila v še enega Otočana.

Marca 2013 se je namreč videvala s Kitom Haringtonom, zvezdnikom serije Igra prestolov, a se med njima ni razvilo nič resnejšega.

Zatem je srečo v ljubezni poskusila s še enim rojakom, glasbenim menedžerjem Patrickom Sambrookom, a je bilo po približno letu dni vsega konec.

Sledili sta krajši avanturi z ameriškim igralcem Jakom Gyllenhaalom in kanadskim igralcem ter modelom Taylorjem Kitschem, od aprila letos pa je v očitno precej resnem razmerju z dve leti mlajšim ameriškim režiserjem in scenaristom Jamiejem Lindenom (na fotografiji spodaj).

Zaljubljencema želimo, da bi bila čim dlje srečna skupaj.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia, Getty Images