Psy - Južnokorejec, ki je obnorel svet

Z uspešnico Gangnam Style južnokorejski raper Psy neustavljivo osvaja svetovne glasbene lestvice, njegov video 'konjskega plesa' pa podira vse rekorde gledanosti. Toda za vreščavo fasado se skriva tudi globoko sporočilo.

24. 10. 2012

Naokoli se širi kot nalezljiva bolezen.

Tudi ti že poskakuješ v ritmu uspešnice Gangnam Style?

Glasbeni videospot istoimenske pesmi 34-letnega južnokorejskega raperja Psyja je v vseh očeh, ušesih in ... bokih. Doslej, v nekaj več kot dveh mesecih, si ga je na YouTubu ogledalo že skoraj pol milijarde ljudi. Svetovni rekord! In tudi na svetovnih glasbenih lestvicah se je Psy s svojo uspešnico izstrelil proti vrhu, pri tem pa prehitel celo svetovno znani zvezdnici Taylor Swift in Rihanno.

Obožuje ga celo generalni sekretar ZN

Psy je na turneji po ZDA, pleše z voditeljico Ellen DeGeneres in nekdanjo princeso popa Britney Spears, v svoji domovini pa je imel koncert, na katerem se je zbralo kar 80 tisoč navdušenih gledalcev.

Celo Ban Ki-moon, generalni sekretar Združenih narodov, je javno izjavil, da je njegov veliki oboževalec, in v povezavi z raperjevim imenom govoril o sporazumevanju med narodi:

"V tem času nestabilnosti in netolerance lahko glasbo uporabimo za to, da se bolje razumemo."

In da skupaj plešemo.

Psyjev 'konjski ples' je namreč ključ do njegovega uspeha – v kričečih oblačilih poplesuje po Seulu in pri tem izvaja najbolj nore gibe, se trese, simulira jezdenje konja in metanje lasa.

Tudi zvezdniki, kot so Katy Perry, Robbie Williams in Nelly Furtado, posnemajo njegove plesne gibe in na svetovnem spletu objavljajo videoposnetke, na katerih predstavljajo svoje verzije gangnam styla. Pesem je spevna, lahko si jo je zapomniti, ima pravi klubski ritem s priokusom tehna in pravzaprav ni nič novega. Novo je le to, da pesem s korejskim besedilom navdušuje ves svet.

Gangnam je srce sodobne Južne Koreje

Pevec Psy, čigar pravo ime je Park Jae-sang, je predstavnik nove generacije mladih Južnokorejcev, ki lahko s polnimi pljuči uživajo v bogastvu svojih staršev.

Predvsem to počnejo v Gangnamu, mondeni četrti južnokorejskega glavnega mesta Seul.

Psy med drugim prepeva o pitju kave. Išče žensko s stilom, ki si lahko privošči dobro kavo. Ob tem bi lahko pomislili, da kaj takšnega sploh ni vredno besed. Toda Južnokorejka Jea Kim v svojem blogu My Dear Korea (Moja draga Koreja) razlaga, da je za mlade Seulčane pravi statusni simbol postalo to, da se v slogu priljubljene serije Seks v mestu dobijo na kavici v Starbucksu.

Kot mestna četrt se je Gangnam razvil šele v šestdesetih letih, in sicer zahvaljujoč pravemu gospodarskemu bumu in bliskovito hitri industrializaciji te azijske dežele. Tam, kjer so nekoč sadili zelje in ohrovt, danes bije srce sodobne Južne Koreje – cene tamkajšnjih nepremičnin so najvišje v državi, vsa pomembna podjetja imajo tam podružnice, polno je luksuznih trgovin, nesramno dragih restavracij in nočnih klubov, poleg tega pa se ta četrt lahko pohvali tudi z najboljšimi šolami v državi.

V Gangnamu živijo novi bogataši. Kdor da kaj nase, hodi redno ven. Tisti, ki ne sodijo mednje, pa le gledajo to bogastvo, status in razkošen življenjski slog elite, ki jo sicer prezirajo, a si hkrati želijo biti ravno takšni, torej mladi, lepi, bogati, trendovski in dekadentni. Prav ta spremenljiva čustva, nihanje med ljubeznijo in sovraštvom, in upanja Psy parodira v svoji pesmi.

"Gangnam style je nekaj, kar zahtevajo le tisti, ki tega stila pravzaprav nimajo," pojasnjujejo poznavalci razmer v tej četrti in dodajajo:

"Tistemu, ki dejansko živi v stilu Gangnama, o tem sploh ni treba govoriti. Gre za življenjsko občutje generacije, ki ima kot prva v Južni Koreji vse, a si prav nič od tega ni prislužila z lastnim delom."

Najpomembnejša je zabava

Psy ta svet še predobro pozna.

Kot sin milijonarja se je rodil v Gangnamu, kjer je tudi odraščal, študiral pa je v ZDA. Toda novopečeni svetovni zvezdnik še zdaleč ni tipičen, prilagojen sin bogatih staršev. Med drugim so ga zasačili med kajenjem marihuane, poleg tega pa je produciral že več albumov z 'neprimerno vsebino'. V svoji domovini je že dolgo megazvezdnik. S pesmijo Gangnam Style, prvim singlom s svojega šestega albuma PSY's Best 6th Part 1, se mu je posrečil preboj, kakršen pred njim ni uspel še nobenemu južnokorejskemu pop glasbeniku. Sam pa pravi, da je zanj najpomembnejša zabava:

"Gangnam je korejski Beverly Hills. In jaz imam Beverly Hills stil!"

Povzeto po pisanju revije Lea